Šikmý kostel 2
Karin Lednická
Šikmý kostel série
Románová kronika ztraceného města, léta 1921–1945. S Barkou, Ludwikem, Julkou a dalšími hrdiny trilogie Šikmý kostel se setkáváme vzápětí poté, co jsme je v závěru prvního dílu opustili. Zatímco ve zbytku nově vzniklého Československa nastávají zlaté časy, v Karvinné - jak se nyní město jmenuje - se stále velmi silně projevují důsledky předešlého dramatického dění. Prosakují do všech oblastí života. Ne vždy v dobrém. I přesto lze říct, že dvacátá léta jsou pro obyvatele města relativní selankou, dobou významných společenských změn a hospodářského rozmachu. Nastupující generace se může těšit výsadám, které byly v nedávné minulosti nedosažitelné, a začínají se před ní rozprostírat dříve netušené možnosti. Klíčící naděje však rázně ukončí hospodářská krize a vzápětí po ní opětovný vzestup nacionalistických nálad. Napětí ve společnosti stoupá a rodiny našich hrdinů rozštěpují rozdílné názory: zatímco jedni se nadcházející hrozby obávají nebo mezi prvními nesou její ničivé důsledky, jiní probíhající změny vítají jako šanci k odčinění utrpěných křivd. Smršť událostí po nástupu německé okupace však nakonec smete všechny, protože v tomto regionu i druhá světová válka probíhala dosti jinak než ledaskde jinde. Příběh je také tentokrát vystavěn na skutečných událostech a čtenář s překvapením zjišťuje, že mnohé z toho, co se ve druhém díle Šikmého kostela odehrává, zůstávalo po dlouhá desetiletí skryto ve třinácté komnatě dějin. 3x CD MP3... celý text
První díl jsem četla už před časem, tady na Databázi jsem koukala, že už to jsou 4roky.
Takže teď jsem ho přečetla znova a rovnou se vrhla na druhý díl. A i ten byl "jízda".
Popisuje dobu víc jak dvaceti let v období 1920 -1945 očima jednotlivých členů rodiny.
Autorka tohle umí tak sugestivně, že mám pocit, že jsem tam s nimi. Že moc dobře znám Ženku, Anušku Barku, Wojteka a další....hodně mi bylo líto Anušky, Ženky a Tomaszka.....takových rodin bylo....:-(((
Rozhodování obyčejných lidí, zda podepsat volklistu nebo ne. To bylo tak těžké rozhodování....de facto žádné z rozhodnutí nebylo správné. Ale někam se přidat museli...
Netušila jsem, že o Sudety nešlo jen Němcům, ale o hranice se vedly boje i na této straně s Poláky. Po první světové a i na začátku druhé světové.
Není tu zapomenutá i tragédie v Životicích. Knihu od autorky jsem četla, tohle bylo oživení mé paměti.¨
Líbilo se mi, že autorka používala i polský jazyk a nářečí Karvinné.
A jako bonus fotky na konci knihy....děkujeme :-)
LIdé nadávají na dnešní dobu...máme se tak dobře, jak se lidstvo nikdy nemělo!
Rozhodně doporučuji a dala bych ságu mezi povinnou četbu na středních školách.
Jdu na třetí díl...
Knížka se čte dobře, zajímavé příběhy jednotlivých postav, I když místy mi to přišlo už přitažené za vlasy. Nicméně líbí se mi jak autorka přibližuje události, o kterých se moc nemluví, ani asi neučí.
Fascinující rodinná sága. První díl mě velice zasáhl. Musela jsem si dát dlouhou pauzu než jsem se odvážila číst pokračování. Moc se mi líbilo, jak se autorka věnuje jednotlivým členům rodiny. Je to opět kus dějin, který jsem neznala. Tolik krutosti, nenávisti. A lidé jsou nepoučitelní, stále se to opakuje.
Pokračování rodinné ságy na pozadí dalšího úseku naší novodobé historie. Fascinující, že o některých věcech z naší nedávné historie se člověk dozvídá až "na stará kolena" někdy po čtyřicítce. Třeba o Česko-polské válce jsem se neučila ve škole ani před Sametem ani po Sametu a neučí se synové ani teď.
Druhý díl rodinné ságy z oblasti Karvinska, kde tentokrát se nehoupe jen země pod nohama, ale sem a tam se posouvají hranice států, a přes oblast se valí hordy vojáků a uprchlíků. A v tom sledujeme osudy širší rodiny, kde každý chce žít, milovat a nalézt naději, ale je to ve špatné době a špatném místě téměř nemožné.
Tak ako 1. diel nesklamal ani druhý. Smutnokrásne rozprávanie, pri ktorom si človek pripomenie, že má byť spokoný so svojim životom.
V pokračování příběhu města, které už neexistuje, mě autorka nikterak nepřekvapila. Předpokládal jsem, že půjde o neradostné čtení, a protože mám rád historii nemohl jsem se pochopitelně mýlit. Karin Lednická otevřela bez anestezie ránu, která se nikdy úplně nezahojila a zřejmě se ani nikdy nezahojí, protože si obě strany v nárocích na sporné území stojí dodnes za svým. Někdy se prostě zapomíná, že nárok na naše pohraniční oblasti nevznášeli pouze Němci a že to už tak špatné vztahy jedině zhoršilo. Bylo to smutné, drsné a bolavé čtení. Bylo to ale hlavně úžasné čtení.
První díl se mi líbil moc, u druhého jsem ze začátku byla trochu na rozpacích, nemohla jsem se začíst a pak najednou jsem nemohla knihu odložit. Je to tak srdcervoucí příběh, jak členové jedné rodiny mohou prožít tolik hrůz? Vím že postavy jsou fiktivní, ale i přes to vím, že takovýchto rodin bylo v té době spousty. Drsná doba, drsný kraj. Děkuji paní spisovatelce za úžasné vypodobnění a přiblížení této doby, která by neměla být zapomenuta, stejně jako kraj ve kterém se příběhy odehrávají. Doufám, že třetí díl bude stejně tak výborný jako ten druhý.
Určitě lepší než první díl. Četl se rozhodně lehčeji.
Jinak mě tato série úplně pohltila. Už se těším, až na mě vyjde řada v knihovně v rezervacích na třetí díl ;-)
První díl mě dostal - hezky popsaný drsný život lidí v drsném kraji. Ale druhý je za mě ještě mnohem silnější. Místy jsem byla dojatá, místy naštvaná, místy rozněžnělá... Po dočtení jsem si musela dát pauzu na "rozdýchání", než jsem se pustila do třetího dílu.
Ta kniha je naprosto úžasná, učarovala mi.
Nádherně vykreslená historie jedné zapomenuté části naší republiky.
Nářečí po našym a němčina samotný příběh oživují. Kniha je vyloženě přímo studnou na emoce.
Dokonce jsem si chvílemi i poplakala.
Bylo mi líto Jurka, Julky i Tomaszka.
Před autorkou opravdu smekám.
Úžasná kniha ve všech směrech. Stylisticky, jazykově, obsahově. Představuju si to tak, jako když dvě ozubená kola do sebe zapadnou. Velmi se těším na 3. díl.
Skvěle zpracovaná historie polozapomenutého koutu naší vlasti pokračuje nebývalou jízdou. Autorčina vyprávění jsem si beze zbytku užil. Její knihy jsou z těch, které v mysli zůstanou a jen tak se je nepodaří vytlačit. Četl jsem pomalu, protože jednotlivá vyprávění z předložené mozaiky musí doznít. Autorka píše úžasným jazykem, místní nářečí ho koření a polština i němčina oživují a celý příběh autentizují. Pro mě parádní čtenářský zážitek.
Nádhera. Tak propracované dílo u tak zdánlivě obyčejné rodiny. Trochu mne mrzí, že než se mi dostane do ruky i ten třetí díl ztratím se v přehršli jmen. Natož tak v tom umístění v rodině.
Paní Lednická dnes obdržela od prezidenta republiky státní vyznamenání za svoji tvorbu. Veliké díky nejen za krásnou rodinnou kroniku, ale i za to, že svými historickými romány odehrávajícími se v prostředí ve kterém žije se zasloužila o zpopularizování života a popsaných událostí. Mnohé z toho co se v okolí Karviné událo, jsem netušila. Děkuji. A doporučuji ke čtení, krásné dílo.
Bolelo mě to až u samé podstaty bytí.
Slovy Žofie: Další slova nenacházím, vše, co mi vytane na mysli mi přijde nedostatečné a plytké.
Protože jsem knihu četla s odstupem od prvního dílu, tak jsem musela hodně pátrat v paměti a ze začátku než jsem se zorientovala, jsem byla trošku ztracená, ale vzápětí je v knize vzpomínka na první díl, tak jsem se rozpomenula
Moc hezké pokračování, zajímavé a poučné. Skvělý výkon autorky.
Další posun v ději a dějinách, do těžkých časů 2. světové války. Nebylo to snadné čtení. Ale opět mně otevřelo obzory jak tohle období probíhalo na Karvinsku. Bál jsem se, že se ztratím v množství postav. Ale paní spisovatelka šikovně připomene předchozí osudy. Obdivuji kolik historických materiálů musela projít aby vše historicky sedělo. Náročná a emočně silná kniha.
koncentrační tábory druhá světová válka (1939–1945) česko-polské vztahy první republika, 1918-1938 Mnichovská dohoda (1938) hornictví zajatecký tábor podle skutečných událostí Karviná důlní nehodyAutorovy další knížky
2020 | Šikmý kostel |
2021 | Šikmý kostel 2 |
2022 | Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie |
2024 | Šikmý kostel 3 |
Další cesta do českého Slezska, kraje o který jsem se jen krátce "otřel", ale vůbec ho neznám. Stejně jako jeho podorobnou historii, s kterou nás autorka skvěle a fundovaně seznamuje prostřednictví postav těchto knih. Je to dost podobné s místy v Sudetech, které jsou mně zeměpisně blíže.
Je to otřesné svědectví, k jaké nelidskosti dovede nacionalismus, který u nás i v Evropě opět "zdvíhá hlavu".