Podzimní případ
Anders de la Motte
Roční období série
Nový napínavý příběh Anderse de la Motte dobyl ve Švédsku vrchol žebříčku bestsellerů. Pět dlouholetých kamarádů stanuje u zatopeného kamenolomu ve Skane. Letos odmaturovali, teď čeká je poslední letní koupání a potom skutečný život. Když se však rozední a spustí se první podzimní déšť, jeden z nich leží v temné vodě mrtvý. Nešťastná náhoda, uzavře to policie, mnozí v Nedanasu však pochybují. Když se sem o dvacet sedm let přistěhuje Anna Vesperová, kriminalistka, která prchá ze Stockholmu před vlastní tragédií, dají se události do pohybu. Zatímco Anna zoufale střeží svá tajemství, čím dál mocnější síly se jí snaží bránit v rozkrývání minulosti. Nakonec nemá na vybranou. Musí znovu otevřít případ z podzimu roku 1990, o němž chce málokdo mluvit… ale nikdo na něj nezapomněl.... celý text
Nebylo to špatné, jen mi žádná z postav nepřirostla k srdci. Navíc jsem stále měla pocit, že už jsem to někdy četla....Tudíž mě ani závěr nepřekvapil. + Spousta zbytečného balastu, který kolikrát s dějem nesouvisí.
Na dlouhé zimní večery bude Podzimní případ dobrý, v létě se to nečte dobře.
Výborně napsané, super čtivé. Rozplétání starého případu přináší i rozmotávání klubka vztahů mezi místními. Moc mě to bavilo a mohu doporučit.
No co vám budu povídat - další pecka z pera tohoto švédského autora. Já si zde přišla na své. Ať již lokalitou či ročním obdobím, do kterého je kniha zasazena. Úplně jsem se tam viděla. To všudypřítomné lezavé sychravo, mokré listí pod nohama, mlhy, ach, ach, to jsou reálie, které miluji. Kniha má pěkných poctivých 464 stran, a i když není nabita nějakou šílenou akcí na každé stránce, já se nenudila ani náhodou - mám tyto vztahové thrillery z malých měst moc ráda. A ta atmosféra staré tragédie, která se, ač se o ní nemluví, nesmazatelně vryla do života městečka a ovlivnila a změnila ho až do současnosti, ta byla také skvělá. Nemohu jinak, než hodnotit plným počtem hvězd a moc se těším na ZIMNÍ OHEŇ.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky
Při dočtení Zimního ohně jsem si slíbila další pecku od tohoto švédského autora. Nevím, zda Podzimní případ předčil Zimní oheň, u mne zřejmě ne. Ale i tak skvělé čtení !
Co svým činem způsobí pětice kamarádů, která stanuje u zatopeného kamenolomu ? I po dlouhých dvaceti sedmi letech vyjde pravda najevo, když se do vesnice přistěhuje nová kriminalistka Anna s dcerou. Thriller je velmi čtivý, napínavý, plný nostalgické zimní atmosféry a nejvíc se mi líbilo finále příběhu. Velmi dobře napsané s překvapením pro čtenáře. Ráda sáhnu po dalším čtení od pana autora, bude mít název - Jarní oběť !
Anna mi bohužel moc nesedla. Vadilo mi to její neustálé podlézání vlastní dceři. Nicméně příběh to byl zajímavý a napívaný. Přečteno velmi rychle.
Začátek byl na mě vcelku zdlouhavý, trošku se vlekl. Líbilo se mi prolínání s minulostí. No a ten konec..famfárový! ten mi to vynahradil. Za mě průměrná detektivka.
Skvělá kniha, která Vás vtáhne do svého děje a Vy se jí nebudete chtít pustit. Kniha byla úžasná, děj mě velmi zaujal. Líbila se mi stejně jako Konec léta i když tahle je o trochu lepší, určitě doporučuji.
Perfektní, ještě lepší než autorovo Konec léta. Napětí a tajemno od začátku. Až do konce si dokázal autor uchovat před čtenářem tajemství, i když jsem si kolikrát myslela, že tuším, pak překvapil. V první polovině mě dost bavila i dvojitá dějová linka. Perfektní!
Hodně zajímavé a napínavé. Hrdince jsem fandila, byla mi velmi sympatická. Líbilo se mi i to prolínání s minulostí. Tento autor nezklame, těším se na jeho další knihu.
I tento díl série Roční období je výtečný - pokud nehledáte akční thriller plný krve a hrůz. Naopak, příběh je skvěle vystavěný, psychologie postav je jasná a pochopitelná. Vyšetřovatelka, která se dostává do nelehké situace v novém prostředí, je nejen schopná, ale také sympatická. Nepotýká se - naštěstí - s žádnými závislostmi ani úchylkami, je to normální chytrá dáma obdařená intuicí a zdravým rozumem...
Příběh je výborně vypointovaný a závěr překvapující. Skvělé čtení, které mohu jen doporučit.
První dvě třetiny knihy se mi táhly, moc mě nezaujaly. Poslední třetina byla dobrá, to už jsem četla ráda a s napětím. První má kniha od tohoto autora a jsem tak trochu na rozpacích. Po přečtení další, někdy v budoucnu, si snad udělám lepší obrázek.
Podzimní případ je napínavý detektivní příběh, který odhaluje téměř 30 let staré tajemství jednoho malého městečka. Autorovi se podařilo vytvořit melancholicko-psychologický příběh, který je postaven především na vnitřních pohnutkách a emocích všech zúčastněných postav. Dobře promyšlený příběh, ale na mě až moc dlouhý.
detektivní a krimi romány thrillery švédská literatura zklamání tragédie podzim rodinná tajemství přátelství z dětstvíAutorovy další knížky
2018 | Konec léta |
2013 | Game |
2022 | Smrt přichází na prohlídku |
2019 | Podzimní případ |
2020 | Zimní oheň |
První půlka hodně rozvleklá a nezáživná, navíc se střídají kapitoly z roku 1990 a 2017, takže jako byste četli paralelně dvě různé knihy. Když pak přestalo střídání kapitol, tak to konečně nabralo spád a vyklubal se z toho docela zajímavý příběh.