Stříbrné město
Radek Starý
Svět Aldolonu před tisíci lety postihla zničující událost, když se realita roztříštila na stovky a tisíce malých bublin světů. Národ Nurů už po staletí skáče z jednoho takového světa na druhý a hledá potravu, nerosty, ale také nový domov. Musí být neustále v pohybu, protože je pronásleduje šílená bohyně, která touží po jediném – zničit je. Arila se protlouká životem a postupně odhaluje tajemství minulosti, ale také pradávného řádu Hlídačů. A dřív, než se naděje, bude i ona vržena do vírů událostí, kdy bude muset nejen pomoci se záchranou svého města, ale také čelit vlastním démonům. Dokáže v sobě nalézt dostatek síly, aby se mohla i ona stát opravdovým hrdinou?... celý text
Steraka sleduji dlouho a protože každé jeho video obsahuje milion nadšených reakcích na knihu, tak jsem si jí koupil.
Svět mě relativně baví, líbí se mi systém magie, města a docela i bohů.
Teď přijde to ALE.
Do knihy jsem se musel doslova nutit a to jsem ji četl na dovolené bez internetu.
Chápu, že je to prvotina, ale přesto zmatené popisy věcí, postav, světa, které se ještě dost opakují, působí rušivě. Nejhorší, ale je celá stavba vyprávění, které spis působí jak řada průměrných questů v průměrném a hlavně ohraném a basic RPG a vůbec mě nebaví to číst. Postavy jsou ploché, nudné a hlavně velice neoriginalní, stejně tak chemie mezi nimi. O Arile ani nemluvím to je pro mě vyloženě otravná postava.
Chápu, že je to YA fantasy a věřím, že pro mladé čtenáře je to zajímavé a zábavné, ale také bohužel vidím, že kdyby Sterak nebyl populární, tak tohle neuspěje.
Arila bojuje s nepřízní bohů ze všech sil se snaží zahráni zbytek lidstva,kteří přežívají na různých planetkách
Dal jsem na hodnocení a recenze, koupil si všechny tři knihy (má jich být prý 5 ) a můžu říct, že to je moje první a poslední setkání s Arilou. Je to průměrné YA fantasy, kterých je na trhu spousta. Jenže to napsal Sterak, tak to má hodnocení jaké má.
Do knihy jsem se pustila na popud přítele, který byl z knížky nadšený. Přečetl knížku za 2 dny a to není bůhví jaký čtenář. Musím ocenit originální nápad s bohy i systém magie, který se v knize objevuje. Nejsympatičtější postavou byl pro mě určitě Harari, který byl pro mě o dost zajímavější než hlavní hrdinka. Některé věci v knize byly pro mě trošku nepochopitelné a možná i překombinované, nejspíš proto jsem knížku četla na můj vkus celkem dlouho a místy jsem měla problém se pořádně začíst. Nejspíše však jde o věc vkusu. A tak zatímco si můj přítel ihned dokoupil zbylé dva díly, já se do nich nejspíše už nepustím. Ovšem jsem připravená si od něj pak poslechnout, jak to všechno dopadlo.
Přečetla jsem ji během dvou dnů, jelikož mě příběh opravdu vcucnul, těšila jsem se hned na další vydání a chtěla počkat, až bude série ukončena, ale to by bylo na roky, takže doma mám všechny díly a vždy s vydáním nového čtu ty předešlé znovu. Opravdu milé překvapení tohle čtení :)
(SPOILER)
Četla jsem 1000+ kladných a nadšených recenzí a po první třetině textu jsem měla chuť se všech zeptat, jestli jsme četli stejnou knížku. Kniha je předimenzovaná - moc témat načnutých a ve výsledku nevíme o ničem nic; to, že Arila je záhádný samouk, který vše zvládne - to jsem za polovinou knihy už v zájmu mého duševního zdraví neřešila; gramatické chyby; protiřečení; ploché postavy; ukňouraná hlavní hrdinka... našla bych asi hodně věcí, které knihu sráží, ALE - jde o prvotinu, takže to beru tak, že se tady autor hledal a nakladatelství proti němu nešlo, protože je populární...
Harari - jediná postava, kterou si člověk zamiluje, protože je mnohem zajímavější než hlavní hrdinka. Jeho nemoc, omezení, inteligence, sarkasmus, nadšení, experimenty...
Doufám, že další díl bude o 110% lepší, protože tohle... tohle byl jeden velký myšmaš...
Tahle kniha mě mile překvapila. Slyšela jsem o ní, ze je dobrá, ale ze se mi bude až tak moc líbit jem netušila. Téměř okamžitě mě vytáhla do děje, a i když mě Arila chvílemi svým "fňukáním", ze ji nikdo neuznává lrzla na nervy, mělo to svůj důvod. Tahle hrdinka prostě pitrebovala vyzrát. Jdu na další dil.
Nebylo to špatné, líbilo se mi to. Zajímavý a originální nápad. I když Arilu bych ze začátku nejraději uškrtila. Hop sem hop tam, chvíli věřím tomuhle, chvíli tamtomu.
Dočteno. Je to boží. Tak přesně tuhle zprávu jsem psala po půlnoci kamarádce, která mi knihu doporučila.
A stojím si za tím. Po velmi dlouhé době, a myslím tím několik let, jsem narazila na knížku, od které jsem se skutečně nemohla odtrhnout. Já vím, že to lidé píší u každé druhé strhující, pohltila mě Ale popravdě, i když jsem četla pár dobrých knížek, ten pocit, že nemůžu jít spát a musím vědět, jak to bylo dál, ve mně probudila právě zase až Arila.
Radek tu vytvořil celý nový, neokoukaný svět. Žádní elfové, trpaslíci a stokrát ohraní upíři. Čtenář všechno zažívá s hlavní hrdinkou poprvé a nostalgicky mi to připomnělo, závan objevování nového světa, když jsem jako malá narazila na pána prstenů.
Přesto to není nijak složité a nemusíte se bát, že byste se v ději ztratili. Je nabitý akcí a to myslím doslova. Co všechno se stihne odehrát v první třetině, nemají jiné literární počiny ani v celé trilogii.
Kolikrát jsem ke konci řekla WTF, už ani nespočítám, jak mě to prostě dostalo.
Navíc, tu někdo psal, že nemá rád fantasy od žen, kvůli romantické lince, nebojte, tady není. A vůbec tam nechybí.
Na závěr už jen před Radkem smekám klobouček za to, že všem ukázal, že i čeští autoři umí tak dobře psát.
Rozhodně doporučuji každému, kdo má rád tenhle žánr.
Arilu jsem si chtěl přečíst od té doby co vyšla, ne že bych se řadil mezi nějak velké Radkovy fanoušky, ale tohle byl takový bum, že mě to prostě lákalo
Kniha je prvotina a je to na ni hodně cítit, Sterak má slušnou představivost a když bude pokračovat má slušně našlápnuto, že by se mohl stát i poměrně dobrým fantasy spisovatelem na našem malém českém políčku. Bohužel, s Arilou mám pár problémů a to, že je psaná tak nějak, že byste svět měli znát, ale nic o něm nevíte, vím, že tento styl používá hodně autorů, ale mě nesedí. Každopádně největší kámen úrazu je za mě samotná hlavní postava Arily, u které jsem si po nějakých 100 stránkách říkal: "Sakra, ona je neuvěřitelně dokonalá a úžasná jako Galadriel v seriálovém Pánu Prstenů, všechno ji vychází, všechno umí, všechno zná, je naprosto neporazitelná."
Ale abych jen nekritizoval, série má určitě velký potenciál na poli YA, který mě už věkově a i stylově míjí, další díly nechám mladším a nadšenějším:)
Alfons postihla zničující událost. Národ Nurů hledá potravu, nerosty a nový domov. Musí být v pohybu, protože je pronásleduje šílená bohyně, která je chce zničit. Arila se protlouká životem a pomalu odhaluje tajemství minulosti, a také pradávného řádu Hlídačů. Je vržena do víru událostí, kdy bude muset pomoci se záchranou svého města, ale také čelit vlastním démonům. Dokáže v sobě najít sílu, aby se mohla stát opravdovou hrdinkou?
Do knihy jsem se pustila bez jakýchkoli očekávání a musím říci, že jsem opravdu mile překvapena. Kniha mne velmi bavila. Svět je barvitý a originální.
Čtení mne pohltilo a hlavní hrdinka Arila mi hned kápla do noty.
Bylo to pro mne opravdu milé překvapení a já si mile ráda přečtu i další díly.
Byla jsem hrozně ráda, když jsem viděla, že nějaký influencer vydal knihu, která není jeho životopisem (i když kdo ví, třeba má Sterak nějaké velké tajemství a příběh byl skutečný :-D).
Bylo to takové příjemné čtení, takové trochu odlehčené, přišlo mi.
Hrozně se mi líbilo, jak Arila celou dobu hledala sama sebe a své místo na světě, zkoušela různé věci, snažila se utvořit své postoje… a hlavně nejistota ohledně toho, jestli je Vůdce dobrý, nebo špatný. Vlastně to byla kniha plná váhání, které ale bylo tak super! Vlastně si dovedu docela dobře představit, jak bych samu sebe hledala podobně jako hlavní hrdinka a jak bych stejně jako ona váhala, co si myslet o Vůdci. Tohle bylo opravdu výborně zpracované.
Maličká výtka patří tomu, že bylo v příběhu řečeno, že jména Nurů vznikají z prvních slabik jmen jejich rodičů, což mi přišlo hrozně zajímavé, pak jsem se ale musela pozastavit, proč Arilin bratr nemá s Arilou žádnou stejnou slabiku?
Až na tuhle nesrovnalost to ale bylo moc super čtení.
Patrím medzi Sterakovych "followerov" ale tato kniha mi nesadla. Dej mi prisiel nekonzistentný a záver nezvladnutý. No uz mam kupene aj pokracovanie tak hor sa nan, snad to bude lepsie.
(SPOILER)
Poprvé v životě jsem se rozhodl napsat recenzi.
Radka sleduji už řadu let a byl jsem velmi zvědav na jeho dílo.
První čím bych začal je samotný svět, který mě osobně přijde jako velmi zajímavě zpracovaný a nápaditý. Samotná mechanika cestování a hledání světů je vskutku originální a za mě zvládnutá na jedničku. Dále mě zaujal systém "magie", který už tak originální není, vidím tam malou inspiraci u jiného autora, ale je to ve výsledku velmi povedené a funkční (Aura mi připomíná Bouřnou záři).
Vzhledem k tomu, že to je prvotina autora jsem neočekával žádní žádné dokonalé dílo. Naštěstí to co tomu chybělo, bylo vyváženo čtivosti textu a tím jsem si kolikrát ani moc nevšiml různých chyb ,ať už v protiřečení si nebo zmatenému vysvětlení situace. Jediné co vyloženě bilo do očí, byl snadno předvídatelný děj.
Teď něco k postavám. Harari byl prostě nejlepší. Škoda jen že měl tak málo prostoru. Samotná Arila mě opravdu štvala, vadila mi její superschopnost vše takříkajíc podělat a do jisté míry její naivita, která naštěstí v závěru nebyla už tak obrovská.
Poslední věc, která byla trnem v mém oku, byl souboj se zbraněmi. Kdo by u všech svatých šel do duelu se dvěma štíty! Dále smrt Dalara byla pro mě jako šermíře dost zbytečná, ale budiž autor se zjevně snaží a takové to klasické hrdinské sebeobětování. Souboj meč vs dýky byl také úsměvný.
Takže shrnuto podtrženo bych hodnotil 3,5 z 5 kvůli pár nedostatkům. Pevně věřím, že další díly budou jen lepší.
Nicménéni dávám 4 z 5 za nápaditý svět, magii a
příjemné čtení.
Arila se chce stát hrdinkou. Bohužel neví, jak na to. Ale kdyby se stala hrdinkou, lidi by jí měli rádi, měla by fet, prachy a chlast. Byla by to prostě celebrita. A chtěla by se stát hrdinkou. A tak hledá svoje místo v životě. Už jsem se zmínil o tom, že by se chtěla stát hrdinkou? Asi takhle by se dala shrnout jedna z nosných linek a vlastně kniha celá samotná.
Bohužel tohle je přesně ten případ, kterej zosobňuje všechno, co na fantasy nesnášim a tahá si s sebou všechny svoje neduhy, jako přeraženou hnátu cikána po bitce se skinheadem. A to všechno se jmenuje trapnost a klišé. Trapný jména, trapný motivy prostředí, nelogicky stagnující a deevolvující svět.
Chápu, že je to prvotina, ale imho se to dalo všechno udělat líp. Kniha totiž vypadá, jako slepenec nápadů a místo toho, aby spolu fungovaly, tak jenom na sobě leží. Je vidět, že Ráďa (jehož tvorbu nesleduju, nezajímá mě a prakticky netušim kdo to je, kromě toho, že za mých WoW dob jsem se s tim jménem setkával) má plno nápadů, ale neumí je nadávkovat a následně vytěžit a pracovat s nima. Proto hodně věcí nakousne, ale pak se po nich slehne zem. Čas od času si Radek na pár stránkách protiřečí, ale co mě vysloveně točilo, tak byla nelogičnost jednání většiny postav. Za všechno mluví situace před finální bitvou, kdy místo toho, aby se všechny ruce a nohy nějak zaměstnaly a šly nějak pomoci, tak jdou do kantýny na oběd a kafe. Všichni vědí, že nepřítel je před branama, ale nééé, dáme si gáblík a budeme čumět do mobilů. Dále nadužívání zázraku na poslední chvíli, přeskakování z jednoho tématu na druhej a věčný a doslovný opakování již řečenýho.
Co můžu ocenit, tak je vývoj hlavní hrdinky, která se postupně od naivní puberťačky přetaví v jistější verzi puberťačky. A postava Harariho, jež měl mít mnohem víc prostoru a jako jeden z mála má potenciál. Jo a rozhodně kladně hodnotim absenci romantický linky.
Možná časem dám šanci pokračování a uvidim, kam se Ráďa posune. Možná by nebylo od věci vyměnit beta čtenáře za někoho neutrálního.
Super oddechová serie. Zajimavé nápady, umí vtáhnout do děje. Za mě spokojenost a těším se na pokračování.
Tak mám konečně přečteno. Musím říct, že mi chvíli trvalo se do toho příběhu dostat. Ale postupně se mi to podařilo a nebylo to vůbec špatné. Má to pěkný nápad, celkem zajímavý příběh a ještě zajímavější svět. Myslím, že dám šanci i dalšímu pokračování a uvidím, co nového mě ještě překvapí :)
(SPOILER)
Je to výborná knížka, ale mám pár dodatků... Příběh se točí vesměs okolo hlavní hrdinky Arily, ale nelíbí se mi hlavní záporáci. Zlá bohyně je zlá, protože zešílela (častý motiv) a čím větší zlo Vůdce udělá, tím lépe to dokáže okecat, a na konci mu ještě Arila věří, že to je pravda a že nic neprozradí. Ani bych se nedivil, že Stéra příjde s tím, že přežil.
A teď k pozitivům. Ostatní věci jsou boží!!!! Starý Harari, jeho srdceryvný příběh, stejně jako příběh rodiny hlavní hrdinky, táta na konci, super. Jinak super vymyšlený svět (světy), organizace a řád, což cením, protože to autorovi jistě zabralo spoustu práce a pomáhá to tomu příběhu, ale na druhou stranu to není nejoriginálnější (je to staré skoro 100 let), ale není to špatné.
Rozhodně tedy dobrá knížka, ale neřekl bych, že v ní bude něco vyčnívajícího. Možná v příštích dílech.
prvotina česká fantasy pro dospívající mládež (young adult)
2021 | Stříbrné město |
2021 | Poslední hvězda |
2022 | Odkaz lidské mysli |
2022 | Stíny Citadely |
2023 | Odkaz lidské rasy |
Velice čtivá kniha kde příběh odsejpá, což je pro mne také drobné negativum, poněvadž si po dočtení moc nepamatuji, co vše se odehrálo. Ale kniha zabavila skvěle.