Šach a mat
Ali Hazelwood
První young adult román od autorky oblíbených romantických komedií Hypotéza lásky a Hlava plná lásky. Mallory už šachy nehraje. Svého snu se vzdala, aby se mohla věnovat nemocné mámě a ségrám. V jiném vesmíru by se teď nejspíš chystala na vysokou, místo toho ale bere jednu směnu za druhou a snaží se vydělat dost na to, aby rodina nestrádala. Všechno se změní ve chvíli, kdy se Mallory rozhodne zúčastnit posledního turnaje v šachu a náhodou se jí podaří porazit šachového mistra Nolana Sawyera. Nolan nevěří, že mu to natřela taková nicka. Ještě víc ho ale překvapuje, že má chuť utkat se s ní znovu. Mnohem chytřejší by přece bylo vycouvat, tak co to s ním je? Pro Mallory je tohle vítězství cestou k dalším peněžním výhrám, které by jí vytrhly trn z paty. Brzy se však přesvědčí o tom, jak nelítostná (a přitažlivá) dokáže konkurence být... celý text
Literatura světová Dívčí romány
Vydáno: 2024 , Yoli (ČR)Originální název:
Check & Mate, 2023
Nehodnotím šachy, protože je nehraju a nerozumím pravidlům této hry (např. produkce od Netflixu Dámský gambit může být asi kvalitnější, co se týká pravidel, ale scénář mě opravdu zklamal), zatímco tady to je velmi čtivý a téměř pohádkový děj :-) Poznávám tu dílo Ali, která má většinou koncept vývoje vztahu obou hrdinů podobný. A bylo to milý, jen asi už ne pro 30-letou a starší čtenářku :-)
Bylo znát, jak s Mallory hodně tříská puberta (to už mi přišlo, že její sestry se chovají dospěleji..), i když si už sama nemůžu vzpomenout, že bych se v 18 letech chovala takto, takže jsem se úplně nedokázala ztotožnit s Mallory. A Nolan je za mě velmi sympatický a má to celkem srovnané v hlavě na to kolik mu je :-)
Autorka píše opravdu skvěle. Kniha je skvělá a hrozně čtivá. Jen mi tu úplně nesedla hlavní hrdinka.
Mallory přesně před čtyřmi lety přestala hrát šachy, protože jí příliš připomínaly otce. Od nejlepší kámošky se ale nechá ukecat na charitativní turnaj, kde se setká s aktuálním šachovým mistrem a vyhraje. Co je ale důležitější, připomene jí to, jak moc šachy vlastně miluje.
Další skvělá Ali, kde hlavní hrdinka je výjimečná a talentovaná Mallory a jejím protějškem je krásný Nolan (avšak stejně výjimečný a talentovaný). Kniha je protkaná feminismem a Ali opět poukazuje na nevyváženost mezi muži a ženami v jistých odvětvích, tady konkrétně v šachovém prostředí.
Mallory není dokonalá, a to se mi na ní líbilo. Pořád je to pouze osmnáctiletá dívka, která se snaží uchránit svoji rodinu před naprostým bankrotem, a má nárok dělat chyby. Nolan nemá dobrou pověst, ale od samého začátku je k uňuňání.
Prostředí šachů bylo fajn, byly zde zmíněné i nějaké šachové partie a různé taktiky (čemuž vůbec nerozumím), ale obecně mám šachové prostředí moc ráda a hráče obdivuju.
Ali opět nezklamala, je to čtivé, vtipné a hrozně moc milé.
4*/5*, rozhodně nečekejte žádný převratný příběh, ale pokud si chcete odpočinout a usmát se, po téhle YA krásce s klidem sáhněte.
PS: Jsem asi jediná na světě, ale ta ořízka se mi vůbec nelíbí
IG: @cotaholkacte
Pokud se v příběhu rádi zaměřujete na detaily, tak tohle asi nebude pro vás, protože nesrovnalostí a nelogických věcí je tu nespočet. V mém případě je tohle první kniha od této autorky a ne, že bych vždy dávala na první dojem, ale tuším, že i její ostatní knihy budou v podobném duchu. Každopádně šachové prostředí bylo zajímavé, proto dávám tři hvězdičky.
Sice v podstatě červená knihovna pro teenagery, tedy spíš dívky v (post)pubertálním věku, ke kterému mám daleko, ale přečetla jsem to na jeden zátah a hodně jsem se u toho bavila. Přehledné, žádné skákání z jedné roviny věcné či časové sem tam, jednoduchá zápletka a happy end – co víc si přát od oddechovky.
Toto bolo moje tretie rande s Ali Hazelwood a hoci som sa naň tešila, som z neho tak trochu rozčarovaná. Hypotéza bola fakt dobrá a zaujímavá, Analýza perfektná a iskrivá, ale Šach a mat ma akosi vôbec nebral a pripadal mi dosť nezáživný.
Nemalo to na svedomí šachové prostredie, šlo skôr o to, že autorka znova napísala príbeh podľa rovnakej schémy (totálny ignor hlavného hrdinu, potom zblíženie s hlavnou hrdinkou, potom odhalenie zradcu či podvodníka a nastolenie spravodlivosti). Sorry, ale toto je už fakt nuda. Nehovoriac o tom, že hlavný hrdina je opäť hrozne vysoký, tmavovlasý, tmavooký, mĺkvy atď., čiže navlas rovnaký ako hlavný hrdina z Hypotézy aj z Analýzy, len mu autorka zmenila meno. Tentoraz to nie je Adam či Levi, ale Nolan.
A tiež mal bohovsky vyšportované telo. Len by ma zaujímalo, kde Nolan prišiel k takej vymakanej postave, keď nerobil nič iné, len hral šach alebo analyzoval hry iných hráčov. Dokonca aj keď Mallory žila uňho doma, nebola tam žiadna zmienka o návštevách posilňovne.
Knihy a šachové figurky mají něco společného. Vyprávějí vám příběh na šachovnici či na stránkách. Stovky různých tahů, milióny kombinací, jedno vlákno příběhu. Pokud to vážně umíte a máte talent, můžete ho krásně rozvinout a protkat vše dohromady v jedno velké dílo. Vítězné dílo. Přesně to Šach a Mat totiž je.
Tady nastala přesně ta správná konstelace hvězd nebo spíše šachových figurek, aby to bylo vynikající počteníčko. Sympatické postavy, dokonale sladký mistr světa i správná míra pořádně ostrého humoru hlavní hrdinky. Už dlouho jsem nečetla takto originální knížku a to především díky neokoukanému prostředí :)
Hypotéza lásky se mi moc nelíbila (byla super, ale pak přišel dost nedůvěryhodný sex), tak jsem se tohohle docela bála, ale věděla jsem že to chci zkusit. Já to přečetla za den! Já normálně čtu 300 stránkovou knihu týden ne jeden den! Je to boží, přečtěte si to!
Asi mám novou oblíbenou autorku a během 3 dnů jsem přečetla 3 její knihy ....Ali Hazelwood sice píše podle stejného vzorce a zápletky, i hlavní hrsinové jsou si velmi podobní, ale mě to prostě baví. Takhle vypadá odpočinková literatura.
Šach a Mat mi přišlo zatím z jejích děl nejslabší, ale i tak velmi čtivé. Líbí se mi styl humoru a ironie hlavní hrdnky. Netradiční prostředí pak děj ještě více posunulo.
Na to, ze se jednalo o Young adult žanr (a ja do této kategorie už dávno nespadam) to bylo skvěle. Moc se mi to líbilo, téma bylo neotřelé a postavy na svůj věk velmi vyspělé.
Určitě se pustím do dalších knih od autorky.
Knihy od autorky mě velmi baví, proto jsem sáhla i po kusu pro mladou generaci, kam již rozhodně nepatřím. A na hodnocení knihy je to znát, za mě určitě nejslabší kniha, kterou jsem od autorky četla, ale přesto jsem si čtení užila a proto své výhrady sdělovat nebudu, nebylo by to fér, mladé čtenáře kniha určitě zaujme a nadchne.
4,5
Moje první kniha od autorky a je mi jasné, že určitě nebude poslední. Příběh z originálního prostředí, kde místy nechyběl humor, ale také tu byly vážnější témata. Z nich tu byl asi nejvíc znát sexismus. Za některé poznámky by si někteří zasloužili plesknout.
Šachy mě jako dítě učil děda, ale už si je moc nepamatuju, a rozhodně neznám žádné kombinace ani známé tahy, takže tohle mi tady nic neříkalo
Mallory, která se už pár let vyhýbala šachům, přestože na ně měla neuvěřitelný talent, nebyla ve snadné situaci. Před lety se změnila situace v jejich rodině, což si trochu do teď dává za vinu, protože má pocit, že to způsobila a k tomu její matka nedávno vážně onemocněla, a tak se postavila do čela a o všechny se stará, přestože tím její potřeby a touhy musely jít do pozadí. A nutno říct, že ne každý v rodině si její snahy cení. Co mě u ní celkem zaráželo, tak bylo její přehánění, dramatičnost. V některých situacích se zachovala přehnaně, přestože sama měla na triku podobný vroubek a svým způsobem horší.
Nolan byl moc fajn. Známý šachový génius, který žil jen touto hrou, dokud ho někdo neokouzlil. Byl také velmi všímavý pozorovatel, jelikož mnohokrát uhodil hřebík na hlavičku.
Z vedlejších postav jsem si zamilovala Darcy, mladší sestru hlavní hrdinky. Byla skvělá, někdy ty její řeči mě dostávaly do kolen. A pak Oze, to jeho bručounství, manýry a různé řeči – takovou postavu vidím málokdy. Líbilo se mi, co řekl Mallory kvůli jedné věci. To vystihl dokonale.
Ty figurky na ořízce jsou krásné.
Za sebe mohu doporučit i těm, co šachy stejně jako já vůbec nehrají a jdou mimo ně, protože i tak mě to bavilo
V tomto případě jsem opravdu nebyla cílová skupina, ale domnívám se, že ani v young adult věku by mě kniha příliš neoslovila. Mám moc ráda metafory a když se metafora stane červenou linkou, která se v příběhu různě vynořuje a zase zanořuje, ale tady byly šachy úplně všude a tím se pro mě kouzlo metafory vytratilo. Na knize oceňuji silná aktuální témata (sexismus, nejrůznější podceňování žen, identita, atd.). Příběh mě však nevtáhl a romantická část mého já si na své bohužel nepřišla.
Bála jsem se, že jako absolutního neznalce šachů mě tato kniha neosloví. Nechala jsem se ovlivnit sociálními sítěmi a nakonec si jí přeci jen pořídila a přečetla jí na jeden nádech. Neskutečně čtivý příběh, pro dlouhé podzimní večery. Skvělá oddychovka, která člověka pohltí a nepustí
Knihy Ali Hazelwood mám velmi ráda, jsou to oddechové romantiky se silnými hlavními hrdinkami a naprosto snovými boyfriendy. Není žádný tedy žádný div, že o ní chci psát.
Kniha má na první pohled nádhernou obálku, která poměrně sedí i na příběh. Stejně tak je sladěná ořízka, která ale dle mého působí trochu dětinsky a nemyslím si, že byla u knihy nutná.
Příběh samotný je čtivý a oddechový, ale zároveň je v něm spousta hlubších myšlenek. Malory jako hlavní hrdinka mi poměrně sedla a oblíbila jsem se i její rodinu, ačkoli Sabrina se chovala jako rozmazlený fracek. I přesto mohli mít všechny o trochu víc prostoru. Stejně tak trenérka Defne, kterou si absolutně zamilujete, je to určitě nejlepší vedlejší postava v knize.
Samozřejmě se musím zmínit i o Nolanovi. Ten mě teda upřímně za srdce moc nechytil, působil na mě trochu odtažitě a zvláštně. A řekla bych, že je to hodně podobný archetyp jako Adam z Hypotézy lásky.
Kniha ale není jen o lásce a vztazích, ale ústředním středovodem života hlavních hrdinů jsou šachy. Šachová linka je knize rozvinutá tak, že i absolutní neznalec se v tom neztratí a ještě se během čtení dozvíte několik zajímavostí.
Suma sumárum, knihu bych doporučila milovníkům slow burn romancí nebo případně i těm, kteří vyhledávají sportovní prostředí (protože ano, šachy jsou sport). Pokud však hledáte vášeň a žhavé postelové scény, asi byste měli sáhnout po jiné knize.
Koupila jsem si ji, protože mě lákal ten barevný hřbet, takových knih doma moc nemám. Ale asi šachové prostředí není nic pro mně. Nebylo to špatně napsaný, to ne, ale kdykoli tam byla zmínka o šachách, tak mě to prostě nebavilo.
Šach a mat mě bavil mnohem více než hypotéza lásky. Příjemná, oddechová, odpočinková kniha.
V knize mě nejvíc zaujala Mallory a její sestry, vlastně celá rodina. Krásně byly popsány myšlenkové pochody mladého vzdorovitého děvčete, která se stará o příjmy celé rodiny a která miluje své sestry, přestože jí lezou na nervy. Bylo to až dojemně výstižné.
Jinak byl děj umístěný do těžkého prostředí šachových turnajů, ale i tak se to četlo dobře. Přesto mě to tolik neoslovilo, ale je jasné, že hlavně mladé čtenářky ano. Vlastně jsem si to chtěl vyzkoušet, jaká bude romance ze světa šachu, kde se daří nerdům všeho druhu.
2023 | Hypotéza lásky |
2023 | Hlava plná lásky |
2024 | Šach a mat |
2024 | Teorie lásky |
2024 | Nevěsta |
Tahle kniha je na mě moc...moc progresivní, moc feministická, moc šachová...
Neberte mě zle, napsané to bylo hezky, ale vidno je to primárně pro "gen Z", protože pro mě to bylo akorát...matoucí. Šachy sice hrat umím, o tom žadná, ale nebaví mě, a rozhodně je po této knize nemám chuť si zahrát (nebudu předstírat, že jsem polovině pojmů nerozuměla).
Tentokrát mě ale ani ty postavy moc neoslovily, hrdinka byla neskutečně sebelítostivá (bod za to, že to přizná) a většinu času jsem měla chuť ji akorát proplesknout. Ten borec byl sice trochu lepší, ale jak vidno, stačilo pár hodin a už jsem i jeho jméno zapomněla (až tak moc mi byl jedno).
I děj by se sice dal považovat za zajímavý, mě však neoslnil. Ale na druhou stranu...ano, ta kniha měla pro mě vcelku originální námět, to nepopírám. Šachy...
Je to prostě romantická komedie pro dospívající (proč má vzadu rating 15+, když je v sekci YA?), která mi toho nic moc nepřinesla.
Takže ne, knihu pravděpodobně doporučovat nebudu. Jako odpočinková je ale vcelku ucházející, avšak existuje větší množství lepších knihy, které si zaslouži hype.