Rok bez února

Rok bez února
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21125/bmid_rok-bez-unora-kMt-21125.png 4 15 15

Čtyři muži ve vile na okraji města. Čtyři outsideři, kteří se snaží protlouct životem. A je to těžší, když i na ně dopadne únor, měsíc zoufalců a vyznavačů šera. Mladý básník a prozaik Jan Sojka nechává čtenáře nahlédnout přízračným oknem do svérázné domácnosti i do duší čtveřice osamělých chlapů. Jejich obyčejné příběhy se prolínají s poetickými obrazy města a přírody. Přátelství, melancholie zaháněná pivem a vínem, bloudění životem i prázdnými ulicemi; nejen z nich uhnětl Jan Sojka tento, s trochou nadsázky řečeno román.... celý text

Blebanec
27.06.2020 3 z 5

Ctiva novelka, lepsi cist v lete. Hlavni hrdina 30+ se v unoru vyrovnava s rozchodem a svym zivotem ve spolecnosti alkoholu a ne zcela perspektivnich spolubydlicich. Nakonec mene temne, nez jsem cekala.

gleti
31.07.2019 5 z 5

Je nás hodně, pro které je únor nejtěžší měsíc v roce.
(V hodině mezi psem a vlkem ožívají střepy mých rozbitých snů.
A jejich ostré hrany rozřezávají mou duši na kousíčky.
Aby je Deprese za stálého podlévání slzami mohla dusit až do kuropění.)

I Sojkova nehrdinu Únor uchopil do svých osmadvaceti křivých prstů (Sojka), vytřepal z něj všechnu naději. Těch pár zbylých drobků, co mu ulpělo na zimním šatu, spláchl nehrdina alkoholem do kanálu.

Lizard
21.03.2019 1 z 5

Kniha o pochmurném únoru a životu společně žijích mužů, kteří svou samotu, vzpomínky a život utápí v alkoholu.... Kniha se dobře čte, autor má zajímavý prozaický styl vyprávění. Samotné téma mi nijak nevadilo, ale i tak mě kniha moc nebavila a těšila jsem se,až ji dočtu a odložím.

Hana62
01.03.2019

Přečteno během únorových večerů. Někdy na mě fakt padala "depka". Zvlášť po poslední kapitole. Snažím se pochopit některé z aktérů, ale moc se mi to nedaří. Jinak za mě - zajímavý pohled na "mužský svět".

Kimeček
02.02.2019 4 z 5

Musím přiznat, že tato útlá knížka mě velice zaujala. Muž píše o osamělých mužích. Zimní pochmurné počasí a samota podtrhává celý děj. Člověk se poté rád zamyslí nad vlastním životem.

moore.allonsy
18.09.2017 5 z 5

Příjemná knížka se zvláštním dějem, který připomíná spíš výřez ze života pěti úplně obyčejných chlapíků, kteří se dobrovolně přestali účastnit svého vlastního života. Úplně nejlepší dojem knížka udělá, pokud si ji přečtěte v šerém a pochmurném počasí, dokážete se tak lépe vcítit do opuštěné vily, Štěpánovy samoty a podivného blázna za oknem.

Jan Sojka
česká, 1973