Ronja, dcera loupežníka
Astrid Lindgren
![Ronja, dcera loupežníka Ronja, dcera loupežníka](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108304/ronja-dcera-loupeznika-108304.jpg?v=1327960989)
Ronja se narodila za bouřlivé noci, která byla tak děsuplná, že napůl rozťala prastarý hrad, v němž vládl její otec bandě loupežníků. Odtrženou část hradu ihned obsadil na smrt znepřátelený rod lupiče Borky. A co čert nechtěl, Ronja našla svého nejlepšího kamaráda právě v synovi Borky, Birkovi. Co všechno nebezpečného i hezkého z toho vzešlo, se dozvíte v tomto příběhu, jenž se odehrává v divokém lese a lukách se skřítky, větrnicemi, smíchem i nadějí, že se Ronje i Birkovi snad podaří smířit odedávna znesvářené klany.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: 2000 , Albatros (CZ)Originální název:
Ronja Rövardotter, 1981
![Gimli Gimli](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/1915/1915.jpg?v=1381127920)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hravá a trochu mystická variace na Romea a Julii pro děti. Astrid Lindgrenová zase zaválela!
![huhuhu huhuhu](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
V dětství mě kniha nenadchla a nic jsem si z ní nezapamatovala, možná jsem ji četla ve špatném věku. Je pravda, že pro samostatné čtení dítětem je asi celkem náročná. Ale teď při společném čtení se syny (9 a 6 let) jsme si to užili, já i kluci.
![EvaHonsová EvaHonsová](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/396425/m_evahonsova-VSq.jpg?v=1659905429)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ronja, dcera loupežníka nás mile překvapila. Autorka nenásilným způsobem poukazuje na důležité věci v životě. Abychom zbytečně nevyvolávali konflikty kvůli banálnostem. A že je dobré držet pospolu. Ronja, dívka, která ví co chce a s velkou vervou si vše prosadí.
![85098211 85098211](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/192076/m_85098211-651465aad5a82.jpg?v=1695835562)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knihu jsem poslouchala jako audio z KTN právě v tomto starším překladu. A musím říct, že po jazykové stránce je tento příběh naprosto dokonalý. Ovšem pokud ho srovnám s jinými autorčinými knihami, tak se mi vyprávění o Ronje a jejím kamarádovi ze znepřáteleného rodu Birkovi líbilo přece jen o něco méně. O čem v knize půjde, psát nebudu, to bych snad musela prozradit všechno - a to opravdu nechci ;-). Na závěr knihu ale určitě nezavrhuji, je možné, pokud bych ji četla v dětském věku, pro který je určená, byla bych možná i nadšená? Dávám tedy o jednu hvězdičku méně a časem se poohlédnu po nějaké autorčině další knize.
![ddkk ddkk](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/203056/m_ddkk-XpR.jpg?v=1543155359)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
S Ronjou jsme trochu bojovali, ale nakonec se povedlo její příběh dočíst, napsat o něm do čtenářského deníku a ještě přidat povedenou ilustraci v podobě portrétu titulní hrdinky...hezký příběh plný dobrodružství, který se vnukům moc líbil.
![fis.rena fis.rena](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/103830/m_fis-rena.jpg?v=1731801942)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
K Ronje a Birkovi jsem se vrátila po hodně letech díky dceřině nynější povinné četbě a můžu říct,že mé nadšení bylo stejně nijaké jako v dětství,když to byla má povinná četba. Dceři jsem musela hodný kus dočíst,aby se z toho,jejími slovy,už konečně vysekala :D u nás Astrid celkově neboduje,bohužel.
![GaleW GaleW](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/42278/m_galew-f6p.jpg?v=1660497106)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Já i celá moje rodina milujeme knížky Astrid Lindgrenové, je v nich všechno, dobrodružství, opravdové přátelství, krásné popisy přírody, děti hltají každou kapitolu, nemůžou se dočkat, co bude dál. Veliký díky za tuto spisovatelku.
![sgjoli sgjoli](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13145/sgjoli-K7p.jpg?v=1540819697)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Ronju jsem si chtěla přečíst už hodně dlouho, ale nakonec jsem se k ní dostala až nyní v dospělosti. Nevím, jak moc by mi kniha sedla, když bych četla jako dítě, nicméně nyní jsem zůstala na půl cesty. Nápadem určitě skvělé, rukopis Astrid Lindgrenové z toho je určitě patrný. Přesto jsem se bohužel na několika místech přistihla, že se občas nutím a nemůžu se na několika místech začíst. Což je zvláštní, protože celkový dojem po dočtení jsem měla vlastně spíš pozitivní než negativní.
Nakonec tedy 3 hvězdy. Nápad velmi dobrý, pár zajímavých myšlenek a jako bonus vydání, co jsem měla půjčené z knihovny, bylo doplněno o krásné ilustrace. Ale jako čtenářka odkojená Dětmi z Bullerbynu jsem možná přeci jen čekala o trochu víc.
![Leona333 Leona333](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/291756/m_leona333-WAk.jpg?v=1582653543)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Po knížce Děti z Bullerbynu, má druhá - obrovská, dětská srdcovka. Jako malá jsem si ji četla dokola a dokola. Furt a znova ; )
Ronja byla má hrdinka a průkazné alibi, pro většinu rán, kdy jsem jakožto malé pískle, vyskočila z postele, prolítla koupelnou a smykem se vyhýbala babičce, která měla potřebu učesat mou dlouhou, kudrnatou, nepoddajnou hřívu. Vzdorovitě jsem jí pokaždé řekla; že se Ronja taky česat nemusí - nepotřebuje, protože má na starosti mnohem důležitější věci... ; )
Tenhle můj dětský - čtecí klenot, je tak nějak jinak upravený Shakespeare, kde se "hlavní postavy - rody nejmenují Kapuleti a Montekové..." ; ) Astrid Lindgrenová, zde pro děti vytvořila nádherný, kouzelný příběh se šťastným a optimistickým koncem... ; )
![simca9342 simca9342](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
"Z pravěku"
Četla jsem jako dítě.. Pěkný a zfilmovaný příběh z dávných času, kdy holky nechodily do školy a musely pomáhat doma a nejenom to..Bránily hrad a hlavně pomáhaly svým rodičům, co mohly.
![musivila musivila](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/214473/m_musivila-RSX.jpg?v=1613584479)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jako dítě jsem moc milovala film, hlavně skřítky čumbrnky: „Pro pro pročpak to to děláš, ty ty potvůrko po po podivná?“
A nyní, když jsem po letech četla se synem příběh Ronji, jsem si knihu naplno užila. Je to moc krásný příběh o neskutečné síle přátelství a lásky. Plný emocí, až jsem kolikrát měla stažené hrdlo a jindy jsem záviděla Ronje její svobodu a vychutnávala s ní krásy přírody a tajemství lesa. Doporučuji.
![Montcalm Montcalm](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/288691/m_montcalm.jpg?v=1724059671)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ako dieťa som zbožňoval príbehy Emila z Lönnebergy, na Ronju som natrafil náhodou až teraz v dospelosti a prečítal v rámci čítania pred spaním svojmu malému synovi. Obidvom sa nám knižka veľmi páčila. Sám som prekvapený, ako dokáže zaujať aj dospelého čitateľa. Dokonca aj dej nie je, ako to u mnohých detských knižiek býva, tak jedoznačne predvídateľný.
![Any26 Any26](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/178498/m_any26.jpg?v=1737576899)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Astrid Lindgrenová jako klasika. Ronja, dcera loupežníka jako srdcovka.
Tuhle knížku opravdu miluji! --- Ronja a Birk ... nerozlučná dvojka
![LillyM. LillyM.](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/314141/m_lillym-6a5.png?v=1615647490)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Co se Ronji týče, je to snad má nejoblíbenější pohádka od této autorky. Na téhle knize jsem doslova a do písmene vyrůstala. Krásné ilustrace a milý úsměvný děj... Ať si říká kdo chce co chce ale na Ronju nebudu nikdy dost stará:)
![vmatusko vmatusko](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásny príbeh, keď raz budem mať deti, určite im to budem čítať. Je to oddychové - rýchle čítanie.
![Vlaďkaa4 Vlaďkaa4](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/186584/m_vladkaa4-I9G.jpg?v=1542226606)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Četla jsem hlavně kvůli výzvě a uvědomila si, že ji skoro zám nazpaměť. Jo jo mladší mozek si holt toho více pamatuje.
![L.K. L.K.](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nádherná kniha! Milovala jsem ji jako dítě, pak ji měly moc rády mé dvě dcery a teď jsem ji přečetla (během putování obytňákem po Švédsku) čtyřletému synovi. Některé kapitoly chtěl číst stále dokola a tak jsem měla možnost do hloubky pochopit jejich strukturu. Astrid Lidgren je geniální autorka s dokonalým citem pro dětskou duši. Její svět je pokaždé čistý a vřelý, přestože jsou její knihy velmi rozmanité.
1962 | ![]() |
2001 | ![]() |
2007 | ![]() |
1998 | ![]() |
2007 | ![]() |
Ráda si čas od času (zejména v zimním období) přečtu knihu pro děti a mládež a tohle je naprosto parádní klasika:)
P.S. a vřele doporučuji film z 80.let