Smrt v domě Gillespieů přehled

Smrt v domě Gillespieů https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527574/bmid_smrt-v-dome-gillespieu-6584f367d62ef.jpg 4 56 56

Strašidelné domy série

< 11. díl

Elle právě dokončila univerzitu a nemůže uvěřit svému štěstí, když po náročném období posledních zkoušek dostane příležitost strávit celý měsíc hlídáním nádherné, starobylé usedlosti rodiny Gillespieových. Dvě staletí stará rezidence je vzdálená více než hodinu jízdy od města a je obklopená hustými lesy. Elle se těší, až prozkoumá všechna tajemství, která takový dům jistě ukrývá. Za domem se dokonce nachází hřbitov s náhrobky, na kterých je stejný rok úmrtí. Temná a smrtící historie domu se začíná rychle proplétat s Elleiným vlastním životem. Zjistí, že dům postavil Jonathan Gillespie, tyranský vůdce kultu Temnoty. Ten je sice dávno mrtvý, ale jak Elle záhy zjistí, je docela možné, že se doposud ukrývá v temných zákoutích domu. A čeká na svoji pomstu. Povídka „Smrt v domě Gillespieů“ je jedním ze čtyř strašidelných příběhů ve stejnojmenné knize královny hororů Darcy Coatesové.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Haunting of Gillespie House


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrt v domě Gillespieů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Kaaramelka
včera 4 z 5

Nejnovější kniha od Darcy Coates mi byla poskytnuta k recenzi v rámci spolupráce s @knihydobrovsky. Mnohokrát děkuji za tuto příležitost @knihydobrovsky a @sberatelka.knih.

Smrt v domě Gillespieů z @nasenakladatelstvi je nejnovějším dílem série Strašidelné domy a zároveň nejdelší povídkou v knize. Ano, tentokrát se jedná o povídkovou knihu, což jsem osobně nečekala. Díky tomu jsem byla ale mile překvapena a přiznávám, že mi to sedlo více než předchozí díl.


První povídka Smrt v domě Gillespieů je klasickým příběhem, na který jsou čtenáři od autorky zvyklí. Naivní hrdinka, která se ocitne v domě s tajemnou minulostí daleko od civilizace.
Manželský pár, který starý dům vlastní a obývá, se vydal totiž na dovolenou a najal si Elle, aby se na měsíc o dům starala. Ona to vidí jako skvělou příležitost nejen na přivýdělek, ale také na odpočinek a utříbení svých myšlenek. Elle je zvědavá a samozřejmě se hned pouští do průzkumu. Ale je i hodně nešikovná, čímž si způsobí nejedno bezvědomí a právě díky tomu poznáváme strašnou minulost obyvatelů domu.
I když mě tento příběh bavil nejméně, děj má spád. Žádné nudné pasáže ani opakující se fráze. Vše hezky plynulo a ten konec mě překvapil. Něco jsem tušila, ale nedokázala jsem to odhalit celé.

Druhá povídka Za zdí byla pro autorku inspirací k napsání povídky první, takže se opět ocitáme v domě s nepěknou minulostí, do kterého se právě nastěhovala tříčlenná rodina. Po zabydlení se vydávají seznámit se sousedy, kteří je na oplátku seznámí s minulostí jejich nového domova. Na první pohled mi to nepřišlo zase tak temné a strašidelné, ale když hlavní hrdinka objevila tajnou chodbu, změnila jsem názor. Povídka je rychlá, hrůzná a závěr byl pro mne opravdu nečekaný.

Předposlední povídka Figuríny mě bavila nejvíce. Jak už název napovídá, tak tím děsivým prvkem jsou figuríny nově zakoupené do obchodu. Už to, že je zaměstnanci vykládají z auta večer za naprostého nečasu, je nepříjemné. Autorka zde vykreslila skvěle atmosféru, a i když mi celkově příběh přijde povědomí, nevadilo mi to. Tahle je fakt nejlepší, nejděsivější a nejnepříjemnější povídka z celé knihy. Už jen u psaní této recenze mi běhá mráz po zádech, když si vzpomenu na ten obchod a ty dokonalé figuríny.

A poslední povídka Bed and breakfest byla taky skvělá. Hlavní hrdinka Rory vede úspěšný blog zabývající se nadpřirozenem ve starých domech. Když ji jedna čtenářka navrhne, aby přespala v penzionu Mistral, neváhá. Stejně jako ona, jsem byla ale skeptická. Nevěděla jsem, co přesně od té návštěvy čekat. Doufala jsem v nevinný přízrak, sem tam bouchaní dveří, ochlazení v místnosti… no dostala jsem něco jiného a byla jsem nadšená.


Tahle Darcy Coates mě opravdu bavila a zlepšila si u mě reputaci :)

Verymach
21.05.2024 1 z 5

První povídka byla ze začátku to, co jsem od Darcy očekávala. Poté mi to přišlo zkrácené a dost nevysvětlené. Jsem dost zklamaná. Knihu jsem dočetla, ale doufám, že víc povídek autorka nenapíše.


katchamccall
19.05.2024 4 z 5

Chtěla jsem dát pouze 3*, pač hlavní příběh měl nesympatickou postavu a absolutně ničím nepřekvapil. Tudíž taková hororová průměrovka. Ale pak jsem došla k povídce Figuríny a ta hodnocení vyhajpovala na 4* ( kdo pracuje v OC, pochopí )

všechny komentáře

Související novinky (3)

Žebříček nejprodávanějších knih (19. týden)

15.05.2024


10 nejčtenějších knih (květen)

15.05.2024


Mráz, Murtagh a další knižní novinky (17. týden)

21.04.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Smrt v domě Gillespieů v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených67x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených2x
v Knihotéce108x
v Chystám se číst114x
v Chci si koupit120x
v dalších seznamech7x