Rok bez února přehled
Jan Sojka
Čtyři muži ve vile na okraji města. Čtyři outsideři, kteří se snaží protlouct životem. A je to těžší, když i na ně dopadne únor, měsíc zoufalců a vyznavačů šera. Mladý básník a prozaik Jan Sojka nechává čtenáře nahlédnout přízračným oknem do svérázné domácnosti i do duší čtveřice osamělých chlapů. Jejich obyčejné příběhy se prolínají s poetickými obrazy města a přírody. Přátelství, melancholie zaháněná pivem a vínem, bloudění životem i prázdnými ulicemi; nejen z nich uhnětl Jan Sojka tento, s trochou nadsázky řečeno román.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rok bez února. Přihlašte se a napište ho.
Je nás hodně, pro které je únor nejtěžší měsíc v roce.
(V hodině mezi psem a vlkem ožívají střepy mých rozbitých snů.
A jejich ostré hrany rozřezávají mou duši na kousíčky.
Aby je Deprese za stálého podlévání slzami mohla dusit až do kuropění.)
I Sojkova nehrdinu Únor uchopil do svých osmadvaceti křivých prstů (Sojka), vytřepal z něj všechnu naději. Těch pár zbylých drobků, co mu ulpělo na zimním šatu, spláchl nehrdina alkoholem do kanálu.
Kniha o pochmurném únoru a životu společně žijích mužů, kteří svou samotu, vzpomínky a život utápí v alkoholu.... Kniha se dobře čte, autor má zajímavý prozaický styl vyprávění. Samotné téma mi nijak nevadilo, ale i tak mě kniha moc nebavila a těšila jsem se,až ji dočtu a odložím.
Kniha Rok bez února v seznamech
2007 | Rok bez února |
2020 | Rodina a jiné regály |
2006 | Podzimní lidé |
2006 | Směr spánku |
2011 | V srpnové žízni |
Ctiva novelka, lepsi cist v lete. Hlavni hrdina 30+ se v unoru vyrovnava s rozchodem a svym zivotem ve spolecnosti alkoholu a ne zcela perspektivnich spolubydlicich. Nakonec mene temne, nez jsem cekala.