Sedm metrů čtverečních

Sedm metrů čtverečních
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545678/bmid_sedm-metru-ctverecnich.jpg 4 39 39

Případy oddělení Q série

< 10. díl

Korupce, drogy, snad i vražda? Takového konce se zatčený komisař Carl Mørck jistě nenadál… Na tyhle vánoční svátky proslulý vyšetřovatel ze zvláštního oddělení Q kodaňské policie rozhodně nezapomene. Místo aby si užíval zasloužené volno s Monou a dcerkou poté, co s týmem rozlouskl další zapeklitý případ, je z domova odveden v poutech a obviněn hned z několika závažných zločinů. Dlouholetí kolegové ze sboru včetně šéfa oddělení vražd se k němu náhle neznají, a tak se může spolehnout jedině na své nejbližší. Času ovšem nemají nazbyt – každý den strávený za mřížemi s sebou nese riziko, že známého kriminalistu napadne některý z vězňů, zvlášť když na jeho hlavu byla v podsvětí vypsána nehorázně velká odměna. Kdo na něj nastražil tuhle smrtící past? Dokážou Rose, Asad a Gordon svého přítele zachránit? A jakou roli v celé záležitosti hraje starý případ série mordů spáchaných nastřelovací pistolí na hřebíky, při jehož vyšetřování zemřel Carlův bývalý parťák Anker a další jejich spolupracovník skončil na invalidním vozíku? Dlouho očekávané finále dánské kriminální série o případech oddělení Q, která zahrnuje deset románů a dočkala se už pěti filmových adaptací.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Syv m2 med lås, 2023


Interpreti: Igor Bareš
více info...

Přidat komentář

astroweb
včera 5 z 5

Skvělé čtení, poutavé, napínavé, zatím jsem přečetl všechny autorovy knihy, všechny mají vysoký standard.

PetK
včera 4 z 5

Pořád je to oddělení Q, jedna z mých top milovaných sérií. Ale upřímně, od "velkého finále" jsem čekala víc. Když odhlédnu od zmatku spousty postav a jmen, připadalo mi to docela předvídatelné, zvrat a překvapení, které se mnohokrát udály v předchozích dílech - ať už v případech nebo osobních příbězích hrdinů - se nekonalo. Malý podíl na tomhle dojmu může mít i audio v podání Igora Bareše - už jsem u předchozích dílů zmiňovala, že jeho výraz jako z Národního u Hamleta mi nesedí a bohužel neumí přečíst vtip. Každopádně - dám tomu pár let pokoj a pak to možná vezmu znovu od začátku do konce. Za tu několikaletou skvělou jízdu s Carlem a jeho crew díky.


Ticiana
07.10.2024 5 z 5

A mne se to libilo. Cetlo se to dobre. Za mne teda to davalo i smysl. Jen bylo divne, ze to nevyresili driv. Hlavne se mi libil konec. Cela serie skvela.

knihomolka525
06.10.2024 3 z 5

Opravdu je to slátanina ,ale dala jsem tomu šanci a mimo Marca mám všechny dostupné knihy.Ale vždy z toho vyšel lépe film.Tady u knih je aspoň klika ,že si můžeme k postavě dosadit i tvář.Herce který ztvárňuje Morcka, mám extra v oblibě!

Timkim
02.10.2024 3 z 5

Opět jedna série u které jsem rád, že už je u konce. Tohle bylo hodně nepovedené. Spatlanina ze všech předešlých případů, plácají se od ničeho nikam, mraky jmen o kterých člověk neměl ani ponětí a najednou hýbou světem. Spousta keců okolo s ten neustále zmiňovaný covid a lockdown...únavné. Jasně, spousta lidí bylo prodělaných strachy...ale proč to neustále zmiňovat??? Prodejnost?
Jak se mi první díly líbily, tohle je těžký propadák a Carle, díky a stačilo. 55%

hana1039
02.10.2024 audiokniha 4 z 5

Možná je něco málo pravdy v hodnocení pode mnou, ale já si poslech užívala i když děj je takový jaký je... měla jsem dojem, že autor chtěl v tomto posledním díle zahrnout co nejvíce postřehů, poznatků z minulých dílů a tímto se s námi rozloučit... ať máme každý jakýkoliv názor na poslední díl, myslím, že nějakých 80% úspěšnosti mezi námi knihomoly je dostatečná vizitka na celou sérii...

Žanek_Hantec
02.10.2024 audiokniha 3 z 5

Postav jak nadrbanéch, měl sem z teho lečo v budce. Ale dá se to samosebou doporučit pro ty, co majou krátkodobýho pamatováka...

soukroma
01.10.2024 3 z 5

(SPOILER) Veliké zklamání: naivní, přehnané, nepravděpodobné, neuvěřitelné a únavné. Jak jsem měla zejména první díly oddělení Q v mimořádné oblibě, tak tímto si to u mne autor tedy kompletně polepil... Jak ve špatném filmu (což mimochodem říká v knize i Bente), jak špatná parodie na mafiánské krimi thrillery bondovského typu, kdy vše téměř lehne popelem a mrtvoly se nepočítají (jen ten Bond nějak chyběl), prostě jakoby měl svých hrdinů prostě autor dost a hodlal jim to všem, jejich okolí a čtenářům pořádně natřít.
Kupodivu se při tom všem neopřel zrovna do svých krajanů, stačili mu děsiví Holanďani (ti byli jen na špatné straně a skoro všichni pomřeli, jen podivná Femke, nemožná matka i manželka, které bylo z nejasných důvodů věnováno přespříliš místa, ta kupodivu vyklouzla s pěkným polštářem), občas Belgičani, dokonce utrousil velice neurvalou urážku na Poláky.

Postavy byly jak z panoptika. Naivní a k smíchu byli vyobrazení narkomafiáni, jak "zázemí" (silné svaly) a bossové (mozky), po 15 let ztracená dodávka kokainu a mraky peněz v jednom schovaném kufru.
Carl byl k pláči a sám se k němu často uchyloval, vedle paranoie a neustálého stesku po dítěti. Zbytek oddělení Q jsem skoro nepoznávala: Rose postrádala jakoukoli dřívější originalitu, Asad se zabýval především dospělým synem a Gordon jako třtina ve větru proti očekávání nakonec zastal hlavní myšlení a dokonce i nějakou tu akci. Do toho se vrátil Hardy vybavený exoskeletem, takže působil trochu jako "Frankenstein", s celou suitou. Jedinou skutečně aktivní osobou byla Merete, její pracovníci a hlavně milióny korun, bez nichž by se nehnulo nic.
Na policii přibyla nová jména, bez velkých podrobností, zato autor v první půli ob kapitolu představoval nové záporáky do nejmenších podrobností.
A hlavní pachatel? To byla tedy opravdu bomba..., když nám 50 stran před koncem dopodrobna zčistajasna autor popisuje pachatelovy pohnutky a konání posledních nejméně 15 let. Ne že by k osobě pachatele někdo prokazatelně dospěl na základě nějakého logického myšlení, důkazů a očekávaného policejního pátrání.
Klišé na klišé, ani atentát na věznici nechyběl, stejně jako neustále omílaná "hřebíkovačka" jako nejoblíbenější zbraň zláků. Carl zaujal přední místo v médiích, ničím jiným se nikdo v celé zemi nezabýval. Všichni se přitom vesele přesouvali z místa na místo, a to za přísného covidového režimu. A Femke vedle toho obstarala pohádkovou, zcela zbytečnou hru na hledání pokladu... A autor hodně tlačil na pilu připomínkou některých minulých případů oddělení Q - Merete jako první zachráněná (případ zmíněný i na poslední straně) nakonec byla jedinou opravdu přínosnou a hybnou silou v celém tomto závěrečném dění kolem Carla.
Jen jedno klišé mi nakonec chybělo: když autor děkoval jmenovitě stovkám lidem na několika dlouhých posledních stranách ... a směrem ke svým věrným čtenářům neutrousil ani slovíčko...

Dočetla jsem, rychle a s nechutí, jen abych věděla, jak se to celé uzavře, proto dávám nadsazené průměrné hodnocení pro tak mizernou, zbytečně přebujelou dlouhou knihu (530 stran), kde se zejména v první půli neustále omílá totéž, zbytečně. Nebýt toho, že jsem si autora dřív oblíbila, knihu bych záhy odhodila jako nedočtenou. Takže ani nemůžu s čistým svědomím prohlásit, že mi oddělení Q bude chybět.
A docela se k tomu hodí i citát:
"I ty nejpozitivnější city můžou mít omezené datum spotřeby."

olga8832
01.10.2024 5 z 5

(SPOILER) Poslední díl je tedy moc pěkně akční a líbilo se mi až do samého konce. Neznám podsvětí a tak autorovi vše věřím a nechala jsem se vést a odvyprávět si krásný závěr.
Ovšem, že se to neobešlo bez toho, aby pěkně pochroumaný hlavní hrdina běhal, střílel a přitom z něj crčela krev... chápu musí to být :-) Co nechápu, že by systém tak absurdně dopustil několik pokusů o vraždu ve vězeňském systému, aniž by hnul prstem, zvlášť u takové persony.

iveta3689
30.09.2024 3 z 5

Asi půjdu s hodnocením proti proudu, ale tento díl je pro mě trochu zklamáním. Měla jsem velká očekávání, která se nenaplnila. Autorův styl je stále super, kniha se čte dobře, jen děj mě nenadchl. Rozběhlo se to pořádně až na posledních 100 stranách, což je dost škoda. 3,5/5*