Selekce
Kiera Cass
35 dívek. 1 princ. Životní šance. To je SELEKCE! Pro dívky je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu to znamená otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunku.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , CooBooOriginální název:
The Selection, 2012

Předem se přiznávám, že nejsem zrovna na romantické knížky, raději čtu fantasy a podobně :D .. Kamarádka mi tuhle knížku hrozně vychvalovala, tak jsem si řekla, že to zkusím a nelituji! Na to, že to v podstatě není můj žánr jsem knížku měla přečtenou jedním dechem za chvíli :) všem doporučuji :)

Knížka je super ;) řekla bych že spíš pro dívky než pro chlapce a spíš pro dívky než pro ženy a i když téma poněkud povrchní je, tak kniha se dostává do hloubky a já ji měla přečtenou za chvíli a už se těším na další. :)

Krásný romantický příběh. Sama jsem nevěděla zda chci radši aby Amerika zůstala s Aspenem nebo být s princem Maxonem. Ale pak jsem jim moc fandila. ☺

Ze začátku mě kniha nebavila. Styl psaní mi přišel spíše pro teenagerky, které zbožňují princezny. Po chvíli jsem si ale na styl a celkově na nový svět zvykla a zalíbil se mi. Možná jsem právě teď potřebovala romantickou oddechovku, kterou většinou nevyhledávám. Třeba někdy sáhnu po dalších dílech.

V knize jsou zajímavé úseky, ale jinak je celkem o ničem. Navíc America se skoro pořád tváří, že se pro ostatní může roztrhat, ale furt fňuká a ztěžuje si :(

Podřadná literatura, opravdu mi přijde, že hodnocení na této stránce naprosto nevypovídá o skutečných kvalitách knihy. 87% ?? Tenhle paskvil by si nezasloužil víc než 30.
Ano, chápu, že je to kniha určená pro jistou věkovou kategorii, ale přesto jí kladně hodnotí i lidé mého věku. Což nechápu.
Kniha je zábavné, to se nedá popřít, ovšem nikomu, jehož IQ je alespoň průměrné, nemohou uniknout všechny nesmysly, které kniha obsahuje.
Naprosto ohrané typické charaktery, styl psaní ještě třikrát amatérštější než u běžných YA dystopií, pokusy o vykreslení světa i s jeho historií atd se moc nepovedly, chování postav připomíná nejvíce ze všeho nějaký barbie film.
Odpad, nejhlubší dno, jen továrna na peníze, což je pro mě ovšem nepochopitelné.

Když přemýšlím, jaké napsat hodnocení, tak se musím usmívat. Knížka je totiž evidentně psaná pro určitou věkovou kategorii, do které nezapadám.
Vtip je v tom, že já obvykle vůbec nevyhledávám "sladké" knihy, tahle mi ale byla doporučena, tak jsem se do ní pustila a to dokonce s určitým odstupem.
Ano, kniha je to velmi romantická, naivní až pohádková s první láskou, prvním zklamáním a trochu pozlátková a to je na ni to krásné. Najednou jsem totiž zjistila, že ji mám celou přečtenou a přemýšlím, kdy pojedu pro další díl do knihovny. Vtáhla mě to svého světa a já mám chuť se tam znovu vydat :).

Nevím jestli to bylo tím, že jsem očekávala něco trochu jiného, ale tato kniha mě moc nechytla. Děj byl dost předvídatelný a suchý, samozřejmě to je pouze můj názor a chápu proč se může ostatním líbit, ale tato kniha prostě nebyla můj šálek čaje.

Zprvu mi kniha přišla psaná až příliš pohádkově, ale během chvilky jsem se do ní začetla a musím uznat, že je opravdu povedená.

Už dlouho mě žádná kniha nezaujala jako tato!! Vážně se s hlavní hrdinkou dokážete vcítit... I když spoustu lidí nemá rádo Aspena, tak mě vůbec nevadil ba naopak mi tam přišel zajímavý :) proto dávám 5 hvězd.

Musím říct, že ačkoliv nejsem na tenhle typ četby, kniha mě moc bavila. Byla velmi jednoduchá - odlehčená, rozhodně si chci přečíst další díl.

Kniha na odlehčení. Děj lehce pochopitelný a zápletky nijak komplikované. Knihu jsem si docela dost oblíbila i přesto nepatří mezi mé nejoblíbenější

Myslím, že série Selekce opravdu stojí za přečtení. Já mám již přečtené všechny díly a musím říct, že tato série je opravdu velmi čtivá. Příběh není sice až tak zajímavý, ale to nahradí romantika, protože hlavní postavy si opravdu zamilujete (zvláště Maxona :D)

Na první pohled jsem knihu hodila do šuplíku "odporných amerických slaďáků typu 50 odstínů". Ale jak velký byl můj omyl!! Líbí se mi to. Je to sladké a je to americké. Ale tak nějak jinak. Stojí za přečtení.

Tato série mi ležela asi dva roky v knihovničce a já nakonec Selekci začala číst jen z toho důvodu že jsem nevěděla co si mám přečíst ale nakonec mě tato kniha naprosto uchvátila měla jsem ji přečtenou za pár dní protože se četla úplně sama a já jsem se od ní nemohla odtrhnout.Na hlavní hrdince mě štvalo že když se pohádala s Aspenem tak šla za Maxonem a naopak.Celá série měla trochu předpovídavý konec ale to mi ani moc nevadilo.Až sem tuhle knihu přečetla hned jsem sáhla po druhém dílu protože jsem byla zvědavá na další útoky rebelů a tak.Kniha byla hodně čtivá a byla bych moc ráda kdyby byla kniha zfilmována.Ale já si myslím že kniha je vždycky trochu lepší než film.Ale třeba by to Selekce mohla změnit...( ale to si moc nemyslím:)

Kdybych měla tuto knihu porovnávat s ostatními dystopiemi, řekla bych, že jde v podstatě o stejnou kostru akorát s jiným obalem. Tím bych jí ale křivdila a to nechci, protože mě moc překvapila svou čtivostí, že mi povědomý motiv až tak nedrásal nervy. Bylo to moc krásné a milé, sice dost předvídatelné, ale to v tomto případě nevadí.
Protože jsem nad touto knihou sama dlouho váhala a pořád její přečtení oddalovala, chtěla bych ji všem moc doporučit! Neudělejte tu chybu jako já a přečtěte si ji!
americká literatura intriky první láska pro dívky romantika Severní Amerika reality show královská rodina pro dospívající mládež (young adult) zranění kasty, kastovní systémAutorovy další knížky
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
2016 | ![]() |
2016 | ![]() |
2020 | ![]() |
Knížka se mi docela líbila. Pravda byla v ní kupa naivity i scén typických pro YA. Na druhou stranu splnila moje očekávání - skvělá odpočinková četba a není to červená knihovna. Až budu potřebovat odreagování sáhnu po ní znovu.