Fantom z Blackwoodu

Fantom z Blackwoodu
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475874/bmid_fantom-z-blackwoodu-Z9v-475874.jpg 4 870 870

Strašidelné domy série

Mara je dcerou spiritistů. Její dětství bylo plné seancí, podvodných zaříkávačů duchů a řečí o jejich přítomnosti. Když odešla z domu svých rodičů, přísahala, že do svého života už nikdy nevpustí pověrčivost. Je připravena se svým snoubencem Neilem začít nový život ve světě, který je založený na racionalitě a faktech. Její minulost se jí ale ještě nechce pustit. Mara a Neil koupí dům u Blackwoodu, zchátralou budovu daleko za městem. Jsou varováni, že se v rozpadající se budově dějí podivné věci. Dveře se samy od sebe otevírají, hlasy uprostřed noci šeptají, na zdech se objevují zakrvácené otisky rukou a ve sklepě se vyskytují studená místa tam, kde byl zavražděn původní majitel domu. Dům byl ale opravdu levný a Mara ho miluje, takže je rozhodnutá si varování nevšímat. Protože duchové přece nejsou skuteční… …nebo ano?... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Fobos

The Haunting of Blackwood House, 2015

Drahuska12
02.12.2021 4 z 5

Je to 3 kniha, kterou jsem od autorky přečetla a myslím si, že byla velmi čtivá jako předchozí díly. Musím říct, že jsem knize chtěla dát 5*, ale jelikož mi občas hlavní hrdinka pěkně lezla na nervy, musím jednu hvězdičku odebrat.
Ale jinak se mi příběh moc líbil, a všem milovníkům duchařských příběhů ho s klidným svědomím doporučuji!! :-)

Veronika2692
30.11.2021 4 z 5

Další fajn kniha od Darcy. Tato asi více uvěřitelna, než jiné od ní. Líbila se mi, všechny její knížky jsou výborně napsané, čtou se vlastně sami. Hlavní postavy taky sympatické.

Vladii
30.11.2021 4 z 5

Z této knihy mám rozporuplné pocity. Příběh slabý, konání postav kolikrát nesmyslné, hlavní postava "na facku"... A i překlad má značné rezervy. Na druhou stranu jsem se do knihy rychle začetla a navzdory výše zmíněnému mě bavila. A co víc... Bála jsem se! Vždycky jsem si přála, aby už bylo ráno...:) Kniha tedy splnila, co měla, takže dávám 4 hvězdičky. Hezkým zpestřením jsou i povedené ilustrace.

Johny_H.
28.11.2021 5 z 5

Tak tato série je opravdu celá povedená. Doufám že co nejdříve vyjde další díl. Nádherně podaná atmosféra a charakter postav. Jediné co se dá těmto knihám vytknout je, že spíše nežli hororové knížky jsou to knížky s Horovým nádechem. Tedy nejsou strašidelné spíše mají jen atmosféru hororu. Nic méně strach je relativní pojem a každý má tu hranici jinde číst je na druhém stupni asi se u nich budu bát i já.

terezarath
26.11.2021 4 z 5

Zatím asi nejlepší kniha z celé série. Příbeh byl poutavý, námět zajímavý, občas u toho oravdu člověku naběhne husí kůže. Není to sice horor, u kterého se budete klepat strachy celý čas čtení, ale má své mrazivé momenty, Jediné, za co jsem musela strhnout jednu hvězdu dolů, byl přístup hlavní postavy. Hlavně mám na mysli její rychlou změnu názorů. Když si za něčím hlavní hrdina svéhlavě přes půl knihy stojí a pak během půl stránky naprosto obrátí, to se mi moc nezamlouvá.

andrea7459
26.11.2021 5 z 5

No teda, to bylo něco. Já měla takový strach..za mě 5 hvězdiček. Už jdu hledat něco klidnějšího, poslední knihy ,co jsem četla, byly z této série, takže teď potřebuji trochu klidu.Uf.

nela3812
25.11.2021 3 z 5

Fantom je 6. dílem série Strašidelných domů a mé druhé setkání s touto sérií. Ačkoliv zde nebylo mnoho mrazivých a děsivých kapitol, tak bylo toto setkání o něco lepší než přechozí.

Už vím, že od knihy nemám očekávat děsivý horor, nicméně i tak tam okamžiků, k hororu přirovnatelných, bylo pomálu. Autorka s tím velmi dlouho otálela a proto je velká část knihy především příběhem o rekonstrukci domu a vztahu Mary a Niela. Čtivé to bylo, o tom žádná, ale kde je alespoň ta špetka strašidelna, které je čtenářům slibováno?

Co musím vyzdvihnout, jsou zajímavé hlavní postavy. Racionální Mara a nábožensky založený Niel, kteří se skvěle doplňovali. Ze začátku mi byla Mara velmi sympatická, ale po čase už mi její počínání přišlo hloupé a ztratila tím u mě dost bodů. Naopak Niela jsem si s každou stránkou oblíbila více a více, především když postupně odkrýval historii spojenou s domem. Ta byla sama o sobě velmi propacovaná a pro mě opravdu zajímavá. Rozhodně je to část, která mě na knize bavila nejvíce.

V prvních 2/3 knihy lze jen stěží hledat kapitoly, ze kterých vás bude mrazit. Zato poslední 1/3 knihy je naprosto nabitá nadpřirozenými jevy a duchovnem. Kéžby to autorka více rozložila v průběhu celé příběhu a neschovávala si vše až na závěr příběhu. Nakonec to však trochu vyrovnala rozuzlením celé zápletky, která se kolem domu postupně stáčela. Osobně jsem to nečekala a autorka tím získává body navíc za překvapivý konec.

Než vyslovím verdikt, musím ještě pochválit ilustrace, které tuto novinku doplnili. Vidím to jen já nebo Vám také jedna z nich připomínala A.Jolie?

Za mě je to tentokrát 3,5-4/5 a rozhodně nad autorkou ještě nelámu hůl. Další knihy ze série na mě už doma čekají a já se upřímně těším, která z nich ve mně probudí nejvíce mrazivé pocity.

kolacky
24.11.2021 4 z 5

Dobré počtení. Jen souhlas - Mara by chvílemi potřebovala proplesknout.

barack
22.11.2021 2 z 5

Velmi slabé. Pokud stojíte o napětí, přeskočte první 2/3 knihy. Hlavní postava nesympatická, až to bolí. Z knih autorky jedna z těch nejslabších.

judas.1988
21.11.2021 4 z 5

Knížku jsem přečetl za tři večery,autorka dokáže udržet jakési napětí a čtivost i když se v příběhu nic neděje.To je hodně fajn věc.Poprvé taky musím objektivně napsat že mi to ani nic nepřipomínalo,žádný film ani Kinga,jehož bude autorka fanynkou:-D Na to vsadím boty i s ponožkama. Čtyři hvězdy dávám proto že jsem chlap a přece jen to bylo trochu sladší.A taky proto že hlavní hrdinka mi svými postoji a názory úplně na všechno tak nějak neseděla.Jinak mezi sérii strašidelných domů padne skvěle.Krásná obálka... Jenom ty ilustrace mi přijdou trošku navíc ale nijak to neruší.

Damonka18
18.11.2021 4 z 5

Za 1. Hororové knihy zrovna nemusím, ale tuhle sérii jsem si zamilovala. Hlavně díky prvnímu dílu. Za 2. Krásné ilustrace. Dodávají knížce a ději šmrnc. Za 3. K ději nemám moc co říct. Dobře napsané, trochu předvídatelné, žádný velký zvrat, spíš takové pohodové čtení. Stále to nepřebije první díl této série.

Monkas1
17.11.2021 5 z 5

Za mě určitě ano, doporučuji

marrie5227
16.11.2021 4 z 5

Páni.. hodnotit tuto knížku je pro mne opravdu těžké. Mám doma všechny díly série Strašidelné domy a touto jsem začala. Ze začátku se mi kniha zdála trochu zdlouhavá, možná mírně nudná, ale postupně se rozvinula ve velmi příjemný, strašidelný příběh, který mě moc bavil. Chvílemi jsem byla opravdu napjatá a moc jsem si to užívala.
Konec knihy se mi líbil, příběh měl příjemné zakončení.
Jednu hvězdičku ale odebírám, protože mi vůbec nesedla hlavní postava, a to hlavně na začátku. Mara mi připadala chvílemi opravdu nepříjemná a doslova mne vytáčela! :D
Jinak nemohu porovnat s ostatními knihami, ale moc se těším, až se k nim dostanu, autorka mě baví a moc mi sedí!

LadyCharlene
16.11.2021 4 z 5

Toto je mé první setkání s autorkou, takže zatím nemohu porovnat s předešlými domy, ale tato kniha mě určitě nezklamala. Děj celkem plynul, kniha měla i příjemné rozuzlení a na konci slzička dojetí ukápla. Dokázala bych si knihu představit jako film, žádný extra děsivý zážitek si nepředstavujte, ale když čtete v temném pokoji a najednou se nocí ozve úplně běžný zvuk, možná zpozorníte.

Anette99
15.11.2021 5 z 5

Zatím top díl. Tak akorát strašidelný, dům měl půdu i sklep konec byl, jako ve všech knížkách ze série dobrý, ale ne přeslazený. Líbí se mi nápad s ilustracemi, které pěkně knihu doplňovaly, a doufám, že se budou vyskytovat i v dalších dílech. Jinak je to skvělá četba k tomuhle pochmurnému listopadovému počasí. :)

milanříský
14.11.2021 3 z 5

Téma strašidelných domů je nesmírně oblíbené desítky let, Darcy Coates se nejen u nás těší díky své sérii věnující se všemožným prokletým barabiznám neuvěřitelné pozornosti. Paradoxně fokus na sérii strašidelných domů trochu zastiňuje její zajímavější odbočky, česky vyšla skvělá Kořist, v budoucnu doufám ve vydání scifi hororu Parasite a tajemného Dead Lake, které ji ukazují jako mnohem zručnější autorku.

Fantom z Blackwoodu totiž nijak nepřekvapí. Hlavní hrdinové, Mara a Neil jsou černobílé figurky - on bázlivý, ona neohrožená a jediný jejich vývoj přichází ve chvíli, kdy Mara uvěří, že v domě za pár dolarů opravdu straší. Tohle prozření trvá dlouho, je lemované otravnými řečmi a neustálými pokusy o racionální výklad, protože její rodiče byli něco jako manželé Warrenovi a ona z principu jakékoliv bubáky zavrhuje. A tak čtenář čeká a čeká, kdy konečně racionální vysvětlování hodí za hlavu a nastane očekávaný souboj se zlem.

Bohužel oba hlavní protagonisté jsou z otravné kategorie „nechte je umřít co nejdřív“ a jejich dialogy jsou útrpné. Coates je psát neumí a tak moment, kdy jejich trylkování přeruší poněkolikáté dupání na půdě, je spásný. Bohužel, ani finální zúčtování není uspokojivé a ukazuje, že Fantom z Blackwoodu je primárně pro nenáročné čtenáře, kteří občas o horor lehce zavadí. Ostatní tohle večerníčkové strašení spíš pobaví.

bupilla
14.11.2021 4 z 5

Ja som si knihu užila, už viem, čo mám od Darcy čakať, takže za mňa áno - ďalšia pútavá rozprávka pre dospelých :)
Mara mi neskutočne liezla na nervy :D Bol to ale zjavný zámer autorky, takže sa jej to naozaj podarilo a je to takto v poriadku :)
Ilustrácie sú majstrovské a dej vhodne dopĺňajú, na mňa teda fungovali výborne, hlavne niektoré boli naozaj super desivé v spojení s dejom :)
Dúfam, že budú ešte ďalšie príbehy o strašidelných domoch od tejto autorky a že ilustrácie sa stanú dobrým zvykom :)
Tiež mi trošku vadili tie miláčikovania a zlatíčkovania hlavných hrdinov, ale samotný fakt, že tu máme pár zamilovaných ako hlavných hrdinov mi prišiel osviežujúci :)
Knihu odporúčam a kľudne aj tým čitateľom, ktorí sa bežne hororom vyhýbajú :)

simona g.
14.11.2021 4 z 5

Jako vždy, solidní hororovka :). Její knihy frčí jak drak! Moc dobře se čtou, děj letí jako blázen. Velká spokojenost, jen jednu hvězdičku dolů za trochu moc "sladka" v podobě vztahu hlavních postav. Tam bylo, na můj vkus, trochu moc "růžovo". Ale jinak bomba, supr, doporučuji!!!

Nina291
13.11.2021 5 z 5

Konečně knížka, která mě bavila. Styl psaní DC mi vyhovuje a s každou další knížkou je lepší. Dokonce ani konec nebyl špatnej. Těším se na další strašidelný dům

kachnat
10.11.2021 5 z 5

Další skvělý příběh. s každou další knihou mi přijde lepší a lepší. Pro mě odpočinkové čtení, od kterého se neodtrhnu.