S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána
Miroslava Kuntzmannová
Tato kuchařská kniha zachycuje a popisuje receptury kuchyní zemí bývalého c. a k. Rakousko-Uherska. V dnešní hektické době může být takovéto zastavení a ohlédnutí do minula jen příjemné. Kniha je rozdělena do 7 částí – kuchyně česká, rakouská, maďarská, slovenská, balkánská, židovská a polská. Každá část je uvedena textem, obsahujícím informace o specifikách a zvycích jednotlivých kuchyní. Leckde jsou popsány i historky, které se skutečně udály a váží se k této knize. Podklady pro tvorbu receptů autorka získávala z velmi starých receptur, které sbírá od svého mládí, ale též z rodinných záznamů. Rovněž se vydala do některých zemí bývalého Rakousko-Uherska, v nichž navštěvovala restaurace, kde připravují národní pokrmy, ale také rodiny, jejichž rodinné receptury si zapisovala a následně je zkoušela. Snažila se je přizpůsobit dnešní době, ale někde najdete i originální přepis. Kniha je doplněna fotografiemi, které zachycují nejen připravované jídlo, ale také dobové rekvizity. Ty tvoří většinou pozadí snímku a nepřekáží tomu hlavnímu – upravenému jídlu. Plní svou funkci, dotvářejí atmosféru a náladu své doby. Slouží tiše a skromně, vědí, že už nehrají hlavní roli, že jsou jen statisty dávných dob. Ale statisty velmi milými. Těch krásných starých předmětů je v této knize hodně. Snad vás pohled na ně potěší a možná, kdo ví, i přinutí k zastavení a zpomalení životního tempa v této hektické době. Historické předměty si i dnes naši pozornost zaslouží.... celý text
Přidat komentář
Po velmi dlouhé době se mi podařilo knihu sehnat a jsem tomu hrozně moc ráda. Knížka je fantastická. Už nejsem nejmladší ročník, ale při začtení se do knihy jsem znovu pocítila úžasnou atmosféru dřívější doby a vůni pokrmů, které kdysi dávno vařívala moje babička. Knížku doporučuji všem, kteří si oblíbili tradiční, léty prověřená jídla, onu poctivou babiččinu nebo i prababiččinu kuchyni. Není to ale kuchařka, kterou máme vedle sporáku a mastnou rukou v ní listujeme :) .... Toto je klenot, který jednou ocení i vaši potomci.
Podařilo se mi sehnat tuto knihu, krásné inspirace pro servírování, spoustu zajímavých receptů. Ikdyž jako kuchařku bych uvítala menší formát, ale na prohlížení nádhera.
Autorovy další knížky
2013 | S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána |
2009 | Kuchařka plzeňských strašidel |
2014 | Ulice vaří s vámi |
2007 | Recepty z Ulice |
2008 | Andělská kuchařka |
Asi nejlepší kuchařská kniha jakou znám. Kromě receptů nabízí něco navíc-fotografie které z ní udělaly skvost a daly jí "duši"... Při jejím prohlížení se vracím do kuchyně mé babičky a je mi krásně