Smrt je mým řemeslem
Robert Merle
Mistři slova - Smrt je mým řemeslem - audiokniha obsahuje otevřenou zpověď nacisty Rudolfa Hösse. Autorem je Robert Merle. Čte Norbert Lichý. Režie Tomáš Soldán. Mistr zvuku Ivo Martiník. Hudba Lukáš Burry. Z jednoho pohledu vzorný otec a milující manžel, z druhého lidská bestie, která denně přihlíží umírání nevinných lidí. Otevřená zpověď nacisty Rudolfa Langa (ve skutečnosti Rudolfa Hösse), který přebírá velení nad koncentračním táborem, ukazuje fanatismus v několika podobách. Nejprve ten náboženský, kdy silně věřící rodina vyvíjí tlak na dospívajícího Rudolfa, aby se stal knězem, a poté fanatismus vojenský, kdy touha po moci zastiňuje poslední zbytky lidskosti. Román Smrt je mým řemeslem napsal Robert Merle podle zápisků skutečného velitele koncentračního tábora Osvětimi Rudolfa Hösse a zachytil v něm nejen tragédii 2. světové války, ale také osobní ztroskotání jedince, který podlehl falešné iluzi. Překlad A. J. Liehm. Edice Mistři slova je plná literárních pokladů. Naše nejlepší herecké hlasy, které jsou nám tak blízké, namlouvají své oblíbené knihy a významná literární díla, která je oslovila, ovlivnila a k nimž se třeba i rádi vracejí. Každý měsíc se můžete v Edici Mistři slova těšit na nové příběhy v jedinečném podání našich mistrů mluveného slova a potěšit tak svá srdce. Robert Merle (1908-2004) Francouzský spisovatel, dramatik, překladatel a literární vědec prožil dětství v exotickém Alžírsku, odkud se rodina přestěhovala do Francie. Po studiích bojoval ve 2. světové válce, a tyto zkušenosti později využil ve svém díle. Německou povahu poznal v tříletém zajetí, do kterého upadl po bitvě u Dunkerque. Jako spisovatel se zaměřoval na válečné romány, utopie, politické i satirické knihy. Některé z nich se staly předlohami k filmům. Opakovaně se prostřednictvím postav zabývá lidskou psychikou, ve které se nachází příčina zla a nebezpečného fanatismu. Merle je nositelem Goncourtovy ceny za literaturu. Norbert Lichý (1964) Tváří i hlasem jedinečná ikona si zvolila jako své symbolické prostředí Ostravu. Vřelý vztah k divadlu provází Norberta Lichého už od dětství, kdy se v režii svého hereckého tatínka začal objevovat na divadelních prknech. Profese ho zavedla nejprve do Městského divadla v Šumperku, poté do Divadla loutek v Ostravě. Od roku 1987 exceluje v Divadle Petra Bezruče, kde hraje výrazné charaktery. V hlavní roli ho mohli diváci vidět například v Lakomci, Rozmarném létu nebo Spalovači mrtvol, za ztvárnění Mendela Singera ve hře Job byl oceněný Cenou Thálie. Ve volném čase se věnuje dalším pestrým aktivitám – skládá hudbu, namlouvá dokumenty, rozhlasové hry a audioknihy, také hraje v televizních seriálech.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2024 , AudiotekaOriginální název:
La mort est mon métier, 1952
Interpreti: Norbert Lichý
TOP kniha! Nikdy jsem moc nečetla knihy s válečnou tématikou, ale tato mě opravdu dostala. Knížka, která ve mně nechala hluboký dojem a spoustu materiálu k přemýšlení. Za vším zlem se skrývalo smutné dětství s krutým otcem, které hlavního hrdinu poznamenalo na celý život Čte se jedním dechem. Doporučovala bych jako povinnou četbu.
Tohle je jedním slovem BOMBA. Merle Rudolfa popsal tak, že jsem se nad jeho jednáním nebo chováním ani jednou nepozastavil. Při čtení poslední třetiny knihy (kapitola 1942) jsem s hrůzou zjistil, že jsem nad Židy také začal uvažovat ne jako nad lidmi, ale pouze nástroji, jak nad tím uvažoval Rudolf. Jedním slovem jednoduše skvělé Merlemu se povedla skvělé psychoanalýza hrdiny, kdy se do něj čtenář dokáže skvěle vcítit, pochopit jeho jednání a zároveň se u toho nenudí. 5/5
Měli jsme ji na seznamu povinné četby k maturitě. Na knížce mě nejvíc zaujal název, tak jsem zašla do knihovny a vypůjčila si ji. Nikdy bych neřekla, že by mě kniha s válečnou tématikou mohla tak zaujmout. Přečetla jsem ji za dva dny, vůbec jsem se od ní nemohla odtrhnout. Určitě ji doporučuji si přečíst.
Tato kniha patří mezi ty, které by si měl přečíst každý. Až neuvěřitelné zobrazení skutečnosti, ve které Lang bez mrknutí oka a beze citu, plní hrůzostrašné rozkazy dostavající od svého nacistického velitele.
Kniha, při které Vás bude mrazit ale nebudete ji chtít odložit. Na jednu stranu je to neskutečně zvrácené, ale na druhou stranu velmi zajímavé číst myšlenky a kroky toho, kdo má všechnu tuhle hrůzu na svědomí.
Kniha ve mně znova probudila "zájem" o tématiku koncentračních táborů za 2WW.... po několika letech bych se znova jela podívat do Osvětimi a Březinky, chci shlédnout dokumenty o Hössovi a Himmlerovi, znova se podívat "aspoň" na Schindlera a Kateřinu Horovitzovou.
Skvělé čtení o hrůzných praktikách v hrůzné době.
Tato kniha je neuvěřitelným nahlédnutím do chladných myšlenek Rudolfa Hösse. Je až neuvěřitelné, co člověk udělá z důvodu rozkazu a nepřipouští si důsledky svého jednání. Kniha je velmi surová a brutální (některé scény jsou děsné), ale je naprosto jedinečná svou formou. Oddosobnění Hösse při plnění příkazů je neuvěřitelné. (On ty lidi přece nezabil, jen vymyslel nejlepší a nejpreciznější způsob, jak je zlikvidovat. A to byl rozkaz- zodpovědnost on za to nenese).
Jen mi chyběla informace, kde Merle k informacím přišel. Předpokládám, že z výpovědí Hösse z vězení, ale je to jen předpoklad..
Co k této knize dodat, snad jen to: ať se historie neopakuje.
Při čtení této knihy se mi honily hlavou různé myšlenky a pocity úzkosti. Přemýšlela jsem, jak toto může někdo dopustit.
Pár vět v knize mě zaujalo natolik, že zůstanou v mé paměti ještě dlouho, možná napořád. Dovolím si je citovat:
Ten ďábel, to nebyl ďábel. Byl to žid.
Pochopte, myslel jsem na židy jen jako na jednotky, nikdy jako na lidské bytosti. Soustřeďovat jsem se ne technickou stránku věci.
Na závěr bych chtěla napsat: Rudolf Lang byl oddaný pracovník, co chtěl plnit rozkazy na 200% Bohužel!!!
Tuhle knihu by si měl přečíst snad každý. Neuvěřitelně šokující popis "vzorného nacisty" Langa, který pouze jen plnil úkoly a kterákoliv pasáž v knize vás nikdy nepřestane překvapovat, na nic si tam nikdy nezvyknete a hlavně konec je také úplně k neuvěření.
Po přečetní téhle knihy jsem měla pocit, že můj čtenářský vkus hraničí s masochismem...Bylo mi strašně a dost dlouho se mi o tom zdálo. Kniha se četla jedním dechem i ve své hrůznosti. O tomto období jsem přečetla hodně knih, ale tohle byla tedy fakt síla....Souhlasím s názory níže, také bych knihu zařadila jako povinnou četbu pro středoškoláky...Nesmíme zapomenout!
Hoessova kniha je sice zvláštně v první osobě bez velkých emocí napsaná,ale umožnila mi poznat nelehkou dobu ve které žil (bída,hlad).Na jednu stranu přisná a při tom zvláštní výchova ze strany otce,vedla Hoesse aby plnil zadané příkazy velmi pečlivě.
Potom se ani nedivím že dobrovolně narukoval do armády a byl v prostředí kde to pro něho mělo smysl a řád.Sám si myslím že po prvotních uspěších z fronty,měl o trochu vyšlapanější cestu k jeho karieře.Sice jen poslední třetina knihy byla o jeho působení v Osvětimi,je pro mě zahadou proč Hoess,když psal o svém celém životě,vůbec do knihy nazakomponoval Adolfa Hitlera,jako by ho osobně vůbec neznal.Vždyť právě Hiler osobně diktoval Hoeesovi knihu (Mein Kampf).Rudolf Hoess se sám nikdy necitíl být za tyto
zvěrstva odpovědný,místo toho tvrdil jako většina SS,že jen plnil zadané příkazy Himmlera,který se potom otrávil a Hoess to bral jako neuvěřitelnou zradu vůči jeho osobě.Paradoxem je že byl pověšen na vlastní šipenici,kterou nechal vybudovat.Jediné co dokazal uznat bylo že vyhlazovaní židu byly chyba,ale jenom taktická.
tahle knizka me fakt dostala je neuveritelny co se tady odehravalo a delalo s lidma 5 hvezdicek je malo vrele doporucuju jednim dechem to prelouskate milujte sve deti
Tato knížka nám otevírá oči a vidíme jak to bylo v dobách fašismu a nacismu. Nelidskost, zvěrstva ...
Tuto knihu vážně doporučuji si přečíst, velmi zajímavá, čtivá, jedna z knih, na kterou se nezapomíná.
koncentrační tábory Židé druhá světová válka (1939–1945) Osvětim (koncentrační tábor) nacismus válečné zločiny nacisté rozhlasové zpracování holokaust, holocaust podle skutečných událostí
2005 | Smrt je mým řemeslem |
1974 | Malevil |
1989 | Dědictví otců |
1974 | Až delfín promluví |
1989 | V rozpuku mládí |
Velice silná a drsná kniha.Tu by měl číst každý.A já masochista pokračuji s Jiskrou života od Remarqa.