Strážkyňa šťastných koncov
Barbara Davis
Pôvabný román o osude, o druhých šanciach, o nájdení dávno stratenej nádeje z pera najpredávanejšej autorky podľa rebríčka Amazon Charts, ktorá sa preslávila románom Posledná žena z rodu Moonovcov. V tomto čarovnom príbehu Barbara Davisová umne prepletá príbehy dvoch žien, ktoré zdanlivo zviedla dokopy náhoda. Po objave vintage svadobných šiat a hŕbe listov sa ich cesty pretnú a ony ani len netušia, ako pevne sú prepletené. Pochádzajú z dvoch rozdielnych generácií a dvoch odlišných kontinentov, no príbeh jednej odráža príbeh druhej – obe zažili obrovskú lásku a obrovskú stratu a obe sa už vzdali nádeje, že sa im tú škodu podarí napraviť. Lenže ich stretnutie im od základov zmení životy. Zvedie ich dokopy, no obe si chránia svoje zlomené srdcia a pomaly si odhalia svoje rany. No to, čo im pomohlo zblížiť sa, má tiež silu ich rozdeliť. Ak si odmietnu otvoriť srdcia a veriť v moc osudu, možno premeškajú druhú šancu na šťastie a nepodarí sa im nájsť lásku, o ktorú prišli. Barbara Davisová šikovne dokazuje, že veci sa skutočne dejú z nejakého dôvodu, a je len na nás, či sa otvoríme čaru možností. U veľkom úspechu jej najnovšieho románu nesvedčí len obrovské množstvo nadšených ohlasov čitateľov, ale aj stále umiestnenie v rebríčkoch najpredávanejších kníh v jednotlivých krajinách.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2022 , Aurora (SK)Originální název:
The Keeper of Happy Endings, 2021
Tak nádherná kniha o osude dvoch žien.
Dvoch žien, ktoré sa nepoznajú no vďaka náhode či osudu sa z nich stanú spriaznené duše a nezalezi na tom, že ich delí generácia. Nezáleží na tom, že su rozdielne, záleží len na tom, že ich spája nešťastie a láska.
Rory, ktorá kúpi vyhorelý salón pre svoju galériu, najde tajomnú škatuľu po bývalej majiteľke. Keď sa s ňou konečne spojí, vie, že táto osoba je niečím neodolateľná, niečím čo ju núti pomôcť jej a zistiť jej životný osud a jej životný bôl.
A propri Rory sa otvara aj Soline a pomaly jej rozpovie svoje pribeh osudoveh lásky, strachu a nekonečnej bolesti strati s 2 sv. vojny - kedy nie vždy vzišlo všetko co ludia chceli a skoro vždy vsetko koncilo stratou, smrťou a veľkou bolesťou.
Naozaj nádherný príbeh pri ktorom mi stahovalo hrdlo kazdou sekundou, každým jednym slovom s úst Soline, toľkou bezradnostou a krutosťou.
Lehká oddechová kniha. Ze začátku mi sice trvalo se do příběhu začíst, ale asi od půlky to šlo samo. Hezky napsané, poutavé. Doporučuji!
Kniha ponúka dojímavý príbeh, ktorý sa odohráva v dvoch časových rovinách – počas druhej svetovej vojny a v roku 1985. Hlavné postavy, Soline Roussel a Rory Grant, sú prepojené skrz osudy, ktoré prekročili desaťročia a kontinenty.
Román je emocionálne nabitý a ponúka pohľad na silu vytrvalosti a nádeje. Zaujal ma autorkin štýl písania a schopnosť vytvárať hlboké a komplexné postavy. Barbara Davis šikovne využíva retrospektívu, aby odhalila bohaté životné príbehy oboch protagonistiek, čím čitateľom umožňuje lepšie pochopiť ich motivácie a emócie. Kouzlo všité do šatů je ideálnym čítaním pre tých, ktorí hľadajú príbeh plný emócií, strát, ale aj nádeje a priateľstva, ktoré prekračuje hranice času.
Po pomalejším rozjezdu moc hezký romantický příběh, který zahřál u srdce. Čtení jsem si užila, hodnotila bych spíše 4 hvězdičkami, ale jsou Vánoce a mám z knihy takovou příjemnou náladu:-)
Kniha se mi libila, chvilemi jsem byla nedockava a zvedava,jak se to dale vyvine :), pekne to nakonec bylo.
Začátek knihy byl na mě trochu moc pomalý a zvlášť kapitoly Soline ze současnosti mi přišly o ničem. Jakmile se vyprávění stočilo víc do minulosti, začalo mě to víc bavit, i když jsem doufala, že tam bude víc popsané podnikání Soline.
Z knihy mám po dočtení dobrý pocit, jsem ráda, že jsem si ji přečetla.
Příjemné čtení, čtivě napsaná "červená knihovna" v moderním zpracování. Spousta náhod a shod okolností... ale bylo to opravdu příjemné čtení, doporučuju, když budete potřebovat mít jistotu, že chcete číst krásný příběh s dobrým koncem.
Po několika krvavých detektivkách bylo tohle pohlazení po duši. I když nejsem fanynkou červené knihovny, tento příběh se mi líbil. Tušila jsem, že vše dobře dopadne a přála jsem si to.
Krásný podmanivý působivý příběh.
Knížku, ačkoliv je absolutně mimo můj záběr, jsem si vybral na základě anotace a doporučení. Přečtením jsem rozhodně neudělal chybu, ačkoliv jsem očekával více kouzel a magie, které jsou zde zastoupeny jen symbolicky.
Je to příběh o lidech a jejich těžkých životech, o víře a odpuštění, o lásce a oddanosti, o hledání a naději, a tak největší kouzlo je v samotném vyprávění.
Takže se vykašlete na to jestli jste mladí nebo staří, muži či ženy, a pusťte se do čtení.
Dvě dějové linky. Jedna linka vypráví příběh Soline, která ve válce ztratila svou lásku a naději. Druhá linka vypráví příběh Aurory a její matky, které k sobě nemohou nalézt cestu. Osud spojí Soline a Rory a obě mají pocit sounáležitosti. Zpočátku mi byla postava Rory a její matky celkem protivná a nudná oproti dramatickému osudu Soline. Ale vydržela jsem a konec už byl rychlejší.
Krásný příběh, dobře se čte. Oddechová literatura na dovolenou. Není nutné přemýšlet, vše se ubírá ke šťastnému konci.
Taaak. Tuhle knížku jsem si vypůjčila díky vysokému hodnocení na DK. Není to úplně můj šálek kávy a i když jsem už od začátku tušila, jakým směrem se bude příběh ubírat, četla se velmi dobře.
Romantický příběh, který se dobře četl. Jediné co mě ve čtení rušilo, byla čeština Rory. Nepochopila jsem důvod proč by takto Rory měla mluvit. A na korektuře si mohli dát více záležet, tolik chyb v knize jsem dlouho neviděla.
Ale příběh byl hezký, kniha čtivá =)
Další kniha s Eiffelovkou na přebalu, a tak jsem si říkala, že ji vynechám :-), no jo, ale potom napsaly své komentáře ydnac a Šánka a já neodolala. A děvčatům zase budu děkovat, ač námětem příběh "jeden z mnoha", autorčin velmi poutavý styl psaní a ta trocha magična z něj udělalo v podstatě neodložitelné čtení. A musím zmínit, že nakladatelství Metafora má ve výběru tohoto typu knih velmi dobrou, vkusnou ruku. Jedinou výtku bych měla,jak zde již někdo níže zmínil, k nespisovné řeči Rory. Mě, ač jsem letitá pražská "náplava", to také "tahalo za oči" :-). Ale to je jen malá, subjektivní výtka, spíše k překladu. Jinak je knížka opravdu krásné čtení a čtenářky románů Natashy Lester by si ji neměly nechat ujít.
V knize se seznamujeme s třiadvacetiletou Rory Grantovou, která již několik měsíců žije jako tělo bez duše. Její snoubenec Hux byl součástí Lékařů bez hranic v Jižním Sudánu, ale naneštěstí byl zajat a Rory o něm od té doby nemá žádné zprávy. Neví, zda je ještě vůbec naživu a s každým dalším dnem ztrácí naději a zvětšuje se její žal. Jak dlouho se v takových situacích čeká? A má se čekat? Jak žít se zlomeným srdcem dál?
Jednoho dne, když se Rory vrací z dalšího neúspěšného brunche se svou matkou Camillou, se kterou nemá právě ideální vztahy, narazí na dům, který ji z nějakého důvodu přitahuje. Hlavou jí probleskne, že to by byl ideální dům k otevření její umělecké galerie. Navíc když si uvědomí, že to byl Hux, kdo ji v jejím talentu hlavně podporoval. A díky domu se setkáváme s druhou hlavní hrdinkou.
Majitelkou domu je šedesátiletá Soline Rousselová, která v domě kdysi měla vyhlášený svatební salón. Ale poté co před čtyřmi lety vyhořel a Soline skončila s popáleninami na rukou a už tak nedokázala vzít do rukou jehlu a nit, uzavřela se před světem. Po dlouhém přemlouvání jejího právníka, ale nakonec Rory dům pronajme a jakmile se s Rory setká, začne se odvíjet ta nejzajímavější část příběhu.
Obě se postupně sbližují a Soline jí vypráví příběh svého života. Vypráví jí o schopnostech žen v její rodině, kdy kouzlo všité do svatebních šatů zajišťovalo, že nevěsta prožila šťastný život, ale hlavně díky staré krabici, kterou Rory najde v domě, otvírá Soline po dlouhých čtyřiceti letech své na kousky zlomené srdce. Za druhé světové války prožila svou jedinou lásku s Ansonem, se kterým se seznámila během práce v nemocnici. Po každé další vzpomínce, ke které se Soline vrací, zjišťujeme, že její životní příběh je s příběhem Rory, až nečekaně podobný. Právě proto si tak rozumějí? Anebo je zatím ještě něco víc?
Od autorky je to má druhá přečtená kniha. Byla jsem nadšená už z té první, ale tato nasadila laťku ještě výš. Autorka píše nejen čtivě, že se nemůžete od knihy odtrhnout, ale těch důležitých myšlenek, které knihu provází, a vy s každou z nich souzníte. Do detailu propracované postavy. Máte pocit, že je znáte a chcete je obejmout, když jim je smutno, chcete se s nimi smát, když jsou šťastné. Připravte se na to, že obě knihy od autorky jsou bichle s malým nahuštěným písmem. Ale ten čtenářský zážitek vám za to stojí. A zejména u této si nezapomeňte ke čtení vzít kapesníky. Slza mi ukápla několikrát.
Taková krásně příjemná romantika. Vysloveně mi to sedlo. A i když se v rámci žánru dalo ledacos předvídat, ani trochu mi to nevadilo. Užila jsem si to a určitě budu doporučovat.
druhá světová válka (1939–1945) láska Francie Paříž romantika svatba štěstí šití, střihy
2022 | Poslední měsíční dívka |
2022 | Kouzlo všité do šatů |
2024 | Ozveny starých kníh |
No, tak tohle bylo překvápko. Knížku jsem si půjčila v knihovně, protože jsem měla chuť na romantiku s trochou magie a obálka i anotace vypadala slibně. Jenže uvnitř se schovával doják pro babičky - to nemyslím nijak zle, ale hlavní hrdince je kolem šedesátky.
Začátek byl pomalejší, zhruba od strany 180 jsem věděla, jak příběh skončí a té magie tam nakonec taky moc nebylo. Ale uznávám, že na tenhle typ literatury to bylo milé, čtivé, dojemné a nic mě nenutilo protáčet oči v sloup =). A jako bonus jsem si nečekaně splnila i bod do čtenářské výzvy, protože část příběhu Soline se odehrává v okupované Paříži za 2. světové války.