Slepá mapa
Alena Mornštajnová
Anna, Alžběta, Anežka. Tři ženy, tři generace, jedna rodina a mnoho životních zvratů, traumat a tajemství. Příběh začíná před první světovou válkou, kdy Anna, vypravěččina babička, odjíždí přes odpor svých rodičů s vyvoleným Antonínem do pohraničního městečka na severu Čech. Jako by počáteční písmeno jejich jmen vyjadřovalo naději, že právě tady spolu mohou začít nový život. Jméno však současně symbolizuje i to, co si vybrat nemůžeme, co je nám dáno jako rodinné dědictví, které si přese všechno odhodlání ke změně vždy neseme s sebou. Anebo také osud, na jehož zkoušky máme jen pramalý vliv. Nový začátek se tak záhy mění v boj o přežití, když je Antonín na frontě raněn a u Anny propuká tuberkulóza. O čtvrt století později pak čeká jiný nový začátek i jejich dceru Alžbětu, která musí prchat před německou armádou zabírající pohraničí, a po dalším půlstoletí změní dramatický zásah osudu — tentokrát v podobě důstojníka StB — i život vypravěčky příběhu Anežky. V roce 2018 dotisk.... celý text
Za víkend přečteno,nebudu srovnávat s Hanou,protože každá kniha mi dala něco jiného.
Z této knihy jsem byla unešená a každou volnou chvilku jsem četla. Doplnění příběhů jednotlivých postav byl brilantní nápad. Jen ten konec.... za ten jsem musela ubrat hvězdičku. Protože mi to zkazilo cely dojem z knihy.
Tři ženy, tři osudy... výborně napsaný příběh, kdy si každá žena, která žila v jiné době se opravdu šikovně poprala s tím, co jí přišlo do cesty. Každá doba obsahovala vždy nějaké úskalí ( a snad už je svět poučen a nebude se opakovat minulost) , pro nás až třeba nepředstavitelné. Nebudu knihu srovnávat s Hanou jen snad v tom, že obě ve mě nechali nesmazatelnou stopu.
Moje první přečtená knížka od autorky a jsem naprosto nadšená. Styl autorčina psaní byl poutavý, takže ani nevím jak a hned jsem byla na konci knihy. Moc se mi na knize líbilo, že v ní byly popisovány 3 generace a ten konec byl dojemný :)
Čtení knížek od paní Mornštajnové je zážitek. Dokáže perfektně popsat každý okamžik a bez zbytečné omáčky okolo. Jen doufám, že už se nic podobného v našich životech nebude opakovat. I když mám pocit, že hodně lidí se nepoučilo a paměť jim neslouží.
Byla to druhá kniha, kterou jsem přečetla od autorky. První byla Hana, kterou nasadila vysokou laťku...dodnes ji mám v hlavě...Slepá mapa, byla taky moc skvělá, ale o trochu míň než Hana. Krásně čtivá kniha. Nutí k zamyšlení, zda by se člověk zachoval stejně jako Anežka v té době. Muselo to být opravdu těžké rozhodování...
Dokonalost sama. To, jak úžasně obsáhle a poutavě jsou lidské osudy líčeny, mě nepřestává bavit. Vypravěčka vtáhne čtenáře do děje tak, že ještě dlouho nepustí.
Stejně jako Hanu, i Slepou mapu jsem doslova zhltla. Dokonce mám pocit, že tenhle kousek je i lepší než Hana.
Příběhy umí paní Mornštajnová podávat plynule, něžně a přitom trefně. Nijak nezabíhá, nepíše ani čárku navíc, i tak ale podává krásný komplexní příběh plný malých detailů.
A pak je tu ten morální náhled na naši společnost - jak tomu bylo i u Hany, opět nám paní Mornštajnová předkládá takovou revizi české společnosti a jejího vývoje, úžasně vykresluje, jak je důležité vyrůstat v přirozeném a demokratickém uspořádání.
Knihu řadím i mezi ty, které doporučuji. Mám novou oblíbenou spisovatelku, respektive mezi své oblíbené spisovatele konečně přidávám i první ženu. =)
Četlo se to jedním dechem. Jeden den jsem musela nechat děti, aby mi skakaly po hlavě, protože jsem knihu jednoduše nemohla odložit. Čtivý styl, který ovšem často sklouzává k určitmu patetismu, což mi trochu vadilo. Mít dvakrát až třikrát během jedné kapitoly pocit, že došlo k osudovému až fatalistickému okamžiku mi přišlo jako plýtvání. Schovala bych si to až na závěr. Naopak konec knihy mi přišel málo důrazný. Ale celkově příjemná, čtivá kniha, která na osudu tří žen mapuje důležité okamžiky české/československé republiky.
O něco málo lepší než Hotýlek. Další lehké čtení o nelehkých osudech. Do další autorčiny knihy se moc ráda pustím.
Skvělá kniha. Ze začátku jsem měla trošku problém si zapamatovat postavy, protože všechny začínaly písmenem A, ale jinak se četla krásně. Na Hanu sice neměla, ale i tak velmi povedená kniha.
Skvělý průvodce politickou a sociální historií u nás a její odraz v generaci jedné rodiny. Nástin života v průběhu od první světové války až k sametové revoluci. Obrovský dějový záběr. Brilantně napsané.
Po přečtení Hany jsem byla zvědavá, zda bude Slepá mapa stejně tak skvělé čtení, no, byla!
Autorka ma dar vylíčit postavu očima nekoho, kdo ji nezna do vsech detailu, takze ji nejdriv nesnasite, ale pak ji pochopite, protoze odtajni jeji pohnutky a minulost. Získáte k ni najednou uplne jiny pozitivne-soucitny vztah. Ale hlavne píše uveritelne, skutecne. Samozrejme, ze cele vyznění je smutne, ale jiskricka nadeje tam je. Musim se jeste zamyslet, jak nazev souvisi s obsahem... asi uz vim, ale vy si na to prijdete sami :-P
Pohnuté osudy tří generací žen psány zvláštně jednoduchým stylem "pohnuly" i se mnou. Je dobré neustále připomínat nelehkou dobu minulého století. Tato kniha však není jen o té době, ale i rozhodování lidí na křižovatkách života a o tom, kam je tato rozhodnutí vedou.
Moje první kniha od této autorky. Zajímavé ,trochu depresivní čtení, ale taková byla doba. Doporučuji.
Monotónní až ukolébavkové vyprávění. Ale... osudy snad více než deseti hlavních postav a hlavně tvrdá realita dvacátého století plného likvidačních konfliktů, se kterými se ti človíčkové musejí neustále vypořádávat, jsou tak zajímavé a poučné, že četba probíhá stejně snadno, jako při hltání severské drsné školy. A tahle českoněmecká pohraniční tvrdá škola je často ještě mnohem drsnější: 85 % (aktuálné 1355 hodnotících s průměrem 91 %).
Perfektní kniha. Bála jsem se, že celou dobu budu srovnávat s Hanou, ale nestalo se. Kniha se mi líbila, je moc dobře napsaná, čtivá jako blázen. Líbily se mi charaktary postav. To jak byly dobře popsány, ale i to, že to nebyly tuctové "hlavní hrdinky" - měly svoje chyby, ale byly i něčím krásné. Jak napíše paní Mornštajnová novou knihu, určitě si ji zase přečtu.
druhá světová válka (1939–1945) Státní bezpečnost (StB) první republika, 1918-1938 Sudety komunistický režim historické romány rodinná historie, dějiny roduAutorovy další knížky
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2023 | Les v domě |
2017 | Slepá mapa |
Mě osobně se líbila ještě více než Hana a to jsem si myslela, že se mi nemůže stát.