Skleněný muž

Skleněný muž
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545516/bmid_skleneny-muz.jpg 5 108 108

Leo Askerová série

< 2. díl

Druhý díl série temných severských případů o krutých zákoutích lidské duše. Inspektorku Leo Askerovou po letech mlčení kontaktuje její otec. Na jeho farmě našli mrtvolu, pro policii se stal podezřelým číslo jedna, ale on tvrdí, že je nevinný. Lein přítel z dětství Martin Hill píše životopis o podnikateli Gunnarovi Irvingovi na jeho panství, kde kolují historky o záhadných úmrtích a podivných nebeských úkazech. Askerová a Hill hledají odpovědi – a mezitím z hlubin povstává Skleněný muž. Z hlubin, odkud se nikdo nikdy nevrátí. Nikdo kromě něj…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , Kalibr
Originální název:

Glasmannen, 2023


více info...

Přidat komentář

Honey0105
13.09.2024 4 z 5

Kniha byla zase skvělá. Jediná má chyba byla, že jsem jí začala číst bezprostředně po Pánu hory. U Pána hory jsem propadla neuvěřitelné euforii, že jsem objevila nového skvělého autora. Skleněným mužem to pokračovalo, ale po chvíli jsem začala knihu už odkládat, jelikož jsem byla trochu přehlcená. Ač mi přišel případ opravdu zajímavý a bavil mě, tak přeci jen Pán hory mě dostal více.
Co musím ale vyzdvihnout je mnoho dějových linek. Ač jich je tolik, tak je to napsané tak dobře, že v tom člověk nemá nepořádek.
Určitě doufám, že autor bude v sérii pokračovat a já si doplním knihovničku.

Mandlevest
10.09.2024 5 z 5

Byla to zase napínavá jízda od první do poslední stránky a mnohé už zde bylo napsáno v komentářích, které budou jistě přibývat jako houby po dešti:-). Tato série s Leo Askerovou se bude číst a hodně líbit. Autor prostě umí čtenáře vtáhnout do děje a ta trocha tajemna či sci-fi je tak nenásilně a dosti zajímavě zakomponovaná do příběhu, že i ten, kdo tento žánr obvykle míjí, je spokojen. Pracuje se zde sugestivně i s atmosférou, to Anders umí na výbornou, přesvědčil o tom i ve své detektivní sérii "ročního období". No a postavy , zejména Leo a její otec, na mě občas působí jako komiksové postavičky, nevím proč, ale jsou zajímavé a jejich vztah originální a to mám ráda. V tomto díle mě ale nejvíc bavila postava hospodyně, paní Schillerové, ač se mihla i v dramatických scénách, pořád jsem se usmívala a úplně ji měla před očima:-). Já se fakt snažila, ale ta asociace byla silnější než já :-)). Výborná série, originálně a napínavě vymyšlená a napsaná skvělým autorem. Kdo je ochotný popustit uzdu fantazie, přijde si na své.


ArwenAragorn
10.09.2024 5 z 5

85%

Hill:
Zvuk zazní znovu, odkudsi z pravé strany, na jeho úrovni.
Kroky. O tom není pochyb.
Někdo se tam pohybuje.
Posvítí si do těch míst, ale mlha ho oslepí.
Proto baterku zhasne.
Z mlhy a tmy se náhle cosi vynoří.
Dvojice obrovských rudých očí s černými zorničkami. Upřeně se na něj dívají.
____________________________________________________________________________________
Fantastický thriller! Je velice poutavě vyprávěný, napínavý po celou dobu, na konci ještě navíc krutě dobrodružný se současným vysvětlením všeho, co bylo potřeba. Mě osobně nejvíc vrtalo v hlavě, kdo je onen neustále vzpomínaný Skleněný muž. Při čtení jsem si vůbec neuvědomila, že je to víc než 600 stran.
Leo jsem si zamilovala, Per je její neúnavný otrava a provokatér, taky velice nebezpečný, Martin Hill je sympaťák. A celé oddělení Ztracených duší je perfektní.
Fascinovalo mě prostředí Skjälehornu, jezera Mire a Skalistého ostrova. S nimi je spojeno tajemství rodiny Irvingových, ve kterém se dostáváme na okraje sci-fi.
Velice ráda doporučuji, neváhejte se čtením!

Evule *
06.09.2024 4 z 5

Napínavé, ale mě víc bavil první díl. Uvidíme co bude dál..

HaHa11
04.09.2024 4 z 5

Tak tu máme další superženu, další superhrdinku .... Jmenuje se Leo Askerová a neměla a nemá to v životě lehké - problematické dětství, trochu (dost hodně) vyšinutý otec, matka studený čumák, přímý nadřízený zavilý škůdce ( a blbec) .... Naštěstí se po letech znovu vynoří Martin - dávný kamarád z dětství, a na toho je spoleh! :) Zní to jako klišé, ale pokud nechcete za každou cenu zpochybňovat možnosti vědy, je Skleněný muž celkem ucházející odpočinkové (letní a dovolenkové) čtení. Jasně - Roční období to není, ovšem v porovnání se slepou vývojovou větví představovanou Peterem Vinstonem (Smrt přichází na prohlídku, Smrt číhá na jarmarku) si duo Leo & Martin čtyři hvězdy zaslouží. No možná tři a tři čtvrtě .....

JelenSoboLos
02.09.2024 2 z 5

Kdo má rád thrillery jako odpočinkové čtení s pevnou strukturou zločin-pátrání-rozuzlení, bude nejspíš spokojen. V tomto případě je děj snadno odhadnutelný minim. od poslední třetiny knihy. Nesmíte navíc dumat nad tím, zda je něco možné či ne, zda je to věrohodné a nad náhodami "v poslední chvíli" už vůbec ne.
Jako jednohubka na pláž vhodné, stejně jako stovky podobných thrillerů. Někteří autoři jsou stejně čtiví, ale podstatně věrohodnější v ději: Hennig Mankell, Hakan Nesser, Asa Larssonová, Cara Hunterová aj. Ale pokud si chcete přečíst thriller, kde fakt nebudete vědět, kam se děj posune, jsou zde ještě jinší machři. Např. Stephen Amidon: Ulice kobylek, Tom Franklin: Dvě klikaté cesty, Jane Harperová: Ztracený v pustině.

Brko-OV
01.09.2024 4 z 5

Po fenomenálním první díle jsem se s chutí pustil do pokračování. Ústřední dvojice opět nezklamala. Stejně jako díl první i tady se příběh rozvíjí pomalým tempem až k finálnímu vyvrcholení. Škoda jen, že zápornou postavu odhalíte pravděpodobně již na začátku samotné knihy. Ani toto však zážitek ze čtení knihy nepokazí. Přeci jenom, kdo je onen Skleněný muž, bude až na konci a bylo příjemné se k "tipu" pročíst.

ydnac
26.08.2024 5 z 5

VYTRVALOST.
POSEDLOST.
VÁŠEŇ.

Leo zavolal její otec.
Bude obviněn z vraždy...
Leo tuší, že otec je připravený, jako vždy o krok před policií!
Je však nevinný?

Martin si jede splnit svůj sen, svoji velkou vášeň. Je pozván na tajemný ostrov...
Mimoto má o rodině, která zde sídlí napsat knihu, přesněji o Gunnarovi Irvingovi. Géniovi, který jako první využil testy DNA a z obyčejného skla dokázal udělat zázrak medicíny.
Jeho rodina má však mnohá tajemství...
Může být Martin v nebezpečí?

Leo musí vzpomínat na minulost, ale chce za každou cenu odhalit pravdu, chytit vraha.
Ať už to bude kdokoli...
Per jí opravdu dobře vycvičil!

Její oddělení ztracených duší je rozhodně v lepší formě, než si myslela :-).
Dokážou rychle prověřovat, mají tajné skrýše zbraní a navíc jednu věštkyni :-).

Skvělá kniha :-).
Napínavé do poslední stránky :-).
Těším se na další díl :-)

Didi15
26.08.2024 5 z 5

Naprosto skvělá kniha. Anderse mám moc ráda a žádnou knihou mě ještě nezklamal. Leo a Martina musíte mít rádi, jinak to nejde. Druhý díl ještě lepší než první .

čtenářP
24.08.2024 4 z 5

napínavá, líbila

IvaZBlavy
24.08.2024 5 z 5

Ak som u prvého dielu tejto série nadšene písala, že to bolo úžasné a že som tak dobrú knihu už dlho nečítala, čo len mám potom napísať teraz u dvojky? Páčila sa mi ešte viac ako prvý diel a prečítala som ju takmer naraz, nedala sa odložiť. Výborné. 5 hviezd je málo.

Iva095
23.08.2024 4 z 5

Leo s Martinem mě baví.
Kdo je Skleněným mužem ně napadlo celkem brzy. Vlastně to bylo celkem jednoduché odhalit.
Ani náhodou mě nenapadlo, že knihu přečtu až tak rychle. Četlo se to úplně samo.
Stejně jako u prvního dílu tak i tady byl hodně pomalí začátek, ale postupně se to rozjelo.
Já jsem spokojená a doufám, že se dočkáme pokračování.

Višnička
21.08.2024 5 z 5

Napnutá od začátku do konce, druhý díl za mě ještě lepší než první!

Summer7
19.08.2024 4 z 5

Anders je můj oblíbený autor. Série s L. Askerovou mě moc baví, s Martinem jsou sehraná dvojka. I to její oddělení si člověk časem oblíbí. Kniha má spád, děj ubíhá rychle. Nicméně první díl mi sednul mnohem víc. Tady mě moc nechytla linka s Prepper Perem a ani scifi tématika s ufony mi nic neříká…
Ale i tak příjemné čtení, těším se na další díl.

marekB78
11.08.2024 5 z 5

Tohoto autora jsem si hodně oblíbil. Zdá se mi, že je knížku od knížky lepší. I když je tato kniha "míchnutá" sci-fi a hororem, je to stále detektivka a moc dobrá. Baví mě osudy všech hrdinů do budoucna, tak už netrpelivě čekám na další pokračování. Doufám, že mé čekání nebude trvat moc dlouho :)

Šánka
11.08.2024 5 z 5

Protože jsou prázdniny a babičky velmi žádané zboží :-), četla jsem docela dlouho, ale o to více se těšila na každou volnou chvilku. A že to stálo za to!!!
V tomto pokračování se opět setkáváme s inspektorkou Leou, která se snaží objasnit 16 let starou vraždu, z níž je podezřelý její otec. Současně její kamarád Hill je požádán, aby napsal knihu o tajemné rodině Irvingových, která ho fascinuje.
Krátké kapitoly, výborně poskladaný napínavý příběh, proložený vyprávěním tajemného skleněného muže, lehké prvky sci-fi a je jasné, že tohle se jen těžko
odkládá a těch 600 stran vám před očima bude fičet. Podobnost oddělení Ztracených duší s Olsenovým oddělením Q je čistě náhodná :-), nepřehlédnutelná, (kdo četl sérii ví), ale samotný příběh je veskrze originál a čtenářská detektivní lahůdka.
Skvělé čtení!

iška
08.08.2024 5 z 5

Indicie nám hned od počátku napovídají, ledacos jsem tušila a stejně jsem byla napjatá až do úplného konce. Jak tu již zmínila ddkk, je tu jemné sci-fi, hlavně ta ufologická linka na počátku mě trochu navodila atmosféru Akt X. Ale knihu to jen okořenilo. Už teď se těším na další setkání s Martinem a Leou.

Jaklová.katka
08.08.2024 4 z 5

Skvělá kniha.
Úžasné pokračování Pána hory.
Doufám že budou ještě další díly, protože Leo a Martin by si je zasloužili.

JustWomen
03.08.2024 5 z 5

Smekám před autorem, tak promyšlené zápletky, originální prostředí , skvělé postavy, úplně mě to pohltilo. Leo s Martinem jsou skvělí a doufám, že brzo bude pokračování.

Květi62
28.07.2024 5 z 5

Opět napínavý příběh od první stránky. Tentokrát se Leo snaží najít vraha, aby očistila svého otce. Za pomoci Martina získá zajímavé informace. Svojí jedinečnou dedukcí spojí nespojitelné a znovu najde pravdu dříve než její protivník. Jakmile se dostanete do poslední třetiny knihy, už ji neodložíte. A já, přestože detektivní žánry úplně nevyhledávám, si přidávám autora do oblíbených.