Ztracený symbol
Dan Brown
Robert Langdon série
Třetí příběh s oblíbeným hrdinou, symbologem Robertem Langdonem. Tentokrát neopustí domácí půdu a po svých předchozích zběsilých šetřeních v evropské kolébce (Římě, Vatikánu, Paříži a Londýně) se prvně zaplete do noční dešifrovací honičky na území USA, přímo v jeho hlavním městě Washingtonu. K řešení záhady je profesor Langdon i tentokrát vyzván velmi bizarním způsobem: hrůzostrašným předmětem ležícím na zemi v Kapitolu, ukazujícím na stropní fresku s obrazem George Washingtona, který je tam zpodobněn jako bůh. A není samozřejmě náhodou, že tento bývalý americký prezident položil roku 1793 základní kámen Kapitolu se zednářským kladívkem a zednářskou lžící v rukou...... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2016 , ArgoOriginální název:
The Lost Symbol, 2009
Třetí díl se tentokrát točil kolem zednářů, kvantové fyziky a Washingtonu - a byl stejně napínavý, strhující a plný překvapivých zvratů, jako ty předchozí dva. Jsem navíc fascinovaná tím, jak neuvěřitelně promyšlené autor vše měl: nedivím se, že mu trvalo několik let jenom to, než všechny informace posbíral, a jsem nadšená tím, jak je dokázal tak mistrně propojit... Všechno do sebe zapadlo, nic nezůstalo nevyužité či nevysvětlené. A pokud se např. o tu kvantovou fyziku, sílu mysli atd. zajímáte, tak se vám poskládají do sebe i informace, které máte z úplně jiných zdrojů ;-) Plus jak už psal někdo níže - Washington nikdy nebyl na mém seznamu "míst, která chci navštívit", ale po přečtení této knihy mě to tam začalo dost táhnout :-D *** Menší SPOILER *** Kladně hodnotím i to, že i nám čtenářům nezednářům ;) bylo na závěr to tajemství odhaleno, a ne tak jako v některých jiných knihách, kde se jej dovtípí jen hlavní hrdinové, ale čtenář se musí smířit s komentářem, že "bude lepší, když se to nikdo další nedozví", haha ;)
Kupodivu za mě zajímavější než Andělé a démoni, i když i trochu překombinované. To by ale nebyl pravý Brown. Opět perfektní šifry, symboly a dokonalý popis míst. Nikdy ve mě Washington nevyvolával cestovatelskou touhu, ale po přečtení Ztraceného symbolu bych chtěla Kapitol navštívit a hlavně se podívat na Washingtonovu apoteozu v rotundě.
Postava Malacha byla naprosto šílená, ale dokonale šokující a z celé knihy asi nejvíce utkví v paměti.
Závěr už byl trochu moc filosofický a pro mě, jakožto vědce dost nesmyslný. I když některé myšlenky (vážení duše) mě zaujaly. Ve výsledku se ale četlo jedním dechem a nedovolím si ubírat hvězdičky...
Třetí díl s profesorem symbologie Robertem Langdonem je opět skvělý. Napínavý, strhující, s informacemi o americké historii...
Prvé tituly od Dana Browna, ostanú tie najlepšie. Kniha je pretkaná zvratmi, ktorých je na môj vkus až príliš veľa v tejto knihe. Z kvality knihy by neubudlo aj po skresaní zvratov a zápletiek o polovicu. Ale taký už je Dan Brown, niektorým to vyhovuje, niektorí nie sú až tak s tým stotožnený. Mne sa kniha páčila, ale nebolo to z mojej strany úplne na 100 percent. Fanúšikom Dana Browna ju však odporúčam a ako ďalšia kniha do série s Robertom Langdonom poteší.
Stručně - asi jako když si dáte místo italských těstovin s rajčatovou omáčkou špagety Vitana s kečupem.
Popravdě řečeno čekala jsem více od této knihy. Konec mně nepřekvapil. Už v polovičce jsem věděla jak to dopadne.
"Bible ukrývá silné vědění, ovšem doslovnými překlady a neustálými výklady se postupně ztrácí ukrytá tajemství"
Hezké čtení a silné myšlenky, ostatně jako vždy v Brownových knihách.
Četla jsem od Browna všechny knížky a bohužel, tahle se mi líbila ze všech nejméně. U jeho knih jsem zvyklá na napětí, šokující závěr a to jsem u téhle postrádala. Když to srovnám třeba s Infernem, tak je Ztracený symbol jen velmi slabý odvar.
Četla jsem to na třikrát. Nějak mi tahle kniha od Browna přišla nejhorší, ale i tak je to dobrá kniha. Také mi trošku nesedl konec, pořád jsem čekala, že ještě něco přijde. To se ale nestalo.
A mě Ztracený symbol bavil moc. Netvrdím, že by šlo o nějak přelomový thriller, ale Dan Brown úspěšně navazuje na „kvalitu“ Andělů a démonů, přičemž tentokrát se obejde bez nutnosti dát odpočinkové literatuře jakože přesah. Tohle je mnohem přímočařejší a také zábavnější, vzhledem k tomu, že Bílý dům slouží jako stylové prostředí pro hru na schovávanou. Autor je v tomhle ohledu vynikající řemeslník, jen není nijak originální, co se stavby děje týče. Dokáže to sice vykompenzovat krátkými kapitolami, informačními zajímavostmi a neustálou gradací, ale všeobecně u něj platí jedno - jakmile přečtete jeden román, získáte představou o koncepci i těch ostatních.
V rámci celosvětového (ne)úspěchu mám pak jednu teorii. Přijde mi, že tady si pan Brown na vlastní kůži vyzkoušel nepsané pravidlo angloamerických spisovatelů, jež nabádá, že do historie Evropy a katolické církve si mohou kopat, jak chtějí, ale na minulost Spojených států amerických se ať zkusí jen křivě podívat a chraň je ruka Páně!
Popravdě si moc nepamatuji, o čem kniha byla. Lehce napínavé čtení, jako všechny Brownovky, ale kouzlou už bohužel vyprachalo.
Velka slabota a zklamani. Dan Brown sesmolil pro vlastenecke Americany mdlou kopii Da Vinciho kodu (ktera je kopii/kradezi dila Umberta Eca)..
Brown opět nezklamala, sice je příběh poněkud pozvolný oproti jeho jiným dílům ale jednoznačně doporučuji
zfilmováno thrillery napětí svobodní zednáři dobrodružství kryptografie, šifrování gnozeologie, epistemologie
2018 | Počátek |
2013 | Inferno |
2010 | Ztracený symbol |
2008 | Anatomie lži |
2005 | Digitální pevnost |
Do téhle knížky jsem se pořád nemohl začíst. Přijde mi, že autor má pro své příběhy jeden mustr, podle kterého píše. To by snad až tak nevadilo, vznikají příběhy napínavé, s dobrým rozuzlením. Tak, jak jde čas, musí Dan Brown přisypávat víc a víc neuvěřitelného, aby čtenáře přitáhl k příběhu. Do této knihy nasypal vše, co se jen trochu týkalo zednářství v Americe, bez ladu a skladu. Takže napínavý příběh ztěžkl, odrazovala mě spousta balastu.