Solaris
Stanisław Lem
Co se stalo na vědecké stanici Solaris? Stříbřitý kolos se vznáší nad planetou zcela pokrytou tajemným oceánem. Stanice je v dezolátním stavu, všichni se chovají jako šílení - všichni, až na Gebariana. Ten je mrtvý. Oceán vykazuje známky abnormální inteligence, a zatímco se Dr. Kelvin snaží rozkrýt příčinu podivného chování zbylé posádky, tajemná síla planety se pomalu vkrádá i do jeho mysli… Dílo polského spisovatele a filozofa Stanisława Lema (1921-2006) se právem řadí ke klasice žánru sci-fi literatury. Kniha Solaris, jejíž audioadaptaci přinášíme, tohoto autora celosvětově proslavila. “Pouhá existence myslícího kolosu už nikdy neponechá lidem klid. I kdyby prozkoumali celou galaxii, i kdyby navázali spojení s jinými civilizacemi nám podobných bytostí, Solaris bude věčnou výzvou vmetenou lidstvu. Stanislaw Lem, Solaris Rekonstrukce původní nahrávky z roku 1995 je doprovázena ambientními plochami, zvukovými efekty a melodiemi, které umocňují dramatičnost příběhu a sugestivní atmosféru stanice Solaris.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2014 , TympanumOriginální název:
Solaris, 1961
Interpreti: Renata Honzovičová Volfová , Richard Honzovič
Nejdřív jsem viděl filmové zpracování od Soderbergha, to mě opravdu nadchlo. Pak další film od Tarkovského, to bylo hůř stravitelné. Pak jsem viděl znovu verzi Soderbergha (podruhé už to nebylo až tak úcvatné) a nakonec se dostal k tomuto románu, zároveň je to mé první setkání s Lemem.
Myšlenka díla je výborná, kniha je velmi čtivá i přes velké množství nezajímavých pasáží o salaristice apod. (ty jsem četl tak nějak samovolně a vlastně ani moc nevnímal, co čtu). Bohužel Lemovi se nepodařilo vytěžit z románu maximum, takže hlavní téma často opouští a zabředává do celkem nudných popisů výzkumů apod. Dávám tedy 75%, 3.8.2014.
Román jsem jednak četl, a jednak viděl ve filmovém zpracování různých autorů.Základní myšlenka je fantastická a je to Lemův originální vklad do světové sci-fi.Jakýsi podivuhodný oceán, který je obdařen fantastickou schopnotí proniknout do duše kosmonautů a zhmotňovat jejich představy a tužby.A to doslova.Jen ten výběr, ten výběr.To kdyby šlo ovlivnit.Ale je nezbadatelný jako Bůh, a tak ve vesmírné lodi vznikají místy bizarní situace...nebudu se tímto směrem dále rozepisovat.Řekl bych, že na druhé straně spektra stojí A.C.Clarke s Davidem, který se rozhodnutím našich tvůrců stává nehmotným uzlem energie a je oproštěn od veškeré tyranie hmoty.Řekněme, že se s jistou licencí stává Bohem s počertech lidskými rysy.A také s tím umí zacházet.Tyto dva krásné protipóly jsou nezapomenutelné.Alespoň ne pro Ty, kteří tak jako já uchopili a pojali díla Stanislava Lema a A.C Clarka.
Pěkný a nápaditý příběh, ale ačkoliv jsem knihu hltala, byla pro mě tak trochu zklamáním. Pasáží popisujících různé útvary apod. na mě bylo prostě moc, po několika stránkách jsem si už ani nepamatovala, co že se to vlastně popisuje. Připadá mi, že příběh tvořila snad jen tak polovina knihy a upřímně z konce jsem byla celkem zklamaná, chybělo mi nějaké šokující vysvětlení, vlastně chyběl téměř jakýkoliv šok, protože většina událostí je poměrně předvídatelná. Je to škoda, protože ideově má kniha vysoké ambice.
Konec knihy byl pro mne překvapující a musím na něj stále myslet! Kdyby nebylo pasáží o mimoidech a solaristice, byla bych šťastnější, ale i přesto jsem si knihu zamilovala. :-)
Velmi nápadité a dobře zpracované sci-fi o až filozofické snaze pochopit nepochopitelné a nahlédnoutí do našeho lidství. Kniha má místy volnější tempo, takže pokud si od sci-fi slibujete především akční popis války planety X s rasou Y, nebude to úplně váš šálek kávy. Nebýt těch rozvláčných (a zcela zbytečných) popisú a občas trochu húře uvěřitelných dialogú, nebál bych se dát pět hvězdiček.
Dva týždne som sa dostával z vplyvu knihy. Počul som audioknihu ale klobúk dole. Proste dej pomaličky ... takže nič extra akčné ale práve preto sa mi to páči.
Tiež patrím k tým čo pochopili film až keď dočítali knihu. Občas rozmýšľam na čo by som sa ja spýtal planéty ......
Krásný příběh napěchovaný emocemi. Takové knihy strašně miluji. Několikrát jsem měl na krajíčku. I když ostatní uživatelé nemají rádi film, nové zpracování s Georgem Clooney mě emocionálně vyždímal, pěkně sem si "pořval" .
Jedna z knih, kde jsem nejprve viděl filmovou adaptaci, konkrétně tu od Tarkovského. Celý film bych popsal jako jednu velkou stíhu. Pohltil mne a vyplivnul zpět, stejně jako Lemova kniha. Sci-fi jsem nikdy tolik nefandil, ovšem po přečtení jsem nucen říci, že to je povinnost nejen pro fanoušky žánru. Solaris totiž přináší i zajímavé existenciální či morální otázky, psychologii postav atp., vůbec to působí velmi nadčasově. Not your regular sci-fi.
Mně se knížka zamlouvala. Sice začátek byl velmi zajímaví, později se tempo zvolnuje, ale i tak jsem s knížkou spokojen.
Teď jen zkusíme sehnat filmovou verzi, aby se zjistilo jak se filmařům "podařilo" to natočit. Knížku určitě doporučuju.
Tahle kniha je hodně zvláštní, stejně jako moje zážitky s ní, například mimoňský výlet na diskusi s překladatelem a znalcem Lema panem Waigelem v rádiu Jelení. Inzerce akce byla ve volném časopise pro anglické turisty, hlasatel byl překvapen až zděšen že dorazil ještě někdo další, ale jeho překvapení vyprchávalo jak docházeli další a další nadšenci x). Nakonec nám uvařil konvičku čaje, pustil mikrofon, a jal se dotazovat pana překladatele. Nutno říct, že během krátké chvíle jsme však jako znalci Lema k jeho mírné rozladěnosti směle převzali štafetu dotazů, a tahali z pana překladatele tajemstí, za které by se nestyděla ani sama Solaris. Bylo to celé takové zvláštní, srandovní, ale zároveň nesmírně zajímavé.
Velice působivá kniha s několika otevřenými body k nimž jako by se chtěl autor vrátit,ale nakonec si to rozmyslel, protože hranice měl již nakreslené a nechtěl zajít dál. Autorův názor je velice přesvědčivý a fascinující, vytvořil konfrontace o kterých člověk pak dlouze přemýšlí.
Tak nevím. Kdysi jsem knihu četl, zaujala mě.Nyní jsem přečetl jen silou vůle. Nevím co se změnilo. Nápad je dobrý, ale zdálo se mi to takové nedokončené, a hlavně co mi vadilo, že zde bylo málo příme řeči. Mám rád, když děj frčí. Zde nebylo ani napětí, nic takového. Za 3 hvězdy pouze z nostalgie.
super rozjezd, pak to začíná zpomalovat, některý pasáže dost filozofujou, ale celkově to neni vůbec špatný
Neuvěřitelná kniha v mnoha ohledech. Dá se číst znovu a znovu a pokaždé stejně zaujme (třeba Nepřemožitelného, i když má podobné téma, mě číst znovu neláká, i když jsem to zkusil) a stejně vtáhne do děje i záhad. Úvodní scéna přistání je jak z filmu – jednoduchými větami si dokážeme představit kabinu i let samotný, jako bychom tam byli. A podobně na základně. Opět trošičku hapruje konec, to je ale obecně Lemova slabina. Přesto dokonalý a mistrovský kousek opravdu dobré literatury, potažmo sci-fi literatury.
Četl jsem jako jedenáctiletý, dodneška si pamatuju ten pocit. Uchvatné. Pro mě zboření žánrů. A jedna z nejemotivnjěších knih vůbec.
Často sa mi v poslednej dobe stávalo, že som čítal knihy, ktoré som už predtým videl sfilmované: Vesmírna odyssea, Potomci ľudí ... našťastie sa mi nepodarilo pozrieť si Solaris vo filmovej podobe (či už sa jednalo o ruskú alebo americkú produkciu s fešákom na booklete ...) Dnes to už možem povedať pán Lem bol pre mňa absolútne neznámy človek a hambím sa za to, že tomu tak bolo. Jeho Solaris prehralo už po niekoľkých desiatkach strán všetky sci fi knihy aké som ked čítal ... snáď okrem už spomínanej Odysei ... Koncepcia knihy je užasná, jej prelínanie siahajúce od strojových opisov vedeckého bádania, pokračujúce skrz poznávanie úplne nového sveta, cez filozofické úvahy, ktorým je Solaris prešpikovaný až prestáva niesť charakteristické prvky svojej platformy a samozrejme milostným príbehom s ? človekom ? či len niečím čo si myslí, že je esenciu života. Pán Lem stvoril niečo, čo nechcem opustiť, svet kde je možné všetko, svet, v ktorom je stále miesto a čase pre prežívanie krutých zázrakov. A mne zostáva len jediné: Ďakujem.
'' Večnosť bola stvorená Bohom, aby sa mohol navečnosť opájať svojim víťazstvom, jediné čo však Bohu z tejto večnosti zostalo je nutnosť čeliť svojej prehre a to už na veky vekov. ''
vesmír zfilmováno polská literatura hard sci-fi technothrillery
1994 | Solaris |
1977 | Futurologický kongres |
1962 | Návrat z hvězd |
1981 | Pánův hlas |
1956 | K mrakům Magellanovým |
Knížku rozhodně neřadím mezi mé oblíbené v scifi žánru. Chybělo jí napětí a spád. Ale při četbě jsem musela obdivovat autorovo fantazii a oblíbila jsem si postavu Harey.