Stepfordské paničky

Stepfordské paničky
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252237/bmid_stepfordske-panicky-252237.jpg 4 827 827

Perfektná idylická atmosféra v malom útulnom mestečku Stepford pôsobí nielen na čitateľa, ale aj na obyvateľov a najmä na obyvateľky. Počiatočná vidina dokonalosti a sen o skvelom živote sa však v konečnom dôsledku mení na nočnú moru...

Literatura světová Romány
Vydáno: , Motýľ

The Stepford Wives, 1972

kroftik
07.12.2011 4 z 5

Vážně mě baví, jak Levin dokáže z úplně normální ženy (Rosemary či Joanna) udělat během pár chvil paranoidního blázna... Jeho knížky se opravdu moc dobře čtou, jsou originální a neotřelé. Jediné, co mi skutečně vadilo, je překlad tohoto románu, protože některé věci, jsem i jako laik skutečně překousnout nedokázala... To, že pili "krvavou Mary" - dobrá, to že vzali děti do McDonalda na "velkýho Maca" - dobrá, ale to, že hlavní hrdinka vystoupila ze "stejšnu" bylo skutečně už moc... Na závěr bych ještě dodala, že film je neuvěřitelně stupidní. Takže knížku určitě doporučuji, ale filmová verze za shlédnutí rozhodně nestojí.

WEIL
30.10.2011 4 z 5

Tuhle novelu jsem četl jako dospívající, stále ji mám ale v knihovně, a co mě na ní nejvíc zaujalo?

No jako dospívajícího po jejím přečtení nakolik je něco takového možné.
Aby muži měli ženy, které přesně odpovídají jejich představám jak se má žena chovat, jak má jednat, jaká má být. Jen už to není osobnostně ona, už je to "robot".
A každý manželský pár, kdo se do městečka přestěhuje, tak později manželka muže se mění v spořádanou a o sebe a rodinu dbající ženu.
Konec je otevřený, stane se jí další z těch, co se přistěhovaly? Ta "rebelující" už je zkrocena a co ta nová, ta spisovatelka?

Jako dospělý se neobávám, že něco takového je možné, ale jako dospívající ve mě hryzala jistá možnost, že se to nedá vyloučit, že někde prostě jsou lidi "vývojově dál a jiní".

ELKA.
11.10.2011 5 z 5

Knihy od tohoto autora se mi velmi dobře čtou. Po Rosemary má děťátko jsem se vrhla na Stepfordské paničky a ani tato kniha nezklamala.
Ira Levin nechává otevřený konec této novely stejně tak, jako to udělal v Rosemary má děťátko. Je jenom na čtenářovi si domyslet, co se mohlo přihodit. V závěru se dočítá, že Joanna je na živu, ale je jiná. Je krásná a pilná hospodyňka. Je to ta Joanna, jejíž životní osudy jsme sledovali? Je to Joanna - robotka? Nebo je to Joanna, které došlo, že se zmýlila a jenom nyní prostě začala více dbát o sebe a svou domácnost?
Tento velmi zajímavý a poutavý příběh doporučuji všem k přečtení. A pokud by se někdo rozhodl pro filmovou podobu... není Levin jako Levin.

Charmedka
15.07.2011 3 z 5

Musím souhlasit s Grassazione,kniha mě trochu zklamala,film je mnohem mnohem lepší.

Alix
30.11.-0001 4 z 5

Opravdu zábavné! Mužům by se to určitě líbilo...