Smrt v domě Gillespieů

Smrt v domě Gillespieů
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527574/bmid_smrt-v-dome-gillespieu-6584f367d62ef.jpg 3 184 184

Strašidelné domy série

< 11. díl

Elle právě dokončila univerzitu a nemůže uvěřit svému štěstí, když po náročném období posledních zkoušek dostane příležitost strávit celý měsíc hlídáním nádherné, starobylé usedlosti rodiny Gillespieových. Dvě staletí stará rezidence je vzdálená více než hodinu jízdy od města a je obklopená hustými lesy. Elle se těší, až prozkoumá všechna tajemství, která takový dům jistě ukrývá. Za domem se dokonce nachází hřbitov s náhrobky, na kterých je stejný rok úmrtí. Temná a smrtící historie domu se začíná rychle proplétat s Elleiným vlastním životem. Zjistí, že dům postavil Jonathan Gillespie, tyranský vůdce kultu Temnoty. Ten je sice dávno mrtvý, ale jak Elle záhy zjistí, je docela možné, že se doposud ukrývá v temných zákoutích domu. A čeká na svoji pomstu. Povídka „Smrt v domě Gillespieů“ je jedním ze čtyř strašidelných příběhů ve stejnojmenné knize královny hororů Darcy Coatesové.... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Fobos

The Haunting of Gillespie House, 2015

Anette99
14.11.2024 4 z 5

Na jednu stranu mě mrzí, že "Smrt v domě Gillespieů" nebyla samostatnou knihou na těch cca 230 stran, jak jsme u této série zvyklí. Příběh to totiž byl dobrý, taková autorčina klasika, ale zkrácená verze mu tolik nesluší, všechno se odehraje moc rychle, proto mu dávám jen čtyři hvězdy. Na druhou stranu mě potěšily povídky, bylo to pro mě příjemné zpestření. Povídka Za zdí mě tedy tolik neoslovila, dávám také čtyři hvězdy. Ale Figuríny a Bed and Breakfast byly fakt dobrý, obě si zaslouží plný počet hvězd. O kapku více se mi líbily Figuríny, ale po přečtení této povídky už asi nikdy nepůjdu nakupovat oblečení... :D
Celkem si ode mě kniha vysloužila hodnocení 4/5. :)

Vikinka224
14.11.2024 3 z 5

První povídka mě moc nezaujala. Zato zbylé tři se mi líbily mnohem víc.

Tweety0207
10.11.2024 5 z 5

Takže, Smrť v dome Gillespieu , kniha sa čítala skvelo , Darcy písať vie. Prísľub tajomna s prvkami duchariny. Keď tu zrazu koniec. Čo ma dosť prekvapilo. Zaslúžilo by si to celú knihu , kde by sa rozpisal koniec. Ďalšie poviedky boli úžasné ale na môj vkus, tiež veľmi rýchlo ukončené.

Dandulka
23.10.2024 5 z 5

Trochu jiná kniha než jsme zvyklí, ale přesto perfektní čtení.

Terie
23.10.2024 1 z 5

Fuha, budu si muset dát od tohohle chvíli pauzu, stejně jako od Mercy Thompson. Už mě ten kolovrátek toho samého nějak zmáhá a nebaví.

.Tera.
22.10.2024 2 z 5

Bylo to takové průměrné. Myslím si, že má Darcy mnohem lepší knihy.

Zmitko.m
12.10.2024 5 z 5

Musím říci, že tento příběh od Darcy se mi konečně zase hodně líbil, ačkoliv jsem víceméně v polovině příběhu tušil, co je to škrábání na zdi, oko ve škvíře a pod. Přecejen už jsem několik strašidelných domů přečetl a to nejen od Coates.
Kniha se četla příjemně, byla to spíše oddychovka, ale konečně se tam zase objevilo více tajmena než nemrtvých, takže to tontokrát bylo více pro mě.
Dle mého názoru je tato kniha jednou z těch lepších od Darcy, ačkoliv kapku kratších.

TessieB
11.10.2024 4 z 5

Teprve druhá kniha od autorky (já vím, já vím... :)) ale možná i proto mě to tak bavilo. Nejlepší povídka Figuríny, jaj, to jsem asi neměla číst před návštěvou obchodu :)) jinak první a poslední povídky byly dobré, i když mě teda v té první trošku iritovalo to nutkání hlavní postavy zkoumat všechno V NOCI. Tak jsou ti lidi normální? :D povídka Za zdí byla nejslabší, ta mě moc neoslovila. Ale celkově to bylo svižné, atmosféra fajn, takové "pěkné" podzimní čtení. A jako plus také i pár ilustrací uvnitř, ty se povedly.

Nefer
11.10.2024

nejslabší kniha. bohužel to musím napsat. knihy mám hlavně na jizdu vlakem. příběh mohl byt delší. povidky darcy mohla vydat samostatně. tohle bylo pro mě celkem zklamaní

Domisek1
30.09.2024 2 z 5

Tak tahle kniha byla dost slabá. Čtyři příběhy v jedné knize nebyla dobrá volba. První příběh byl ze všech nejlepší.
Autorčiny knihy o strašidelný domech zbožňuji ale tahle mezi nimi rozhodně není. Doufám že další bude lepší.

PetaZ
19.09.2024 2 z 5

Tak tohle se nepovedlo, vetsi blbost jsem dlouho necetla, 2 hvězdy za první povídku, jinak ztráta času... Snad budou další knihy autorky lepší, normálně mi trvá její knihy přečíst dva dny, s touhle jsem se drbala týden...

Martiiiik
18.09.2024 4 z 5

Mám ráda Darcy, ale z této knihy jsem také mírně rozpačitá.. Nečekala jsem povídky, jen mrazivý a strašidelný příběh ze tmavého, hrůzu nahánějícího domu.. Ale prostě to nebylo ono.. Zvládla bych první příběh rozepsanější a další tři povídky bych nechala do knihy povídek.. např. :-) Povídky Figuríny a Bed and Breakfast se mi líbily, proto konečné 4 hvězdy a těším se na další knihu :-)

Lucijáš276
15.09.2024 3 z 5

Bohužel se musím přidat k většině čtenářům tady. Kniha mě upřímně také moc nebyla, ale alespoň jsem se v noci nebála jít na záchod :D Každopádně určité pasáže byly dobré, ale nacházely se až před koncem, kdy jsem si říkala, že bych prostě chtěla víc.. Škoda :)

muchomurka
04.09.2024 1 z 5

Knihy od Darcy Coates mám ráda, bývají čtivé a člověk jim kdeco odpustí. Ale tady se to nepovedlo. Mohlo být celkem fajn, ale něco tomu chybělo, bylo to hrozně rychlé, odbyté. A to, že je hrdinka sama, všude chodí v noci - k tomu je asi zbytečné něco psát.

Ív688
30.08.2024 1 z 5

Tak tahle kniha mne nebavila a prostě jsem ji , ač to nemám ráda, nedočetla...nemám co dodat

Johny_H.
23.08.2024 4 z 5

Autorka má rozhodně i lepší knihy, ale i horší toto je taková lehce nadprůměrná. Nic méně se obávám, že by svou sérii o strašidelných domech měla co nejdříve ukončit jelikož nápady už nejsou co bývaly u prvních dílů.

Evkaha
19.08.2024 2 z 5

Tato byla za mě nejslabší ze všech autorčiných knih. První povídka, po které nese celá kniha název je celkem nudná, nic nového tam není, druhá je naprosto zbytečná a třetí se čtvrtou by si i zasloužili delší a propracovanější příběh. Možná by nebylo od věci aby autorka trošku zvolnila a další opravdu promyšlenou knihu vydala třeba až za dva roky... můj názor ;).

Adrim
14.08.2024 3 z 5

Ze série mi tato kniha připadá slabší. První příběh byl fajn, ale ty další povídky mě nijak moc nezaujaly.

knihomolka27
06.08.2024 2 z 5

(SPOILER) Tak tohle je podle mě celkem výrazný krok vedle, a to i přesto, že i jiné autorčiny knihy z této série lze považovat za celkem dost nevydařené. Za mě zbytečná výpln a kniha, která si nemůže úplně obhájit svojí existenci. Přijde mi to jako ten případ, kdy autorce došly všechny nápady, ale její vydavatel jí dotlačil k tomu aby aspon něco vydala, a tak autorka zrecyklovala nějakou starou nedomrlou povídku, která působí jako prvotina z gymplu, a aby toho nebylo málo, tak jí dokonce zreplikovala hned dvakrát za sebou, protože její studna hororových námětů už očividně dozajista vyschla. Ono teda není divu, jelikož co se autorce často vytýká je právě opakování jejích příběhů a velmi neoriginální a unylý přístup k hororovému a atmosferickému žánru.

No a tahle kniha tento fakt, který vysel nebezpečně nějakou dobu ve vzduchu jako Damoklův meč, konečně rozsekla a potvrdila a u mě zařadila po delším váhání autorku do kategorie promarněná šance a potenciál.

První povídka - nejdelší a přesto nejhorší. Působí rozdělaně, neukotveně. Je strašně nudná s téměř nulovou atmosférou. Naprosto zaměnitelnou hrdinkou, extrémně nudnou a nevyužitou zápletkou, která se zjeví naprosto odnikud. Emočně ani nijak jinak to na mě absolutně nefungovalo. Být z toho celá kniha, tak to snad ani nedočtu. 2 hvězdičky z pěti

Druhá povídka - bohužel skončila dřív než začala. Pořád to moc dobře nefungovalo, věci se tam děly nahodile, bez budování a ničeho. Působilo to jako rozdělaná povídka nějaké studentky na škole, která umí psát, ale nemá ještě tak úplně tah na bránu. Námět nebyl špatný, a mrtvé děti s dlouhými nehty co uvízly v tunelu a škrábou na zed měly dostatečně hrůzostrašný potenciál, ale tím to taky skončilo. Což naštve, vzhledem k tomu, že první povídka měla mnohem víc stránek, které jí byly na škodu, zatímco tahle by nutně víc stránek potřebovala.
2,5 hvězdičky

Třetí povídka - dlouhý rozjezd. Fajn nápad, ale opět celkem nevyužitý. Premisou a stylem psaní to připomínalo spíš béčkové horory, které nejsou děsivé ale spíš laciné. Opět tam nebylo nic vysvětleno, a atmosféra nebyla vůbec podmanivá, možná jen místy, ale to nestačilo. 2,5 hvězdičky

Poslední povídka ten dojem vylepšila. Nebyla sice originální, ale fungovala skvěle. Atmosféra byla hmatatelná. Příběh byl velmi dobře uchopený, propracovaný a zakončený. Bavilo mě to číst, a klidně bych si v podobném duchu dala od autorky celou knihu. Konec byl také velmi dobrý.

vercatko20
29.07.2024 3 z 5

Poprvé, co Darcy nemůžu dát plný počet hvězd. Její knihy miluju, ale tahle mě trochu zklamala. Hlavní povídka nebyla špatná, ale hodně uspěchaná. Nejdřív se tam nic moc nedělo a pak najednou zase všechno.

Co se týká kratších povídek, stopu ve mně zanechaly jen dvě - Figuríny a Bed and Breakfast - tu druhou zmíněnou si umím představit jako plnohodnotnou novelu a kdyby autorka napsala knihu jen o tomhle příběhu, byla bych spokojená :)