Severní den přehled

Severní den
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541793/bmid_severni-den.jpg 4 51 51

PILÍŘE, PŘEDCHŮDCI I VĚČNÝ DÉŠŤ. PROŽIJTE SI SVŮJ SEVERNÍ DEN… Před dvěma sty lety lidé uprchli z Kontinentu a usadili se na nehostinném ostrově Nordtag přezdívaném Severní den. Na troskách opuštěných skulptur postupně vybudovali nová města, aniž by cokoli tušili o stále funkčních mechanických konstruktech i jejich záhadných tvůrcích. To vše se má nyní změnit. Julius Birma, prospektor s dluhy a složitou minulostí, přijímá riskantní zakázku doručit neznámému klientovi šifrovanou depeši. Na jiném místě prchá Hana Polach z okovů zlaté klece despotického muže. Pokud se jí to ale má podařit, musí spáchat ten nejhorší zločin. A Vicram Bagley, hlava zločineckého Syndikátu, uzavřel smlouvu, která může zapříčinit pád celého Nordtagu. Do toho všeho se z nebe spouští nekonečný déšť a spolu s ním přicházejí ti, které dosud nikdo nespatřil. A hlavně – nikdy spatřit neměl.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Severní den. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (27)

Eridani
06.10.2024 5 z 5

Nordtag svet, kde vládnu Piliere, Syndikát a cirkev Jedného. Stojí na troskách zabudnutých miest Predchodcov. Mestá sú izolované, krajina plná nebezpečenstiev.Iba prospektori majú odvahu hľadať v nej starobylé konštrukty. Neutíchajúci dážď postupne ničí tento svet. Mestá miznú pod vodou, ľudia zomierajú a záhadná, temná choroba sa začína šíriť krajinou. Je to všetko prírodná katastrofa, alebo niekto v pozadí všetkým manipuluje?

Kniha je fascinujúcou zmesou žánrov, od sci-fi, post-apo, steampunku, fantasy, až po dobrodružstvo a romantiku.Na prvý pohľad sa to môže zdať ako chaotický mix, ale opak je pravdou. Autor si z každého žánru vybral to najlepšie a zmiešal ich do jedného, skvelého celku. Hoci jeho štýl písania môže niekomu pripadať „ťažký“, mne sa páčilo, ako prostredníctvom krátkych kapitol a neustálych zmien perspektívy udržiava dynamiku príbehu. Dej tak postupne graduje, stáva sa čoraz pútavejším.

Každá stránka odhaľuje nové vrstvy sveta. Jeho temné tajomstvá, mocenské štruktúry a vzťahy medzi postavami.Tie vstupujú do príbehu postupne, pričom každá má svoju minulosť a motivácie.A hoci je postáv veľa, každá má svoje miesto a význam. Najviac ma zaujal Julius, dobrodruh a prospektor bojujúci s dlhmi a Cora, ktorej chladné, takmer robotické správanie vo mne vzbudzovalo zvláštnu sympatiu.

Konštrukty, tvoria dôležitú súčasť deja, sú fascinujúce, ale ich opis mi občas pripadal nejasný. Niekedy som sa pristihla pri tom, že si neviem presne predstaviť, čo sú zač.Je to vlak? Elektrina? Jadrový reaktor? Možno však práve v tom spočíva ich kúzlo. Autor nedáva čitateľovi všetko na striebornom podnose, ale namiesto toho nás núti premýšľať a vytvárať si vlastné predstavy.

Príbeh vyvoláva množstvo otázok,ale odpovede na mnohé z nich stále zostávajú skryté.Každá dejová línia je rafinovane prepletená s inou, a práve keď si myslíte, že ste odhalili pravdu, príde ďalší zvrat. Tento pocit narastajúceho napätia ma držal až do samotného konca.

Záver? Úžasný.Otvára dvere k tomu, čo príde ďalej, a ja už nedočkavo čakám na pokračovanie.Táto kniha je iba začiatkom série, ktorá sľubuje ešte viac záhad, napätia a nezabudnuteľných dobrodružstiev.

RomanK19
04.10.2024 5 z 5

Souhlasím s tím, co je zde několikrát zmiňované, a to s náročnějším rozjezdem, ale po padesáti stránkách jsem se rozkoukal a musím říct, že jsem byl velmi spokojený. Je to výborná večeře o mnoha chodech, moc netušíte, co přijde jako další, už si říkáte, že máte možná i dost, půjdete už spát, ale pak se to objeví na stole před vámi, vypadá to dobře, tak ochutnáte a musíte jíst (číst) dál. Těším se na druhý díl, bylo by dobře, aby vyšel co nejdříve, dokud si ještě aspoň trochu pamatuji všechny souvislosti - není jich málo, je jich až až - a jsem zvědavý, jak se s nimi autor vypořádá.


Pepa0216
04.10.2024 2 z 5

Uff tohle se občas četlo hodně těžce. Půjdu proti proudu. Narovinu přiznávám že jsem byl z díla absolutně zklamaný a moc to nezmírnil ani závěr knihy, kdy příběh dostává alespoň reálné obrysy. U Českého autora mě to mrzí o to víc. První pětina knihy je totální nuda. Je vidět snaha autora vytvořit stísněné prostředí a atmosféru v knize. Ok, jenže tomu chybí jakýkoliv příběh, něco proč to vlastně číst. To začíná až po té pětině. V knize je hodně vypravěčů a není zrovna snadné se v krátkých kapitolách srovnat kde kdo zrovna je a co dělá. Všechny postavy i ty zdánlivě kladné jsou totálně nesympatické a z mého pohledu k nim nejde najít jakýkoliv pozitivní vztah. Celý příběh co se v knize rozjel však alespoň v závěru zapadl do sebe a vytvořil pro někoho slibný základ pro pokračování. Mě styl autora vůbec nezaujal a pokračovat nebudu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Příliš pozdě, Někdo jako ty a další knižní novinky (26. týden)

23.06.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Severní den v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených51x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených1x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst61x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech3x