Solaris

Solaris
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537677/bmid_solaris-66341ec2261b0.jpg 4 1085 1085

Co se stalo na vědecké stanici Solaris? Stříbřitý kolos se vznáší nad planetou zcela pokrytou tajemným oceánem. Stanice je v dezolátním stavu, všichni se chovají jako šílení - všichni, až na Gebariana. Ten je mrtvý. Oceán vykazuje známky abnormální inteligence, a zatímco se Dr. Kelvin snaží rozkrýt příčinu podivného chování zbylé posádky, tajemná síla planety se pomalu vkrádá i do jeho mysli… Dílo polského spisovatele a filozofa Stanisława Lema (1921-2006) se právem řadí ke klasice žánru sci-fi literatury. Kniha Solaris, jejíž audioadaptaci přinášíme, tohoto autora celosvětově proslavila. “Pouhá existence myslícího kolosu už nikdy neponechá lidem klid. I kdyby prozkoumali celou galaxii, i kdyby navázali spojení s jinými civilizacemi nám podobných bytostí, Solaris bude věčnou výzvou vmetenou lidstvu. Stanislaw Lem, Solaris Rekonstrukce původní nahrávky z roku 1995 je doprovázena ambientními plochami, zvukovými efekty a melodiemi, které umocňují dramatičnost příběhu a sugestivní atmosféru stanice Solaris.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: audiokniha , Tympanum

Solaris, 1961

Interpreti: Renata Honzovičová Volfová , Richard Honzovič

puczmeloun
20.10.2024 4 z 5

Lemův styl mi opravdu sedne. Je velká radost jeho texty číst a i když je Solaris tématem a laděním jiná než skvělé Příběhy pilota Pirxe , má hodně co do sebe. Dodnes jsem viděl jen poslední film podle knihy natočený a byl jsem velmi příjemně překvapen, že má v sobě originál ukryto mnohem víc témat a dominantní nejsou zdaleka jen ony známé kopie. Výzkum celoplanetárního organismu v Lemově pojetí je víc než vědecký a člověk by až věřil, že solaristika je reálná. Navíc stejně jako u Pirxe, i tady jsou popisy řádně rezavé, ušpiněné desetiletím provozu, plné olejových skvrn, různých zápachů, světel a nepořádku z dlouhodobé lidské činnosti. Tak, jak to oproti "čistým" sci-fi filmům v realitě opravdu bývá... Jediná věc, která snad na Solaris nemusí úplně všem sednout, je nedokončení všech linek a ponechání některých otázek i nadále ukrytých ve stínech. Nemusím mít vysvětlení všech dějů, o to snad ani v knize nejde, ale dozvědět se trochu víc by mi nevadilo. Přesto, kvůli atmosféře prýštící z každé stránky, kniha Solaris za přečtení určitě stojí.

Denny456
13.08.2024 2 z 5

Po dočtení knížky jsem měl divný pocit. Ten pocit byl, že někdo napsal velmi dobrou delší povídku či kratší novelu a pak se rozhodl, že z toho udělá román. Ale měl málo textu. Tak na některé části textu vychrlil stránky slov, které nemají vůbec žádnou vazbu na zbytek textu knihy a když byste je vynechali, tak byste si toho jako čtenáři vůbec nevšimli. Tento doplněný text odhaduji tak na 70 - 80 stran, které jsou opravdu navíc a zbytečné.

Lele61
24.07.2024 4 z 5

Lemův dnes už klasický nadčasový a mnohovrstevný román se silným filozofickým podtextem z autorova vrcholného tvůrčího období. Příběh líčí nelehký pokus o kontakt a komunikaci lidstva se živým oceánem nadaným zvláštním druhem inteligence (tolik odlišným od lidské) právě na vzdálené planetě Solaris. Román se dočkal rovněž filmového zpracování. Doporučuji k přečtení nejen skalním fanouškům sci-fi.

Mosofa
12.07.2024 5 z 5

Jiné světy, a přesto víc než srozumitelné. Fantastická kniha, která mě týden provázela chvílemi před usnutím. Tryskání inteligence a fantazie, tak bych knihu popsala.

LubomirSottnik
02.05.2024 5 z 5

Solaris je definícia science fiction literatúry

Solaris od poľského autora Stanisɫawa Lema sa právom radí medzi najlepšie diela sci-fi literatúry.

Kniha sleduje prílet psychológa Krisa Kelvina na planétu Solaris, ktorá ostáva pre ľudstvo jednou z posledných neznámych. Planétu totiž tvorí ucelený oceán, ktorý je v skutočnosti jeden žijúci organizmus.

Kelvin prichádza na vedeckú základňu, kde okrem troch ďalších vedcov nachádza aj svoju bývalú priateľku Harey. Tá je však iba manipuláciou planéty samotnej.

Kelvin spolu s kolegami hľadajú odpoveď na to, prečo Solaris reprodukuje tajné sny a želania návštevníkov.

Je to snaha o komunikáciu?
Je to prejav dobrej vôle?
Alebo len snaha odhaliť slabé miesto ľudskej psychiky?

Genialita Solaris spočíva v tom, že prostredie cudzej planéty využíva na preskúmanie najhlbších myšlienok ľudstva ako takého. V individuálnej rovine autor bravúrne podáva témy akceptácie vlastnej identity, odpustenia si a opustenia snov a predstáv.

V kontexte ľudstva však rezonuje myšlienka, že ľudstvo nehľadá iné svety, ale len rozširujeme hranice Zeme.

Christeene
05.04.2024

(SPOILER) Nejhorsi sci-fi, co jsem mela moznost cist. Absolutne zbytecne pasaze (popis utvaru oceanu nebo popis historie solaristiky-proc proboha, kdyz se to nikde nepouzilo?!), neligicnosti v deji. Dej nesouvisly a konec vylozene trapny. Napr. proc se Kelvin nepokusil ziskat prvni Harvey (na obezne draze) zpet a misto toho trapne cekal az, a zda vubec, se objevi dalsi?! Nebo ten magnetofon, co nahral Gibarian? Proc si ho Kelvin nikdy nepustil? Nebo Harvey se od Kelvina nemohla vzdalit a pak najednou byla schopna kout pikle se Snautem? A co “hoste tech dalsich dvou? Kelvina to nezajimalo? Tri lide ve vesmiru a nevedi, co kdo dela? Nebavi se spolu? A takovych blbosti tam bylo nepreberne. Do cca pulky ta kniha usla. Druha pulka byla blizko odpadu. Docetla jsem ji v bolestech vetsich jak porodni.

Hyaenodon
11.03.2024 5 z 5

Naprostá klasika, s chutí jsem si ji připomněl. Století výzkumu Solaris - a nic nevíme, i když byly potištěny tuny papíru. Nádhera.

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Další pro mne velmi rozporuplná kniha. Na jedné straně skvělé téma kontaktu s inteligentním oceánem sulcu. Nádherně temně zpracované. Líbilo se mi, jak výzkumníci, kteří měli oceán testovat se sami stali zkoumanými. Skvělá byla i atmosféra izolované výzkumné stanice. Líbily se mi i spekulace a pasáže o tom, jak je ona inteligence tak fundamentálně odlišná od té naší. Úplně jsem v příběhu nenacházel nějaké důležitější vazby na potlačenou sexualitu, kterou zmiňoval doslov.
Co naopak knize velmi ubírá na atraktivnosti jsou sáhodlouhé popisy struktur, které oceán vytváří a zejména pak popis historie jeho zkoumání. To je de facto jen slovní průjem smyšlených jmen a názorů, které mi nepřipadaly ani trochu podstatné. Výsledkem je, že vše dobré, co kniha nabízí je naprosto rozmělněné v kaši nedůležitých poznatků, což bohužel u mě vedlo k nudě. V mnoha aspektech mi tohle dílo připomělo Clarkovu Vesmírnou Odysseu, která měla také velmi zdlouhavé pasáže popisující vesmírné jevy a velmi zpomalený děj. Právě šnečí tempo děje, velmi ploché postavy a zdlouhavé popisy historie zkoumání mi brání udělit vyšší hodnocení.
Celkově tedy dávám průměrné 3/5 za skvělý nápad, ale bídné zpracování. Myslím, že z tématu kontaktu s odlišnou inteligencí a psycho prvků, kterými působí na výzkumníky se dalo vytáhnout o mnoho více. Ale hlavně na tyhle náměty měl být napsán dějem i postavami lepší příběh. Samotná hloubka obsahu někdy nestačí a je potřeba to obalit trochu zábavnější formou.

gaidzin
28.02.2024 4 z 5

Tolik vrstev, že člověk neví, na kterou se soustředit. A mnoho myšlenek nebo spíše témat k přemýšlení jsem vůbec nepobral.
Bavila myšlenka reverzního prvního kontaktu. Zkoumáme my něco a najednou to ono zkoumá nás. Potlačované sexuální touhy (kniha napsána v roce 1961, takže potlačované a popsané tak trochu na půl huby) pomohou vybrat a vytvořit objekty a najednou jsou z astronautů pokusné myšky.

Uspěje náš druh? Jsme hodni?

DjLuko
30.01.2024 5 z 5

Skromne krátke, no nadčasové, hĺbavé, filozofické sci-fi, klaňajúce sa ako pred desivou veľkosťou nekonečného a nepatrným ľudským mozgom nepochopiteľného kozmu (V ktorom nachádza človek iba odraz seba samého - a najhlbších hlbín svojho podvedomia. Tam, kde chce skúmať vesmír, skúma vesmír jeho.), tak i pred "malými"-veľkými ľudskými tragédiami jednotlivca. Fucking heartbreaking - niekoľkokrát mi zvlhli oči.

Malýmedvěd
12.01.2024 4 z 5

Velmi originální. Klobouk dolů, téma živé planety, jiné inteligence, zhmotnělých vzpomínek, bravurní nápady.
Technické věci i literární styl poplatný době vzniku, dnes už možná trochu nezajímavý, ale podle mne pořád v pohodě.
Dobrá odpočinková sci-fi.

Timeshifter
12.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Veľmi nezvyčajné priblíženie nemohúcnosti/obmedzenosti človeka ako jednotlivca a zároveň celého ľudstva. Tragédia kontrastu medzi našimi snami, a toho, že i napriek ich splneniu nakoniec nemusíme byť spokojní.
Príbeh je prepletený ťažko uchopiteľnými výjavmi a schopnosťami cudzej bytosti, v ktorej sa práve tá naša nemohúcnosť kontrastuje.

Ambo
20.11.2023 5 z 5

Filozoficke pasaze me bavily, kniha jako celek taky, hodnotím vysoko.

Achillesaželva
13.10.2023 3 z 5

Přečetla jsem si to kvůli Tarkovského filmu, který mě zaujal. Je to rozhodně víc, než sci-fi, má to hodně filozofických úvah, ale i hodně zdlouhavých pasáží. Četla jsem to dávno, ale myslím, že jsem se trápila.

Jara.v
20.09.2023 1 z 5

Ani nevím, co k tomu napsat. Začátek začal dobře, ale to šílené popisování fungování oceánu a domněnky vědců tak příšerně nudily. Víc asi nemám co dodat.

sf1
15.09.2023 2 z 5

Začalo to jako klasické dobrodružné sci-fi s ústředním tajemstvím, v polovině se to náhle změnilo ve filozofický traktát a úděsně nudný popis mimozemského oceánu.

Zemlja
03.09.2023 4 z 5

Kdysi dávno jsem četla. Zaujatě. Dobré nápady. Bylo to smutné. Oba filmy docela povedené.

Vidlička
01.09.2023 1 z 5

Super nápad se živoucím oceánem, ale dál už budu jen reptat. Filozofování, o které nám ve scifíčku jde, že, jsme si užili celé moře, ale už mi nějak unikal jeho celkový smysl, stejně jako chování všech zúčastněných. A opravdu, opravdu musí být hrdinova vyvolená vždycky taková květinka/slepice?! Miluju Standovy krátké vtipné povídky, ale jak se pustí na delší vážnější pouť, obzvlášť vyplněnou miriádami popisů, ztrácím se v hlubinách vesmíru...

munka
20.08.2023 1 z 5

Nič pre mňa. Prečítané kvôli výzve.

martin3420
19.08.2023 5 z 5

Kniha na hranici geniality. Úžasná prace s jazykem, který je jasný, jednoduchý a přitom tak informativní a zábavný. Vynikajicí psychologie postav. Mame stesti, ze u nas ji nacetl legendarni Richard Honzovič.