Šikmý kostel 2

Šikmý kostel 2
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533199/bmid_sikmy-kostel-2-65e02d9ab3e9d.png 5 4535 4535

Šikmý kostel série

Románová kronika ztraceného města, léta 1921–1945. S Barkou, Ludwikem, Julkou a dalšími hrdiny trilogie Šikmý kostel se setkáváme vzápětí poté, co jsme je v závěru prvního dílu opustili. Zatímco ve zbytku nově vzniklého Československa nastávají zlaté časy, v Karvinné - jak se nyní město jmenuje - se stále velmi silně projevují důsledky předešlého dramatického dění. Prosakují do všech oblastí života. Ne vždy v dobrém. I přesto lze říct, že dvacátá léta jsou pro obyvatele města relativní selankou, dobou významných společenských změn a hospodářského rozmachu. Nastupující generace se může těšit výsadám, které byly v nedávné minulosti nedosažitelné, a začínají se před ní rozprostírat dříve netušené možnosti. Klíčící naděje však rázně ukončí hospodářská krize a vzápětí po ní opětovný vzestup nacionalistických nálad. Napětí ve společnosti stoupá a rodiny našich hrdinů rozštěpují rozdílné názory: zatímco jedni se nadcházející hrozby obávají nebo mezi prvními nesou její ničivé důsledky, jiní probíhající změny vítají jako šanci k odčinění utrpěných křivd. Smršť událostí po nástupu německé okupace však nakonec smete všechny, protože v tomto regionu i druhá světová válka probíhala dosti jinak než ledaskde jinde. Příběh je také tentokrát vystavěn na skutečných událostech a čtenář s překvapením zjišťuje, že mnohé z toho, co se ve druhém díle Šikmého kostela odehrává, zůstávalo po dlouhá desetiletí skryto ve třinácté komnatě dějin. 3x CD MP3... celý text

Iki1
31.10.2024 5 z 5

Skvěle zpracovaná historie polozapomenutého koutu naší vlasti pokračuje nebývalou jízdou. Autorčina vyprávění jsem si beze zbytku užil. Její knihy jsou z těch, které v mysli zůstanou a jen tak se je nepodaří vytlačit. Četl jsem pomalu, protože jednotlivá vyprávění z předložené mozaiky musí doznít. Autorka píše úžasným jazykem, místní nářečí ho koření a polština i němčina oživují a celý příběh autentizují. Pro mě parádní čtenářský zážitek.

Dixinka
31.10.2024 5 z 5

Moc pěkné. Všem doporučuji.

mazlak
29.10.2024 5 z 5

Nádhera. Tak propracované dílo u tak zdánlivě obyčejné rodiny. Trochu mne mrzí, že než se mi dostane do ruky i ten třetí díl ztratím se v přehršli jmen. Natož tak v tom umístění v rodině.

Radka1911
28.10.2024 5 z 5

Paní Lednická dnes obdržela od prezidenta republiky státní vyznamenání za svoji tvorbu. Veliké díky nejen za krásnou rodinnou kroniku, ale i za to, že svými historickými romány odehrávajícími se v prostředí ve kterém žije se zasloužila o zpopularizování života a popsaných událostí. Mnohé z toho co se v okolí Karviné událo, jsem netušila. Děkuji. A doporučuji ke čtení, krásné dílo.

Vědmed
24.10.2024 5 z 5

Bolelo mě to až u samé podstaty bytí.

Slovy Žofie: Další slova nenacházím, vše, co mi vytane na mysli mi přijde nedostatečné a plytké.

zuzi.cte
18.10.2024 5 z 5

Protože jsem knihu četla s odstupem od prvního dílu, tak jsem musela hodně pátrat v paměti a ze začátku než jsem se zorientovala, jsem byla trošku ztracená, ale vzápětí je v knize vzpomínka na první díl, tak jsem se rozpomenula
Moc hezké pokračování, zajímavé a poučné. Skvělý výkon autorky.

Blíženec
18.10.2024

Další posun v ději a dějinách, do těžkých časů 2. světové války. Nebylo to snadné čtení. Ale opět mně otevřelo obzory jak tohle období probíhalo na Karvinsku. Bál jsem se, že se ztratím v množství postav. Ale paní spisovatelka šikovně připomene předchozí osudy. Obdivuji kolik historických materiálů musela projít aby vše historicky sedělo. Náročná a emočně silná kniha.

ivusse
14.10.2024 5 z 5

Přečteno podruhé. Podruhé a se stejným nadšením.

Atisa
10.10.2024 5 z 5

Série Šikmý kostel je mistrovské dílo. Oceňuji, kolik úsilí autorka musela vynaložit, než knihu napsala. Člověk se z románu dozví spoustu informací z tehdejšího života. Obzvláště čtení z války se nečetlo dobře, ale jsem ráda, že si nyní mnohem více dokážu takový život představit. Je ale nepochopitelné, že se něco takového dělo a vlastně stále děje.

martin č.
01.10.2024 5 z 5

Druhý díl Šikmého kostela mne pohltil beze zbytku stejně jako díl první. Budí to emoce a člověk má potřebu vědět, jak to s postavami bude dál. Přitom podobný způsob hltavého čtení mám spojený spíše s "brakovější" literaturou resp. beletrií, kterou čtu např. spíše kvůli popisu mého oblíbené prostředí nebo doby, a proto jí odpouštím různá literární klišé a za rok z nich nevím nic. Do čtení Šikmého kostela jsem byl ponořen právě tímto způsobem a přesto ho shledávám na výsost kvalitním, knihy navíc nutí velmi k zamyšlení. O dějiny Ostravska jsem dosud nejevil prakticky zájem. Paní autorce se to však povedlo změnit. Hluboká úcta jí i všem obětem této bezútěšné doby končící v pekle mezi hákovým křížem a rudou hvězdou. Doporučuji přečíst! Sám čtu už třetí díl.

escapelle
27.09.2024 5 z 5

Druhý díl je skvělý stejně jako první. Bavil mě moc. Má největší oblíbenkyně je Ženka. Její životní cesta mě zasáhla. Moc se těším na díl poslední.

Lucciella_L
23.09.2024 5 z 5

Druhý díl, který mě bavil úplně stejně jako ten první.
I když se jednalo o válečná léta, nebylo tam moc věcí z války jako takové, ale pořád se to točilo okolo česko-polských vztazích. Nechyběly zde ani příběhy Barbořiných potomků, které ani v tomto díle mnoho štěstí neměli..... Čtení to není vůbec veselé, je to hodně depresivní, ale přesto mě ta kniha neuvěřitelně fascinovala a já teď s napětím louskám třetí, poslední díl.

JeKa
29.08.2024 5 z 5

Druhý díl rodinné ságy jsem četla ihned po tom prvním a i tak jsem musela ocenit, že autorka umně zakomponovává do děje upomínky pro čtenáře s větším odstupem. Čtení to rozhodně není radostné a alespoň ve mně vzbuzovalo opravdu silné emoce - vztek, zoufalství, smutek...ale i radost či naděje. Perfektně vystižená doba, kde žádné rozhodnutí není dobré a přesto jej musíme učinit.

PPardinio
28.08.2024 4 z 5

Pokračování ŠIKMÉHO KOSTELA se autorce podařilo udržet ve velmi čtivé formě. Postavy si zachovaly lidskost a reálnost. Čekal jsem asi více od období Druhé světové války, ale chápu snahu autorky více přiblížit hlavně osudy a soužití Poláků s Čechy v poválečných obdobích, o kterých širší veřejnost tolik neví. Postava Ženky byla jako na houpačce, ostatní dětské postavy nabídly několik zajímavých osudů a dřívější postavy dostaly další rovinu. Jako neznalec regionu nejvíce oceňuji popis vývoje života na Tešínsku a Ostravsku. Z autorčiny tvorby u mě ale vedou Životice, o kterých jsme si na pár stránkách mohli přečíst i v tomto příběhu.

malekeli
27.08.2024 5 z 5

Ani druhý díl nezklamal a opět mi odkryl události z tohoto období, o kterých jsem neměla tušení. Těžká doba, těžké osudy, ale už se těším na díl třetí.

dpxcz
26.08.2024 5 z 5

Začnu stejně jako u prvního dílu. Tenhle žánr obvykle nečtu, ale první díl mě fakt dostal, takže jsem věděl, že přečtu druhý a rozhodně i ten třetí díl. I druhý díl Šikmého kostela je napsaný stejně čtivým způsobem jako díl předchozí a stránky mi opět přímo letěly před očima. Válečné období se mi vždy čte těžce a i zde tomu nebylo jinak. Zase si nechám děj chvíli rozležet v hlavě a hned se vrhnu na poslední díl.

Luccinda
26.08.2024 5 z 5

První díl Šikmého kostela mě naprosto pohltil a ani po dočtení jsem ho nemohla dostat z hlavy. I proto jsem ráda, že jsem mohla hned následující měsíc navázat dílem druhým, který byl z mého pohledu ještě o něco lepší.

Dějově knížka přímo navazuje na tu předchozí, vyprávění začíná v roce 1923 a končí krátce po konci druhé světové války roku 1945. Už jen z tohoto časového rámce vyplývá, že na obyvatele Karvinné čekaly další těžké zkoušky.

Tato temná doba byla ovšem protkaná i spoustou šťastných momentů a já jsem ty životní osudy postav opět neskutečně prožívala. Kniha byla čtivá a poutavá a stejně jako předchozí díl, i druhý Šikmý kostel mi zůstal v hlavě ještě dlouho po dočtení. Už se nemůžu dočkat, až se pustím do toho třetího.

smejkalova.m
25.08.2024 5 z 5

Druhý díl ještě o něco lepší než ten první, větší rozptyl postav, opět přečtena za pár dní. Nejvíc mě na tom baví, že je to postavené na skutečných základech, takže se něco dozvím i o historii Karvinska, o kterém nic moc nevím. Zejména dějová linka Poláků, Čechů a Němců. Vůbec jsem nevěděla, že to takhle v minulosti bylo.

kayu
24.08.2024 5 z 5

Tento díl byl za mě ještě lepší než ten první. Na úvodních stranách jsou nenásilnou formou připomenuty hlavní události z předchozího dílu, na které vzpomínají hlavní postavy, a tak se čtenáři nemusí bát, že by jim něco uniklo. Opět se jedná o neuvěřitelně čtivé dílo. Když už se zdá, že bude dobře, tak přijdou další historické události, které postavám ztěžují už tak nelehký život v havířské oblasti. Tolik neuskutečněných snů...

bee88maja
24.08.2024 5 z 5

Četla jsem tě dlouho, a to jen proto, že jsem věděla, že to bude opět "drsné". A když se člověk necítí na příval smutku a beznaděje, tak se do stránek neponoří s takovou chutí a vervou.

Přemýšlím pokaždé nad nesmyslnou krutostí páchanou lidským pokolením...

Tvrdost a síla a nezdolnost....

Slzy se valí jako hrachy...soucit...zmar...

Asi jsem to trošku víc prožívala, když jsem si uvědomila, že podobné příběhy zažívali i mí pokrevní příbuzní... Jako kdyby se sepnula nějaká geneticky daná vzpomínka...Mrazivé a zároveň milé...nostalgické...

Děkuji i za ilustrativní přílohu s fotografiemi...hezky se pak dokreslí kontext doby a místa...

Úplně se hrozím, co přinese třetí díl a poválečná doba...ale bezpochyby se do něj začtu, až budu mít sílu na další nálož vzpomínek a smutku... :)