Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol
Jonas Jonasson
Stoletý stařík série
1. díl >
Mysleli by ste si, že sa mohol rozhodnúť skôr a mal byť natoľko chlap, aby svoje rozhodnutie oznámil okoliu. Ale Allan Karlsson nikdy dlho o veciach nemudroval. Myšlienka sa ani nestihla usadiť v hlave starého muža a už otváral okno svojej izby na prízemí domova dôchodcov v sörmländskom Malmköpingu a vykročil rovno do záhonu. Pohyb mu vyšiel a nebolo to ani komplikované napriek tomu, že Allan sa práve dnes dožil sto rokov. V spoločenskej miestnosti domova dôchodcov sa asi tak o hodinu mala začať narodeninová oslava. Mal sa nej zúčastniť sám starosta. A miestna tlač. A všetci ostatní starčekovia. A všetok personál na čele s večne mrzutou sestrou Alice. Iba sám oslávenec sa tam nemienil ukázať. Tak sa začala jeho mesačná púť po celom Švédsku – s novými priateľmi a s kufríkom, ktorý mu nepatrí, ale o ktorý sa kadekto vrátane polície veľmi zaujíma... Bezstarostný starček má dosť času spomínať na svoj neskutočne dlhý a pozoruhodne prežitý život. Veď kto sa môže pochváliť tým, že večeral s budúcim prezidentom Trumanom, zviezol sa autom s bývalým ministerským predsedom Churchillom, plavil sa na riečnej lodi s mladou manželkou predsedu Maa či niekoľko mesiacov zdolával Himaláje? Napriek tomu, že Allana vôbec nezaujíma politika ani náboženstvo, zdá sa, že počas minulého storočia ovplyvnil väčšinu veľkých udalostí vo svete... Sto rokov Allan zneisťoval svet iba tým, že bol. A teraz je konečne voľný.... celý text
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 2012 , Ikar (SK)Originální název:
Hundraäringen som klev ut genom fönstret och försvann, 2009
Hodně čtivý a zábavný, několikrát jsem se při čtení rozesmála a jsem z knížky nadšená. :-)
Sice jsem se do knihy musela zpočátku nutit, ale to možná bylo ovlivněno tím, že jsem se musela učit na zkoušky. Jinak je kniha velmi čtivá a humorným způsobem podaná. Dalo by se říci, že se staříkem Alanem prožíváme 2 příběhy - jeho minulé zážitky i současné patálie. Upřímně bych chtěla být v jeho věku také tak vitální (jestli se ho vůbec dožiji :D).
Časem si jistě přečtu další knihu od tohoto spisovatele.
Nedařilo se mi do knihy pořádně začíst a ponořit, přestože ve výsledku mě příběh bavil. Vtipných momentů bylo dost, jsem však na trochu jiný styl humoru. Bylo pro mě těžké zůstat u čtení při líčení různých politických situací, to mě nebralo.
Je mi jasné, že absurdita některých situací je v knize schválně, aby působila komicky, mně to však moc nevyhovovalo.
Každopádně Alan byl pro mě jako postava velmi inspirující. Jeho heslo "Je tak, jak je, a bude tak, jak bude." si v životě začnu přeříkávat častěji.
Nakonec mám po dočtení příjemný pocit a hodnotím knihu velmi kladně.
Kniha je vtipná a má šmrnc ale jak se Alan dostane na bali trochu strácí svou čtivost. I tak je to ale skvělí požitek :D
V podstatě jde o Chucka Norrise, který byl všude, je všemi uznávaný a všemi mastmi mazaný. Jenže já četla knihu v období, kdy mám hodně věcí v hlavě a neměla na něj tolik místa. Za mě průměr.
Taková naprostá blbost a taková skvělá kniha. Několikrát jsem se smála nahlas. Vřele doporučuji.
Musím říct, že autorův humor je brilantní. Knížka celkově byla velmi čtivá a na to, že jsem ji četla v období, kdy jsem se měla připravovat k maturitě, jsem se nikdy nemohla odtrhnout. Poskytovala mi únik z reality, dokázala jsem se od srdce zasmát... Vše se mi zdálo suprově promyšlené a dobře na sebe navazovalo. Těšila jsem se i na film, u toho jsem se strašlivě zklamala. Připadal mi jako naprostý brak. Takže kniha určitě ano, film rozhodně ne.
Až jsem se jednou při čtení na veřejnosti začala smát nahlas na celé kolo. Musím říct, že tohle chtělo hodně práce celé vymyslet. Aby do sebe vše zapadalo jak má, navíc aby děj byl vtipný, plný paradoxů a neskutečného štěstí, které Stoletému staříkovi rozhodně nechybělo. Myslím, že perfektní :). Teď se vrhnu na Zabijáka Anderse a pak na Analfabetku
Stejně jako Bennymu nebo Krásce mi dělalo problém strávit tu věc s mrtvolou, a tak moje jízda se staříkem skončila předčasně, přesněji řečeno u jednoho zdemolovaného BMW. Myslím, že jako ukázka díla tohoto autora to bohatě stačilo.
Alane Alane, tys mi dal!
Ale v dobrém. Takový krásný život. S jakou nevinnou naivitou prožitý, zdánlivě prosťáček. Prostě je to tak, jak má být. Jestlipak se ta "historická" fakta skutečně stala? .... Četlo se mi lehce. Knížka skvělá.
Moje představa o postavách získaná při čtení nebyla překonána filmovým zpracováním. Film se mi zdaleka tolik nelíbil. A těch sprostých slov v něm... až jsem se červenala....
Jedna z nejlepších knih, kterou jsem kdy četla! Naprosto úžasný nenásilný humor. Lehkost, s jakou Alan procházel životem, je obdivuhodná a jeho životní příběh neskutečně milý. Opravdu skvělá kniha, jsem z ní nadšená.
Škoda toho konce vycucanýho z prstu, autor se už na konci do příběhu zamotal, jinak to ale bylo super čtení.
Musím říct, že Analfabetka byla o hodně lepší....ačkoliv pasáž z návštěvy u Stalina....to jsem byla mrtvá smíchy: můžu se na něco zeptat? Proč si neoholíte ten knír? To mě dostalo, ale jinak, podle mě...slabší....
Nemůžu říct, že by to nebylo vtipné .. ale zároveň to taky nemá hlavu a patu. Takže po třech pokusech knihu dočíst jsem to vzdala někde v cca polovině příběhu. Můj přítel to zase přečetl jedním dechem, proč ne...
Když jsem začala číst tuhle knížku, tak po pár stránkách mě napadlo, že ten člověk píše stejně jako Jaroslav Hašek psal Švejka a pak jsem si na přebalu knížky přečetla, že je to jeho oblíbený autor. Příběh byl...neuvěřitelný. Co dodat!
Dokonale do podrobnosti premyslený príbeh, ale kvantum informácii, akcií a zápletiek ma troška nudil a niekedy som sa musela vrátiť a prejsť si pasáž znova, pretože som sa pristihla pri tom, že už dej nevnímam. Dostáva 4* za snahu, ale znova by som ju už nečítala.
Jak kniha tak film mě velmi pobavil.