Sladké zapomínání
Kristin Harmel
Se šestatřicetiletou Hope se život zrovna nemazlil: nedávno jí zemřela matka, manžel ji opustil kvůli dvaadvacetileté blondýnce, její účet zeje prázdnotou a ona se ze všech sil snaží vychovávat dospívající dceru a zároveň udržet krachující pekárnu. Na dobré konce ale není nikdy pozdě: stačí jen trocha odvahy, víry a neutuchající naděje... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2013 , MottoOriginální název:
The Sweetness of Forgetting, 2012
Tento román je nejpůsobivější protiválečný román jaký jsem kdy četla. Kolik životů válka zničila, kolik rozvrátila. Jak aktuální čtení v dnešní době.
Dojemný příběh mladé ženy hledající minulost své rodiny. Dala bych i plný počet , ale přece jen tu bylo pár nesrovnalostí. Na posledních pár stránek si připravte kapesníky.
Knihu jsem poprvé četla v roce 2014 ještě půjčenou z knihovny, pak jsem si jí koupila a četla znovu v roce 2019 a určitě nečetla naposledy. Pořád je to moje TOP kniha. Líbí se mi příběh, vracení se do minulosti a recepty v knize.
Tak tato knížka je jízda emocí. Dle obálky jsem čekala, že mě čeká klasická pohodová a oddechová romantika plná sladké vůně pekárny, ale kdepak. Je to hluboký příběh plný bolesti a smutku, ale také naděje, posazený nejen do současnosti, ale také do období Holokaustu. Po prvních přečtěných stránkách jsem knihu nedokázala odložit a četla jí téměř na jeden zátah. Něco tak úžasného, tak skvěle napsaného, jsem už dlouho nečetla. Autorka odvedla bravurní výkon.
PS: tu sladkou vůni tam nakonec také naleznete, neb kniha je proložena i recepty, o kterých se v románu mluví. Koláčky Hvězda zcela jistě vyzkouším! A pohled na noční oblohu už od této chvíle budu také brát jinak.
Krásné, dojemné, smutné i nadějné. Podle obálky jsem to považovala za typickou romantickou oddechovku, ale příběh je mnohem hlubší a dojemnější a naprosto mě vtáhnul.
opět téma židé, holokaust, Paříž, jako by autorka měla nastudována určitá fakta z určité doby a místa a ve svých knihách mění jen osoby. Přesto se mi tento román líbí víc než Kniha ztracených jmen i než Počkej na mě v Paříži. Děj se více odehrává v současnosti, je přidáno další téma : rozvedená žena, které se objevuje spolu s výše zmíněnými tématy rovněž v další knize Vinařova žena. Moje chyba, že jsem se rozhodla přečíst najednou více knih od této autorky. Knihy jsou napsány jakoby přes kopírák.
To byl zase nádherný příběh! Plný citu. Mám ráda příběhy, kde se prolíná současnost a minulost. Tato spisovatelka tohle prostě umí! Dle mého názoru jednoznačně stojí za přečtení!
Tak tohle mě dostalo. Čekala jsem lehký příběh o lásce a pečení a zatím šlo více o docela jiné zážitky - válečný příběh o útěku francouzských Židů v roce 1942, kdy se na ně konal doslova zátah v Paříži. Jen některým z nich se podařilo uprchnout, někdy i s pomocí lidí jiných náboženských vyznání - katolíků i muslimů. Příběh shledání po 70 letech mi vehnal slzy do očí. No a několik receptů na sladké speciality je takovou třešničkou na dortu...
Moc pěkný příběh, možná nejhezčí, který jsem od autorky četla. Bavil mě současný příběh Hope, pokračovatelky v tradici rodinné pekárny, lehce předvídatelný, ale ne přeslazený, ač dobrot i s recepty je v knize dost. A potom vzpomínky její babičky Rose, odehrávající se za 2.světové války v Paříži, smutné, ale skrývající nejedno tajemství. Knížka se moc hezky čte, je zábavná i smutná, přesně tak, aby čtenářky udržela v napětí do posledních stran. Moc se mi líbila a neodolala jsem receptu na hroznovo citronový cheesecake v mírné úpravě, přece jen začíná sezóna jahod :-). Knihu i dezert doporučuji, pochutnáte si :-).
Střídá se červená knihovna s válečnou tématikou. Líbilo se mi prostředí pekárny i cesta do Paříže. Čtení jsem si užila, ale moc pravděpodobný příběh to není, spíš taková pohádka o lásce až do hrobu. Často je tady zmiňováno, že láska nezná náboženství a já jako ateista si myslím, že z náboženství pochází většina zla a bojů.
Moc krásná kniha. Spisovatel in styl psaní mám moc ráda. Její knihy vytáhnou a nepustí. Super, doporučuji.
Příběh se mi líbil. Moc hezky se to četlo. Trošku kniha připomíná titul Dopisy, které nikdo nečetl. I když tady o dopisy nejde vůbec. Koupeno kdysi v Levných knihách a opětovně se z nákupu vyklubala pěkná kniha.
Začátek knihy nic extra, tak trochu máte pocit, že to bude typická červená knihovna. Ovšem nepřestávejte číst, příběh se roviny v napínavé čtení. Odhalování nevyřčené minulosti osoby jenž je vám blízká, ale minulost je pro ni tak bolestná, že mlčí. Tématika holokaustu je v současné době oblíbená, ale v tomto příběhu nejde o žádné hrůzné detailní popisování života v koncentračních táborech. Příjemné prostředí rodinné pekárny doplněno o recepci, které máte opravdu chuť upéct. Za mě kniha splnila očekávání a příjemně překvapila. A dobrý konec je jen třešnička na dortu. I tak smutná tématika holokaustu může mít "dobrý konec" . Doporučuji
Nádherná kniha plná rodinných tajemství, vzpomínek, víry v lásku a vůně sladkého pečiva.
Doporučuji
Příjemná oddechovka. Podle obálky kniha vypadá, jakože půjde o prvoplánovou romantiku, ale opak je pravdou. Romantika a láska sice zaujímají v románu hodně prostoru, ale ne všechen. Ten příběh napříč generacemi je zajímavý a silný, navíc čtivý.
Výborně jsem si u této knihy odpočinula. Člověk se snadno začte a příběh ho vtáhne. Ještě na vrch super recepty.
druhá světová válka (1939–1945) Osvětim (koncentrační tábor) pro ženy Paříž nový začátek rodinná tajemství prolínání minulosti a současnosti
2020 | Počkej na mě v Paříži |
2013 | Sladké zapomínání |
2022 | Kniha ztracených jmen |
2021 | Vinařova žena |
2016 | Takto som mohla žiť |
Tahle knížka mě úplně dostala. Příběh skvělý, i když chvílemi smutný, a moc mě bavily recepty v knížce. Hned jsem dostala chuť na některý z dezertů od Hope.