Ve zrádných proudech

Ve zrádných proudech
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474692/bmid_ve-zradnych-proudech-Mfu-474692.PNG 4 29 29

Spravedlivá míle série

< 2. díl

Svatojánská noc roku 1670. Do zchátralého londýnského skladiště na jižním břehu Temže dorazí dva nečekaní návštěvníci. První z nich je bohatý muž z Yorkshiru, pátrající po milence, již před jednadvaceti lety opustil. James Avery má dnes vše: peníze, pozemky, ba i královu přízeň. Chybí mu jen jedno, a o to teď žádá Alinor, majitelku nuzného skladiště – o dítě, které s ní kdysi zplodil. Druhým návštěvníkem je elegantní dáma až z dalekých Benátek. Hlásí se k Alinor coby ke své tchyni a zvěstuje jí strašnou zprávu – že se její starší syn Rob utopil ve zrádných proudech Benátské laguny. Alinor však má podezření, že na historce krásné cizinky něco nesedí…... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Baronet

Dark Tides, 2020

keselylenka
09.02.2024 4 z 5

Nakonec ubírám hvězdičku za docela velkou předvídatelnost příběhu a možná až moc jednoduchý konec. Bavilo mě to, ale trochu mi chyběly momenty překvapení, jako byly v první knize. Livia mi pila krev a Nedovy kapitoly bych klidně vyškrtla.

Paulika419
30.06.2023 4 z 5

Dva v jednom.Tak bych charakterizovala knihu.Nedova dobrodružsví bych do této knihy nedávala trochu zanikala.Aktivitu Alion z předešlého dílu nahradila podvodnice svůdnice a ne zrovna příkladná žena Livie.Když jsem knihu dočetla tak mě napadlo,že není možné aby nepokračovala dalším dílem.Pro mne to byl otevřený konec.

Anie94
12.08.2022 4 z 5

V zacatku je mozne, ze budete trosku tapat, a to i presto, ze jste treba cetli prvni dil. Bude vam chvili trvat nez se patricne zorientujete.

Co bych urcite vynechala by byla dejova linka strycka Neda, ktery byl toho casu v Nove Anglii. Zbytecne to dej zahlcovalo nepodstatnymi udalostmi.

Take me rozcilovalo, ze se nejedna o klasicke pokracovani, ale ze je tam ta propast 20 let, a co se stalo mezi si clovek musi domyslet. Postavy se nam oproti minulemu dilu zplosteli a dej byl misty hodne natahovany.

Ale jinak pokud mate radi pomalejsi pribehy a mnoho historie, intrik a tajemstvi, tak nebudete zklamani.

orinka3
11.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Hodně dlouho se mi do rukou nedostala tak krásná knížka! Už ten předchozí díl V nejistých vodách byl výborný, druhý za ním nijak nezaostává. Možný spoiler! Uběhlo 21 let, stále je 17. století a ledaco se změnilo. Setkáváme se tu s paní Alinor a její rodinou. Paní Alinor trápí následky krutého zacházení před lety, spolu s ní v jejich malém přístavu hospodaří její dcera Alys. Alysiny děti se připravují na budoucí zaměstnání a jejich skromný život naruší až příjezd krásné Livie z Benátek. Ta nepřichází sama, v náručí má malé dítě a tvrdí, že je vdovou po Robovi, který odjel před časem provozovat lékařské povolání v Benátkách. A usadí se u paní Hnilky v jejím domku u přístaviště. Přestože se snaží členům rodiny vlichotit, babičku Alinor neoklame. Ta jí hned ze začátku nedůvěřuje a cítí její podlost. Nevěří ani tomu, co jí Livie namlouvá, totiž, že je její syn mrtev, že se v Benátkách utopil. Livie nezahálí, omotává si kolem prstu i důvěřivou Alys, kterou se nestydí zneužívat jak citově, tak z ní mámit peníze. Největším Liviiným úlovkem je šlechtic James Avery, kterého vůči rodině paní Hnilky tíží zlé svědomí. Paní Alinor ale hrdě odmítá jakýkoliv pokus o pomoc z jeho strany. Nezapomněla mu totiž starou zradu, která ji dohnala skoro až k smrti utopením. A tak James zůstává napospas mazané Livii, která na něj líčí na každém kroku v touze po manželství s ním a hlavně v touze po šlechtickém titulu a bohatství. Lže, podvádí, ale je natolik zdatná, že on jí - i když později snad i pochybuje - raději věří. Mezitím pošle babička Alinor svou vnučku Sarah do Benátek na lodi rodinného přítele, aby zjistila, jak je to s Liviinou pověstí a majetkem tam a jak je to s Robovým utonutím. Sarah se doptává a nakonec se dostane do domu, kde Livie skutečně žila, ale vůbec tam není stařičký správce, nýbrž ďábelsky pohledný Felipe Russo. Dívčina počáteční naivita dostává po pár dnech trhliny a i ona odhalí, jak to s těmi starožitnostmi pro obchodování doopravdy je. A protože jí to dobře myslí, zachrání se před Felipem a možností, že ji bude objev ve skladu stát život. Felipa naštve Liviino zrádné jednání vůči němu, které mu podrobně Sarah vylíčí, a rozhodne se zabránit chystanému sňatku Livie v Londýně tím, že se tam osobně dostaví. Což se opravdu stane, konec tohoto dílu je hodně turbulentní a happy endem nekončí. Co se týče bratra Alinor, Neda, ten provozuje přívoz v Nové Anglii a samotaří ve svém obydlí. Má tu přátele z kmene Indiánů i ve městě. Čím dál tím víc cítí zklamání ve svých nadějích, s nimiž emigroval z Anglie v dobré víře, že se stane svobodným člověkem. Že si tu budou lidé rovni. Jenomže vidí i tady chamtivost, touhu po majetku druhého, rozpínavost bílých osadníků vůči původním obyvatelům. A když začne hrozit oboustranný ozbrojený konflikt, nechce se přidat ani k jedné straně, vždycky by musel jednu z nich zradit a tím i své přesvědčení. Tak se jednoho dne v zimě rozhodne, daruje sousedům svůj dobytek a drůbež a jen se psem a saněmi míří dál na sever.
Je to skvěle napsané a výtečně přeložené. Moc se těším na další díl.

katka134
16.06.2022 3 z 5

Čtení předcházející knihy byl překrásný zážitek, ale v tomto pokračování mě potěšilo snad jen krátké dobrodružství Sarah v Benátkách.

alnahu
18.03.2022 3 z 5

I já jsem se velmi těšila na tuto knihu od mé oblíbemé autorky,ale tentokrát to nebylo ono.Historický příběh který je rozdělen do dvou dějových linií ,které se odehrávají v 17.století v Anglii.Protože jsem první díl nečetla,tak jsem v ději dost tápala a připadal mi dost rozvleklý.Ale to je jen můj názor .

zuzana2599
10.03.2022 5 z 5

Ve zrádných proudech je román, na který jsem se dlouho těšila. Osudy hrdinů první části s názvem V nejistých vodách pokračují po dvaceti jedna letech, kdy do londýnského skladiště dorazí dva návštěvníci. James Avery, bohatý šlechtic hledající ztracenou lásku a syna a krásná dáma z Benátek s malým synkem v náručí. Livie je vdova po Robovi, synovi Alison, který se údajně utopil. Jak falešná a po majetku toužící Livie naruší klidnou domácnost dvou žen ? Alison ani chvíli nepochybuje, že její Rob žije a její historce nevěří.
I tentokrát byl tento historický román podle mého gusta. Možná méně srdceryvný než první část, ale i tak mě čtení moc bavilo a chvíle s knihou jsem si velmi užívala ! Krásné !

luculi
26.12.2021 3 z 5

Z první knihy jsem byla nadšená, další historický román se zajímavým námětem o těžkostech lidského života v chudých poměrech. Celé se mi to opravdu dobře čelo. Ale pak přišlo pokračovací.

První věc, která mě hned po začtení do knihy zklamala, děj nenavazoval na předchozí díl. Nešlo ani o posun v týdnech či měsících, ale rovnou o jednadvacet let! Po tak dlouhém čekání mě tohle totálně srazilo a už jsem nedokázala číst s takovou radostí.

Kniha byla strašně dlouhá a vleklá. Zbytečně moc stránek, které to natahovaly (bichle ní nevadí, ale musí to být poutavě napsané). Ani postavy mě nezískaly. Staré známé hrály docela vedlejší housle, od Jamese jsem čekala mnohem více a Livia byla intrikánka hned od začátku. Ihned mi bylo jasné, že s ní je něco v nepořádku.

A tak jsem nedostala vůbec nic pozitivního. Nešlo o přímé pokračování. Postavy mě vůbec nebraly, nesympatické, suché, ploché, nijak zajímavé. Vyprávění příliš dlouhé... Bohužel tohle jsem po tom čekání číst nechtěla .

evineckY
20.12.2021 5 z 5

Vzdávám hold spisovatelce za její historické znalosti
Tato kniha mně hodně zasáhla. Jsou v ní popisovány začátky osídlování '' Nové Anglie'' a vyhlazování indiánských kmenů - doslov si určitě přečtěte.
A samozřejmě pokračování Alinor a její rodiny.
Rozhodně DOPORUČUJI přečíst všem, kdo má rád historické romány plné faktu a všem, kterým se líbí moje oblíbená Cizinka.

Jeho porážka a smrt byly součástí tažení za vyhlazení jeho národa navždycky, dokonce včetně zákazu jména Pokanoketů. Pronásledování všech amerických indiánů, vymazávání jejich historie a kultury a krádeže jejich majetku a půdy pokračují dodnes.