Špulka modré nitě

Špulka modré nitě
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296322/bmid_spulka-modre-nite-0Zz-296322.png 3 179 179

Jeden dům. Jedna rodina. Tři generace. Rodina Whitshankových oplývá jakýmsi nepopsatelným nádechem výjimečnosti, zároveň se ale podobá jakékoli jiné rodině. V příbězích, které jednotliví protagonisté vyprávějí sobě i jiným, odhalují jen část pravdy – a některé kousky skládačky vyplouvají na povrch až po mnoha letech. Jako ve všech rodinách i v té jejich je spousta lásky a smíchu, stejně jako zklamání a žárlivostí. V centru vyprávění jsou manželé Abby a Red a jejich čtyři děti, především nejmladší syn Denny, neschopný se vázat ani k povinnostem, ani ke vztahům či práci, zároveň rozčilující i přitažlivý, který se do rodiny vrací a zase mizí, rozvíří emoce a stáhne se. Rodinná sága začíná ve dvacátých letech minulého století, kdy do Baltimoru přicházejí Redovi rodiče Junior a Linnie a táhne se až k Abbyiným a Redovým voučatům na počátku nového století. Hlavně se ale odvíjí kolem krásného domu, který patriarcha Junior kdysi postavil pro bohatého zákazníka a pak získal pro sebe.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)

A Spool of Blue Thread, 2015

Miška.Miška
28.02.2017 3 z 5

Příběh se strašně táhnul a chvílema mě ani nebavil. Přišlo mi že autorka měla vymyšlenou zápletku ale ne děj kolem, tam se celkem motala. Moc mi to nesedlo a to mám knihy tohoto žánru ráda.

Abby
25.02.2017 2 z 5

Nenadchne a neurazí. Nenašla jsem nic, čím by mě vypravění zaulajo. Obyčejné povidání o jedné rodině. Bohužel jsem se nedokázala do knihy vžít a prožívat s postavami jejich životy.

ZuKo
18.02.2017 1 z 5

Knižku jsem měla doma dlouho a až čtenářská výzva mi ji vložila do ruky. První kapitola mi přišla fajn ale pak to byla děsná nuda a utrpení to číst do konce. Chtěla jsem knížku odložit ale říkala jsem si, třeba na konci bude nějaké odhalení.

ajka91
07.02.2017 4 z 5

Popravdě, čekala jsem, že kniha bude úplně o něčem jiném. Místy je úsměvná, místy nudná, místy nutí k zamyšlení...Příběh krásně plyne, ale pořád jsem čekala na nějaký ohromující závěr, ten však nepřišel. Je to taková odpočinková kniha. Nevadí mi, že se tam střídají části z přítomnosti a minulosti, naopak to dodává knize na půvabu. Co bych jediné vytkla, tak na mně tam bylo příliš mnoho postav - doteď nevím, čí vnoučata ke komu patří.

Květinka008
07.02.2017 5 z 5

Nesouhlasím, že by se v knize nic nedělo. Děje se tam toho hodně - v mezilidských vztazích, všechna tajemství a křivdy, drobné nuance ve vztazích mezi sourozenci i přiženěnými členy rodiny, zasazení do kontextu doby, zde dokonce několika dob... Nutí i k zamyšlení nad sebou a vlastní rodinou... To, jak rozdílně lidé vnímají vzájemný vztah (Nora - Abby). To, jak je vždy jedno dítě "šéf" a má potřebu druhé sourozence dirigovat, obzvlášť je-li jich víc. To, že matka se bude pro dítě trápit, ať je jakkoliv staré, a jak sourozenecká řevnivost či žárlivost neodejde s dospělostí. Ta nezbytná tolerance mezi manželi k jejich zálibám i osobnostním rysům...

Mně byla nejbližší Abby, svou osobou i profesí, a protože sama pracuji se starými lidmi s demencí, pohled do jejího nitra, jejího vnímání a uvažování, když už okem okolí "bláznila", je neocenitelný. Je neuvěřitelné, že tohle někdo dokázal zachytit na papír bez balastu. Každé slovo je tam, kde má být, a žádné není zbytečné. Rozhovory jsou hutné, a přitom plynulé a neopakují se jako v mnoha jiných knihách. I proto jsem měla pocit, že čtu knihu rozsáhlejší a trvalo mi to déle než jindy.

Jediné, co mi nesedělo, byla druhá polovina knihy, náhlý skok k předchozí generaci - proč bez plynulého přechodu? Ano, bylo třeba některé věci vysvětlit, ale pro mě byla tato část příliš násilná a jiná. A nakonec opět přesun do současnosti a rychlý konec, relativně otevřený...

kikies
06.02.2017 3 z 5

Dobře napsaná, odpočinková a příjemně rozvláčná kniha, podle mě dává přesně to, co slibuje - příběh jedné rodiny, jednoho domu. Není to o ději, takže ano, je to místy nudné, nepřekypuje to napětím, ale pestrostí postav a propletencem jejich vztahů, přesně tak, jak tomu v životě (a v rodinách) bývá. Je to takový ten opravdový pohled na opravdové lidi a opravdový život - a ten nebývá vždy dramatický, netvoří jej jen akční hrdinové a dechberoucí zvraty.

Zuzik21
05.02.2017 1 z 5

Čekala jsem, co se z knihy vyklube, co přijde za pointu. Bohužel jsem čekala marně. Velké zklamání. Kniha byla spíš o domě než o rodině. Tajemství se stejně neodhalila.. a děj byl nuda.

qydko
06.01.2017 5 z 5

Špulka je příběhem jedné rodiny, jednoho domu. Příjemné vyprávění, dobře vykreslené charaktery jednotlivých postav, u knihy jsem si krásně odpočinula.

Evička
30.12.2016

Jak jsem začala, tak jsem u 96. stránky skončila. Knížka mě nebavila, jak napsal Miro67 - hezky napsaná kniha o ničem.

Damato
14.12.2016 3 z 5

Taky jsem po celou dobu čtení čekala, až mě to čtení chytne, přesně jak v komentářích níže uvedených, ale nějak se ten pocit těšení se na čtení nedostavil, ale dočetla jsem ji. Ono se nedá kritizovat děj té knihy- je to o životě, který žijeme my všichni a kdo z nás má rád moc časté rozčeřování klidných vod v našich skutečných životech ? Ruku na srdce, většina našich životů jde v relativním klidu a trochu nudě ( a jak jsme za tu nudu rádi, když najednou přijde nějaké neplánované vzrůšo jsme z toho patřičně vykolejení). Takže pokud se na knihu dívám takhle- dalo se to přečíst, jde přece o jakýsi popis normálního života jedné normální rodiny .

Miro67
30.11.2016 2 z 5

Hezky napsaná kniha o ničem.

ivulka15
20.11.2016 3 z 5

Asi jsem čekala něco úplně jiného.Rodinnou ságu,jejíž děj se bude rozvíjet a gradovat.Ale toto je vlastně vyprávění o životě jedné rodiny.Netvrdím,že život té rodiny byl nezajímavý,jen mi tenhle způsob popisu jejich života prostě moc nesedl.

KACABAK
20.11.2016 3 z 5

Všední kniha o všedních věcech. Mám ráda všední věci, ale tyto byly občas i nudné. Knihou probíhají příběhuyz různých časových období, tak musíte být na pozoru, aby jste příběh správně časově zařadili. Moc se mi líbil originální konec, který vysvětlil název knihy.

alnahu
14.11.2016 1 z 5

Také jsem z této knihy zklamaná, čekala jsem podle názvu, že se rodinný příběh rozvine-jako špulka nití ,ale bohužel jsem se nedočkala. Nudná kniha.

Veriesa
11.11.2016

Totální zklamání. Styl psaní je dobrý a zajímavý a nutil mne číst dál a dál a pořád jsem čekala na pointu. Ta však bohužel nepřišla. Kniha mi vůbec nic nedala.

viviann
03.11.2016 1 z 5

Knihu jsem prelouskala a jak jsem se blizila ke konci, cekala jsem nejakou pointu. Bohuzel jsem se nedockala. Tezky podprumer.

Acquenta
17.10.2016 2 z 5

Ze začátku jsem měla pocit, že knihu ani nedočtu, hrozně mě nudila...ale když přišlo na řadu vyprávění z dětství, jakoby se kniha stala najednou zábavnou a poutavou. Nebýt té minulosti v ní, dám jednu hvězdu. Myslím, že na označení SB dost slabé...

perpe2a
12.10.2016 3 z 5

právě dočteno a pocity mám velmi zvláštní, na jednu stranu jsem si sama říkala, jestli budu číst dál ..stále dokola příběh jedné rodiny a upnutosti na jeden dům, ale styl psaní mě neustále jakoby zvědavě nutil pokračovat a sledovat jednotlivé osudy této rodiny...bylo to zvláštní, jakoby jste si zaskočila na kafíčko k sousedce a vyslechla si celou rodinnou story..takže ano, docela to ušlo, za mě tak 3 a půl hvězdy, ale podruhé už bych ji nečetla

Šárka5875
03.10.2016 4 z 5

Kniha Špulka modré nitě nebude asi čtením pro každého. Mě ovšem bavila. Četla se mi dobře a autorčin vypravěčský styl mi sedl. Nečekejte v knize nějaké velké, dějové zvraty. Příběh plyne velmi pomalu, ale nenudí vás. Autorka popisuje život jedné rodiny, zabíhá i do minulých let. V těchto pasážích se třeba dozvíme, jak rodina přišla ke svému krásnému domu. Určitě mě nejvíc bavilo vyprávění ze současnosti, o čemž je kniha především. Nahlédnutí do minulosti ve dvou částech knihy je celkem stručné. Žádná postava příběhu nijak zvlášť nevyčnívá, dle mého ani zmiňovaný Denny. Celá kniha je psána v er-formě.
Špulku modré nitě doporučuji všem čtenářům, kteří si užívají rodinné příběhy, poklidné čtení. Všichni ostatní, kteří si libují ve svižném vyprávění, překvapivých zvratech, by asi nebyli právě nadšení.

Iwíček
02.10.2016 5 z 5

Musím říci, že tato kniha mě naprosto nadchla a její příběh na mě silně zapůsobil. Kolik toho může jedna rodina zažít v jednom domě, který již obývá třetí rodinná generace? Kdo chce vědět, nechť si tento skvost přečte.

Anne Tyler
americká, 1941