Se špetkou skořice

Se špetkou skořice
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477663/bmid_se-spetkou-skorice-YPp-477663.jpeg 4 320 320

Oceňovaný young adult román bestsellerové autorky konečně v češtině. Středoškolačka Emoni se stará o malou dcerku, a i když jí se vším pomáhá milovaná Buela, musí činit nejedno těžké rozhodnutí. Dělit svůj čas mezi školu, práci a výchovu holčičky není vůbec jednoduché a Emoni občas neví, kde jí hlava stojí. Jediné místo, kde mohou jít Emoniny povinnosti stranou, je kuchyně. Emoni má totiž obrovský dar – z každého jídla dokáže vytvořit neuvěřitelnou dobrotu. Ačkoli by své nadání ráda rozvíjela a studovala kulinářskou školu, tuší, že tento sen je příliš vzdálený. Přesto cítí, že si zaslouží dostat šanci a nechat svůj talent zazářit. Dokáže se postavit všem překážkám a jít si za svým? Příběh o talentované, hrdé a odhodlané dívce, která se nebojí hrát podle vlastních pravidel.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Yoli (ČR)

With The Fire on High, 2019

milena8281
09.08.2023 4 z 5

Mně se příběh líbil. Ano, je to letní oddechovka, ano, je to takové romantické čtení pro mládež, ano, nejspíš je to ploché. Je to pohádka s dobrým koncem, možná dobrým koncem. Ale v hlavní roli je tu vůle něčeho dosáhnout, jít si za svým snem, ale to se myslím povedlo. Já hodnotím kladně

HaniSebi
15.06.2023 3 z 5

Nalákaly mě obálka, anotace i hodnocení v zahraničí, ale po přečtení jsem trochu zklamaná. Přišlo mi to plytké, strašně jednoduché, mdlé. Nápad určitě dobrý, provedení pokulhává. Ale je pravda, že nejsem cílovka, mladším by tento styl mohl vyhovovat. Kapitoly jsou velmi krátké, takže se v nich ani nic moc řešit nedá, protože sotva se rozjíždí, už zase končí. Je fajn, že ačkoli se Acevedo očividně snaží o trochu woke literaturu, není to nějak moc tlačené, tak to ani tolik neruší. Co mi vadilo, bylo oslovení "Holčičko". Po pár stránkách jsem si říkala "jdi s tím už do někam". K Emoni jsem si obecně žádný vztah nevytvořila. Přišlo mi, že co odstavec, to nám musí připomínat, jak to má holka těžký. 3* a bacha na Kryštofa Kolumba.

Karolin77
15.05.2023 3 z 5

Bohužel knížka měla skvělý námět,ale vůbec nevyužila svůj potenciál.
Charaktery mi přišly ploché. Čekala jsem nějakou hloubkou příběhu...nic. Mrzí mě to, ale za mě velký průměr.
Přečteno,zapomenuto.
2,9/5*

Verrrunka
18.02.2023 2 z 5

odle anotace jsem úplně nečekala, že jsem sáhla po další young adult literatuře.
Takže sice zajímavá zápletka, ale bohužel to celé bylo neskutečně ploché, sluníčkové a jednoduché.
Žádné téma nebylo dotažené do konce nebo aspoň pořádně rozebrané, postavy nezapamatovatelné.
Takže bohužel docela zklamání.

lenka0383
14.02.2023 3 z 5

Začalo to dobře. Emoni je zajímavá postava, žije s babičkou, musí se ve svém mladém věku starat o vlastní dceru a k tomu zvládat školu a přivýdělek, aby dceru zabezpečila, je černoška původem z Portorika, takže tu navíc máme zajímavé sociální prostředí. Navíc je Emoni opravdu sympatická. Není to ufňukaná nebo drzá hrdinka, na jakou jsme zvyklí z young adult literatury, ale je zodpovědná a rozumná, přitom zcela uvěřitelná na svůj věk. Problém nastal asi tak v půlce knihy, kdy jsem se vážně začala nudit, měla jsem pocit, že nic nového už se nedozvíme, a taky že ne. Autorka se to snažila okořenit rozvojem vztahu s Malachim a výletem do Španělska, ale nebylo tam už nic napínavého, nic, kvůli čemu by člověk četl dál a dál.

havrad
04.02.2023 3 z 5

Obálka je nádherná, to se musí nechat. V průběhu čtení jsem si říkala, že mi tam něco chybí. A pak jsem přišla na to, co to je. To opravdu zajímavý (těhotná náctiletá, rodič na baterky...) se odehrávalo před samotným dějem. Přišlo mi to, jako když zmeškáte pár důležitých dílů seriálů a zlomový okamžiky se dozvíte jen prostřednictvím rekapitulace "v minulých dílech jste viděli."
Čekala jsem hloubkovou sondu do života hlavní hrdinky a ta nějak nepřišla. Ale možná za to může i formát, kterým byl text členěn, co se dá rozebrat ve dvou - třech stránkových kapitolách... Ten konec bych jí přála daleko víc, kdybych nejdřív jako čtenář byla u toho, jak musí ty problémy aktivně řešit. Takhle jsem věděla, že to prostě vždycky dobře dopadne.

veriszv
27.01.2023 2 z 5

Letní oddechovka s hezkou obálkou.
Nic víc, nic míň! ‍️
Autorka plácá jedno téma na druhé a žádné vlastně pořádně nevyužije.
Řešíme těhotenství v mladém věku, absenci rodičů, zodpovědnost, životní sny,…
Ač mi byla sympatická přímost hlavní hrdinky, byla to tak asi jediná její výrazná vlastnost a jinak na mě působila velmi plytce, stejně jako ostatní postavy.
Jó vlastně další rys hlavní hrdinky je, že si zřejmě nepamatuje jméno své vlastní dcery, a tak na 300 stranách asi tisíckrát najdete oslovení Holčičko!
Další zklamání je, pokud se do knihy pustíte proto, že vás láká téma vaření. Toho tu totiž najdete opravdu pomálu.
Ale ať jen nehaním, tak musím zmínit, že romantická linka byla fajn a působila na mě celkem přirozeně.
Sečteno podtrženo, tahle vás fakt může minout…
A myslím si, že to, že mě nenadchla opravdu není cílovkou. Dobrá youngadultovka je dobrá, i když už jste mimo kategorii a tahle to bohužel nebyla.

Odehnalka
22.01.2023 2 z 5

Čteno v angličtině. Hlavní hrdinka mi nebyla vůbec sympatická, nejvíc jsem sympatizovala vlastně se zápornými postavami (u kterých dumáte, zda jsou vlastně záporné). A i v originále bylo oslovení "Babygirl" velmi otravné...

Přečti_si
30.12.2022 3 z 5

Hezká knížka, ale úplně mě neodrovnala. Milá, ale žádný extra příběh pro mě neměla.

kalinkacz
27.12.2022 5 z 5

Elizabeth Acevedo je oceňovanou a za mě jednou z nejlepší young adult autorek současnosti.
Její příběhy jsou originální a nezapomenutelné. V této novince sledujete Emoni - přátelskou, inteligentní a cílevědomou studentku, kuchařku a mladou maminku. Jak skloubit studium, kuchařský sen a péči o dítě?
Se špetkou skořice je můj summer tip, který stojí za vaši pozornost.

Adele02
21.12.2022 4 z 5

Čtivější, než jsem čekala. Povedeně zpracované nejistoty a trable života náctileté matky, která je rozkročená mezi tím, co chce, co by měla chtít a co se od ní očekává. Jasně, místy to bylo trochu připitomělé, ale jako oddechovka ideální.

Jen mě trochu mrzelo, že Tyrone od počátku působil jako docela fajn postava, jen pak to vypadalo, že se z něj narychlo musel udělat „ten špatnej"... stejně tak mě strašně vytáčela ta všudypřítomná Holčička.

Lidska_ctecka
19.12.2022 4 z 5

Kniha má krásnou obálku i příběh. Emoni mi byla sympatická a velmi obdivuji její sílu a nadání. Bylo krásné sledovat solidaritu jejích nejbližších lidí. Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla, ale pak se kniha četla velmi lehce. Pár kapitol s pohledem do minulosti ději dodal spád a další rozměr. Líbí se mi také, že romantická linka vůbec netlačila na pilu.

Jen té skořice jsem čekala víc : )

Sixtinka144
30.10.2022 5 z 5

Jsem opravdu mile překvapena. Od knihy jsem neměla žádná očekávání, prostě jsem ji zahlédla v obchodě, a kvůli její hezké obálce jsem si ji pořídila. Teď jsem se do ní pustila a bylo to opravdu dobré. Kniha se čte sama, má krátké kapitoly, které já miluju, protože vám pak stránky mizí mezi prsty, a tady tomu nebylo jinak. Autorčin styl psaní mi také sedl, líbí se mi, že má kniha jiný nádech, než na který jsem zvyklá. Moc příběhů z tohoto prostředí jsem nečetla, takže to pro mě byla novinka. Hlavní hrdinka to má opravdu těžké, ale co se mi na knize líbilo nejvíc bylo, jak byla reálná. Snad v každém příběhu se stane zázrak, kdy se všechny problémy hlavních hrdinů vyřeší, a všichni žijí šťastně až do smrti, tady to tak není. Je zde spoustu scén, kdy se Emori něco nevyplní, a tak to celé působí mnohem realističtěji. Za mě je to milá oddechovka a určitě doporučuji.

Štěpánka_010
10.09.2022 4 z 5

Ke knize jsem se dostala tak před rokem, a teď jsem si ji přečetla znovu. Kniha je rozdělena do více krátkých kapitol, ve kterých se střídají myšlenky hlavní hrdinky (Emoni) s dějovou linkou příběhu. Jinak oddechové milé čtení, doporučuji. Snad jedině co bych vytkla je to, že ne vždy jsem se dokázala zcela vcítit, nebo spíše si představit situaci hlavní hrdinky.

KateTheBlogger
28.07.2022 4 z 5

Knihu jsem si vybrala pouze na základě obálky. Absolutně jsem netušila, o čem příběh bude, ale nebyla jsem zklamaná. Kniha je čtivá a příběh zajímavý, ale úplně jiný, než jsem předpokládala.

Doporučení na závěr: Nedoporučuji číst po Bird Boxu! Hlavní hrdinka totiž o své malé dceři neustále mluví jako o Holčičce, což mi neustálo připomínalo právě Bird Box.

bookcase
11.06.2022 4 z 5

Moc hezké, milé čtení. Nejsem už dávno cílovka, přesto se mi příběh Emoni moc líbil.

Luc.i
10.06.2022 4 z 5

Vlastně to vůbec nebylo špatné! Díky krátkým kapitolám se knížka moc hezky četla a hyvilo mě to. Tak nějak bylo jasné kam se děj bude ubíhat ale stejně jsem si to celkem užila. Hlavní hrdinka byla fajn, ještě jsem nečetla o náctileté matce a bylo to dobře zpracované. Ostatní postavy taky super ale celkově mi vlastně přišlo, že se knížka nikam neposunula a některé věci se nedořešily.... 3,5/5*

whiolet
04.06.2022 4 z 5

Čekala jsem něco trochu jiného, ale rozhodne nlejsem zklamaná. Bavil mě autorčin styl psaní, hlavni hrdinové byly fajn a celkově příběh sám o sobě měl zvláštní kouzlo.
Jediné co mi na knize vadilo bylo osloveni "holčička" I když chápu, že to byla její přezdívka, bylo to krapet otravné :D
Kniha měla pro mě skrytá životní moudra, která se mi velmi líbila.

Dámaskloboukem
13.05.2022 2 z 5

Se vší úctou ke skořici, tohle mě moc neoslovilo. Líbí se mi název a obrázek. To je asi všechno. Autorka není dobrý vypravěč, příběh mě nestrhnul. Psychologické nástiny hrdinů dost pokulhávají a vše dokonal dost zvláštní překlad - viz. 100x “Holčička”
Kdyby tak někdo věděl, co to jsou “zeleninové banány” …

O dva dny později:
Zeleninové banány opravdu existují!
Upozornil mě na to uživatel Heavy66.
Jmenují se Plantain a užívají se k tepelné úpravě. Myslela jsem si, ze se výraz objevil v knize jako chyba autokorekce a mělo tam být zelené banány.
Muj přehmat mě vlastně potěšil.
Poučila jsem se o Plantainech. Až budu příště zase pochybovat, tak to radši hodím do Googlu.
Hlavně jsem zjistila, ze to, co si tady napíšu opravdu někdo přečte.
Děkuji Heavy66!

Shaxx
11.05.2022 2 z 5

Zkusila jsem vystoupit ze své komfortní zóny a nebyl to vydařený pokus.
Pro hlavní hrdinku se mi špatně hledal nějaký ždibíček soucitu. Holka, co otěhotní ve čtrnácti, si potichu poplakává nad možnostmi, které ztratila. Dle jejích slov je pro ni dítě celý svět, ale zároveň není schopná ji oslovovat jménem, pořád jen Holčička toto, Holčička tamto, což působí spíš dojmem, jakoby spíš pro ni děcko bylo něco, co se v jejím životě ještě pevně neukotvilo.
Milé byly zmínky rozličných jídel a koření a pár receptů. Jinak děj, pointa, zápletka... o tom se nedá moc mluvit.