Fantom z Blackwoodu
Darcy Coates
Strašidelné domy série
Mara je dcerou spiritistů. Její dětství bylo plné seancí, podvodných zaříkávačů duchů a řečí o jejich přítomnosti. Když odešla z domu svých rodičů, přísahala, že do svého života už nikdy nevpustí pověrčivost. Je připravena se svým snoubencem Neilem začít nový život ve světě, který je založený na racionalitě a faktech. Její minulost se jí ale ještě nechce pustit. Mara a Neil koupí dům u Blackwoodu, zchátralou budovu daleko za městem. Jsou varováni, že se v rozpadající se budově dějí podivné věci. Dveře se samy od sebe otevírají, hlasy uprostřed noci šeptají, na zdech se objevují zakrvácené otisky rukou a ve sklepě se vyskytují studená místa tam, kde byl zavražděn původní majitel domu. Dům byl ale opravdu levný a Mara ho miluje, takže je rozhodnutá si varování nevšímat. Protože duchové přece nejsou skuteční… …nebo ano?... celý text
Literatura světová Horory
Vydáno: 2021 , FobosOriginální název:
The Haunting of Blackwood House, 2015
Strašidelná klasika od Darcy Coates, kterou čtenář očekává a kterou dostane, ale v tomto případě jsem postrádala trochu akce a možná i romantiky. Hlavní hrdinové mne absolutně neoslovili a jejich vztahu jsem nerozuměla. Nezávislá Mara, hodný, ale naprosto tupý Neil a Ti vymítači...na filmovém plátně by to byla možná zábava, především co se vizuální stránky týká, ale na stránkách knihy mne přelévání energií příliš nebralo. Darcy Coates má rozhodně lepší tituly!
Darcy duchařiny prostě umí !!! :)
Opět nezklamala a navíc (příjemně) překvapila ilustracemi, které jsou v knize novinkou.
Jako vždy byl příběh velice čtivý, autentický, místy hodně temný a hlavně celou dobu napínavý :)
Líbily se mi pasáže, kde člověku lezl mráz po zádech z představy, že by byl čtenář na místě Mary a měl prožívat okamžiky, které i ona zažívala a zpočátku "v pohodě" zvládala :).
Jako bonus pro mne byl i vztah mezi Marou a Neilem, který si vším prošel a jejich láska, která u mě tak nějak vyrovnávala ten strach a temno v knize :))
Pro mě druhá nejlepší ze série. Hezky se četla, překvapivě zvraty tam měla a konec, který jsem nečekala. Mě se postavy líbily, jen Mara mě občas štvala svojí samostatností. Jinak pěkně čtení.
Zajímavý a poutavý příběh. Kniha mě bavila, jen jsem pořád čekala, že se některé oblasti více rozvinou, ale nestalo se tak. Každopádně celkový dojem mám velmi dobrý.
Za mě nejlepší ze série i díky ilustračními, které klidně mohly být i v předchozích k knihách. Trochu mi vadilo jak hlavní postava pořád nevěřila a pak najednou buch a obrátila… mohlo to být trochu postupně. Jinak nemám co vytknout :)
Moje druhá kniha ze série strašidelných domů a Darcy prostě umí :-) Hlavní postavu jsem tedy nemusela hned ze startu, úplně mě místy vytáčela, ale nakonec si spravila reputaci. Hodně dobře vymyšlený příběh, závěr i celkem uvěřitelný, lepší než Ashburni ;-) Určitě doporučuji :-)
Tak tahle kniha od Darcy byla pecka. Uz od zacatku jsem se pekne bala a knihu jsem v noci cist nemohla, cetla jsem ji posrabacku pekne pres den :D Mělo to super atmosferu a kiha je opravdu ctiva. Tentokrát me Darcy opravdu nezklamala .
Na tuto knihu jsem se moc těšila a celkově mě opět nezklamala.
Děj byl pěkný, vše dobře popsané, ale bez zbytečných kudrlinek, což oceňuji.
Prolínání mezi klidnou a napínavou stránkou je naprosto super.
Jediné, co mě trošku vadilo, byla povaha hlavní hrdinky. Ta byla tak strašně "soběstačná", že bych s ní nevydržela - takže její minusové body vynahradil Neil, který byl naopak takový dobrák, že bych nevydržela ani s ním :)
Ale určitě parádní čtení na večer!
Po přečtení všech předchozích "Strašidelných" domů, jsem měl veliké očekávání a zároveň veliký strach, aby kniha byla dobrá a příběh neupadl ve stínu ostatních titulů. Překvapilo mě (když už jsem si myslel, že už nebude moc co vymyslet a bude to jen stejný příběh v jiném domě), že se v tomto žánru dá najít další úplně jiný příběh, který vás opět vtáhne do děje.
Pokud se soustředíte na detaily (a platí že co se řekne v předchozích příbězích), děj a vyřešení, dokážete číst předem (možná je to i záměr)
Ze všech předchozích jsem se už poučil a knihu jsem se snažil číst hlavně po večerech a při čtení jsem poslouchal bílý šum v podobě deště až bouřky. Krásně to dokreslilo atmosféru a uplně mě to do Blackwoodského domu vtáhlo
dávám 3 hvězdy za tu číču Maru. Ta je na potlamě už od začátku. Dlouho mě hlavní postava tak nelezla na nervy, jako tady tato. A jak do toho domu přijela Erika s tím Damianem, tak se mi úplně vybavila série V zajetí démonů a jeho hlavní hrdinové Ed a Loraine Warrenovi. A to mi vadilo. Nějak mi do toho příběhu nezapadli. Ale někdo tu holku zachránit musí, když celý život popírá, co je naprosto zjevné a ještě kolem sebe kope. Čekala jsem, že její rodiče jí přijedou na pomoc.
Tak nesympatickou hlavní postavu Mary, jsem ještě v žádném příběhu nepoznala… opravdu mi vadila!
Jinak příběh je propracovaný a dobře se čte…
Moje čtvrtá kniha od autorky a musím říct, že nezklamala. Na začátek musím akorát vytknout, že anotace v pár věcech neodpovídá knize. Zaprvé v knize nikde nebylo, že by byli snoubenci. A zadruhé dům koupila pouze Mara, fakt jenom Mara (po přečtení pochopíte, že v tom je rozdíl).
Fantom z Blackwoodu má vlastně jenom dvě hlavní postavy a pak se tu vyskytne pouze někdy nějaká postava navíc, takže byste si ty dva měli aspoň trochu oblíbit. Neil byl pro mě velký sympaťák, ale Mara mi často lezla na nervy. Na konci jsem byla ráda, že se její postava nějak vyvinula. Také mě příjemně překvapily ilustrace a doufám, že budou i v další plánované knížce ze série.
Škoda, že se nikde objevil pronásledovatel s vařeným zelím :)
Fantom z Blackwoodu je v poradí už šiesta kniha z voľnej série o strašidelných domoch od Darcy Coates. Opäť to bola taká rozprávka s hororovým nádychom, presne ako všetky predošlé diely. Ja som s týmto príbehom veľmi spokojná, pretože som dostala presne to, čo som od knihy očakávala.
Darcy totiž píše veľmi jednoducho a čítavo. Ide priamo k veci, hneď na začiatok nám pekne predstaví hlavných hrdinov a ako sa do strašidelného domu dostali. Po zoznamovacom začiatku sa postupne prepracuje k jemne (ale nie príliš) mrazivej duchárskej zápletke, ktorá napriek rôznym klišé (ktoré k tejto sérii jednoducho patria a bez nich si ju ani neviem predstaviť) funguje ako hodinky.
Najviac na mňa zapôsobila perfektná temná atmosféra a dobre vybudované charaktery postáv. Hlavná hrdinka Mara bola "občas" úplne neznesiteľná a jej priateľ Neil na mňa sem-tam pôsobil akoby tam bol iba do počtu, no možno práve preto boli ich charaktery pre mňa uveriteľné a bavili ma.
Nebola to najlepšia kniha zo série, stále u mňa vedie tretí diel ( Přízraky domu Carrowů), ten bol jednoznačne najlepší a najhororovejší, napriek tomu radím Fantoma z Blackwoodu medzi tie podarenejšie. No a na záver musím vyzdvihnúť to, čo je v tomto diele špeciálne. Ako jediný totiž obsahuje ilustrácie. Sú naozaj prepracované a dokonale dopĺňajú dej.
Ak ste ešte nesiahli po tejto sérii, tak jej určite dajte šancu. Všetky knihy sú také príjemné mrazivé oddychovky s rozprávkovým nádychom a sú úplne ideálne na večerné čítanie pod dekou a s čajom v ruke.
přijde mi, že autorka se snaží vrátit kvalitou k jiným dílům ALE!! v téhle knize je hrdinka tak příšerná, že bych jí klidně i něco ošklivého přála...
Četla jsem po nocích a fakt jsem se bála :) hvězdička dolů za ty romanticky ukňouraný pasáže.
Příběh jako celek se mi líbil. Trochu bych přidala po hororové stránce, až na konec, se tam toho strašidelného tolik nedělo. Mary mě trochu štvala tím, jak zarytě chtěla v domě zůstat a že tam chtěla zůstávat přes noc sama. Já bych v cizím domě sama být přes noc nechtěla, natož v takovém to a hrozně mě tím deptala :).
(SPOILER) No nic moc. Nebyl to nejhorší dům ze série, možná kdybych ho čet mezi prvníma, tak bych byl víc spokojen, ale příde mi to všechno podle jedný šablony. Neni to špatný čtení, to vůbec, ale za poslední dobu jsem pár hororů přečet, takže to se mnou nic nedělá, prostě sem se nebál. Navíc duchové tady mi přišlo za moc nestáli, málo děsivý, což je škoda. Určitě šlo trošku přidat. Do toho mi nebyla moc sympatická hlavní hrdinka (hlavně furt zdůrazňování toho, že nežere salát) a klasický klišé ignorování naprosto zjevnýho nebezpečí a varování okolí. Okolí byl teda jenom přítel, ze kterýho mi přišlo, že autorka zbytečně dělala hňupa, co si neumí dupnout. Muj pocit. Nevyužitej potenciál prostředí, hlavně sklepa a lesů okolo. Klasickej happyend sem čekal, ostatně byl u všech předchozích baráků.
Čtivé díky dobrému překladu. Ideální oddechovka, která jako ostatní díly spadá podle mého názoru k ideálním nenáročným čtením, které chcete dočíst hned.
Ráda si občas čtení proložím knížkou Darcy Coates. Je docela příjemné cítit trošku toho mrazení a bát se, když ležíte doma v bezpeční teplé postele. I tato nejnovější Darcyna knížka mě malinko postrašila a byly i chvíle, kdy jsem pocítila něco jako strach.
Láska a sympatie Mary a Neila překonají všechny překážky, také hrůzu a přízraky domu u Blackwoodu !
tajemno tajemství horory duchové a přízraky spiritualita strašidelné domy strašidelné příběhy duchařské romány
2019 | Duch domu Ashburnů |
2019 | Tajemství sídla Craven Manor |
2021 | Kořist |
2020 | Přízraky domu Carrowů |
2021 | Hlasy v bouři |
Knížka se mi moc líbila. Není to sice moje topka od Darcy (tou je Tajemství sídla Craven Manor), ale podle mě patří k jejím lepším dílům.
Opět za sebe nebudu hodnotit romantiku, protože mě úplně nebaví a negativně by mě ovlivnila hodnocení, ale hlavní hrdince jsem hodně fandila, aby si stála za svým a nenechávala sebou mávat. Možná proto, že taky pocházím z lehce toxického prostředí, taky proto, že sama na duchy nevěřím a nemám ráda, když mi je někdo mermomocí vnucuje. Ten konec už byl trochu mimo, ale když zavřu obě oči, tak knížka fajn.
Čte se hodně dobře, dá se na jediný zátah a ilustrace jsou velmi zajímavým zpestřením příběhu.