Štvrté krídlo (Limitované vydanie s oriezkou)

Štvrté krídlo (Limitované vydanie s oriezkou)
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525753/bmid_stvrte-kridlo-limitovane-vydanie-s--65faa2c7829c0.jpg 4 2091 2091

Empyreum série

1. díl >

Dvadsaťročná Violet Sorrengailová mala vstúpiť do Pisárskeho kvadrantu a prežiť pokojný život medzi knihami a dejinami. Veliaca generálka a zhodou okolností aj jej tvrdohlavá matka ju však donútila zúčastniť sa na výbere medzi elitných dračích jazdcov. No ak ste útlejší a nižší než stovky ostatných kandidátov, smrť vám doslova dýcha na krk. Draci si totiž málokedy vyberajú "krehkých" ľudí. Tých pália na popol. Keďže drakov, čo by si vybrali Violet, je ako šafranu, väčšina kadetov by ju najradšej zniesla zo sveta, len aby zvýšili vlastné šance. Pre iných, napríklad pre mocného a nemilosrdného veliteľa krídla v Jazdeckom kvadrante Xadena Riorsona, je tŕňom v oku Violetin pôvod. Ak chce Violet prežiť, musí sa spoľahnúť na svoj dôvtip. S každým dňom je však vojna za hranicami akadémie čoraz krvavejšia, obrana kráľovstva zlyháva a počet mŕtvych narastá. Navyše sa zdá, že velitelia skrývajú hrôzostrašné tajomstvo.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Ikar (SK)

Fourth Wing, 2023

Lucii_Ami
včera 5 z 5

Moje vlastně první taková "moderní" fantasy, výborná! Ale teda určitě bych to nedávala číst někomu, kdo je méně jak 16. I na mě, a to jsem už vlastně stará herka, byly ty scény takové hodně spicey :) Co mohu o knížce říct, ať neprozradím vlastně příběh, že je to, jako bych očima a svoji představivostí sledovala boží seriál, který je skvěle akční, vše krásně popisuje a do postav se člověk vžije. Autorka umí velmi vztáhnout do děje a naladí na ten žánr i lidi, kteří jsou spíš na beletrii. Za mě 10/10 a přidala bych tam takové 4 papričky / 5 za žhavé scény :)

rampapa
předevčírem 5 z 5

Moc krásný příběh. Úplně jsem se do toho zamilovala. Draci jsou prostě boží. Už se nemůžu dočkat až si přečtu další díl.

Yel_len
18.11.2024 4 z 5

Až na ty romantický kecy a jiný věci, co jsem nepotřebovala číst, docela dobrý. Možná by tomu prospělo o trochu víc akce. Doporučuji spíš 15+, občas to není úplně nejvhodnější. Cením obálku(;)>

K.Vorel22
17.11.2024 5 z 5

Naprosto boží, po dlouhé době jsem si sedla k fantasy knížce a naprosto mě to uchvátilo. Hned jak jsem dočetla tuto knihu musela jsem se vrhnout na další díl.
Občas jsem tajila dech a občas se u chemie hlavních postav usmívala jak puberťačka.
Moje srdce zaplesalo. Skvělá knížka

Noresa
16.11.2024 5 z 5

Boží! Dokonalé! Už po pár stránkách u mě vznikla závislost. Já, která nečtu fantasy a knížku, kterou koupil do společné knihovny manžel, jsem dlouho přehlížela. Byla ale tak krásná, že jsem si řekla, že tomu dám jeden večer...z jednoho večera se stalo několik dní. A samozřejmě už mám doma pokračování a jako sběratelka i speciální černobílou edici s bonusovými kapitolami.

BellaBernasconi
16.11.2024 4 z 5

U prvního dílu je třeba si nechat prostor na to zlepšení, ale pokud chcete dobrou fantasy, tak tohle je ono! Nejsem moc na worldbuilding a takový věci, ale pokud to chcete je to tu! Asi jsem se zamilovala

Iva B.
16.11.2024 5 z 5

Pro mě osobně velké překvapení! Já fantasy prakticky vůbec nečtu, není to můj žánr, ale tohle mě teda chytlo a bylo to hrozně fajn čtení, dokonce nechybí ani nějaká ta lechtiva scéna, chemie mezi hlavními hrdiny skvělá!! A ten konec,.. je jasné, že se musím pustit i do dalšího dílu.

Adél007
15.11.2024 5 z 5

Čtvrté křídlo - Rebecca Yarros

Violet Sorrengailová měla celý život strávit mezi knihami jako písařka, ale její matka, velící generálka, má jiné plány. Musí nastoupit do brutální Basgiathské válečné školy, kde se buď stane dračí jezdkyní… nebo nepřežije. Draci jsou drsní a pro křehkou Violet jsou spíš hrozbou než ochranou. Aby to zvládla, musí využít všechen svůj důvtip, protože jinak ji draci spálí na popel. A to není všechno – škola je plná intrik a nebezpečí, a odměnou za přežití může být i pozornost tajemného Xadena.

Příběh je mixem akce, napětí a emocí, který tě donutí číst dlouho do noci.
Napětí a epické souboje? Ano!
Romantické linky? Elektrizující.
Svět plný draků? Nádhera!

Když jsem poprvé slyšela o Čtvrtém křídle, byla jsem plná očekávání, protože ta představa draků, výcvikové školy a silné hrdinky mě úplně nadchla. A musím říct, že tahle kniha mě nezklamala!

Příběh mě chytnul hned od začátku. Violet je skvělá hlavní postava – není dokonalá, ale právě díky tomu jsem si ji oblíbila. Je chytrá, statečná, a i když fyzicky oproti ostatním hodně zaostává, její odvaha a důvtip to vyvažují. A ten svět! Yarros vytvořila fascinující univerzum draků a tvrdého výcviku, kde přežijí jen ti nejsilnější.

A ten Xaden! Je to takový tajemný a drsný typ, který má kolem sebe nebezpečnou auru, ale přitom vás nutí číst dál a dál. Mezi ním a Violet to jiskří od začátku, a jejich vztah mě úplně pohltil. Romantika v knize je naprosto elektrizující!

5/5 !

#CtvrtéKrídlo #FantasyMilujeme #DraciAPassion #BookstagramRecenze

Svatoslav
15.11.2024 4 z 5

Věděl jsem do čeho jdu.
Věděl jsem, že si autorka hodila cosplay Chefa se snahou o Michelin star ve svému oborou, a proto smíchala prověřené ingredience z cizích receptů.
Věděl jsem, že to bude postrádat originalitu.
Věděl jsem, že to bude místy hardcore červená knihovna.
Co jsem nevěděl a neočekával, s jakou rychlostí se mi to celé zažere pod kůži.
Návykové guilty pleasure par excellence.

P.S. Ti dráčci jsou zkrátka krásní všude a ve všem.

bigcomet
14.11.2024 5 z 5

Tohle bylo skvělý. Překvapilo mě, že se to četlo prakticky samo.
Neuvěřitelně čtivá kniha, plná napětí, intrik a hlavně romantiky.
Už teď se těším na druhý díl.

Gleys
13.11.2024 3 z 5

Kniha mě rychle vtáhla a začátku mě i dost bavila, odpustila jsem ji toho dost, známá témata i předvídatelný obsah, ale poslední třetinu knihy jsem četla, abych knihu dočetla. Komunikace s draky byla příjemným zpestřením při čtení. Ale dialogy hlavní mužské a ženské postavy byly "ach bohové" krkolomné a s jejich rozvíjejícím se vztahem až obtěžující, to snad nemůže oslovit ani youngadult čtenáře.

baru_lienka
12.11.2024 5 z 5

Ušetříme si čas a nebudu vás tady unavovat dlouhosáhlou, sofistikovanou slohovkou. Kniha obletěla celý bookstagram asi tak 4x, takže o příběhu už všichni víme. Můj verdikt je jednoduchý a prostý: PŘEČTĚTE SI TO!

Jestli hledáte spicy romantasy, tak už nehledejte, našli jste. Čtení je pro mě relax při kterém chci zapomenout na všechny svoje povinnosti, chci se těšit na dalších pár stránek příběhu a ve dne v noci přemýšlet o budoucím vývojem postav. Violet a Xadenovi jsem fandila už od začátku, enemies to lovers prostě zbožňuju Nechyběly zvraty, intriky a boj mezi “správnými a špatnými názory.

Teea
10.11.2024 5 z 5

Příběh i kniha mě bavila. Líbí se mi styl psaní autorky, díky které děj i rychle ubíhá.
Nevím, jak někdo může mít problém se sexuálními scénami, respektive s jejich počtem, jsou tam jen dvě... Možná tedy toto není čtení pro starší osoby, pro které kniha není ani primárně určena.

Martule44
10.11.2024 5 z 5

Fantasy patří mezi knihy, po kterých sáhnu spíš výjimečně...ale tady mě přemohla zvědavost.
Nemůžu souhlasit s těmi, kterým příběh přišel nudný, fádní či bez akce ani s těmi, kterým vadila romantická linka, sexuální nádech či v tom nacházeli jakousi podobu s jinými knihami. Co na tom ?
Kolik autorů dnes dokáže psát se zápalem, vtáhnout do děje tak, že se nemůžete odtrhnout, v očekávání, co přinesou další řádky? V tomto příběhu jsem našla od každého trochu, je napsán famózně a rozhodně jsem se nenudila! Naopak, autorka mě přesvědčila o tom, že je potřeba sáhnout po pokračování a ponořit se do světa, kde stárnete pomaleji, pokud dáte šanci drakům a hlavním postavám, které vás chtějí vzít mimo realitu....a to já chci :-)
A těm, kterým se to nelíbí, bych doporučila sáhnout po jiné knize ...
Výborné čtení, díky!

havrmoni
09.11.2024 5 z 5

Páni to byla jízda. Tak mě to vtáhlo do děje, že jsem se jen těžko odrhávala, abych fungovala v reálném životě. Jdu hned na druhý díl a jsem moc ráda, že jsem počkala až budu mít oba .

andysek88
07.11.2024 5 z 5

(SPOILER) Wow. Tak. Tohle. Wow.

Nemám ráda vyhypovaný a doporučený věci, protože jsem z toho vždy dost zklamaná. Počkám, až ten humbuk kolem upadne, a pak se tak nějak krůček po krůčku k těm věcem stejně dostanu. Nějak takto jsem objevila Stranger things, G. R. R. Martina, Stephena Kinga.. a k tuto knihu.

Vůbec se nedivím ovací, které Čtvrté křídlo sklízí. Už od první stránky jsem přesně věděla, že je to něco co se mi bude líbit, protože už od první stránky mě chytla za pačesy a nepustila. Naposledy jsem takto byla nadšená z "Pohádky" od Kinga.

Moje nejoblíbenější postava byla Xaden, mno, možná i proto, že v mém malém imaginárním světě vypadal jako mladší vydání Toma Hardyho. Nebylo težké se do něho zamilovat. Ta jejich chemie s hlavní hrdinkou se přenášela snadno i do reálného světa, husí kůži jsem měla i já. Všechny vedlejší postavy byly sympatické, ale Liam byl ze všech nejlepší.. Ach, Liama byla škoda, takto jsem si pobrečela naposledy na konci šestého dílu Harryho Pottera.

Jediná výtka, co mi v knížce fakt lezla na nervy, bylo neustále opakující se slovo "žaludek", bylo tam snad 256988x, ke konci už sice méně, ale ze začátku mě to fakt vytáčelo.

Už se nemůžu dočkat, až otevřu další díl, doufám, že bude mít minimálně 5000 stran, protože 500 je sakra málo.

P.S. Každou knihu mám spojenou s nějakým songem, u Šesti Vran to byl Snuff od Slipknot, ke Xadenovi a Violet pasuje jednoznačně Alkaline od Sleep Token.

MILUJU a řadím do seznamu "musím si to přečíst znovu".

gladya
06.11.2024 3 z 5

Četlo se to dobře, to jo. Ale přemýšlela jsem, pro koho je to určeno. Příběh, styl, náročnost, všechno odpovídá YA. Hlavní hrdinka, zdánlivý outsider s výjimečnými schopnostmi přežít je celkem běžným atributem tohoto žánru.
S čím jsem měla problém? Možná jsem stará škola, ale u čtení pro mládež bych čekala méně drsnosti či jak to nazvat. Nevadí mi erotické scény, i když lze polemizovat o tom, jestli jich tam není zbytečně moc. Náctiletí nevěří na čápa a mravně je to nenaruší. Horší je to s krutostí a ztrátami na životech, to vlastně všechny postavy v knížce, pro mě až nepochopitelně, akceptují. Vyřazování v Hunger games mi proti tomu přišlo skoro jako selanka. No, možná se to trochu vysvětlí v druhém díle, který si asi časem také přečtu.

petr_
05.11.2024 3 z 5

Zpočátku se to četlo pěkně, ale čím dále jsem se v ději dostával, tak jsem si připadal jako v dračí škole v Bradavicích. Děj je zbytečně a nudně natahován sexuálními scénami.
Doufám, že pokračování této knihy bude lepší.

PS. krásně vázaná kniha se zajímavou vazbou, ale opět bez všité záložky.

jarusctilka
03.11.2024 5 z 5

Potvrzuji předchozí hodnocení, četlo se to samo.

adelaska
31.10.2024 5 z 5

Za mě pecka. Naprostá. Četlo se to samo. I když, dalo by se tomu něco vytknout. Ale ten příběh mě tak pohltil a konec odrovnal… snad nikdy se mi nestalo, že mě na konci naskočila taková husí kůže. A že jsem už něco přečetla. Milovníci Maasové si přijdou na své.