Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol
Jonas Jonasson
Stoletý stařík série
1. díl >
Mysleli by ste si, že sa mohol rozhodnúť skôr a mal byť natoľko chlap, aby svoje rozhodnutie oznámil okoliu. Ale Allan Karlsson nikdy dlho o veciach nemudroval. Myšlienka sa ani nestihla usadiť v hlave starého muža a už otváral okno svojej izby na prízemí domova dôchodcov v sörmländskom Malmköpingu a vykročil rovno do záhonu. Pohyb mu vyšiel a nebolo to ani komplikované napriek tomu, že Allan sa práve dnes dožil sto rokov. V spoločenskej miestnosti domova dôchodcov sa asi tak o hodinu mala začať narodeninová oslava. Mal sa nej zúčastniť sám starosta. A miestna tlač. A všetci ostatní starčekovia. A všetok personál na čele s večne mrzutou sestrou Alice. Iba sám oslávenec sa tam nemienil ukázať. Tak sa začala jeho mesačná púť po celom Švédsku – s novými priateľmi a s kufríkom, ktorý mu nepatrí, ale o ktorý sa kadekto vrátane polície veľmi zaujíma... Bezstarostný starček má dosť času spomínať na svoj neskutočne dlhý a pozoruhodne prežitý život. Veď kto sa môže pochváliť tým, že večeral s budúcim prezidentom Trumanom, zviezol sa autom s bývalým ministerským predsedom Churchillom, plavil sa na riečnej lodi s mladou manželkou predsedu Maa či niekoľko mesiacov zdolával Himaláje? Napriek tomu, že Allana vôbec nezaujíma politika ani náboženstvo, zdá sa, že počas minulého storočia ovplyvnil väčšinu veľkých udalostí vo svete... Sto rokov Allan zneisťoval svet iba tým, že bol. A teraz je konečne voľný.... celý text
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 2012 , Ikar (SK)Originální název:
Hundraäringen som klev ut genom fönstret och försvann, 2009
Asi ani tak nejde o to, že by člověk neměl smysl pro humor, ale spíše postrádá smysl pro Švédský (v podstatě skandinávský) humor. Tahle knížka je prostě jiná, ale já jsem si ji navzdory, pro mě nezáživného tématu atomových bomb, velice oblíbila.
Knihu jsem přečetla jedním dechem, ovšem filmové zpracování mně velmi zklamalo. (jak už to bývá)
Ze začátku mě kniha docela bavila,ale pak bylo vše stále dokola,nic překvapivého, nudila jsem se,tak jsem knihu ani nedočetla, nedalo se.
Tolik povyku a očekávání! Ale pro co? No přece pro nic. Průměr, průměr, obyčejný průměr. Jednoznačně přeceňovaná knížka protlačená mainstreamem. Stoletý stařík by se dal shrnout dvěma slovy: čtivá nuda. Je třeba říct, že začátek je dobrý, ovšem později se začne nabalovat stále více „vycpávky“ na úkor samotného děje. A jestli vyprávění z minulosti je opravdu tak vtipné, tak bohužel asi nemám smysl pro humor.
Nekonečná, nefalšovaná nuda.
Ten starouš, který měl zálibu v lihovinách a v hlavě nosil vzorec na výrobu atomové bomby, mi nebyl úplně nesympatický, ale že bych byl nějak nadšený z té jeho anabáze, co začala v záhonu macešek pod oknem důchoďáku, to ani náhodou. Střídání přítomnosti, v níž se kolem něj zformovala svérázná parta lidí plus jeden tlustokožec, a retrospektivní vyprávění o jeho více než dobrodružném životě mělo sice z literárního hlediska dobře zvolenou formu, ale obsah mě nijak zvlášť nebral. Jo, chvílemi jsem se docela i bavil, ale celkově považuji knihu spíš za průměrnou. Nejvíc se mi líbil její název.
Váhala jsem mezi třema a čtyřma hvězdičkama. Nebylo to špatné, ale nestrhlo mě to. Stařík je sympatický, ale občas mi s ním docházela trpělivost. Mám ráda lidi, co vysvětlují a stařík přitom klidně pokrčí rameny a jde dál. Jinak je příběh originální, úsměvný a proplétání historií velice elegantní. Příjemné čtení.
knihu jsem si vybral na základě upoutávky na film. V podstatě dva příběhy, jeden od 0 do 100 let, druhý od 100 let pár týdnů... Plus příběh nešikovných zločinců a příběh vyšetřujícího detektiva. Líbí se mi protínání a těsné míjení postav "jednotlivých" příběhů. Je jasné, že dříve či později se musí "potkat", aby mohla kniha skončit. Moc mě kniha bavila a už se těším na porovnání s filmem, který jsem si schválně schovával až na dobu, kdy budu mít knihu přečtenou.
Tato kniha z mého pohledu patří mezi ty lepší, i když...
Nepatřila mezi ty, které bych četla jedním dechem (když jsem měla tuto knihu rozečtenou, tak jsem během to stihla přečíst další 3), našla jsem pasáže, které jsem vlastně ani nevnímala, ale celkově je příběh zajímavý, místy úsměvný :)
Chvíli trvá, než si člověk zvykne na autorův styl psaní. Pak se ale začte do úchvatného životního příběhu Alana Karlssona a vychutnává si každou stránku. Pravda, jen té politiky mohl autor trochu ubrat. Proto 4/5.
Ze začátku mě odbočky do minulosti neskutečně iritovaly, protože zdánlivě odbočovaly od hlavní linky a zpomalovaly tempo čtení. Ke konci knížky mě už ani nezajímal osud v přítomnosti, neskutečný slepenec podivuhodých náhod a příhod (slon!), zato pohnutá staříkova minulost ano - vystavěná na formuli Forresta Gumpa - u všeho zásadního byl a nevědomky vše ovlivnil do dnešního stavu :)
Na knihu jsem dlouho čekala, ale celkem mne zklamala. Dávám jen dvě hvězdičky. Jednu za název a druhou za nápad - napsat humorný příběh o starém člověku. Bylo tam příliš mnoho politiky, ta sice bohužel ovlivňuje náš život, ale mnohem lepší je tvářit se, že neexistuje. Do toho občas nějaká jiskřička humoru. Muž jménem Ove bývá přirovnáván k této knize, ale mně se zdál mnohem lepší. Možná je to tím, že mu nebylo sto let:)
Celou dobu jsem měl pocit jakéhosi déjà vu. Nakonec mi to docvaklo. Ta lehkost s jakou Alan prochází všemi potížemi a zoufalství ve kterém často zanechává své okolí trochu připomíná dobrodružný život bankéře Lievena ze Simmelovy knihy Nemusí být vždycky kaviár.
Začátek knížky je poměrně pomalé, vleknoucí se "co si". Nicméně hned po probuzení hlavního hrdiny na svobodě - u přítele Julia - začíná strhující kanonáda, tak neuvěřitelně propletených životních příběhů, že má čtenář pocit, že alespoň na jednom z nich musí být smítko pravdy! :)
Cynický sarkasmus tažený do extrémů. Místy mi knížka připomínala adaptaci našeho nestárnoucího Cimrmana, říznutá přiměřenou dávkou barona Prášila.
"Je tak, jak je, a bude tak, jak bude", nestárnoucí pravda :)
PS: Knížka je rozhodně popisnější a - z určitého úhlu pohledu - i lepší než film. Ale filmu samotnému také nelze moc vytknout.
Na humorně laděný román je tam až moc nudné politiky, jak tu již někdo napsal.. Těžko jsem se touto knihou prokousávala
Keby som mohla tak dam 10 hviezdiciek tejto knihe A JA som ju tak odkladala vyse 2 mesiacov v policke a len hladela na obalku a tento cas 5 minut po precitani knihy si bucham hlavu preco som ju odkladala KNIHA Je FAMOZNa HUMORNA TOTO MUSI KAZDi precitat .100 bodov za Amandu a falosneho Einsteina A skoro na konci dialog Starcek vs veza Bali zabijak Tesim sa na dalsiu knihu aj ked tato bude vzdy najlepsia keby dom ju nemusela vratit zajtra do kniznice dam si repete
Naprosto úchvatné čtení. Takové knížky se čtou samy a nejlepší by bylo, kdyby nikdy neskončily. Jen bych rád věděl, kolik jim z těch peněz zbylo :-)
Pomalý rozjezd, ale po pár desítkách stránek příběh dostane šmrnc, konec knihy, kdy prolínání minulosti a přítomnosti splynou do jednoho je prostě dokonalý. Některé pasáže mě tak rozesmály, že jsem je musela předčítat i ostatním členům rodiny. Tuhle knihu opravdu doporučuji.
po prvých 100 stranách som bola nadšená, ale postupne ma prestali baviť kapitoly z minulosti, ktoré som nakoniec preskakovala. inak kniha je super.
Příjemná odpočinková kniha. Ale chvílemi se musím přiznat, že jsem dočítala už jen proto, abych věděla, co ještě příjde...
Strata času. Neskutočne prekombinované, neúmerne pritiahnuté za vlasy, skutočne nerozumiem, čo robí túto knihu takou populárnou – mne pripadá ako knižné vydanie lacnej, povrchnej a nepodarenej americkej komédie, ktorú by som vypla najneskôr po minúte. Zo začiatku som sa síce párkrát pousmiala, no potom už ani to nie... snažila som sa túto s prepáčením hlúposť dočítať čo najrýchlejšie a tváriť sa pri tom čo najmenej skepticky. :-)
Nič pre mňa, dve hviezdičky.