Severní den

Severní den
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541793/bmid_severni-den.jpg 4 51 51

PILÍŘE, PŘEDCHŮDCI I VĚČNÝ DÉŠŤ. PROŽIJTE SI SVŮJ SEVERNÍ DEN… Před dvěma sty lety lidé uprchli z Kontinentu a usadili se na nehostinném ostrově Nordtag přezdívaném Severní den. Na troskách opuštěných skulptur postupně vybudovali nová města, aniž by cokoli tušili o stále funkčních mechanických konstruktech i jejich záhadných tvůrcích. To vše se má nyní změnit. Julius Birma, prospektor s dluhy a složitou minulostí, přijímá riskantní zakázku doručit neznámému klientovi šifrovanou depeši. Na jiném místě prchá Hana Polach z okovů zlaté klece despotického muže. Pokud se jí to ale má podařit, musí spáchat ten nejhorší zločin. A Vicram Bagley, hlava zločineckého Syndikátu, uzavřel smlouvu, která může zapříčinit pád celého Nordtagu. Do toho všeho se z nebe spouští nekonečný déšť a spolu s ním přicházejí ti, které dosud nikdo nespatřil. A hlavně – nikdy spatřit neměl.... celý text

Přidat komentář

Eridani
06.10.2024 5 z 5

Nordtag svet, kde vládnu Piliere, Syndikát a cirkev Jedného. Stojí na troskách zabudnutých miest Predchodcov. Mestá sú izolované, krajina plná nebezpečenstiev.Iba prospektori majú odvahu hľadať v nej starobylé konštrukty. Neutíchajúci dážď postupne ničí tento svet. Mestá miznú pod vodou, ľudia zomierajú a záhadná, temná choroba sa začína šíriť krajinou. Je to všetko prírodná katastrofa, alebo niekto v pozadí všetkým manipuluje?

Kniha je fascinujúcou zmesou žánrov, od sci-fi, post-apo, steampunku, fantasy, až po dobrodružstvo a romantiku.Na prvý pohľad sa to môže zdať ako chaotický mix, ale opak je pravdou. Autor si z každého žánru vybral to najlepšie a zmiešal ich do jedného, skvelého celku. Hoci jeho štýl písania môže niekomu pripadať „ťažký“, mne sa páčilo, ako prostredníctvom krátkych kapitol a neustálych zmien perspektívy udržiava dynamiku príbehu. Dej tak postupne graduje, stáva sa čoraz pútavejším.

Každá stránka odhaľuje nové vrstvy sveta. Jeho temné tajomstvá, mocenské štruktúry a vzťahy medzi postavami.Tie vstupujú do príbehu postupne, pričom každá má svoju minulosť a motivácie.A hoci je postáv veľa, každá má svoje miesto a význam. Najviac ma zaujal Julius, dobrodruh a prospektor bojujúci s dlhmi a Cora, ktorej chladné, takmer robotické správanie vo mne vzbudzovalo zvláštnu sympatiu.

Konštrukty, tvoria dôležitú súčasť deja, sú fascinujúce, ale ich opis mi občas pripadal nejasný. Niekedy som sa pristihla pri tom, že si neviem presne predstaviť, čo sú zač.Je to vlak? Elektrina? Jadrový reaktor? Možno však práve v tom spočíva ich kúzlo. Autor nedáva čitateľovi všetko na striebornom podnose, ale namiesto toho nás núti premýšľať a vytvárať si vlastné predstavy.

Príbeh vyvoláva množstvo otázok,ale odpovede na mnohé z nich stále zostávajú skryté.Každá dejová línia je rafinovane prepletená s inou, a práve keď si myslíte, že ste odhalili pravdu, príde ďalší zvrat. Tento pocit narastajúceho napätia ma držal až do samotného konca.

Záver? Úžasný.Otvára dvere k tomu, čo príde ďalej, a ja už nedočkavo čakám na pokračovanie.Táto kniha je iba začiatkom série, ktorá sľubuje ešte viac záhad, napätia a nezabudnuteľných dobrodružstiev.

RomanK19
04.10.2024 5 z 5

Souhlasím s tím, co je zde několikrát zmiňované, a to s náročnějším rozjezdem, ale po padesáti stránkách jsem se rozkoukal a musím říct, že jsem byl velmi spokojený. Je to výborná večeře o mnoha chodech, moc netušíte, co přijde jako další, už si říkáte, že máte možná i dost, půjdete už spát, ale pak se to objeví na stole před vámi, vypadá to dobře, tak ochutnáte a musíte jíst (číst) dál. Těším se na druhý díl, bylo by dobře, aby vyšel co nejdříve, dokud si ještě aspoň trochu pamatuji všechny souvislosti - není jich málo, je jich až až - a jsem zvědavý, jak se s nimi autor vypořádá.


Pepa0216
04.10.2024 2 z 5

Uff tohle se občas četlo hodně těžce. Půjdu proti proudu. Narovinu přiznávám že jsem byl z díla absolutně zklamaný a moc to nezmírnil ani závěr knihy, kdy příběh dostává alespoň reálné obrysy. U Českého autora mě to mrzí o to víc. První pětina knihy je totální nuda. Je vidět snaha autora vytvořit stísněné prostředí a atmosféru v knize. Ok, jenže tomu chybí jakýkoliv příběh, něco proč to vlastně číst. To začíná až po té pětině. V knize je hodně vypravěčů a není zrovna snadné se v krátkých kapitolách srovnat kde kdo zrovna je a co dělá. Všechny postavy i ty zdánlivě kladné jsou totálně nesympatické a z mého pohledu k nim nejde najít jakýkoliv pozitivní vztah. Celý příběh co se v knize rozjel však alespoň v závěru zapadl do sebe a vytvořil pro někoho slibný základ pro pokračování. Mě styl autora vůbec nezaujal a pokračovat nebudu.

nero 13
02.10.2024 5 z 5

Jestli bych měl knihu Severní den okomentovat jedním slovem jak na mně působila, tak bych ji označil jako „ zvláštní “ ale zvláštní v tom dobrém smyslu slova. Musím přiznat že se mi to nečetlo zrovna lehce, jak mám nejraději, ale vytrval jsem a nelituji, je to taková podivná směs různých žánrů, které se autorovy podařila dát dohromady a navnadilo mně na pokračování které má vyjít pod názvem Nachová temnota.
Chtěl bych ještě pochválit tu nádhernou vazbu knihy, která vynikla hlavně večer když jsem ji četl při rozsvícené lampičce, fakt nádhera, a také děkuji za tu mapu, mám rád když knihy obsahují mapy, zvláště když je to mapa světa kterou si stvořil autor ve své fantazii. Ještě mně napadá že se mi při čtení vybavovala kniha kterou jsem četl kdysi dávno, Ocelové město od Julese Verna, to asi zapříčinily ty technické pasáže.

mnohoknih
29.09.2024 4 z 5

Tohle je příběh do podzimního času jako dělaný. Nejenom tím deštěm, mlhou i Mlhou, Svitem a zkázou, ale i barevným dojmem, který při čtení vzbuzuje. Celou dobu je rezavý. Možná za to může i nádherná obálka, která navodí tu správnou atmosféru. Možná za to mohou stroje, které se v příběhu vynořují. Podzimní splín na mě hodilo i množství postav, které v rychlém sledu v příběhu vystupují. Ano, všechny jsou potřebné a jistě mají nějaký důvod, ale hlavně mezi muži jsem měla ze začátku problém se zorientovat. Rozhodně ale oceňuji, jak důsledně jsou postavy vykreslené. Jsou lidské, některé víc dobré, některé víc zlé, ale ani jedna není vyloženě šťastná. V prostředí, ve kterém žijí, se ani není co divit. Popisovaný ostrov mi přijde zničený, jak po nějaké katastrofě, ale katastrofa se teprve blíží. Ty popisy si rozhodně užijete, autor vše popisuje nádherně fantazijně představitelně (a rezavě). Akce v tomto díle není to hlavní, přece jen je to díl první, seznamovací. To ale neznamená, že by se člověk nudil. Kapitoly jsou krátké, děj svižný a celkem brzo dramatický. Fantasy je to minimálně, zato steampunk je to hodně. Technické dušičky se tetelí blahem, technologie vypadají lákavě, i když většina netuší, jak fungují. A kdo miluje mapy, tak tu také jednu má. Příběh je rozehraný opravdu bravurně. Věřím autorovi, že druhý díl zvýší laťku.

barbora.alex
20.09.2024 4 z 5

Severní den už se nějakou tu dobu s lehkostí a za velkého potlesku prohání naší knihomolskou bublinou. Nejenže neskutečně lahodí oku. Už jste viděli tu obálku? Tu mapu? Detaily? Ale taky jej doprovází velice spokojené ovace. Prvotinu z našich krajů předchází premisa neotřelosti, jinakosti a určité dávky drzosti, jež může pramenit ze skutečnosti, že se autor nerozhodl držet se striktně za sukni jednoho žánru a pečlivě nevymetl všechny jeho kouty. Vzal si z několika hromádek trochu a nechal to splynout v zajímavý celek. Fantasy, sci-fi, postapo, svět plný neutuchajícího deště prodchnutý pošmournem, odměřeností a mechanickými konstrukty. Vítejte na Severním dnu.

Pokud bych si měla vybrat jednu jedinou věc, kterou bych si z Nordtagu odnesla, pravděpodobně by to byla neskutečná dynamika a čtivost, touhle věcičkou se brouzdá jedna radost. Limitovat se naštěstí není třeba, a proto hned v závěsu přichází chtivá tajemnost a s ní ruku v ruce zvědavost. Tajemné Pilíře, Syndikát, Církev Jediného … Ondra určitý aspekty příběhu i světa drží pod pokličkou až do poslední tečky, a nakonec se mu podařilo vyvolat víc otázek, než na které odpověděl. Věřím, že Severní den nebude stát dlouho osamoceně a na rozdávání zřetelnějších obrysů bude ještě čas a prostor.

A pokud nakonec doufáte v setkání s dobráky a hrdiny, trochu vás zklamu. O tyhle postavy je v Rovině či Středovém městě docela nouze. Jednostrannost se tu nenosí, protože by jednoho schlamstla. Část viny si odnáší každý a je jedno, jestli jste žena utíkající z manželství nebo muž prchající před svojí minulostí. Spravedlnost a druhé šance se na rovné díly nikdy nerozdávaly. A já bych si v tuhle chvíli jen přála víc se utopit v brzkém životě postav, abych jim mohla z plna hrdla fandit. Ne všem samozřejmě, z toho by pak mohla být diagnóza.

recenzienika657
14.09.2024 5 z 5

#severniden @blaho.ondrej.spisovatel @mystery.press

Čítate scifi či fantasy? Čo tak tieto žánre spojiť?

Toto čo bolo? Ak hľadáte knihu, pri ktorej sa nechcete nudiť, tak tu ju máte. Od začiatku až do konca sa niečo deje aj vďaka tomu, že sa striedajú pohľady postáv a oni prežívajú každý svoje dobrodružstvo. Raz sa ich cesty pretnú, potom zas rozídu, ale každý jeden má dôležitú úlohu v príbehu. Začiatok ma miatol, lebo ich bolo veľa, preto keď začnete čítať, čítajte pozorne. A určiye sa nenechajye odradiť. Kto je kto a akú úlohu má v príbehu, čím sa zaoberá a je dôležitá ich minulosť, pretože kvôli nej sa dostanú na cestu, ktora je plná intríg, dobrodružstva a tajomstiev.

Považujem knihu za ťažšie čítanie aj kvôli označeniam a názvom, ale je to príbeh, kde nenájdete len jeden žáner. Je to tak obsiahle... Prechádzame plynulo scifi pásmami, s fantasy, ale zabrdneme aj do histórie či slabo do ero témy. Je to jedno obrovské DIELO.

Kniha ma prekvapila všetkým na čo si len spomeniete. Takéto niečo som ešte nečítala a skláňam sa pred autorov fantáziou. Naschvál som si ju rozdelila na 4 dni, aby som ju hneď nezhltla. Už teraz mi je ľúto, že nie je pokračovanie. Inak... Kedy bude? Ich dobrodružstvo pokračuje a mám silného tušáka, že bude ešte dobrodružnejšie, lebo kráčajú v ústrety neznámu.

A nedá mi nespomenúť obálku. Je naozaj úchvatná. Tak premakaná. Veľmi rada sa na ňu pozerám.

Ďakujem za knihu v rámci spolupráce.

#scifi #fantasy #dielo #spolupracasnikou #dobrodruzstvi #intrigy #neznamo #books #bookstagram

CarelZ
31.08.2024 5 z 5

Jako pro řadu ostatních, začátek knihy je náročnější. Kapitoly jsou krátké, což vítám, ale příběhové linky i období a místa, kde se odehrávají, se střídají o to rychleji. To považuji zároveň za nejslabší atribut knihy stejně jako někdy pro mě složitější názvosloví: První, Předchůdci apod.
Co naopak považuji za velmi povedené je fúze několika žánrů, nejedná se o čisté sci-fi nebo fantasy, příběh je originální a hutný a čeho si vážím, tak překvapivé, ale až na výjimky stále i logické kotrmelce v příběhu - a těch překvapení není málo, od druhé poloviny knihy asi tak v každé druhé kapitole. Bavil jsem se velmi dobře.

lucyvase4
28.08.2024 5 z 5

Vítej milý poutníku, co tvé kroky směřovalo právě sem? Jsi snad prospektor, hledající v neprobádaném lese další tajemné zbytky mechanických strojů? Nebo snad člen Syndikátu, či jen prachobyčejný poutník, který se ztratil a hledá nocleh?
No nestuj tam tak na tom dešti, a pojď dovnitř, ať jsi kdo jsi. Protože zůstat v noci venku, nedočkaš se rána. Noční tvorové lační po tvém životě.

Hlavních hrdinů je v knize poměrně dost. V dějových linkách nám autor postupně představuje Severina, Hanu, Vicrama, Coru, Joachyma, Robertsona a především Juliuse.
Každý z nich má svou temnou minulost. A ani jeden z nich není úplně bez viny. Nemáme tu tedy žádné superhrdiny, které bychom bez výhrad milovali hned od první stránky. K těmto osobnostem si zkrátka musíte najít cestu postupně. Žádná postava není černobílá. I toho největšího lumpa jsem se snažila pochopit a mnohdy s ním soucítila nebo ho dokonce litovala.
"Věci se totiž v životě někdy velmi rychle změní."

Autor si mistrně hraje s našimi myšlenkami. Někdy jsem si myslela, že vím, co přijde dál. Ve skutečnosti jsem se trefila málokdy. Za mne naprosto nepředvídatelné.

Dějové linky se často propojují jen proto, aby se za chvilku zase rozešly. Což mně hodně bavilo. Navíc jejich rychlé střídání udržuje čtenáře permanentně napnutého jako strunu.

Hodně tajemné a záhadné čtení. Kde jsou Pilíře, když je lidstvo potřebuje? Kdo jsou Noční tvorové? Kdo na ostrově Nordtag zanechal pozůstatky opevnění a strojů? Proč nepřestává pršet? A kde se vzala nová organizace Svit?
Hodně otázek. Na některé v průběhu čtení odpověď dostanete, na některé si budete muset počkat.

Každopádně tohle originální dílo si budete chtít přečíst a jistě mu zcela propadnete. Atmosférou se bude nejlépe hodit do podzimních deštivých večerů.

"Vzdělanost upadala. Však ano, hloupí se ovládali snáze."

Vůbec bych neřekla, že se jedná o autorovu prvotinu. Je to tak promyšlený příběh, že se mi tomu ani nechce věřit. Obálka knihy je jedna z nejhezčích, jaké jsem viděla. Mapa perfektně propracovaná a samotný příběh, tak to je naprostá bomba.

Jinak podívejte se i na ig stránky autora. Má tam krásně popsané jednotlivé postavy. I podobu, jak si je představuje on.

Galloway
23.08.2024 4 z 5

Už když jsem viděla obal knihy na internetu, uchvátil mě. Poté, co jsem ji měla v rukou, moje nadšení ještě stouplo. Kniha má opravdu krásný obal, který zaujme na první dobrou, a uvnitř se nachází krásná mapa.

Začátek knihy byl pro mě těžký. Ztrácela jsem se v postavách i ději, ale nevzdala jsem to! Čím dál jsem četla, tím kniha začala být zajímavější, napínavější a propracovanější. A odměnou mi nakonec byl skvělý příběh několika osob, jejichž osud se propletl.

Skvělý byl temný a chladný děj, tajemné osoby Stínu, které přišly ovládnout celý ostrov a nemalý zájem ve mně probudili i Předchůdci.
Moc se těším, jak tento příběh bude pokračovat, kam autor mé oblíbené postavy postrčí, a co s nimi má v plánu.

V dalších dílech by mi určitě udělalo velkou radost, kdyby se do knihy přidaly obrázky strojů, občas byl pro mě popis trochu moc jednoduchý a nedokázala jsem si úplně všechno představit.

kikikrat
21.08.2024 5 z 5

V první řadě chci napsat, že je kniha nádherná. Svou obálkou, provedením, ale i příběhem. Je to autorova první kniha, ale vůbec to nejde poznat! Jeho styl je vážně dobrý. Samotný příběh je pochmurný, tajuplný a plný otazníků. Na začátku je mnoho jmen a událotí, ale vyčkejte! Stojí to za to. Všechno do sebe začne pomalu zapadat a vy si to budete užívat. Moc se mi líbilo poznávat ten svět, skvěle vystavěný postapo svět. Místy je to trochu drastické, místy tajemné a místy děsivé. Já jsem byla neskutečně spokojená. Tohle je prostě skvělá kniha a já ji moc doporučuji.

Milka73
21.08.2024 4 z 5

Příběh zavede čtenáře do chladné a ponuré oblasti Nordtag, země žijící svým vlastním způsobem. Hned z počátku je třeba říct, že se jedná o první díl plánované trilogie, takže i když bych samotný okleštěný příběh označila za takový jednodušší, startuje potenciál něčeho, co může být hodně velké. Je to takové trochu seznamující, se světem, systémy i postavami, kdy autor z jednotlivých roztroušených střípků vytváří mozaiku slibující právě pro pokračování velké možnosti.
Kniha sleduje několik dějových linií, vždy kolem důležitých postav, které se vzájemně prolínají a zase rozcházejí, a zároveň nechávají nahlédnout i do různých kruhů společnost, ve které můžeme cítit doteky steampunkových viktoriánů, ale zároveň jsou formované Nordtagem.
O postavách se mi těžko říká, jaké jsou, jsou jako prostředí a svět, uzavřené a chladné, spíš než slova a myšlenky je charakterizují činy, které nejsou vždy zrovna čisté, a zároveň si postavy mezi sebou udržují diferenciaci, díky níž není problém orientovat se mezi nimi a neztrácet pozornost, ve které kapitole je která postava středem.
Samozřejmě tu nechybí ani mechanika, pára a různé vynálezy. V tomto ohledu bych viděla ještě prostor, protože se sice dozvídáme, jak vynálezy vypadají a co dělají, ale vlastně nevíme, jak to dělají, a to je třeba zrovna něco, co by mě hodně zajímalo.
Autor má takový trochu hutnější styl vyprávění, u kterého si možná budete říkat, že se jím budete muset brodit, ale opak je pravdou, kniha si udržuje atmosféru chladu a ponoření do stínů, ale zároveň se čte plynně a svižně, čemuž mohou napomáhat i leckdy (ne vždy) krátké kapitoly.
Milovníky map potěší, že kniha disponuje mapou Nordtagu, kromě toho je kniha hodně graficky vymazlená, nejen svou obálkou, ale i uvnitř, a za mě si to plně zaslouží. Na konci knihy také najdete několik drobných dodatků do vysvětlujících svět pojatých způsobem, který tento přístup umožňuje, a za mě je to rozhodně lepší než třeba poznámky pod čarou.
Třebaže plný počet hvězdiček nedávám, mé dojmy z knihy a hodnocení jsou hodně vysoké, autor si s touto knihou rozhodně zasluhuje pozornost a já jsem zvědavá na další díly.

Jane2016
20.08.2024 4 z 5

Sci-fi a fantasy není zrovna mým oblíbeným žánrem. Proto, když už čtu nějakou knihu z této oblasti, pečlivě si pročítám anotaci a zvažuju, zda si ji přečtu. Každopádně kniha „Severní den“ mě zaujala už po přečtení prvních pár vět. Proto jsem se s chutí a velkými očekáváními pustila do čtení.

Musím přiznat, že zpočátku bylo trochu obtížné se v ději zorientovat. Na střídání kapitol jsem si zvykla až kolem čtvrtiny knihy, ale od té chvíle se mi četlo skvěle. Autor má skvělou schopnost čtenáře vtáhnout do děje a nepustit ho, dokud nebude mít dočteno. Ocenila jsem barvité popisy krajiny i detailní vykreslení postav, díky nimž jsem měla pocit, jako bych příběh sama prožívala. Napínavé putování ve mně rozehrálo dobrodružnou strunu, a já si užívala každou větu.

Je vidět, že autor si s celým příběhem vyhrál a dal mu spoustu práce. Jedná se o opravdu povedenou knihu a já nemůžu jinak, než Vám jí vřele doporučit. Pokud máte rádi dobrodružství a fantasy, tohle bude jednoznačně něco pro Vás. Nejenže si užijete zajímavý děj, ale také se ponoříte do zcela nového a propracovaného světa.

Jsem velmi zvědavá, jak se bude příběh vyvíjet dál!

knizni.anonymka
19.08.2024

Nejprve chci autorovi poděkovat, že i knížka zaslal na recenzimoc si toho vážím.moc si toho vážím.


A teď už k ději: autor si pro nás připravil, něco mezi sci fi a fantasy,ale nečekejte víly nebo draky, je to úplně něco nového, prostě úplně nový svět, který se nepodobá ničemu, co jsem kdy četla, autor nás do toho světa doopravdy hodí, a já jsem se v tom světě ztrácela, je tam spoustu kultury a historie, na konci sice je nějaké vysvětlení, ale já jsem člověk, co se nakonec nedívá, takže jsem se v tom musela naučit orientovat sama, překvapivě to ale asi po stu stránkách šlo a já se mohla začít soustředit na děj a postavy.


Celou tuhle knížku táhnou postavy, a ty autor fakt umí, je jich tam více, ale i tak má každá svou motivaci, své sny a strachy, dělají chyby a nejsou černobílé, já si nejvíce oblíbila Caru, o postavě jako ona jsem nikdy nečetla a doufám, že dostane v dalších dílech více prostoru.


Knížka má krátké kapitoly, takže děj rychle ubíhá, jen je každá kapitola z pohledu někoho jinému a v tom jsem se ze začátku taky ztrácela, ale potom to vše začalo dávat dokonalý smysl, jako dílky puzzle, autor to měl vše skvěle promyšlené.


V knize je plno originálních prvků, jako třeba konstrukty, které pro mě jako netechnického člověka jsou něco nepředstavitelného


Kniha je rozdělena na části: v první poznáváme postavy a jejich životy, je to pomalejší, ale potom se už začne něco dít, celá ta kniha je vlastně o putování a zase poznávání světa a postav, je o budování atmosféry, je tam začátek nějaké větší zápletky, která se doufám bude rozvíjet  v dalších dílech, na které se určitě chystám.


Jen jsem občas měla pocit jako by se mě to netýkalo, nevím jak to vysvětlit, ale občas jsem do příběhu prostě nebyla ponořená, ale to možná bylo jen mnou a mou náladou.


A ještě jedna věc, která je sice povrchní, ale ta knížka je tak nádherná, má krásnou obálku, mapku a prostě všechno


8/10


Skvělý debutový román českého autorka

Knihontýnka
13.08.2024 4 z 5

Tohle je rozhodně zajímavé a originální čtení. A velmi poctivě odvedená práce, zvlášť vzhledem k tomu, že se jedná o debut.
Není to nic pro lidi, kteří se těžko orientují v ději a postavách. Těch nám autor naservíruje opravdu dost. Pokud bych to měla zařadit, asi bych to hodila někam mezi postapo a steampunk. Určitě se najde někdo, kdo bude tvrdit, že už něco podobného četl, ale podle mě je tenhle příběh nový, dobře napsaný a pěkně odsýpá. A je vidět, že se mu dostalo péče. (Možná až přílišné, takže je i pro pokročilého čtenáře někdy trochu složité sledovat všechna fakta, reálie, postavy i děj zároveň.)
Autor v začátku plánované trilogie vystavěl celý „nový“ svět na ostrově Nordtag, kde „lidstvo“ přežívá na troskách předchozí civilizace na místě, o němž toho vlastně moc neví. Využívá přitom i část jejích technologií (konstruktů). „Lidstvo“ s nimi ale neumí moc pracovat a dostatečné znalosti nemá ani o svojí vlastní minulosti. Záměrně. Hlavními hrdiny jsou jeden kurýr (prospektor), jedna týraná žena, jeden mafián, jedna výjimečná a divná mladá dáma a jedna lidská zrůda. Zvlášť zpočátku mají rozdílné cíle: splatit dluhy, utéct, vládnout, pochopit a splnit úkol, užít si a přežít. Jejich původní plány se ale změní pod tíhou okolností a jejich osudy se protnou. (Vím, zní to trochu pateticky, ale přesně to se stane.)
Vřele doporučuju všem lidem, kteří se chtějí v záplavě veder a blbostí osvěžit trochou toho nepříjemného deštíčku. Ten je totiž pro Nordtag charakteristický.

cestina_s_linus
12.08.2024 3 z 5

Ondřej Blaho vstupuje na literární scénu ve velkém stylu. Debutuje románem Severní den, jenž je prvním dílem stejnojmenné trilogie.

Co se mi na knize líbilo
Obálka a zpracování knihy: Stehlík vytvořil opravdu krásnou obálku, která zaujme.
Bonusový materiál: Dozvíme se zde mnoho zajímavých věcí, které pomohou pochopit mnohé věci. Jen mě mrzí, že je to úplně na konci a jednotlivé střípky nejsou zakomponovány na konce/začátky jednotlivých částí.
Prostředí: Svým způsobem poznáme velký kus Severního dne. Autor nám trochu přiblíží velký kus krajiny. Osobně si toto místo představuji jako Skotsko křížené se Slovenskem.
Tajemné konstrukty: Těch pár konstruktů, na které během čtení narazíme, tak působily neokoukaně a zajímavě.
Koule: Můj nejoblíbenější konstrukt. Kapku mě mrzelo, že zde nebyl věnován prostor tomu, jak fungují… ale snad se to dozvíme později.
Tajemné bytosti bez tváře: Moc toho nenamluvily, ale vždy jsem si užívala tu změnu
Manipulace: Líbí se mi, že je po celou dobu cítit, že je zde někdo třetí, který manipuluje se všemi.
Julius Birma: Nejlepší postava. Jediný z vypravěčů, jehož příběh mě oslovil a zajímalo mě, jak to s ním dopadne. Není to klasický „nabušený“ a dokonalý cápek, ale má charisma, které člověka okouzlí.
Krátké kapitoly: Tím, že se střídalo ve vypravování příběhu velké množství osob, tak krátké kapitoly udržovaly dobré vyprávěcí tempo a člověka to nesvádělo k tomu, aby knihu odložil.
Jak lidé snadno přistoupí na nový režim: Je opravdu děsivé, ale zároveň fascinující sledovat, jak si „cizáci“ podmaní postupně obyvatelstvo a lidé velmi rychle převlékají kabáty a mění své smýšlení.

Co se mi na knize nelíbilo
Počet vypravěčů: Někdy méně je více a u této knihy to platí trojnásob! Ve výsledku předimenzovaný počet aktivních postav vedl u mě k tomu, že mi na nich vesměs (až na Birmu) nezáleželo a mnohé mi postupně začaly vadit.
Skákání v čase: Velmi rušivý prvek, který mi komplikoval vstup do příběhu.
Metrický systém: Tady nerozumím tomu, proč autor nepoužívá „normální“ SI jednotky. Ve výsledku nikdy nevíme, kolik je hodin, jaké jsou mezi jednotlivými místy vzdálenosti. Případně nechápu, proč v bonusovém materiálu nenajdeme nějakou legendu, kde by byl tento metrický systém více popsán.
Mechanické konstrukty: Je hezké, že je v textu zmíněno, že postavy něco využívají, ale chybí detailnější popisy. Ocenila bych (klidně i jako bonus) nějaké nákresy a popisy mechanických konstruktů, které byly v této knize používány.
Jazyk: Občas jsem se musela v textu vracet a některé věty si přečíst opakovaně. Autor rozhodně umí pracovat se slovy, ale občas už byly některé popisy a přirovnání trošku kostrbaté.

Shrnuto, podtrženo…
Pokud bych vám na začátku recenze neřekla, že se jedná o debut, tak si toho nevšimnete. Jde opravdu vidět, že autor odvedl velký kus práce a nad příběhem přemýšlel. I přesto, že mám ke knize pár výhrad, tak pozitiva stále převažují.
Je podstatné si uvědomit, že se jedná o mix několika žánrů a subžánru. Něco si zde najdou milovníci steampunku, detektivky, urban fantasy, sci-fi a ještě by se pár (sub)žánrů našlo.
První díl trilogie perfektně popisují tato dvě slova: cesta a vzpoura. Není zde prostor pro klasické romantické linky, dokonalé hrdiny a perfektně rozlišitelné dobro a zlo. Příběh je plný vrstev a tajemna. Doufám, že jsme již byli dostatečně autorem do světa Severního dne zasvěceni a Nachová temnota nám nabídne trochu živější příběh, kdy nebude nouze o tajemno, ale zároveň se dozvíme mnohem více o konstruktech a novém režimu/vládě.
Jsem opravdu ráda, že se opět na pultech objevují knižní tituly, které vybočují a něčím obohacují knižní prostředí. Zároveň si myslím, že by Severní den mohl inspirovat další autory a autorky, aby zkoušeli vytvořit příběhy, kde nutně nedominují elfové a draci, ale stroje a pochybné lidské existence.

Jsem zvědavá na další díl. Proto si budu nějaké hvězdičky šetřit a prvnímu dílu uděluji solidních 3,5/5.

66pepo66
04.08.2024 4 z 5

Prvá časť trilógie s názvom 'Severní den' je novinkou od Mystery Press s nálepkou hrdej sci-fi & fantasy knihy. A spisovateľ Ondřej Blaho nás tu hádže do svojho mysteriózneho sveta vskutku bez rukavičiek už od jej prvých strán. Ale to vôbec nevadí, pretože aj vďaka tomu zaujme čitateľa na prvú šupu!



Malý zádrhel som však v úvode predsa len našiel pri striedaní jednotlivých kapitol. Tie sú síce krátke, čo veľmi oceňujem (kniha má lepšie tempo a hra s napätím funguje efektívnejšie), ale časté striedanie postáv a ich súvislosti sú spočiatku v neznámom prostredí mierne mätúce. Tieto jednotlivé kúsky puzzle, a že ich je naozaj dosť, sa však napokon prekvapivo skladajú pomerne rýchlo a ľahko. Celkový námet je originálny, no hodila by sa mi tu pomocná ruka v rámci worldbuildingu, aby som sa v tom všetkom tak nestrácal (Myslím tým hlavne Prvých, cirkev Jedného, Piliere, Nočné tvory, Syndikát, Svit a podobne. Predsa len je to pre čitateľa nový a neznámy svet, v ktorom je skutočne veľa pojmov). A to v akejkoľvek forme zahrnutej priamo v texte. Dodatok na konci knihy v podobe zápiskov z univerzity bol viac ako žiadúci, len škoda, že bol až na konci. Patrím totiž k čitateľom, ktorí otvoria knihu na strane jeden a na tej poslednej spočinú ozaj až pri jej dočítaní.



Pochváliť musím tiež vyobrazenie hlavných postáv, ktoré nepotrebujú precízne repliky o ich minulosti ani iné doslovné a prehnané popisy charakteru a výzoru. Proste si ich prirodzene vizualizujete a zamilujete, pretože vďaka autorovi ozaj žijú svojim životom a ich osudy vám nebudú ľahostajné!



Možno to teraz odo mňa vyznie hlúpo, ale je tu veľa otáznikov i záhad, na ktoré nedostaneme odpoveď ani na konci príbehu. Proste je to trilógia, u ktorej to tak už funguje. Na jednej strane sa pýtate ako je možné, že tá kniha je tak dobrá, keď ten svet nepoznáte a nemáte o ňom celkom jasnú predstavu. Veď v podstate sa tam toho nejako veľa nestalo. Nortag má históriu možno i krátku, ale zato nepochybne záhadnú a bohatú. Vtedy si uvedomíte prečo je to tak dobré.



Hlavným ťahúňom sú tu pre mňa totiž práve postavy, ich vývoj či ich ďalšie smerovanie. Až potom prichádza na rad prísľub toho, čo príde, a možné odhalenie histórie Nordtagu. Layout knižného prostredia je teda síce pútavý a nabáda k odhaleniu všetkých jeho tajomstiev, ale pozornosť si kradnú zatiaľ skôr hlavné postavy a ich osudy.



Dovolím si tiež napísať, že mi Severní den atmosfericky trocha v istom zmysle pripomínal Sin City, ktoré bolo tiež drsným, pochmúrnym, temným a pútavým miestom. No jeho srdcom a jadrom boli postavy a ich strasti, nie svet samotný. Ďalšie prirovnanie, ktoré by mohlo trocha vysvetliť moje vnímanie knihy a pocity z nej vidím ešte prostredníctvom hry Death Stranding. Tiež tam bol veľký, neznámy postapo svet plný otáznikov s odpoveďami, ktoré sme dostávali prakticky skrz jedinú hlavnú postavu postupne. Autori hry, podobne ako tu v knihe, nás skrátka hodili do ich sveta a nám neostávalo nič iné, len sa chopiť ramena hlavnej postavy a kráčať s ňou po jej boku celým tým svetom.



Prvá časť podľa mňa teda, ak to mám zhrnúť,cieli hlavne na jej postavy a ich osudy. Všetko okolo nich je záhadné, upršané, temné. Sú tam rôzne konštrukty, stroje, problémy s jedlom, záhada prvých obyvateľov. Ale tiež cirkev, mafia, boj o moc a celkovo spoločenské rozdiely. Tajomstvá neprebádaných miest ostrova hrajú tiež svoju rolu. Svojim spôsobom mi prichádza na um okrem Sin City a Death Stranding aj atmosferické porovnanie s Blade Runner.

Pre mňa osobne je tu však tým najzaujímavejším práve zhluk tých postáv, ktoré putujú svetom, až kým sa v istý moment ich osudy nepretnú. A ten postapo layout tomu dodáva na trefnej atmosfére. V dvojke by som asi ocenil aj viac zamerania na konkrétnejšiu výstavbu toho sveta, nech má čitateľ pocit, že má v rámci worldbuildingu pod nohami už naozaj východenú pevnú zem. Pretože potom má aj čitateľ istotu, že sa v tom všetkom dokáže bez problémov orientovať (proste dostať viac odpovedí, ako ďalších otázok). No myslím, že to fakt stojí za prečítanie a hoci si na dvojku ešte niekoľko mesiacov počkáme, teším sa.

Nuž, ale čo je na tomto všetkom podľa mňa najlepšie? Keď autor svojim postavám prakticky povie: ,,Bežte a žite!" A ono sa tak ozaj stane a my to s nimi všetko vidime, cítime a prežívame.

Sem s druhou časťou!

/5

trudoš
02.08.2024 5 z 5

Byť je Ondřej Blaho nováčkem na tuzemské literární scéně, jeho románová prvotina exceluje tvůrčí imaginací i řemeslným provedením. A třebaže se pohybuje na hraně různých žánrů, snadno okouzlí kulisami záhadného ostrova, kde zdánlivě nekončící lijavec způsobuje postupný rozklad všeho – od megalomanských strojů po obyčejné lidské vztahy. Chvilku sice trvá, než čtenář chytne stejnou vlnu jako spisovatel, protože ten mu vskutku nedává nic zadarmo. Od prvních stran na něj chrlí postavy a flashbacky, přičemž udělat si v tom pořádek může být pro jednoho oříšek. Necháte-li se však unášet dějem a fantazií, po úvodní třetině zjistíte, že se od zápletky nedokážete odtrhnout. Když pak dojde na naprosto nečekané zmasakrování všech městských kněží, člověku začne vrtat hlavou, jakým že směrem se zápletka asi bude ubírat. A najednou tu máte závěr v podobně noční můry každé dobře myšlené revoluce…
Rovnou přiznávám, že Severní den mi skřípl hlavu. Šel jsem ven projít se v davu, aspoň chvíli nebýt sám.

Theryinka
27.07.2024 5 z 5

Úžasná urban fantasy!
Kniha je podle mě typickým představitelem žánru urban fantasy. Díky tomuto příběhu totiž prozkoumáte město Rovině, podzemní tunely a zajímavé, magické mechanismy konstruktů.
Vše je protkáno několika různými životními příběhy a propracovanými charakteristikami postav.

Mohu říci, že tento příběh je o ZÁCHRANĚ. O záchraně světa, o záchraně civilizace a především o záchraně každého jednotlivého života každé z postav.

Celý příběh je povětšinou ve stylu putování a to z mnoha různých důvodů a příčin a právě to mě bavilo nejvíce.
Bavilo mě prozkoumávat tunely, bát se neznámých děsů, bavilo mě postupně poznávat postavy a seznamovat se s jejich životními příběhy a příčinami, které je dovedly až sem.

Závěrečný bonusový obsah už byl jen třešničkou na dortu a pomohl mi k získání celkového obrazu a zorientovaní se v tomto novém, ledovém světě.

Doporučuji moc!

Panpalapax
15.07.2024 4 z 5

(SPOILER) Budu k první knize autora shovívavý, proto dávám 4*. Děj je celkem napínavý a zpočátku více nejasný. Něco se do konce tohoto prvního dílu trilogie vyjasní, něco ne. Postavy mají rozmanité charaktery i zájmy. To je dobré.
Co mi vadilo? Některé slovní obraty: několikrát "vystřelil (odněkud) jako kulka", "v ruce se mu objevil nůž" (odkud?!), "odkudsi vytáhl dřevěný žebřík" (tak malý asi nebyl, aby to bylo odkudsi...), při zapalování bomby bylo popsáno křesání - ale ne už hoření doutnáku... Také mi vadilo užívání délkové míry ve stopách, nejsem na to zvyklý, v hlavě si to sice přepočítám, ale není to komfortní a hlavně mi to přijde zbytečné. Zvláště, když "první" přišli že Starého kontinentu, tak si mohli přivést metrické míry... U jednotky času "úder" si myslím, že to je asi hodina, ale jistý si tedy nejsem... Také mi k závěru vadily například lehké návaznosti na křesťanství (zmiňována bible) a částečně i ukřižování lidí (i když ukřižování používali Římané atd, tak přece jen s křesťany se spojuje nejlehčeji).
Také by mi zvláště zpočátku usnadnilo orientaci v ději, kdyby u názvů kapitol bylo napsáno i místo, kde se odehrává. Na mapě mi chybí měřítko. Také vyznačení přístavního města Rovině kus od pobřeží je divné. Rovněž mi scházela případná setkání nebo alespoň pozorování místní fauny a flóry při putování hrdinů. A ještě mi přišlo třeba divné, že jednoruký muž si asi bez jakýchkoliv problémů na tržišti z váčku vybírá drobné na nákup. No, asi je již zvyklý, stejně bych uvítal to v textu zmínit.
Přeze vše výše napsané opakuji, že na prvnotinu je to dobrý počin. A doufám, že další díl snad bude lepší, vyzrálejší.