Samotářka
Karen Lynch
Sara už má života ve strachu dost. Rozhodla se přestat skrývat a vzít si zpět život, jenž jí patří. S pomocí přátel se vydává hledat jediného člověka, který jí může odpovědět na otázky týkající se její minulosti. Na své cestě čelí novým výzvám a nebezpečím a poznává, že svět dobra a zla není tak černobílý, jak se domnívala. Získává nečekané spojence, a zatímco se její schopnosti stále mění a rostou, Sara postupně dozrává v silnou mladou bojovnici. Ale za jakou cenu? Kolik je ochotna obětovat vlastní nezávislosti a hledání pravdy? A bude její nově nabytá moc stačit k záchraně jí i lidí, které miluje, až se konečně postaví tváří v tvář svému úhlavnímu nepříteli? Doporučený věk 13+... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , Yoli (ČR)Originální název:
Rogue, 2015
A je to tady - úžasný konec! Musím uznat, že to pro mě bylo jedno velké dobrodružství. Jsem velice ráda, že jsem před čtením této série počkala na vydání všech dílů. Neumím si představit to čekání na další pokračování. A to se ještě můžu těšit na Bojovníka! Nezdolná je velmi záživně zpracovaná fantasy série plná pozoruhodných postav. I třetí díl měl čtenářům co říct. Druhá polovina knihy mohla být trochu akčnější, ale závěr měl to správné grády! Moc se mi líbila postava Jordan a její vtipné hlášky, které celé vyprávění zábavně okořenily a určitě mě bavila všechna ta nadpřirozená cháska. Tak snad nás autorka ještě v budoucnu něčím překvapí. Budu se těšit.
Upír na mě vztekle civěl. „Nejdřív se vypořádám tady s tou kůstkou a potom se ty a já poznáme mnohem důkladněji.“
„No fuj! Kámo, vždyť vypadáš, že bys jí mohl dělat fotra.“ Jordan si v ruce otáčela nožem. „A nejsem žádná kůstka, prase jedno sexistický.“
Takže třetí díl. Dvojka byla taková nijaká, ale tenhle díl to všechno spravil. Sara a Nikolas jsou sice pořád otravní, hádaví a kdyby byli oba muži, řekla bych, že se přou o to, kdo je větší alfablbec.
Na druhou stranu tu ale máme naprosto skvělé vedlejší postavy v čele s Jordan, kteří kolikrát zachraňují nejen Saru, ale také interakcí vtipně vyplňují hluchá místa. Za mě málo Desmunda, který byl asi to jediné dobré na předchozím díle. Pár zvratů pak bylo vcelku nečekaných a já byla příjemně překvapena, možná jen finále je trošičku uspěchanější, než bych ocenila.
Zároveň mi poprvé nevadily delší kapitoly, čtivost knížce tentokrát opravdu nechybí. V rámci žánru skvělá knížka, osobně by mi vůbec nevadil sequel jenom s Jordan. Za mě dobře ukončená série, rozhodně jsem četla horší.
Celkově se mi knížka líbila, Sara a její partička opět nezklamali. Jen dějová linka s Madeline mi přišla trošku slabší, čekala jsem toho trošku víc. Ale jinak super
Krásné zakončení trilogie, dost se mi tato série líbila. Jen je opravdu určena pro mladší čtenáře, chybělo mi tam něco spicy.
Mám za sebou třetí díl YA fantasy série Nezdolná a ačkoliv nás ještě další knihy z tohoto světa čekají, příběh z pohledu Sary je v této trilogii ukončený. Samotářka byla vcelku povedené finále, hlavně první polovina byla mega akční a napínavá, přečetla jsem ji prakticky na jeden zátah.
Druhá polovina knížky už byla podstatně slabší. Nic moc se v příběhu nedělo a na nějakou dobu mě to čtení úplně přestalo bavit, než to těsně před koncem opět získalo spád. Myslím, že téhle sérii nejvíc ubližuje rozsah jednotlivých knih. 500 stran je na tento žánr prostě hrozně moc a bylo znát, že autorka už místy prostě nemá o čem psát a dost se opakuje. Jediné štěstí, že jejím knížkám nechybí čtivost.
Tak mám za sebou poslední díl. A musím přiznat, že i když to bylo skvělé tak jsem si našla pár věcí co se mi moc nesedly.
Akce napětí a vtipné scény byly skvělé. Knížka rychle ubíhala a já jsem si to užívala se vším všudy. Navíc se mi opět líbila Sara a Nikolas a ta chemie mezi nimi. I když v malé míře tak tam byly i ostatní postavy. To je první věc co mi vadila. Klidně bych uvítala kdyby tam Roland, Peter, Nate a další byli více. Hlavně kombinace Roland a Sara je děsivá (a vtipná).
Co mi přišlo trošku zvláštní bylo nalezní Sařiny matky. Asi jsem čekala, že se dozvíme více.
Finále jinak bylo skvělé a já nejsem vůbec zklamaná. Moc se teším na další díly. Doufám, že i když tam budou jiné hlavní postavy tak se tam Sara i Nikolas objeví.
Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze. #spoluprace
Závěrečných dílů se vždycky nemůžu dočkat, ale když je pak mám doma, čtení oddaluji, abych se s celým příběhem a postavami nemusela loučit. Nyní ale nadešel čas Samotářky.
Předchozí dva díly jsem si zamilovala, mají vše, co od young adult fantasy čekám a tohle mělo být epické finále.
Samotářka začala skvěle. Okamžitě jsem si vybavila detaily a četlo se to samo, fakt šíleně jsem se těšila, až se do tohoto světa vrátím.
Mé nadšení postupně opadávalo, když to začalo být všechno na jedno brdo a věci se začaly opakovat. Neustále jsme se točili v kruhu a marně jsem hledala i nějaké vtipné scény, díky kterým Karen Lynch děj v Nezdolné i Útočišti odlehčovala.
Postavy samozřejmě zvládnou vše, co si zamanou a i přes slabší třetí díl mám sérii strašně moc ráda. Také mě uklidňuje to, že se do světa vlkodlaků, undin, upírů, víl a dalších bojovníků opět vrátíme, tentokrát ale s jiným hlavním charakterem.
I tento třetí díl byl výborný. Autorka umí skvěle popsat akci, po celou dobu jsem byla napnutá a zajímalo mě, jestli se Sára se svou matkou setká a jak to setkání bude vypadat. Vysvětlí matka Sáře proč jí jako malou opustila a odpustí Sára své mámě? Vše je tak nějak pěkně v rovnováze – nechybí romantika, napětí ani akce. Tolik „potvor“ co se tady objeví, jsem ještě v žádné fantasy nezažila. Jako milovnici koček jsem moc ráda, že autorka nezapomněla na mého miláčka Oskara a i ten měl své místo na výsluní a na scéně se náležitě ukázal.
Oblíbila jsem si jak hlavní hrdinku, tak i její kamarády, kteří neváhají Sáře podat pomocnou ruku, kdykoliv to potřebuje. I když postupně získává a objevuje své schopnosti, tak přece jen sem tam nějakou pomoc potřebuje a může se na ni spolehnout.
Opět jsem si čtení moc užila a hodnotím plným počtem. Řadím tuto sérii k mým oblíbencům a určitě všem doporučuji ji zkusit.
Finále série som opäť zhltla za 2 dni. Kniha pokračuje tam, kde dvojka skončila a hneď sa púšťame do akcie. Sára pátra po svojej matke v snahe nájsť informácie ohľadom Pána ale samozrejme veci neidú podľa plánu. Pritom nezmyselne uteká aj pred Nikolasom a každý deň jej chýba viac a viac. Trochu som sa bála, že bude na úteku celú knihu a ich vzťah dostane priestor až na konci knihy ale stretnú sa o niečo skôr
Dočkáme sa aj rozvíjania Sárinej sily a postupne s ňou zisťujeme čo všetko dokáže.
Záver knihy bol pre mňa teda riadne prekvapenie, ale aj v priebehu je akcie viac než dosť. Určite sú si všetky tri knihy rovnocenné a neviem si vybrať, ktorá ma bavila najviac.
Séria síce oficiálne skončila, ale Karen Lynch napísala ešte ďalšie knihy, ktoré si nenechám ujsť. Snáď sa čoskoro dočkáme aj prekladu knihy Warior (Nikolasov príbeh) a potom ešte príbehov Rolanda, Chrisa a Jordan. Ja tohto sveta Mohirov ešte nemám dosť.
SARA UŽ SE BLÍŽÍ K PÁNOVI ÚPÍRŮ!
Utekla od Mohirů, protože má strach o své blízské, ale není sama.
Jordan utekla s ní a přidali se k nim i oba vlkodlaci :-).
Společně jdou po stopě Madeline (její matky) a doufají, že jim řekne kdo je Pán a kde ho najdou.
Cestou však musí překonat pár čarodějů, démonů a pijavic.
Navíc Sara je milosrdná a nevraždí zbytečně démony. Pochopila, že všichni nejsou stejní.
Získala i nového spojence v jejich řadách :-).
Sara zdokonaluje své bojové schopnosti. Učí se zvládat svoje vílí schopnosti a učí se splynout se svým démonem.
Pomáhá jí její bratránek a jeho metoda je rozhodně velice přínosná :-).
Někdo si možná myslí, že Sara potřebuje ochranu, ale to se velice mýlí :-).
Konec mi také připadal trochu uspěchaný, ale jsem s ním spokojená :-).
Jen škoda, že Remy byl pořád mimo.
Celá série si mi moc líbila a těším se na autorčiny další knihy :-).
Třetí díl naštěstí zůstal podobný těm předchozím, takže naštěstí tam není sestupná tendence. Prima young adult, nic pro náročného čtenáře :)
Třetí díl série byl od začátku napínavý a plný zvratů. Někt části ve vztahu Sary a Nikolase byly trochu mimo ale ve finále to dávalo smysl. Konec byl za mě moc uspěchaný, když se všechny díly ženou za jedním cílem a bylo mi líto, že se to tak rychle utlo. Řadím ale tuto sérii za skvělou a ráda si ji přečtu znovu. Chválím autorku, že se bylo pořád na co těšit a těžko šlo knihu odložit.
(SPOILER) Jakmile jsem si dočetla dvojku, nemohla jsem se dočkat třetího dílu. Opravdu jsem byla hodně natěšená, co se Sáře bude ve třetím dílu dít. Začalo to i velmi slibně, celkem akční a dobře promyšlený děj. Fakt se mi to moc líbilo, jenže potom jsem začala mít pocit, že autorka natahuje a natahuje, a najednou se dělo to stejné dokola. Sára i Nikolas mi připadali jak dva hlupáci. Nemohla jsem si vybrat, kdo mi chvílemi vadil víc. :) Pak jsem zas měla pocit, že děj nějak naskočil nazpátek, a že přece jen to nebude tak špatné. Ale i tak mi tam chvílemi zůstala ta pachuť toho uspěchaného a slepovaného děje. Velké finále bylo sice super, ale nebylo velké. Bylo to podle mě zbytečně rychlé. Obětovala bych pětinu knihy za lepší bojový konec, než to co jsem musela číst. Celkově kniha spíš průměr, ale měla i super chvilky. Jen škoda, že nebyla lépe promyšlená a že byla tolik uspěchaná.
(SPOILER)
Skvělé, jsem tak ráda, že autorce se podařilo udržet laťku série tak vysoko. Úvodní zápletka s útěkem přátel umožnila zdramatizování výcviku a tréninků. Vždy, když by mohl příběhu docházet dech, objeví se nějaké monstrum nebo upír, případně více monster a více upírů, které je třeba zlikvidovat, nebo se s nimi skamarádit. Vlastně mi přišlo nepravděpodobné jen to, že by Sára při uvěznění nenapadla věznitele, když by do cely přišel jen jeden. Romantická linka velmi krásná, něžná a citlivá. Setkání s matkou zajímavé a totožnost Pána překvapivá. Bonusem jsou vtipné dialogy a hlášky přátel.
Ráda doporučím, skvěle jsem se bavila a četla jsem jedním dechem. Už se těším, až si celou sérii přečtu znovu.
Tahle série se opravdu povedla..hlavní hrdinka, její bojovník, magie a všelijaké bytosti, to vše mě okouzlilo..přiznávám, tenhle díl byl mírně slabší.. nicméně už teď se těším na "znovučteni" celé trilogie..
Tato série mě vtáhla zpět do mých mladých let a totálně jsem jí propadla. Příběh Sary jsem si hned zamilovala a to prostředí, kde se příběh naší hrdinky odehrává, je prostě boží. Originální nápad, YA upířina s okořeněná nepřeberným množstvím dalších tvorů, pout a zajímavých osudů.
Já jsem se tak moc těšila na tohle velké finále a do Samotářky jsem šla po hlavě užít si neskonalé velkolepé finále. Jenže bohužel jsem si natloukla čumák. Ne, že by příběh byl vyloženě špatný. Bohužel za mě zde bylo ale hrozně moc věcí špatně. Vadilo mi, že se téměř 75% knihy v podstatě nic prostě nedělo, Sara pouze objevovala blíže svou moc a hrála si trošku na Buffy šmrncnutého s Johnem Wickem.
Celé drama, na kterém bylo postavené celé napětí bych rozdělila na tři části. Část s Madeline byla pro mě naprosto brutálním zklamáním, to jsem si říkala, to jako vážně? A pak tu máme část se samotným pánem. Pokud vezmu v potaz opravdu až samotný závěr knihy, kde se vše honem rychle dohánělo, řekněme, tady se to celkem povedlo a zvrat a rozuzlení bylo super. I tak bych mu ale rozhodně dala v knize podstatně více prostoru. A poslední částí bylo samotné pouto "druh&družka". Opět zde, jsem čekala podstatně více a ne, že dostaneme v jedné scéně toto prostě odbyté. Celé to podtrhla už i samotná hlavní hrdinka, která mi místy už celkem dost lezla na nervy. Bohužel, tento díl u mě převážil váhy v rozhodnutí, že tato série nakonec do knihovny v tištěné formě nepoputuje. Sem tam pár nelogičností a já mám ve výsledku opravdu pocit, že jsem asi četla jinou knihu než všichni ostatní.
Jsem ráda, že mám dočteno, příběh série super, této knize však bohužel větší hodnocení dát nemohu.
3,5/5
Závěrečný díl nádherné dívčí urban fantasy trilogie. Je to naprostá pecka a já jsem překvapená, že všechny tyhle úžasné fantasy nápady a něco, co dnes leckdo označí jako "fantasy klišé" a já v knihách zbožňuju, vlastně vyšlo ještě před Dvory od Maasové a tady jsme o nich celé ty roky nevěděli (já teda nevěděla :-) ). Naprosto jsem si užívala útěk hlavní hrdinky a její dobrodružství s kamarády a zářila jsem nadšením, když se začala učit bojovat. Miluju knížky, kde se hlavní hrdinka takto hezky vypracuje a prostě pořád zůstává svá a jde si svou cestou. Knihu jsem četla v angličtině několikrát a jsem nadšená z českého překladu, některé věty byly výzvou a poprali se s tím v nakladatelství fakt moc hezky. Našla jsem jen jedno místo, kde v hovoru odkryli, že je někdo žena, ale v anglickém originále jsem si byla jistá, že postavy vidí muže. Ale to nevadí, to byla jen drobnost. Konec byl náročný a hodně rychlý a co se pořádně stalo jsem pochopila spíš až při čtení "Warrior" knihy (celý příběh z pohledu Nikolase). Tajně doufám, že nakladatelství Warriora přeloží taky, fakt jsem se bavila a uculovala při čtení a musím říct, že toto druhé čtení příběhu, který znáte, tentokrát z pohledu hlavního hrdiny, patří k těm asi nejvíc povedeným.
Celá tahle série i včetně Warrior knížky se zařadila do mých top fantasy sérií, ke kterým se v průběhu let budu ráda a často vracet. Rozhodně doporučuji tuhle sérii dívčího čtení zkusit.
OMG!!!
Tahle série je naprosto dokonalá. Závěrečný díl se podle mě autorce opravdu povedl. Mělo to úplně všechno: tuna akce, vyvíjející se vztahy a plno překvapení. Měla jsem jisté teorie ohledně toho, jak by to mohlo dopadnout, ale toto jsem nečekala. Skutečnost o Madeline nebo skutečná Pánova identita mě celkem zaskočily. Ke konci jsem brečela jak želva, ale úplný závěr se za mě odehrál trochu urychleně.
Pokud se někdy k nějaké sérii vrátím Nezdolná bude na prvním místě.
A mimochodem už se nemůžu dočkat až vyjdou další knihy v češtině.
„Proč jsi mi nevynadal, že jsem odešla z Westhornu?“
„Ty bys chtěla, abych ti vynadal?“
„Ne, ale bereš to nějak podezřele dobře.. Jsi na mě hodný, protože jsem byla nemocná?“
„Ano, ale neboj se. Jsem si jistý, že mi co nevidět poskytneš hromadu důvodů pořádně tě seřvat.“
Samotářka je příjemná kniha, u které se pobavíte, napnete, dojmete, otráveně protočíte oči i uvažujete, jestli to není nějak moc jednoduché.
První polovina knihy byla úžasná; akční, poutavá, zábavná. Zhruba od poloviny najednou příběh trochu ztrácí jiskru a je takový utahaný. Sary nejistoty, váhavosti a opakujících se pubertálních výlevů bylo na mě trošku moc. Zkrátka dospívání.. :-) Trošku škoda toho zrychleného závěru.
Celkově hodnotím celou sérii velice pozitivně a budu se těšit na podzimní přídavek z pohledu Nikolase.
Tak tady jsem nepochopila hlavní hrdiny. Nikolas otravný jak osina v zadku i ve třetím díle a Sara mu neustále vše toleruje. Nikolasův přístup ke vztahu je vyloženě toxický a žádné pouto jeho chování nemůže omluvit. Pokaždé “když se choval, jak se choval jsem ho chtěla zabít a Saře nakopat zadek, že mu to toleruje. I navzdory tomuto problému byl příběh hezký a čtivý, zápletka fajn a konec měl spád. Kdyby mi bylo 13-16 let budu z toho hotová. O originalitě se ovšem mluvit nedá - kombo True Blood, Vapire diaries a Twiligth je z toho cítit na sto honů. I tak mě to bavilo, protože se jedná o čistou zábavu. Dávám slabší 4*. Myslím, že moje hodnocení je ovlivněno tím, že romantická linka je hodně plochá a vztah N a S je prostě bez hloubky a šťávy. Třeba se to zlepší, až si jednou přečtu Bojovníka - příběh z Nikolasova pohledu, který na mě na poličce už čeká.