Sucho

Sucho
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414637/bmid_sucho-8jA-414637.jpg 4 1154 1154

VŠICHNI SI BUDOU PAMATOVAT, KDE BYLI, KDYŽ VYSCHLY VODOVODY. Sucho – nebo Bezvodí, jak tomu všichni říkají – už trvá nějakou dobu. Život se proměnil v nekonečný seznam zákazů: nezalévejte zahrady, nebuďte dlouho ve sprše, nepodléhejte panice. Jenže teď už žádná voda nezbývá. Alyssina poklidná ulice na předměstí se najednou propadne do válečné zóny plné zoufalství a násilí. Když se její rodiče nevrátí domů, musí dát dohromady skupinu osob, které by se za normálních okolností asi nepotkaly, a zahájit pátrání po vodě. Každý z nich bude muset učinit neskutečná rozhodnutí, aby přežil.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)

Dry, 2018

Petrasuvicka
09.06.2020 3 z 5

Stojí za otevření, první polovina svižná a napínavá. Pak je z toho vysloveně americký akčňák, který skončí přesně tak, jak končí americké akčňáky. S velkou pompou a naprosto neuvěřitelně.

Tamawak
05.06.2020 5 z 5

Kniha je napsaná čtivě,vůbec jsem se nenudila.Postavy mně baví a je to napínavé.Stále jsem čekala co bude dál a líbilo se mi jak se děj nabaluje.I styl vyprávění mně nenudil.Moc dobře napsaná kniha.Taky si asi začnu dělat zásoby vody

DreamerX9
02.06.2020 3 z 5

Člověk nemusí číst knihu aby si vážil vody. Sucho je až děsivě reálná kniha trochu mi to připomíná knihy od Čapka, jak předpovídá budoucnost jelikož z části je kniha už současnost. Děj je čtivý, působivý ačkoliv trochu zmatený a v některých věcech nejasný. Ale doporučuji ji přečíst ať už ze zvědavosti nebo kvůli oblíbenosti autora.

cérka
01.06.2020 3 z 5

Moje volba pro Klub milovníků knih s tématem fantasy. Osvědčený spisovatel a velmi aktuální téma.

Musím uznat, že autor skvěle a velmi dobře popsal situaci, do které se možná sami řítíme. Sucho, bezvodí, žízeň! (No a my, stejně jako hrdinové této knihy, děláme pro záchranu země (a sebe) strašně málo nebo zhola nic!). Po pár stranách knihy jsem se na ni pořád těšila, zápletka výborná.

Co mi radost a požitek z četby zkazilo, bylo samotné schéma vyprávění. Neustálé střídání vypravěčů, opakování situací jen z pohledu jiného vypravěče (ale v podstatě pořád dokola to samé) mě spolu s chováním hrdinů nejen štvalo, vytáčelo, ale půl knihy nebavilo. Pořádně se kniha rozjela až v poslední třetině. Hold nemám pochopení pro „americký“ způsob výchovy dětí.

Dočetla jsem, ale tentokrát je to pouze za 3*

Ani832
31.05.2020 5 z 5

(SPOILER) Tahle kniha je napsaná neskutečně reálně a při čtení mi často vysychalo v hrdle. Hlavně chování obyvatelstva při krizi je vyobrazeno velice věrohodně. Takovéto několikaměsíční sucho nás klidně může sužovat díky globálnímu oteplování v blízké budoucnosti a proto tento dystopický příběh dokáže opravdu zasáhnout. Při čtení se nedá vůbec předvídat, co se stane dál a jak celá krize dopadne. Nechybí napětí ani čtivost. I přesto, že autoři nepsali zrovna o veselé situaci, dalo se v knížce najít i pár vtipných momentů, které malinko odlehčovaly situaci.

V tomhle světě bych určitě nechtěla žít. Nedokážu si představit, bojovat o každou kapku vody, sledovat, jak se ostatní lidé mění proto, aby přežili. Nevědět, co bude dál; jestli přežiji, jestli přežijí mí blízcí.

SPOILER! V TOMTO ODSTAVCI
Jediné co mi není jasné, je, jak se celá krize s vodou začala zlepšovat a jak vůbec vznikla. Na začátku jsme postaveni hned před hotovou věc: jediné, co se dozvíme je, že sucho už trvá nějakou dobu, ale nevíme, jaká je jeho příčina. Stejný scénář se opakuje i na konci, když se tato těžká situace začíná pomalu zlepšovat; nad celým zlepšením visí velký otazník.

Konec by chtěl celkově více rozepsat, 12 stran mi přijde nedostatečných a nemáme se moc šanci dozvědět o dalším vývoji postav.

I přes pár much dávám 5*/5*

dontbullshitme
30.05.2020 4 z 5

(SPOILER) Už při prvních přečtených stránkách jsem si šla pro vodu, až tak to na mě zapůsobilo. Občas se sice objevily detaily, které se mi moc nelíbily, ale nebylo jich tak moc, abych knihu zavrhla, možná jen u toho konce si řeknete.. proč se vydávali tak daleko, když jsou nemocnice zásobeny vodou? Jistě, nemuseli o tom vědět a nejspíš by se tam o vodu nepodělili (kdo ví), ale nemůžu si pomoct, při přečtení toho konce, mi celá ta jejich cesta přišla hrozně zbytečná, ale stejně si myslím, že to stojí za přečtení, člověk se trochu zamyslí. :)

Dandy1
29.05.2020 5 z 5

Tak moc jsme si zvykli, že všechno funguje... A zítra může být vše jinak... Shusterman vybral aktuální téma k zamyšlení. Teď mám po přečtení výčitky, když umývám nádobí pod tekoucí vodou. Aspoň budu míň ždímat v pračce prádlo a věšet ho venku. Ať se voda vrací přírodě a ne do kanálu. Sušičku prádla už si nekoupím.

Katania
28.05.2020 5 z 5

Zajímavý a aktuální námět. Moc se mi jeho knihy líbí!

hana8062
28.05.2020 4 z 5

Co by se z nás stalo, kdyby došla voda? Byli bychom stejní jako dosud? Velkorysí, solidární, zdvořilí a civilizovaní? Sucho není špatné čtení, jen je to pořád jaksi moc YA postapo. Klouže po povrchu. Možná je to těmi náctiletými hlavními hrdiny, že jsem si děj neužila na sto procent. Ale kniha má moc pěkné momenty, to zase ano. Intenzivní i překvapivé a dvakrát mi doslova spadla čelist. Takže sumasumárum ano, je to strhující čtení, s přesahem. Jen, jako by to ještě něco chtělo. O fous větší hloubku a byla by to pecka.

kate9326
25.05.2020 5 z 5

Skvělá kniha...hlavně pro ty, kteří se o ekologii fakt zajímají....
snad takhle ale jednou nedopadneme..
Přečteno během jednoho dne....:-))

drzaja
20.05.2020 2 z 5

Bohužel jsem měla nejspíš od knihy přehnaná očekávání. Mému dojmu moc nenapomohl ani místy kostrbatý překlad, ale co mě nejvíc zaráželo, bylo jednání dospělých. Všechno vyschlo už před lety, farmy zkrachovaly, spousta lidí se za posledních pár let musela přestěhovat, ale jen jeden člověk z tisíce se snažil předzásobit vodou, všem ostatním došla prakticky okamžitě. A jak nejlíp využít láhev vody, získanou při rvačce v supermarketu? Umeju si jí hlavu. Já su ten poslední člověk, kterej by měl o inteligenci lidstva nějaký přehnaný představy, ale zase ocáď pocáď. Ovšem naprostá rezignace vlády na pomoc postiženým lidem mi přišla velmi realistická.

blackoutzuzi
19.05.2020 5 z 5

Řeknu vám i když je to young adult kniha od autora, se kterým nemám vůbec dobrou zkušenost, tohle byla jízda! Kniha mě vyděsila a během čtení jsem měla ještě větší žízeň než obvykle :D
Za mě pecka a pokud máte rádi reálné katastrofické příběhy s postapo atmosférou, Sucho je jistota,že vás bude bavit!

Romča11
14.05.2020 4 z 5

Tohle bylo neuvěřitelné. Nejvíce mé fascinovalo, jak to bylo čtivé! Navíc to jednoduše bylo dokonalé vykreslení toho, jak by to konkrétně vypadalo, kdyby v Jižní Kalifornii opravdu došla voda. Prostě obdivuji, jak autor dokázal tu situaci tak reálně popsat, co se stane s vyspělou situací, když najednou nemá vodu a neví, kde ji sehnat, protože nikde není.

Příběh byl strašně dobře postaven, krásně plynul a postupně gradoval a nabýval na dramatičnosti až v jednu chvíli náhle vygradoval. Autor dokázal ve čtenáři vyvolat přesně to napětí, aby čtenář měl pocit, že musí číst dál a dál, aby se dozvěděl, co se nakonec stane, zda vodu hlavní hrdinové najdou nebo zemřou.
Popisy byly také neskutečné! Vůbec vymyšlení konceptu vodních zombie a jejich dokonalé popsání. Díky popisům má čtenář pocit, že se v příběhu ocitl s hrdiny.
Styl psaní ve spojitosti s dobře vystaveným příběhem působil také kouzelně, žádné složité věty, žádné zádrhely, příběh jednoduše odsýpal.
Kniha je napsána v ich-formě, kdy se ve vyprávění střídají v podstatě všechny hlavní postavy, což znamená, že se tu střídá asi 5 úhlů pohledu. S tím se pojí, že každá postava měla v určitých chvílích příběhu své úvahové pasáže, které jediné působily občas nudně a příběh trochu zpomalovaly a nebavily mě.
Vykreslení postav bylo také velmi dobré, ale bohužel mi skoro žádná postava nepřirostla k srdci. Někteří byly divní, jiní přechytralí a vlastně mi byl sympatický snad jen Garret a trochu Kelton, kterým jsem fandila, na jiných mi nezáleželo.
Jediné co mi na knize trochu vadilo byl konec. Celý příběh byl dramatický, voda nikde a v poslední kapitole je v podstatě happy end? Takhle to v realitě nedopadne. Takhle prostě ne. To mě hrozně iritovalo.

bosorka
12.05.2020 4 z 5

Číst Sucho před půl rokem, zařadím ji rovnou do postapo literatury. Ale teď si vlastně nejsem jistá, vzhledem k současné korona situaci jsem nacházela mnoho styčných bodů, i když zde nejde o pandemii, nýbrž o nedostatek vody. Ten vývoj alespoň zpočátku měl podobné rysy... Sucho se čte zlehka a rychle, i když téma je závažné, pořád je to nakonec jen katastrofická young adult literatura, kterou vidím úplně v barvách a nepřekvapuje mě, jestli se podle něj připravuje filmové zpracování. Nicméně musím říct, že nedostatek vody autoři vylíčili dost působivě, dokonce natolik, že když jsem si odpouštěla vlažnou vodu a z kohoutku docela řádnou chvíli nechtěla téct dost studená, připadala jsem si nepatřičně a nakonec se raději smířila s tou vlažnou. Příběh několika náhodně seskupených dětí, které putují za vodou, je vlastně vcelku depresivní čtení. I když svádí k tomu, celou dobu si říkat, že to přeci nemůže dopadnout blbě. Může? Třeba. Kdo ví... Jisté je, že je to sice smyšlený příběh, ale pod vlivem současných událostí, pod vlivem toho, že víme, jak moc Země vysychá, ta depresivní pachuť může po přečtení v člověku docela zůstat.

Janek
07.05.2020 2 z 5

Když se čtenář hodně těší, bývá občas také hodně zklamán. Názorným příkladem je pro mě tahle knížka. Má skvělý námět, pár dobrých epizod, ale v celku působí příběh velmi naivně a i ve fikčním světě neuvěřitelně. Černobílé postavy, které se prakticky nevyvíjí, reálná perspektiva dospělého (nebo alespoň dospělého dítěte) také chybí. Také stylisticky mě text spíš rozčiloval, než že by mě čímkoli zaujal. Možná chyba v překladu, možná se mi něco ztratilo mezi řádky. Za mě vede Smrtka.

asodomkova
05.05.2020 5 z 5

Tahle kniha je trochu z jiného soudku, než jsem normálně zvyklá číst, ale i přesto mě oslovila tak jako dlouho jiná předtím. Strach a všechny ostatní pocity byly dobře vykreslené. Místy jsem taky cítila to sucho v ústech a musela upíjet vody.
Ze začátku se mi do knihy moc nechtělo. Taková první část knihy byla celkem pomalá. Nedá se říct, že by byla přímo o ničem, ale trochu se táhla. Jenže pan nastal zvrat a já hltala každou stránku.
Postavy mi přirostly k srdci, teda až na někoho *kašel*. Nakonec jsem si asi nejvíc oblíbila Keltona, i když to na začátku nebylo moc pravděpodobné.
Knihu bych vřele doporučila, hlavně těm kteří mají problém s pitným režimem. Zaručuji vám, že u této knihy pít budete.

Ticiana
05.05.2020 5 z 5

Jestli mate problém s pitnym rezimem, začnete číst sucho. Skvělá kniha plna zvratu a napeti. Čte se sama. Směsice mladých lidi, co se to snaží přežít a každý z nich je jiný. Líbilo se mi, ze to bylo z pohledu každého z nich.

pingu1
03.05.2020 5 z 5

Velmi realistický popis toho, jak to může v nedaleké budoucnosti na Zemi vypadat, až z toho mrazí. Knihu jsem přečetla jedním dechem a asi dlouho ještě budu zavírat kohoutky dříve než předtím …. Doporučuji :-)

Efeméra
30.04.2020 4 z 5

Ačkoliv se mi teď do Sucha moc nechtělo, musím říct, že to nakonec byla docela dobrá knížka. Hlavních hrdinů je tu rovnou několik a autoři ještě více pohled na celou situaci, kdy v Jižní Kalifornii dojde voda, rozšiřují vyprávěním různých momentek dalších osob. A všechno je přitom vzájemně propletené. Jako čtenář tedy sledujete nejen osud party teenagerů, ale situaci okolo Bezvodí jako komplexní celek. Musím říct, že tohle se mi moc líbilo. Navíc je román hrozně čtivý a rychle ubývá pod rukama. Autorům muselo dát neskutečnou práci celou potenciální situaci zpracovat, byli při psaní nesmírně kreativní. Nespočetněkrát jsem měla pocit, že voda opravdu definitivně došla. Dokonce se mi líbil i konec příběhu, vůbec mi nepřipadal uspěchaný. Největší výtku mám k hlavním postavám, které byly (jiné méně, jiné více) občas neskutečně hloupé. Počínaje Alyssou, kterou všichni uznávali jako tu rozumnou a vůdčí, což mě rozčilovalo ještě víc. Její bratr nebyl o moc lepší (Z té scény s čistícím prostředkem a vanou mám tmu před očima ještě teď, když si na to vzpomenu. Ale dobře, jemu bylo na rozdíl od jeho sestry alespoň pouhých deset let.). Z postav mě nejvíc oslovila Jacqui. Ať tak, či onak, Sucho k přečtení určitě doporučuji. Jen musíte mít občas pevné nervy.

Malinali
28.04.2020 5 z 5

Číst tuto knihu v době koronaviru byl mazec. Knihu jsem hltala. Je rozdělena do 6ti částí a každou chvíli výpravná z pohledu jedné z hlavních postav. Nápad i příběh se mi moc líbil. A Kelton byl můj favorit od začátku.

Je to moje třetí kniha od tohoto autora a musím říci, že píše skvěle.