Šťastný muž
Arto Paasilinna
Osamělý stavitel mostů Akseli Jaatinen přichází do vesnice ve středním Finsku, aby zde vedl stavbu nového mostu přes řeku s povzbudivým názvem Smrtná. Most se mu postavit podaří, ale jinak se mu ve vesnici nedaří vůbec nic. S výjimkou dvou žen si všechny znepřátelí: starostu (protože se nechce zapojit do korupčních her), hasiče (protože mu svede nevěstu), faráře (protože se koupe nahý v řece), učitele (protože mu svede manželku)... Jaatinen se ale vzbouří a postupně se mu podaří nejen ovládnout celou vesnici, ale také vybudovat šťastnou rodinu - dokonce se dvěma ženami. Ve vážnější rovině je kniha o tom, že lidé mají právo být jiní, než od nich očekává její okolí, a zaujme i přímočarým mužským pohledem na svět, který je v současné literatuře ojedinělý. Čtenáři v knize ovšem najdou všechno, co si oblíbili v předchozích Paasilinnových knihách: humorné příhody jako vystřižené z grotesky, lehký a čtivý styl na pomezí skutečnosti a fantazie, odvahu a povzbuzení.... celý text
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 2012 , HejkalOriginální název:
Onnellinen mies, 1976
Šťastný muž je překvapivě jedna z nejobyčejnějších Passilinnyho knih. Tentokrát si bere na paškál pokryteckou maloměšťáckou společnost, která přijímá jen to, co zapadá do průměru a obyčejnosti. A také je o tom, že pomsta může být sice trochu krutá, hlavně ale musí být provedená s elegancí a grácií. V neposlední řadě pak autor svým typicky nostalgickým humorem poukazuje na to, že štěstí je vážně relativní pojem.
S Passilinnyho příběhy se to má tak, že si je buď zamilujete od první věty, nebo vás naprosto minou a knihu odložíte s nechápavým kroucením hlavy. Pokud je vám ale blízký poněkud svérázný finský humor, absurdní situace pokládáte za naprosto normální a chápete, že problémy vyřeší sauna, vodka a rybolov, pak nebudete zklamáni.
Skvělá knížka. Některé praktiky, které používal šťastlivec, se mi sice nelíbí, ovšem jemu jsem je odpustil. V rámci skvělé pomsty, jsem mu prostě fandil. Výborně jsem se pobavil a určitě doporučuji.
Velmi uspokojivé.
Četla jsem v červenci 2013. Podle mých poznámek:
Sice bláznivé, ale pravdivé. V extrémech - to takto funguje.
Dobře se čte. Oddychovka.
Překvapuje mne, že autor tuto knihu napsal již v r. 1976, bylo mu 34 let.
Kolem a kolem působivá kniha se zajímavým příběhem, ale ze všech jedenácti knih, co jsem zatím četla, mě bavila nejméně. Z tohoto důvodu dávám jen tři hvězdičky, neboť tomu stále něco chybí.
Zvláštny príbeh, oplatí sa prečítať. Nie je až taký vtipný, skôr pripomína realitu. V niečom.
Paasilinna je PAN spisovatel . Na první pohled pouze humoristická knížka , po zamyšlení nese něco více nežli jen legraci . Pěkné čtení .
Jako vždy, Paasilinna mě nezklamal. Ráda jsem četla i odborný popis stavění mostu, ve spojení s laskavým humorem je to oddychová četba a spousta legrace.
Tento zdánlivě jednoduchý, vtipně a neobvykle podaný příběh stavitele Jaatinena mě okouzlil, nesmírně jsem mu fandila v jeho boji proti maloměšťáctví, který vedl beze všech skrupulí a přitom s velikým citem. Skvělé čtení!
Opět krásné počteníčko. Knížka se hezky četla, mělo to spád. Vždy když vezmu do ruky knihy tohoto autora je to balzám na duši.
Vtipně vyprávěný příběh muže, který k dosažení svých cílů zdolává jednu překážku za druhou. Někdy se mi jeho jednání zdálo i nepoctivé, ale ono to tak vlastně chodí i v životě.
Taky mě dost ničila ta finská jména - Jaatinen a Jaminki - než jsem si zvykla, který je který.
Paasilina je můj oblíbený autor, příběh se mi líbil, ale... jiné jeho knížky se mi líbili přece jen víc... Přesto doporučuju, stojí za přečtwní
Řekla bych, že od tohoto autora jsem četla lepší knížky. Ale i tak to byl skvělý relax a výlet do absurdního světa, kde je možné všechno. Inženýr Jaatinen je vpravdě akční hrdina a i když je to v podstatě lump a darebák, nelze mu nedržet palce.
Lehké a veselé čtení o celkem vážných věcech. Ukázka, jak bojovat proti lidské malosti způsobem 100 x nic umoří i osly. Mám ráda tohoto autora, doporučuji k přečtení.
humor finská literatura pomsta maloměšťáctví vesnice osobitost, svéráznost, jinakost, nerdstvíAutorovy další knížky
2005 | Stará dáma vaří jed |
2006 | Autobus sebevrahů |
2006 | Les oběšených lišek |
2004 | Zajícův rok |
2005 | Chlupatý sluha pana faráře |
Zajímavé, zvláštní, humorné. Na první pohled humorný příběh, ale v některých situacích až krutě reálný.