Smrt krásných srnců

Smrt krásných srnců
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347208/bmid_smrt-krasnych-srncu-utg-347208.jpg 4 2967 2967

Soubor nostalgicky humorných, tragikomických povídek o židovském tatínkovi a jeho rodině, jimiž autor výborných sportovních knih vstupuje do tzv. vážné literatury. Příběhy se odehrávají v době předválečně, válečné i poválečné a různá doba jejich situace pozměňuje v nich i poměr humoru a trpké vážnosti, komiky a tragiky.

lavash
21.11.2020 4 z 5

ten film nikdy nevyjádří poetiku a oslavu života pavlovo prózy

Zlajda95
14.11.2020 5 z 5

Po této knize jsem sáhla v rámci čtenářské výzvy - knihy na téma holocaustu. Holocaust, válka a vůbec vše okolo není moje téma. Těch pár knížek, které jsem na toto téma četla v minulosti, bylo pěkných, ale smutných, těžké téma... Smrt krásných srnců jsem viděla na základní škole jako film a bylo to pro mě utrpení, ale nakonec jsem se rozhodla přečíst právě tuto knížku, protože jo - měla málo stran! :D

Nakonec ovšem pomyslně zavírám knížku (čtečku) s uspokojením. Chvilku mi trvalo zvyknout si na to, že v povídkách Ota Pavel do nebes vychvaluje svého otce, který byl ovšem dle jeho popisu docela špatný manžel i otec, nezodpovědný člověk a který dle vyprávění v povídkách často dělal věci, které se mně osobně z hloubi duše příčí. Když se smíříte s nedokonalostí lidské nátury starého Poppera, můžete si užít střípky ze všedního i nevšedního života jejich rodiny. Nad čím opravdu smekám je schopnost autora popsat i velmi smutné životní okamžiky s jistou noblesou. U této krátké knížky se pobavíte a možná si i popláčete.

ashburton
02.11.2020 5 z 5

No, kdo umí, ten umí. Ota Pavel umí rozhodně. Od něj se dobře čtou i smutné věci...

ada1182
29.10.2020 4 z 5

Nejdříve jsem viděla film, který mě opravdu zaujal, a proto jsem se pustila do knihy, která byla možná o něco lepší. Kniha se mi četla velmi dobře. Byly tam vtipné ale i smutné situace. Líbí se mi, že Ota Pavel vlastně popisuje situace, u kterých nebyl přítomen... Doporučuji si přečíst, protože člověk se pobaví, ale i zjistí, jak to v té době bylo

klaraj093
22.10.2020 4 z 5

Čtení k maturitě.. Kniha se mi moc líbila..

tra-my5156
11.10.2020 3 z 5

Čtivé, melancholické. Utrpení Leo Poppera mi zlomilo srdce, kdy zoufale prosil psa Holana se slovy: "Já jsem teďka žid a žádné buřty nemám. Sám bych nějaký potřeboval. Jsem žid a potřebuju pro mý báječný kluky maso a ty mi ho musíš opatřit!"
Ota Pavel báječným způsobem vypravuje své vzpomínky, a v těchto povídkách se střetává dětská radost a dětská starost.

Liilith
17.09.2020 5 z 5

Všechny povídky jsou úžasně napsané. Většina z nich je veselého charakteru, ale najdou se i takové, které vypráví o vzniku protektorátu a o odvádění židů do koncentračních táborů. Celá sbírka je v podstatě ódou na Otova otce, který se pomocí svého geniálního obchodního talentu snaží zajistit blahobyt pro svoji rodinu.

Pulp_catastroph
15.08.2020 3 z 5

Slavný český spisovatel vzpomíná na svého extravagantního tatínka (špatný manžel, špatný otec, zbrklý, neopatrný). Ale vychvalován je až do nebe.

georginaa
02.07.2020 5 z 5

Kniha plná povídek, která pobaví, rozesmutní, rozesměje, prostě od všeho trošku. Kdo by neviděl zfilmování, známé zpracování, v hlavní roli sympaťák Karel Heřmánek a široká plejáda známých hereckých osobností. Když jsem to četla, stejně jsem si představovala herce, kteří to hráli.

evickakyticka
24.06.2020 4 z 5

Tak jako Zlatí úhoři, i tato kniha je neodmyslitelně spjata s Karlem Heřmánkem. Ale lépe se mi četla. Protože film je pro mně notoricky známý, nemám, co bych knize vytkla, snad jen že ve vydání z roku 2007 chybí dvě povídky. A to Běh Prahou a Prase nebude.

stju
20.06.2020 5 z 5

Nerada bych psala komentář jen proto, abych ho napsala, ale opomenout zrovna tuto knihu vážně úplně nemohu. Spousta komentujících se k ní krásně vyjádřila a vše, co bych chtěla napsat tu již "zaznělo". Tak jen: Nejvíc mi asi mluví z duše Elea, cedos a Pampalini - takže i za mne "Ano, ano, ano."

barboramazlova
18.06.2020 3 z 5

Nemůžu si pomoct, ale ani film, ani kniha mě upřímně neoslovily. Povídky mám ráda, Pavel má velmi příjemný způsob psaní, ale moc mě to nebavilo. Z totalitního režimu mám ráda spíše jiné typy příběhů. Nepochybuji o tom, že spoustu lidí dílo zaujme, pro mě ale nebylo příliš zajímavé.

MilanCFC
18.06.2020 4 z 5

Sbírka začala docela humornou povídkou, u které jsem se upřímně pobavil, a nějak mě to nasměrovalo tímto směrem. Film jsem zatím neviděl, a tak jsem následující příběhy neznal a tedy mě překvapily, jak silné a někdy teda dost smutné byly. Úžasné je, jak je Ota Pavel napsal s takovou lehkostí a nádherným jazykem, ačkoliv se věnoval smutným záležitostem a popisoval smutné osudy. Obzvlášť pak, pokud vycházel ze svého dětství a života. I těch králíků na konci mi bylo hrozně líto. Takže takové to lehké těžké čtení, které ve vás nějakou dobu zůstane. A na film se určitě podívám, až se naskytne ta možnost. Chválený je tady pode mnou dost. Celkově tedy krásná kniha, a zcela jistě si vyhledám další sbírku nebo dílo od tohoto autora.

Marketplace
16.06.2020 5 z 5

Po shlédnutí mého oblíbeného filmu jsem se konečně rozhoupal k tomu, abych si také přečetl knihu. Díky databaziknih jsem si stáhl do mobilu eknihu a o chvílích klidu si ji přečetl. Nezklamala, potěšila stejně jako film. Jsou to krásně napsané povídky.

Rori1357
16.06.2020 3 z 5

Smrt krásných srnců je soubor povídek vyprávějících o příhodách Pavlovy rodiny a zejména jeho otce. Knížka se mi líbila. Bylo to poměrně příjemné čtení díky tomu, že jsou to krátké povídky, a ne dlouhý román. Při čtení některých pasáží se mi vybavovaly scény z filmu. Oproti Kateřině Horovitzové to bylo příjemné a oddechové čtení. Povídky jsou vykládány s humorem a na pozadí některých je krásná příroda okolí Berounky. Časem si určitě přečtu i další povídkový soubor Oty Pavla Jak jsem potkal ryby.

cedos
09.06.2020 5 z 5

Opět kniha, ke které jsem se po letech vrátila, dojemný, nadčasový příběh u kterého má člověk slzy v očích. Nemám ráda zfilmované knihy, málo kdy splní moje očekávání, ale musím říct, že jako je výborná kniha, je úžasný i film.

lumpíkcz
07.06.2020 5 z 5

super čtení

kokrokr
23.05.2020 5 z 5

Velmi poetické čtení, krásná čeština a za mě maximum bodů.

Pampalini
19.05.2020 4 z 5

Svět očima dospívajícího kluka. Příbehy se odehrávají před vojnou, počas ní a krátce po. Postavy nevyčnívají, jsou běžnými lidmi, s chybama, chutí žít, humorem a nelehkým osudem zvládaným s nadhledem. Byla to hodně těžká doba, která mlela lidské osudy a přitom je popisováná lehce a bez dnes hodně nadužívaného dramatizování a snahou za každou cenu přinést senzace.

morienhithwen
15.05.2020 5 z 5

To si takhle jdu po ulici a vzpomenu si na větu, že spisovatele, i když moc jídla do balíčku pro svoje bratry od lidí nevyprosil, maminka pohladila po vlasech a řekla mu "Ty můj malý obchodníčku.", a už začínám brečet.