Označená
Kristin Cast , Phyllis Christine Cast
Škola noci série
Šestnáctiletá Zoey Redbirdová se hádá s rodiči, právě se rozešla s přítelem a poslední, co jí ještě schází, je začít se měnit v upíra. Jenže právě to se stalo a Zoey musí přestoupit na speciální školu pro upíří mláďata. Všechno ale není tak zlé, jak to na první pohled vypadá upíří dorost přijme novou spolužačku mezi sebe, hodiny nejsou zdaleka tak nudné jako na normální... Škola noci, internátní ústav pro upíří mláďata, se navíc ukáže jako fantastické místo. Hodiny jsou tady daleko zábavnější, noví kamarádi svoje přátelství jen nepředstírají a s proměnou přicházejí i báječné magické schopnosti. Zoey ale brzy poznává, že být vyvolenou bohyně noci a učednicí velekněžky není zas až taková výhra. Brzy se ocitá ve vleku hrůzných událostí, které mohou vyústit ve válku upírů s lidmi. Válku, v níž na straně upírů budou stát nečisté síly ze starých indiánských legend… a jedině Zoey se jim může postavit.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2009 , Knižní klubOriginální název:
Marked, 2007
Myslím si, že tato série vás nejspíš neminula. V době kdy vycházela, byl okolo ní dost velký boom. Sama jsem sérii četla před 7 lety, kdy jsem se dostala k 8 dílu. Čekala jsem pak na další díl, ale k sérii jsem se již nedostala a tudíž ji nedočetla.
Letos jsem dostala chuť se k sérii vrátit, abych konečně zjistila, jak to celý dopadne.
Začátek knihy je celkem nezáživný a nudný, ale během chvilky se to rozjede a vy jste pohlceni příběhem. I přesto, že je fantasy spíš pro mladší čtenáře, tak mě to bavilo, začetla jsem se velmi rychle a užívala si kouzlo příběhu.
Nejraději bych, aby už se to rozjelo do těch obrátek, kde si to pamatuji, ale na to si budu muset ještě počkat. Samozřejmě se už těším na tu fázi, kdy se odhalí, co je zač Neferet a Afrodita je jen částečná mrcha. Jenže to není součást tohoto dílů.
Líbí se mi, jak upíři jsou zde pojatý trochu jiným způsobem, tím pádem to odlišuje od ostatních knih s touto tématikou. („Všechny ty historky o tom, že upíři nemůžou vystát česnek, jsou krávoviny – že jsem tak sprostá,“ zamumlala, když jsme si nakládaly plné talíře.) Celá škola a její předměty mě doopravdy fascinují. K tomu přidejte trochu magie a tvořící se tétovaní u dospělých upírů a jednu naprosto neobyčejnou slečnu, která je upíři mladě, tak máte skvělý příběh.
Konec krásně graduje a na chvíli, zde máme pocit klidu, ale je jasné že v dalším díle vyvstane další problém a tudíž se na něj velmi těším.
⭐ 3.5/5
Pro mě je to prostě jedna z nejlepších sérií, která je vyloženě puberťácká. Je tak i napsaná a já z toho i po 4. jdu znovu do kolen. Narozdíl od ostatní literatury s touto tématikou přichází na světlo nám všem lidem přímo i na hodinách biologie. Internátní škola je krásně popsaná a postavy jakoby vypadly z jakékoliv střední. Tohle dává dohromady komplikovaný příběh, kde si sakra musíte dávat pozor na maličkosti, aby vám to celé došlo. Za mě pořád super.
Dobrá série o upíří ŠKOLE NOCI :-) Hlavní hrdinka Zoey prožívá slasti a strasti dospívání (což určuje i věkovou skupinu čtenářů a z toho pohledu jsem na celou sérii nahlížela, nicméně mně se to líbilo) a k tomu ještě je upír :-) starostí nad hlavu a když se přidá pár nepřátel co vám jdou po krku...je dobré mít takové přátele jako Zoey :-)
Když jsem ve svých patnácti letech začínala sérii Škola noci, která už v té době měla na kontě pěkných pár dílů, neměla jsem ponětí o tom, co znamená pojem young adult literatura a netušila jsem ani to, že právě Škola noci mi otevře dveře do jednoho z mých nejmilejších žánrů, kterého se nehodlám vzdát ani v dospělosti. Proto mi přišlo správné se do světa této dvanáctidílné ságy podívat znovu. Teď, o šest let později, kdy už mám v žánru docela dost načteno, bych ani nepředpokládala, že by mě Označená uchvátila stejně jako kdysi, přesto bylo úžasné vrátit se ke knížce, která pro mě tolik znamenala.
Co si budem, Škola noci rozhodně není nikterak originální dílo. Máme tu výjimečnou hlavní hrdinku, která se ovšem cítí být úplně obyčejná, nechybí ani super skvělá škola pro mladé čaroděje (ehm, upíry). Přesto jsem se do této série naprosto zamilovala a i teď, když mám za sebou rereading prvního dílu, musím přiznat, že ten svět mě vážně baví. Pro upíry jsem měla slabost vždycky a když k tomu přidáte magii, cool tetování a školní prostředí? To je prostě boží kombinace!
Označená představuje spíš takový úvod do příběhu, nic moc se tam nestane, ale zároveň je knížka díky jednoduchému stylu psaní neuvěřitelně čtivá. S tou jednoduchostí jsem popravdě zpočátku trošku bojovala, ale pak jsem si zvykla a druhou polovinou knížky jsem přečetla jedním dechem.
V jednom komentáři se mi líbilo,že i když je kniha pro hodně mladé čtenáře,může se líbit i - CÍTKÁM,,.No já jsem SÁTKA - a líbí se mi to taky.Je to příjemná oddychovka,trocha humoru i napětí.Tak jdu na druhý díl.
Na první pohled kniha nevypadá moc zajímavě, ale to zdání opravdu klame. Příběh se mi velmi líbil, děj byl zajímavý, záživný. Nechyběl humor, city, přátelství. Zaujalo mě, jak autorka pojala upíry a vše kolem nich jiným způsobem, nebylo to takové klišé, bylo to zajímavější.
Kniha je opravdu čtivá, zhltla jsem ji během chvilky a hned se chystám na další díl.
Doporučuji všem fanouškům série Upíří deníky a celkově obdivovatelům upírů. ♥
Krásná a napínavá... hltám každé slovo.... určitě bude číst další a další .... :)
Sice tu slečny (paní) píší, že to je pro náctileté, ale i pro ...cítky jako jsem já, je to pěkný únik z reality ...
Je to má nejoblíbenější kniha o upírech i po těch letech co upíry nemusím, doporučuji.:)
Ty jo, kdyby mi bylo 14 nebo 15 let po dočtení knihy bych dva dny běhala po baráku s knihou nad hlavou a vykřikovala nadšením, poté bych knihu doporučila všem, které bych potkala a nakonec bych s knihou spala v posteli a dala ji pryč až ve chvíli kdyby vyšel další díl.
Pro cílovou skupinu co má ráda upíry je toto naprostá bomba.
Ze začátku jsem váhala jestli si sérii pořídit, protože je pro mladší generaci, ale po přečtení prvního dílu zatím vůbec nelituji. Kniha se velmi dobře čte, nejsou tam žádné zdlouhavé popisování okolí atd. což je také velké plus. Určitě jdu na další díl
Tuto sérii jsem si chtěla přečíst už dávno. I když to jsou knihy spíše pro náctileté, první díl jsem úplně zhltla. Zoey jsem si velmi oblíbila a hlavně její spolubydlící. Na Škole noci našla Zoey konečně svoji rodinu, i když to někdy nebude mít vůbec lehké.
Kniha je takový Harry Potter o upírech a asi více pro holky. Od začátku vlastně víme jak kniha dopadne. Do dalších dílu se rozhodně nepustím - nelákají mne. Ale je možné, že je to tím, že mi opravdu už dávno není náct.
Kniha měla celkem pomalý začátek, který vás uvedl detailně do děje, což se mi líbilo. Občas mě zaráželo, že hlavní hrdinka je popsána jako obyčejná holka, která má obavy z proměny a z nového prostředí, a pak má hned spoustu kamarádů atd. (nechci vše vypisovat , abych nespoilerovala). Kniha se mi, ale líbila námětem, bavilo mě číst o jejích vyučovacích hodinách a zájmech. Zo mi sama o sobě sympatická není, ale její kamarádi ano. Doufám, že v dalším díle bude víc situací s něma. Závěrem bych napsala, že knihu rozhodně doporučuji, je to milá oddechovka.
Tato kniha má nádech, čehosi ze stmívání i upířích deníků. Někdy se v postavách trochu i ztrácím. Jednou jsou takové, podruhé zas makové. Ta tajemnost i podstata, trochu upadají v představě hlavní hrdinky, avšak i tak je to velice dobrý námět a oceňuji tvorbu dcery a matky. Je to jistě, někdy velmi těžké. Kniha má sice docela dobré recenze, ale já si však, nejdříve přečetla novely k sérii a je to jistě lepší. Snadněji se orientujete v postavách a nemáte problém, se přepnout do světa upírů podle Castových. Jistě, to stojí za přečtení.
Sice jsem trošku starší čtenář,ale myslím,že to ničemu nevadilo..Pěkná oddechovka a celkem dobře napsáno..
Knihu jsem poprvé četla cca před šesti lety a znovu jsem se k ní a celé sérii vrátila asi před půl rokem.
Kniha i celá série se mi líbila, protože je na upíry nahlíženo úplně jinak než v jiných knihách co jsem zatím četla. Čerstvé označena mláďata mají svou školu, kde studují jkao normální děti a dospívající. Zoe je sympatická od samého začátku. I když to neměla doma snadné, byla vždy hodná. Hlavně se mi líbil její vztah s babičkou, která ji učila jejich tradicím. Pro dočtení jsem se těšila na to, jak bude Zoin osud ve škole noci pokračovat.