Sedmimílové boty
Richard Halliburton
Je to poslední kniha autora, kniha ze všech nejzralejší. Spojuje historii s přítomností, konfrontuje zážitky dnešního člověka s těmi, které měli osobnosti z dávné i novější minulosti.Navštěvuje normálním lidem nepřípustná místa a provádí to, čím se proslavil nejvíce:rekonstruuje činy, které vstoupily do historie. 11-041-73
Literatura světová Duchovní literatura Cestopisy a místopisy
Vydáno: 1973 , OrbisOriginální název:
Seven Legaue Boots, 1935
Z Halliburtonových knížek, které mám všechny moc ráda, je tahle úplně nejlepšejší.
Díky eva0485 za upozornění, že ve vydání 1973 chybí část o Rusku - poohlédnu se po původním vydání v angličtině.
Naprosto senzační kniha. Kdyz jsem ji četl, několikrát jsem si musel připomenout, že je tak stará, jak je. Napsáno skutečně nadčasově.
Když jsem tuhle krásnou knihu, poprvé vydanou před 84lety, dočetl, tak mě tak napadlo, kolik knih z těch všech mnoha dnešních "bestsellerů", budou lidé číst za dalších 84let. Nebo alespoň za 50?
Poutave psany cestopis, historie, humor. Vyber slonice pro prechod Alp je jednim z mnoha vtipnych momentu knihy. Knizka me pobavila i poucila.
Knizka byla opet skvela, precetla jsem ji temer na jeden zatah...ovsem tak trochu se mi zdalo, ze v knize je nejaky divny "skok" a zjistila jsem, ze se mi to nezdalo a cesky preklad z roku 1973 uplne postrada Halliburtonovu cestu pres Rusko. Budu muset zapatrat asi v anglickem originale.
Moc pěkná knížečka, psaná lehce, s humorem, čtivě. Přináší spoustu zajímavého čtení, z dnešního pohledu víc historického, než cestopisného, na druhou stranu vlastně vůbec nezestárla, i když byla napsána v roce 1935! Naopak je pro čtenáře velmi zajímavé srovnávat tehdejší současnost s dnešní. 85%, 16.2.2016.
Druhá kniha co jsem od RH četl. Je vyzrálejší než "Za novými světy". RH je už v pozici uznávaného novináře, reportéra a cestovatele, takže pro něj není nic problém: setkává se s vládci různých zemí, v honbě za dobrodružstvím je schopen zaplatit si v zásadě cokoliv. Z tohoto pohledu se mi víc líbila předchozí kniha, která v sobě nesla větší porci mladické rebelie.
Na druhou stranu - autor je vyzrálejší a o svých zážitcích dokáže lépe psát, dává svoje zkušenosti do historických souvislostí a výsledkem je opravdu čtivý cestopis.
Co mne nejvíc bavilo, je to, že kniha popisuje cesty a zážitky realizované v 30. letech minulého století - tedy opravdu dávno, svět byl tehdy jiný a kniha nám do něj dává nahlédnout.
Asi největší pecka byla, to mi kniha málem vypadla z ruky, když se autor sešel s Ibn Saudem - zakladatelem dnešní Saudské Arábie a popisuje jeho silné náboženské zanícení: "..Jaké mezinárodní důsledky může mít tato renesance náboženství u Arabů, netroufám si vůbec předpovídat. V této souvislosti se dá mluvit o zásobách střelného prachu, tak velikých, že by stačily k rozmetání mapy světa.." Vydáno v roce 1935.
Část díla
1968 | Létající koberec |
1966 | Nádherné dobrodružství |
1958 | Cesty za dobrodružstvím |
1972 | Královskou cestou za romantikou |
Opravdu velice čtivě psané. Moc pěkná knížka s příjemně dlouhými kapitolami.