Skrýš
Johan Theorin
Jan Hauger, devětadvacetiletý učitel, přichází pracovat do mateřské školky v jednom větším městě na západním pobřeží Švédska. Mýtina ale není běžná školka – sousedí totiž s psychiatrickou Klinikou svaté Patricie, jíž se mezi lidmi říká Svatá Psycho, zvláštním zařízení s ostrahou, kde jsou internováni psychicky narušení pachatelé násilných trestných činů. Mezi nimi jsou i rodiče dětí z Mýtiny. Smyslem pobytu dětí ve školce je, aby jim byl s rodiči umožněn kontakt. Jedním z Janových pracovních povinností je eskortovat děti podzemním tunelem, který školku a kliniku spojuje. Jan je schopný pedagog, který ovšem leccos tají – například to, proč tolik stojí o místo právě v Mýtině, nebo to, k čemu došlo o několik let dříve, kdy šel se skupinou dětí ze školky, v níž tehdy působil, na procházku do lesa a při návratu mu jedno z nich chybělo.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2013 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Sankta Psyko, 2011
Knížka se mi moc líbila. Pěkně postavený příběh, který pozvolna plyne, čtenář se postupně dozvídá důležité informace, je mu odkrývána hlavní postava, napětí graduje...čtete, čtete, čtete, protože chcete víc a pak....pak přijde konec. Strašně rychle a strašně divně. Prostě konec byl slabej, ale příběh pecka.
Moc se mi to líbilo. Thriller přesně podle mého vkusu. Příběh se pomalu rozjíždí a odkrývá čtenáři jedno tajemství za druhým. Velmi pěkně popsané prostředí, v kterém se děj odehrává. Určitě si přečtu i autorovu detektivní sérii Öland.
Psychiatrická klinika Svaté Patricie..."Svatá Psycho", to je prostředí pro knihu jako stvořené. Alespoň pro mě ano. Kniha je napínavá,provází nás životem všech aktérů i dění v samotné klinice,ale nijak násilně,nikterak do hloubky,pouze očima samotného Jana. Je to škoda,ráda bych nahlédla přes kamerový systém kliniky do jejího chodu a do symbiózy pacientů s personálem. Samotná myšlenka školky pro děti pacientů kliniky je zajímavá. Fungovalo by to vůbec v reálu?
Nicméně čtení mě bavilo,udrželo si mě,ačkoliv jsem tam postrádala trochu více "šťávy". Konec byl na mě takový "hrcprc" a nedostalo se mi úplného závěru,na který jsem čekala.
Ale jo,hele,líbilo se mi to,tak dávám čtyři zářivé.
Zvláštní kniha, napínavá, do 3/4 jsem pociťovala nadšení, že tuhle knihu čtu. Vážně jsem se nemohla odtrhnout. Přece jen velmi zvláštní prostředí, postava s dvěma velkými vnitřními spory a tajemno, napětí. Ale ten konec to celé jaksi zabil. Nerozumím autorům, kteří vystaví dobrý příběh a potom ho zničí koncem....proto jen ty tři hvězdy....zkrátka zklamání z konce je příliš velké, než aby mi dovolilo hodnotit lépe.
Zase něco zvláštního - psychické drama v sousedství, pořád tápete, jak to všechno spolu souvisí a když už máte skoro jasno, tak opět je všechno jinak. A ten konec - ach jo - Zajímavé čtení....
Špatné to nebylo , zápletka byla zajímavá, motivy hlavního hrdiny jsou rozkrývány postupně, tušení něčeho děsivého je přítomno permanentně, ale stejně tomu něco chybělo - nebo naopak přebývalo?
Dobrý děj, od začátku přemýšlíte, co hlavní hrdina dělá a hlavně proč to dělá. Pak jste překvapení. Škoda jen toho slabého konce. I když uznávám, že je překvapivý...
Dočteno,super to opět bylo.Jen trošku jiný styl psaní od J.Theorina.Miluji jeho sérii Ölandu.Zde ve Skrýši nemůže popisovat krajinu,přírodu a vše krásné.V psychiatrické Klinice svaté Patricie není tak krásně.Napínavé,skvělá zápletka.Jen ten konec Johane to bylo co?!!!!Mám si vzít pero a dopsat si to sama :-D Závěr useknut,mohl jsi to více rozepsat.....pár stránek navíc by určitě nevadilo :-)
Tak jsem opět dostala víc, než jsem si představovala. Kniha měla všechno...promyšlený příběh, lásku i psychopata. Tady člověk vidí, kam až ho mlže dohnat posedlost druhou osobou. Z knihy jsem jednoduše nadšená a doporučuji vám si ji přečíst.
Dalo se to napsat lépe. Knížka působí tak nějak neuspořádaně, žádný dílek příběhu mi nepřišel pořádně dotáhnutý do konce. A závěr, ten mě vyloženě vytočil :) Škoda, protože ostatní díla z Ölandu jsou supr.
Bola to moja prva kniha od autora a urcite nie posledna. Pribeh ma zaujal uz od zaciatku a preto som ju zhltla za jeden den. Nechcem nic prezradit tak to len zhrniem ze knihu doporucujem. Ale ten zaver-!!! Mam zmiesane pocity, preto 4*
Do knihy jsem se od prvního momentu začetl a nemohl jsem se odtrhnout. Výborná a napínavá kniha. Jen mě trochu mrzí konec.
Skrýš jsem si opravdu užil.Kniha má spád,návraty do minulosti jsou plné překvapení,a děj odsýpá,je napínavý a nenudí.Konec možná mnohé zklamal,ale mně nevadí.Bavilo!
Knihu jsem zhltala za dva vecery, prolinani do minulosti me nadchlo a moc me mrzi konec. Uz si objednavam dalsiho Theorina.
opat super pribeh od tohto autora, len skoda, ze sa Jan do konca nedozvedel pravdu..preto nedam 5 * :-)
Ze začátku se kniha zdála jen jako vyprávění něčího života. Nenápadně se přidávali další a další linky z minulosti, tak jak to Theorin umí. A pak už člověk čeká v co obludnějšího se to může ještě vyvinout. Konec byl pro mne nečekaný a dost smutný. Ale nechte se překvapit a vydržte určitě až do konce. Je to jízda.
Nadprůměrná kniha. Nejvíc se mi líbily popisy cest do léčebny, bloudění v podzemí atd. Hlavní hrdina je takový divný, zpočátku mi přišel psychopatický (asi to byl záměr autora), s ubíhajícím dějem překvapí svými morálními postoji a zásadami. Ostatní postavy také zvláštní. Pomalu aby se člověk bál dát děcko do školky :-)