Ztracený symbol
Dan Brown
Robert Langdon série
Třetí příběh s oblíbeným hrdinou, symbologem Robertem Langdonem. Tentokrát neopustí domácí půdu a po svých předchozích zběsilých šetřeních v evropské kolébce (Římě, Vatikánu, Paříži a Londýně) se prvně zaplete do noční dešifrovací honičky na území USA, přímo v jeho hlavním městě Washingtonu. K řešení záhady je profesor Langdon i tentokrát vyzván velmi bizarním způsobem: hrůzostrašným předmětem ležícím na zemi v Kapitolu, ukazujícím na stropní fresku s obrazem George Washingtona, který je tam zpodobněn jako bůh. A není samozřejmě náhodou, že tento bývalý americký prezident položil roku 1793 základní kámen Kapitolu se zednářským kladívkem a zednářskou lžící v rukou...... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2016 , ArgoOriginální název:
The Lost Symbol, 2009
Co k tomu říct? Napsané je to tak, že to člověk slupne jak malinu. O obsahu si můžeme myslet cokoliv a většinou to asi nebude nic moc pozitivního. Ale uznejme aspoň, že příběh byl docela i napínavý. Kdyby se někdo chtěl něco dozvědět o svobodných zednářích, tak tohle asi nebude ten nejvhodnější pramen, ale klidně by to mohlo fungovat jako jakýsi odrazový můstek ke studiu serióznější a fundovanější literatury. A třeba to někoho přiměje i k pozornější četbě filozofických a náboženských textů. Já sám se třeba k Bibli, Koránu nebo Bhagavadgítě vracím opakovaně. No a dostal jsem docela chuť i na další, jako třeba Platón, Hermes Trismegistos a hlavně Isaac Newton.
V tuto chvíli mohu zatím srovnávat pouze s jedním Brownovým díle, a to s Da Vinciho Kódem. Popravdě tato kniha mě tolik nenadchla, místy jsem se v ději ztrácela, místy zase nudila. K dočtení jsem se téměř nutila a doufala, že na konci bude čekat nějaká "pecka", což se ale bohužel nekonalo. Naopak pasáže o noetice byly velmi zajímavé a lákalo by mě dozvědět se víc :). Stále si ale stojím za svým názorem, že Brown je výjimečný spisovatel a autor, který ví, jak čtenáře zaujmout, posbírat k danému tématu obrovské množství informací a pak je umě využít v příběhu.
Moje první kniha od Browna a hrozně jsem si jeho styl psaní oblíbila. Kniha mě úplně pohltila že jsem se od ní nemohla odtrhnout. Knihu jsem pomalu ani nechtěla dočíst, jelikož jsem chtěla číst dál ale ne konec. Kniha ztracený symbol je napínavá a dojemná.
Podtitul knihy by podle mě mohl znít: Aneb když chcete vše, co jste zjistili o zednářích a symbolech napasovat do jedné knihy. Téma super, klasický Brown - hromada symbolů, záhad, různé úhly pohledu na věc, akční děj - ok, ale tak dlouho mě napínal, že jsem čekala na závěr naprostou pecku a ta se jaksi nekonala... Vlastně nechápu, proč by zrovna Langdon, který touto vědou žije, měl být z celého rozuzlení tak na větvi. Nejvíc se mi líbily pasáže s o noetice - to bylo fakt zajímavé a doteď mi vrtá hlavou, co je na tom asi pravdy...
Pro mě zatím nejslabší z knih Dana Browna, ve kterých se setkáváme s geniálním symbologem Robertem Langdonem. Da Vinciho kód, Andělé a démoni i Inferno jsem přečetla jedním dechem, ale u této knihy se mi ani nechtělo dobrat konce. Zápletka mě nijak nenadchla. Od Dana Browna jsou rozhodně i lepší kousky.
napínavá knížka s docela překvapivým koncem, ale rozluštění hádanky, která se odvíjí celou knihou pro mě bylo docela zklamání, čekala jsem trošku větší "pecku". Jiné díly s Langdonem se mi líbily více, nicméně i tak, skvělá kniha, rozhodně stojí za přečtení a čte se jedním dechem.
Musim priznat, ze jsem knihu necetl, ale poslechl jsem si ji v mluvene verzi. Musim rict, ze se mi moc libila. Mohu vrele doporucit.
Kniha byla velice zajimava ale podle me misty hodne neprehledna...obzvlast konec byl trochu slaby...od knihy s touto tematikou sem cekal neco vic ale i tak sem knizku precetl a vcelku sem byl spokojen...
Dle mého se jedná o nejlepší díl ze série Robert Langdon. Mám ráda všechny 4 díly a četla jsem je hned po sobě, takže jsem se do nového dílu vrhala s pocity a dojmy dílu předchozího. Každý je sice o něčem jiném a v jném prostředí, ale Ztracený symbol má u mě 1*. Je to možná i tím, že Šifra a Andělé mají filmovou adaptaci, tudíž jsem byla při čtení ovlivněná, ale i tak se hrozně těším na filmovou adaptaci dílu třetího i čtvrtého. Tom Hanks je prostě skvělý herec :-)
Má nejoblíbenější kniha od Dana Browna. Doporučuji přečíst všechny knihy od tohoto autora. Všechny mě mile překvapily a těším se na další.
Příběh je napínavý a přečetla jsem knihu za dva dny, ale našly se pasáže, do kterých jsem se musela nutit, dokonce jsem sem tam přeskočila odstavec. Proti Šifře to prostě není ono. Jak už tu poznamenala Hanichka, to věčné divení se a nepochopení je dost přehrávané. Je to škoda, snad se spravím později u Inferna.
Mezi mé nejoblíbenější knihy od Dana Browna patří bezesporu Andělé a démoni a již nově publikované Inferno, ovšem i tato kniha pokulhává pár milimetrů za nimi. Opět kapitoly, které nutí člověka začínat další a další. Přečteno za dva dny. Doporučuji :-)
Pro mě byl Ztracený symbol jednou z nejslabších knih, jakou jsem od Browna četla. Možná proto, že Washington pro mě nemá tak velkou historickou hodnotu jako v ostatních knihách. Ale musím říct, že myšlenka, která se upíná ke konci knihy, mě vážně dostala. To pojetí křesťanství, jak tam popisuje Brown, mě uchvátilo.
"Dávní mudrcové by se rvali za vlasy, kdyby viděli, jak se jejich učení v průběhu historie pokroutilo. Jak se z náboženství stal výběrčí mýta na cestě do nebe, jak válečníci pochodují do bitvy ve víře, že bůh je na jejich straně. "
Skvělé :)
Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Plné zvratů, děje, příběh plyne rychle, navíc úžasně propletené. . Obvyklý Brownův scénář, Langdon utíká, po cestě musí řešit spoustu symbolů a záhad, propleteno konspiračními teoriemi a historickými tématy. Líbila se mi od Browna nejvíc, kvůli tématu zednářů. Brownovo styl psaní zaujme, chytne a nepustí. Opravdu skvěle napsáno a vymyšleno. Hodně napínavé, celou dobu dychtivě čekáte jak to vlastně dopadne. Z některých situací a myšlenek až mrazí. Nemám co vytknout.
Z části chápu, proč má knížka tak vysoké hodnocení, čte se to rychle a má to spád, a i to, že se celý děj odehraje během cca 12 hodin přispívá k lepší čtivosti. Jenže...všechno je takový strašně na efekt, hrdinové jsou pořád bez dechu, neustále se nevěřícně dívají nebo třeští oči...v kritických situacích si nejdřív povykládají o tom, že "ty to, Roberte, vážně ještě nechápeš?? já jsem tady provedla tuhle úvahu, o které ti teď dlouze povykládám, přestože jde o život mého bratra, na kterým mi záleží tak, že to opakuju na každé druhé stránce". Kromě postav mě štval ještě příběh sám o sobě, dle mého vymyšlený jen proto, aby Brown mohl předvést kolik toho ví o symbolech, původech slov, "tajných" rituálech a vůbec (pravdivost ale nemůžu hodnotit) a aby teda napsal něco, co se odehrává v Americe. Takže si vymyslel za vlasy přitažený příběh, ve kterém neustále někdo žasne. Předchozí dvě knížky se mi dost líbily, ale tahle je prostě o dost horší - a ještě k tomu kombinuje schéma předchůdkyň (ženská po boku, honičky, problémy s policií, klaustrofobik Langdon v úzkém prostoru, finální odhalení) což teda napotřetí už úplně nežeru...
Veľmi kvalitné pokračovanie Langdonovej série príbehov so sympatickými postavami a napínavým dejom.
Mně se moc líbilo. Hlavně když jsem rok na to jela do Washingtonu a mohla se na své nabyté vědomosti podívat v praxi :)
zfilmováno thrillery napětí svobodní zednáři dobrodružství kryptografie, šifrování gnozeologie, epistemologie
2018 | Počátek |
2013 | Inferno |
2010 | Ztracený symbol |
2008 | Anatomie lži |
2005 | Digitální pevnost |
Přiznávám, že jsem měla problém se do třetího dílu se symbologem Langdonem začíst. Zároveň jsem, ale měla problém přestat číst. Nejspíš to bylo proto, že jsem si říkala: "Vydrž, ono to přijde." Přišlo. :) A pak už to jelo samo přesně jak jsem u Browna zvyklá. A najednou byl konec a já si řekla jen "No do prčic, to už jsem vážně na konci?"
Naprosto mě učaroval Malach. Já vím, je to zvrácený, on byl přece vrah a magor. Ale tak nějak jinej magor. Fanatickej, charizmatickej magor. To je ono!