Simba a ti druzí

Simba a ti druzí
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11843/simba-a-ti-druzi-11843.jpg 5 20 20

Kniha, jejíž autor vtělil do titulu jméno krále zvířat - lva, vypráví o podivuhodných zážitcích a zkušenostech českého lovce divokých zvířat v srdci africké přírody. Své vyprávění doprovází ing. Josef Vágner desítkami skvělých snímků černobílých i barevných. Bohatě ilustrovaná, živě a s osobitým zaujetím napsaná kniha zaujme všechny milovníky dobrodružství, nádherné jižní krajiny, její vegetace a fauny.... celý text

Přidat komentář

corvo
15.11.2012 5 z 5

Kdysi mě tento příběh lovecké safari výpravy do Ugandy natolik pohltil, že jsem všude kolem sebe viděl divokou Afriku a stal jsem se snad mistrem světa v lovu čolků, který v plechový vaničce lapali a hltali žížaly jak malí krokodýlové.

pet-kyval
30.11.-0001 3 z 5

[012/10] Hrozně mě baví číst o tom, jak se někdo vypravil do divočiny za cílem pozorovat tamní společenství, zvěř a putovat krajinou. Je to totiž takové dobrodružství, které se z velké většiny opravdu stalo a které svou pravdivostí dokáže zaujmout.

Na jednu stranu je velmi zajímavé sledovat jednu z českých - mimochodem úspěšných - expedic na dálný Černý kontinent. Na stranu druhou to možná byl velký krok pro evropskou zoologii, ale už ne tak velký pro literaturu. Každopádně, každá taková výprava skýtá mnohá nebezpečí a tak jsou kapitoly věnované jistým karambolům při odchytu žiraf místy úsměvné a místy až zbožně se modlící za cizí třísla. Dokonce i žena někdy pocítí, že to muselo pana lovce bolet a upřímně nad ním projeví lítost.

Ale kniha postrádá tu uměleckou stránku. Některé situace mohly být prostě odlehčeny nadsázkou a malinkou estetickou lží. Autor to ovšem pojal čistě jako dokumentaci výpravy a ne jako něco, co by mělo zájem číst velké množství lidí. Je sice pravda, že to bylo v mnoha ohledech zajímavé a člověk se dozví mnoho o tom, jakými útrapami musela výprava projít jen aby Čechům opatřila cizokrajné pokoukání a pokusila se vytvořit zázemí pro druhy, které by se mohly dostat do seznamu ohrožených živočichů, ale přišlo mi, že to nemělo takovou tu literární duši. Je to jen popis. Popis událostí předcházejících jedné luxusnější zoologické zahradě.