Šifra mistra Leonarda

Šifra mistra Leonarda
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37164/mid_sifra-mistra-leonarda-TLg-37164.jpg 4 7239 7239

Robert Langdon série

Vražedné tajemství zakódované do nejznámějšího Leonardova obrazu sahá až do dnešních dnů… Ve hře není nic menšího než svatý grál! Robert Langdon, uznávaný harvardský profesor náboženské symbolologie, pobývá služebně v Paříži, když v jeho hotelovém pokoji zazvoní telefon. Správce uměleckých sbírek v Louvru byl zavražděn. Co s tím má společného profesor historie? Důvod leží hned vedle mrtvého těla: nevysvětlitelná šifra, kterou tam policie objevila. Langdon se pouští do pátrání a k svému ohromení náhle vidí, že kamsi do temnot vede stopa zřetelných nápovědí, viditelných pro všechny, kdo vidět chtějí, obsažených přímo v díle geniálního Leonarda da Vinci. Do hry se zapojí také talentovaná odbornice na šifry a kódy, Sophie Neveuová, a na světlo vycházejí další záhadné souvislosti, naznačující spojení zavražděného s elitní společností, tajným řádem zvaným Převorství sionské, jehož členem byl kdysi i sám Leonardo. Nastává bezdechá honba Paříží i Londýnem, zatímco nepřátelé beze jména a bez tváře se snaží všechno překazit. Pradávné tajemství, jehož zveřejnění by znamenalo přepsání lidských dějin, má zůstat navěky skryto…... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Metafora

The Da Vinci Code, 2003

silhavaemilka
25.02.2019 4 z 5

Kniha je mnohem lepší než film. Pomohla mi pochopit spousty věcí. Moc se mi líbila.

Kátice
12.02.2019 5 z 5

Nejlepší. Především příběh, který vypadá tak neskutečně reálně.

Paja.12
27.01.2019 4 z 5

S „brownovkami“ mám jeden problém, který se u každé knihy bohužel opakuje. A to takový, že se nedokážu nikdy rozhodnout, jestli je jeho kniha mistrovské dílo nebo literární brak. Absolutně totiž zbožňuju Brownovy myšlenky - jeho vhled do historie, umění, symboliky a dalších oblastí, o kterých pak přemýšlím a vyhledávám si je ještě několik dalších dnů po dočtení. Oceňuji, jak je autor dokáže podat natolik zajímavě a jednoduše, že zaujmou i největšího nečtenáře. Co mi ale vadí a nedokážu se přes to asi nikdy přenést, je Brownův literární styl vyprávění. Tolik klišé, absurdit, uměle vytvořeného napětí a především neustále se opakující schéma (v každém díle krásná inteligentní žena, která Langdona hned v úvodu příběhu zachrání, dále jeden nečekaný podvraťák, jehož odhalení všem vyrazí dech, následované obvykle dramatickou akční scénou v závěru knihy… nepočítaje desítky scén, v nichž je souhra náhod natolik bizarní, že by neobstály ani v nejšílenější komedii). Nicméně chápu, že v dnešní době musí být knihy napsané tak, aby mohly být snadno zfilmované. Přesto si občas říkám, jestli by mě nebavilo číst spíš zápisník Brownových úvah než příběh Roberta Langdona. Ani Šifra mistra Leonarda nebyla v tomto ohledu výjimkou. Dokonalá, přelomová myšlenka doplněná průměrným, lehce absurdním dějem. Ale čtivým. To se Brownovi upřít nedá.

Ran
19.01.2019 2 z 5

Celkově se mi kniha četla celkem dobře a styl psaní byl velmi čtivý. Ale v některých částech mi příběh příšel překombinovaný.

BlanickyRytir
18.01.2019 5 z 5

první kniha, u které jsem strávil více řasu dohledáváním faktů, než samotným čtením :D neuvěřitelné dílo!

Katka244
15.01.2019

Čtivá knížka, kterou jsem si zopakovala jako audioknihu, taky příjemné ????

Anie94
08.01.2019 5 z 5

Moc krasna kniha zahalena rouskou tajemstvi. Co na tom ze nic z toho neni pravda. Moc hezky se cetla a dej prijemne ubihal.. I kdyz znam film skoro zpameti, tak jsem si v knize nasla mnoho zajimavyho. Samozrejme ze knizka je daleko lepsi.

Iki1
29.12.2018 5 z 5

Hodně napínavá detektivka, u které jsem si příjemně odpočinul.

rutto45
27.12.2018 5 z 5

Aj keď sa jedná o druhé dielo, je pravdepodobne známejšie než jednotka, najmä vďaka filmovému spracovaniu. Kniha sa čítala ľahko, miestami zbytočne dlhé pasáže však boli nudné a musel som sa premáhať k čítaniu. Najlepšie na sérií o Robertovi je to, že aj keď má doslova za pätami zabijakov, nemá najmenši problém vám poskytnúť prednášku o histórií v rozsahu bežného čakania u slovenského lekára.

DuchDoby
26.12.2018 2 z 5

Ale jo, musím uznat, že pan Brown má styl. Šifra se čte jedním dechem. Ale je to laciné téma. Vzít si za námět hledače grálu je dobrý, leč velmi laciný počin.
Kolik čtenářů si nechá namluvit různé bláboly podávané za fakt? A kolik jich bude pátrat dál? Vše co se točí kolem Zednářů je zahaleno do roušky mlhy a tajů. A přesně toho využívá autor ke své famózní manipulaci.

wendy944
06.12.2018 5 z 5

tuhle miluju je super nevim co dodat

jmn7053
04.12.2018 4 z 5

Kniha se pomalu rozjíždí a musím přiznat, že mi chvilku trvalo než jsem si zvykla na autorův styl předávání informací. Moc mě však bavily vsuvky z mysli symbologa, kdy nám osvětloval různé záhady a mystéria. Samotný příběh jsem (bohužel?) v hlavě stále srovnávala s filmovou adaptací, takže Robert byl prostě sympaťák Tom Hanks a basta! Je to čtivé a nabízí mnoho zajímavých myšlenek a zamyšlení.

lipi
02.12.2018 3 z 5

Je zbytečné psát recenzi, je to opravdu dobrá kniha. Čte se krásně. Sice místy taková ztažená, ale jelikož je příběh psán velmi dobře, tak zvědavost nedá.

Flexa
28.11.2018 4 z 5

Kniha byla fajn jako oddechovka, možná se místy trochu táhla, ale bylo fajn že to gradovalo takže člověk stále pokračoval, a byl zvědavý jak to bude dál. Co bylo skvělé byly ty reálie v knize jako Převorství, Zednáři, Newton, a další historické detaily. Navíc tam bylo spoustu zajímavých budov. Některé scény byly fakt skvěle vypracované třeba ta v kostele St. Sulpice a zdejší sestrou měla skvělou děsivě tajemnou atmosféru. Vztah dědečka s vnučkou, a chrabrá snaha držet tajemství mě zaujala taky, a byla silným motivem díla. No a kdo je učitel mě vlastně překvapilo též, protože tu postavu se nehádal, a že sem měl podezřelého. Tahle kniha je super a plná spousty nových pohledů na historii křesťanské nauky, a Ježíše jako takového. 82%

Markeet
18.11.2018 5 z 5

Nezapomenutelná knížka. Četla jsem kolikrát až dlouho do noci a nemohla se odtrhnout.

knihomolkajanca
16.11.2018 5 z 5

Knihu jsem četla již několik let zpět, ale i přesto si pamatuji, že jsem se od ní nemohla odtrhnout. Rozjezd byl trochu pomalejší, ale pak měl příběh spád a člověka nutil číst dál a dál. Pamatuji si, že jsem si také zvědavě hledala obraz Poslední večeře na internetu a zkoušela hledat, zda kniha opravdu odpovídá skutečnosti a neustále jsem nad příběhem musela přemýšlet. Určitě se ke knize chystám vrátit a přidat k ní i další díla Dana Browna.

sgjoli
28.10.2018 5 z 5

Robert Langdon se tu opět vybarvil v celé své kráse. A Dan Brown je rozhodně mistr slova. Tato kniha má švih, rychle ubíhá, jde o velmi napínavé čtení a hlavní zápletka je tu skvěle vymyšlená. Ačkoliv nejsem nijak věřící člověk (nebo možná právě proto, že nejsem věřící člověk?), ta hlavní zápletka kolem Poslední večeře a Ježíše Krista mne fakt bavila. Tyto náboženské konspirační teorie mne kdoví proč lákají a Brown je umí zpracovat fakt skvěle.

surikata246
27.10.2018 4 z 5

Knížka byla velmi napínavá a nemohla jsem se odtrhnout dokud jsem nedočetla.

Sasanka173
22.10.2018 4 z 5

Moc hezky vymyšlené a čtivé.

marhoul
22.10.2018 4 z 5

Parádní jednohubka, skvěle napsaná, napínavá, inteligentní, výborně se čte, jejíž jedinou nevýhodou je, že pakliže už knihu známe, druhé přečtení nás nenaplňuje. Kouzlo poměrně vyvane, poněvadž se skrývá v pointě.. Přesto se jedná o knihu výbornou, kterou si jistě každý dobře zapamatuje.