Strieborná cesta
Stina Jackson
Aj tá najtemnejšia cesta sa raz skončí. Pred tromi rokmi sa stratila Lelleho dcéra v odľahlej časti severného Švédska. Lelle strávil tri nasledujúce letá jazdiac po Striebornej ceste pod polnočným slnkom, zúfalo hľadajúc stratenú dcéru, seba samého a spasenie. Medzitým do mesta prichádza sedemnásťročná Meja s nádejou na nový začiatok. Je v rovnakom veku, ako bola Lelleho dcéra, dievča na prahu dospelosti. Aj na Meju striehnu na tomto izolovanom mieste temné nebezpečenstvá. Keď pomaly prichádza jeseň, životné osudy Meje a Lelleho sa pretnú takým desivým a tragickým spôsobom, aký si ani jeden z nich nevedel predstaviť.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2020 , LindeniOriginální název:
Silvervägen, 2018
Cože, debut trhající rekordy v rychlosti prodeje?? Tak to pochybuju :)))))
Víc mě bavila její linka, protože on jedoucí po silnici a čumící do příkopů, kde může bejt, byla o ničem.
Závěr? Nic ultra prostě.
Předem jasně odhadnutelné.
Jako ponurý thriller bych to zrovna neoznačovala. Konec byl super, i když docela předvídatelný. Jinak jsem se 3/4 knihy nudila.
Výborný, temný a napínavý thriller, a v tom množství současných rozhodně patří k tomu lepšímu, co se nabízí. Jsem docela překvapená, že skončil v modrých číslech.
Knížka se mi líbila, ze začátku možná trochu zdlouhavá, různě jsem tipovala, kdo za tím stojí. Jelikož tam zas tak moc postav není, jsem se trefila.
Vleklo se to, a to kniha není příliš silná. Pořád se to tak nějak motalo v bludném kruhu a pachatel byl vzhledem k malému množství postav brzy odhalitelný. Ale četlo se to pěkně, prostě průměr.
Občas trochu rozvleklé, rozhodně žádný thrillerový "majstrštyk", ale v porovnání s jinými, opravdu špatnými knihami, které teď vychází, je tohle pořád příjemné, trochu napínavé, trochu oddechové čtení s opravdu dobře vykreslenou atmosférou severu.
Od této detektivky jsem buď bohužel čekala příliš nebo už jsem si zvykla na mnohem kvalitnější detektivní autory. Knihu jsem víceméně dočetla jen z důvodu, abych se přesvědčila, že vím naprosto jistě, kdo je padouchem a vyluštila celou záhadu. Kniha se četla opravdu rychle, ale chvílemi mi přišla velmi prázdná, co se dějové linky týče. Pokud jste už nějaké detektivky četli například od Nesba nebo Lars Kepler, tak tato kniha vás dle mého názoru moc nenadchne. Ale to je jen můj subjektivní názor, bezpochyby se najdou tací, kteří během knihy budou cítit temno a strach jako já při čtení Nesba.
Nebylo to špatné, celkem dobře se kniha četla, ale příběh nakonec celkem o ničem, trochu nudný, na to jaký slavila kniha úspěch...
V podstatě jednoduše vyprávěný příběh bez krkolomných zvratů s výbornou temnou atmosférou. Kniha se mi opravdu hodně líbila a měla na mě poměrně silný emocionální dopad. Po dlouhé době jsem opravdu s chutí četla...
Na mne z toho kapalo moc špíny a tmy. První část knížky se mi zdála zdlouhavá a nepravděpodobná (tři roky noc co noc stejná činnost?). Druhá část už dávala smysl, bylo sice předvídatelné, kdo bude pachatel, ale mohlo to být nějakým zvratem i jinak, takže jsem dočetla bez přestávky a se zájmem.
Velmi pěkný thriller. I když defacto jen jeho druhá část... V první části, která zabírá dvě třetiny knihy, se totiž nic moc neděje. Člověk pořád jen s napětím čeká, kdy už to začne a klade si otázku O co tu sakra jde? Zato druhá část (poslední třetina knihy) je skvělá. Vše nabere rychlý spád, zápletka vás pohltí a už nedovolí knihu odložit. Co se ale autorce rozhodně povedlo, je atmosféra. Jaké lepší kulisy si představit pro thriller než je ponurá příroda, všudypřítomná polární noc a postavy s podivnými charaktery?
A mně se knížka moc líbila. Zasloužila by si červené hodnocení. Jen ten konec mohl být delší. Myslím tím tu druhou kapitolu. Tak třeba o 50 stran ještě. Klidně.
Hodně čtivé, přečteno za chvilku, zajímavý příběh, bezvadná atmosféra, která se k tomuto příběhu skvěle hodila.
prvotina švédská literatura Švédsko únosy thrillery pro ženy
Kniha psaná čtivě i napínavě, zvlášť od druhé části, ale doporučuju u této knihy nedělat dvoudenní přestávku jako já , ale nepřestat číst a důkladně se soustředit.