Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185933/bmid_storocny-starcek-ktory-vyliezol-z-okna-a-zmizol-185933.jpg 4 7316 7316

Stoletý stařík série

1. díl >

Mysleli by ste si, že sa mohol rozhodnúť skôr a mal byť natoľko chlap, aby svoje rozhodnutie oznámil okoliu. Ale Allan Karlsson nikdy dlho o veciach nemudroval. Myšlienka sa ani nestihla usadiť v hlave starého muža a už otváral okno svojej izby na prízemí domova dôchodcov v sörmländskom Malmköpingu a vykročil rovno do záhonu. Pohyb mu vyšiel a nebolo to ani komplikované napriek tomu, že Allan sa práve dnes dožil sto rokov. V spoločenskej miestnosti domova dôchodcov sa asi tak o hodinu mala začať narodeninová oslava. Mal sa nej zúčastniť sám starosta. A miestna tlač. A všetci ostatní starčekovia. A všetok personál na čele s večne mrzutou sestrou Alice. Iba sám oslávenec sa tam nemienil ukázať. Tak sa začala jeho mesačná púť po celom Švédsku – s novými priateľmi a s kufríkom, ktorý mu nepatrí, ale o ktorý sa kadekto vrátane polície veľmi zaujíma... Bezstarostný starček má dosť času spomínať na svoj neskutočne dlhý a pozoruhodne prežitý život. Veď kto sa môže pochváliť tým, že večeral s budúcim prezidentom Trumanom, zviezol sa autom s bývalým ministerským predsedom Churchillom, plavil sa na riečnej lodi s mladou manželkou predsedu Maa či niekoľko mesiacov zdolával Himaláje? Napriek tomu, že Allana vôbec nezaujíma politika ani náboženstvo, zdá sa, že počas minulého storočia ovplyvnil väčšinu veľkých udalostí vo svete... Sto rokov Allan zneisťoval svet iba tým, že bol. A teraz je konečne voľný.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Ikar (SK)

Hundraäringen som klev ut genom fönstret och försvann, 2009

DickBach
23.09.2016 2 z 5

Forrest je super, na Cimrmanovic Jarouška nikdo nemá, zato tohle nemá obdoby. Omlouvám se, ale prostě mi to vůbec nesedlo. Kousala jsem to horko těžko, nebavilo mně to a asi jsem ani nepochopila co tím chtěl autor říci. Psané to je vtipně, občas mně některé zvraty dostaly, rozesmály, ale celkově to byla prostě divné, přespříliš absurdní.

Holister
19.09.2016 5 z 5

Forrest Gump potkává Járu Cimrmana a narodí se jim stařík švédského zevnějšku.

kasilka
19.09.2016 4 z 5

Život je jak bonboniéra, nikdy nevíš co ochutnáš - přesně tento citát vystihuje tuto knihu (i podobnost z Forrestem Gumpem) :)

Marisa
17.09.2016 5 z 5

Naprosto dokonalá kniha, smát jsem se musela většinu knihy a jak už tady bylo zmíněno, část s liškou byla jednou z těch nejlepších :D

Nestorkea
14.09.2016 5 z 5

Staříka jsem četla dříve než Analfabetku a moc mě bavil. Některé Jonassonovy obraty jsou geniální, nedají se vystihnout ve zfilmované verzi díla. Část o pomstě lišce mě dostala do kolen. Dílko celkově se dobře četlo, mělo rychlý spád a děj nečekané zvraty. Za mě palec nahoru.

Karborund
09.09.2016 3 z 5

Bohužel, mé očekávání nebylo naplněno.Je to vlastně jen upravená Analfabetka.Dějová linka minulosti byla alespoň trochu vtipnou historickou fikcí, ale děj současnosti to byla velká slátanina.

callahanh
08.09.2016 4 z 5

Nevím, zda je to dáno všeobecným hypem, který se kolem knihy vytvořil, ale ve výsledku mě vlastně trochu zklamala. Jonassonovi se nedá upřít čtivost a spád, takže je román přečtený opravdu hodně rychle a je psán dost svěžím stylem. Některé nápady jsou výborné a některé situace opravdu vtipné, což je ale dáno i tím, že osobně mám poměrně rád myšlenku alternativní historie. Co mi ale asi nejvíc vadilo, byla překombinovanost děje, která byla v kombinaci s dvěma příběhovými a časovými liniemi opravdu přehnaná. S tím souvisí i to, že pár momentů už mi přišlo vyloženě absurdních a jejich pointa už byla až moc "náhodná" a vysloveně o štěstí, což se mi zdálo hodně nepravděpodobné. Chvílemi se mi taky zdálo, že Forrestem Gumpem se autor přece jen inspiruje až moc a snaha ho napodobit a možná i překonat byla až moc viditelná (tohle ale může být dáno i tím, že jsem knihu přečetl až teď a mohl jsem se na to díky různým upozorněním soustředit víc). Rozhodně ale nejde o špatné dílo, jen je otázkou, zda to někdo bude číst vícekrát, protože na podobná témata už bylo napsáno víc knih a podle mě i lépe. 70%

Pasadenka
08.09.2016 3 z 5

Připomínalo mi to Forresta. Hned mi vytanulo na mysl, jak je škoda, že si takové zážitky ten stařík ani neuvědomí, jen se potácí životem a nechává věci vybuchovat. Ale bylo to fajn. :)

Marčullkas
08.09.2016 2 z 5

Nadšení z knihy nemůžu sdílet za mě ne :( ač mě to mrzí! Mám ji koupenou a doma v knihovně, ale měla jsem hodně práce s dočtením knížky. Snad příběh osloví mnoho jiných!

Pavlusa007
05.09.2016 5 z 5

Naprosto zábavné čtení a snad jsem se i něco dozvěděla o politice 20. století :). Jen jsem se pak, bohužel, koukla i na film a měla z něj pocit, že knihu snad scénárista ani nečetl. Jako by to bylo o něčem jiném...

Anet257
04.09.2016 3 z 5

Kniha byla zajímavá, čtivá. Někdy mi ale příběh připadal zbytečně natažený a zcela nereálný. No je to kniha která aspoň má nápad a na oddych naprosto ideální.

Ľudevit
02.09.2016 3 z 5

Táto kniha nie je dokonalá - nelogické rozhodnutia Alana, ktoré tam boli len preto, aby mohol príbeh ísť ďalej(napr. ukradnutie kufra) mi prekážali a chápem, že náhoda a šťastie sú charakteristické črty tejto knihy, no dejú sa nezávisle od Alana. Jednalo by sa o vážnejšiu chybu, pokiaľ by nebol dej taký zábavný a postavy také charizmatické. A to je to, čo zachránilo túto knihu - charizma. Nemôžem si ani spomenúť na postavy, ktoré by boli tak sympatické aj napriek páchaniu protizákonných a nemorálnych aktivít. Aj tu platí, že humor vám najlepšie priblíži postavu a preto aj napriek hocijakej negatívnej situácií, ktorá sa Alanovi prihodí, riadi sa heslom, ktoré vám navždy ostane v pamäti: ,,Je tak, jak je, a bude tak, jak bude.'' Nie je to nič originálne, nič prevratné, ale nikdy ani nemalo byť. Jedinou úlohou "Starčeka" je pobaviť a to splnil.

avalonek
01.09.2016 4 z 5

Takový Forest Gump ve stoletém provedení.Kniha je hezky napsaná,pěkně se čte a je i příjemně vtipná.Né zas tak,že bych se popadala za břicho,ale Alan je dobrý,pohodový blázen,který prožil svůj život naplno a ještě s humorem..Takže na odreagování dobré č.tení

Jarkatimka
01.09.2016 4 z 5

Nejdřív jsem četla knihu a pak viděla film. Doporučuji v tomto pořadí. Kniha mi přišla barvitější, fantazijní, zábavná...

natalie8531
01.09.2016 4 z 5

Takové štěstí v životě, jako měl Alan Karlsson, bych také chtěla mít!

v.july
31.08.2016 5 z 5

Extra vtipné mi to nepřišlo, ale kniha je skvělá. Skvělý nápad, rozmanitý děj, knižní zpracování je mnohém lepší než film.

Aroucaria
30.08.2016 4 z 5

Jedna neuvěřitelnost za druhou, u které jsem se dost zasmála a sprostota vyjadřování zrzky tomu dala pěkně chilli :-)

IndependentLady
26.08.2016 5 z 5

xxxxxxxxxx

Nikuskaaa
25.08.2016 5 z 5

Bavila me! Super neuvěřitelný příběh.

petruuuna
22.08.2016 5 z 5