Sucho
Neal Shusterman , Jarrod Shusterman
VŠICHNI SI BUDOU PAMATOVAT, KDE BYLI, KDYŽ VYSCHLY VODOVODY. Sucho – nebo Bezvodí, jak tomu všichni říkají – už trvá nějakou dobu. Život se proměnil v nekonečný seznam zákazů: nezalévejte zahrady, nebuďte dlouho ve sprše, nepodléhejte panice. Jenže teď už žádná voda nezbývá. Alyssina poklidná ulice na předměstí se najednou propadne do válečné zóny plné zoufalství a násilí. Když se její rodiče nevrátí domů, musí dát dohromady skupinu osob, které by se za normálních okolností asi nepotkaly, a zahájit pátrání po vodě. Každý z nich bude muset učinit neskutečná rozhodnutí, aby přežil.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , Yoli (ČR)Originální název:
Dry, 2018
Rozhodně jsem od knihy čekala mnohem více. Myšlenka na příběh byla dobrá, bohužel ale provedení za mne pokulhávalo. Knihu jsem četla relativně dlouho a nemohla jsem u ní moc vydržet, děj se vyvíjel pomalu.
Všichni si budou pamatovat, kde byli, když vyschly vodovody. Tato věta mě přiměla asi před dvěmi lety knihu koupit. Jak se mi občas stává od té doby na ni nebyl čas a dostala jsem se k ní až teď, díky čtenářské výzvě - kniha od dvou autorů.
Moc se mi líbilo vyprávění z více pohledů, plus vložené momentky mezi kapitolami perfektně dokreslovaly atmosféru.
Z první části Bezvodí mě až mrazilo jak to bylo uvěřitelné. Reálně si dokážu představit že by to tak probíhalo. Všichni si asi pamatujeme covidové šílenství - a tím myslím covidové šílenství v obchodech.
V druhé části jsem ze čtení měla skoro až úzkosti a neustálou žízeň. Trošku jsem se bála, že to ani nedočtu a ne proto, že by kniha byla špatná, právě naopak. Je to psáno tak realisticky, že jsem si říkala jestli už to na mě není moc.
Zbytek knihy byla docela šílená jízda, nechyběly situace kdy jsem zadržovala dech, kdy jsem obracela stránku a ještě četla poslední řádek na té předešlé.
Nadchlo mě jak se postavy vyvíjely, jejích charaktery byly uvěřitelné a Keltona chci za kámoše ( dron bych mu odpustila).
Skončilo to až nečekaně rychle, to je možná škoda, ale celkově mě kniha mile překvapila. I přesto, že to není přímo můj oblíbený žánr, tak nemůžu jinak než 5*.
Opět výborná kniha od autora, zajímavé téma, jen ten konec. Čekala jsem ho trošku víc propracovaný.
Kdybych tuto knížku měla zhodnotit jedním slovem, řekla bych, že byla "drsná". Drsná ve smyslu surová a trochu krutá, jelikož to, co zažívají hlavní hrdinové je místy opravdu až děsivé a rozhodně bych se nechtěla dostat do jejich kůže. A drsná také ve smyslu naprosto skvělá, překvapivá a velmi čtivá, protože když se do ní člověk jednou ponoří, zapomene na čas a jde pak rázem spát až ve 4 ráno, protože zkrátka potřebuje vědět, jak to nakonec všechno dopadne.
I když nemám moc ráda přeskakování mezi pohledy více postav, tady se mi to moc líbilo a skvěle to dopomohlo více poznat a pochopit jednotlivé postavy coby vypravěče. Také "momentky", které čtenáře přenesou na úplně jiné místo a mezi úplně jiné lidi, se mi velmi líbily a velmi dobře to dokreslilo celkovou situaci a zoufalství, jaké při bezvodí panovalo.
Neal Shusterman píše skvěle a má úžasný talent vymyslet zápletku, která sice v dnešním světě není zatím úplně reálná, ale když se nad tím člověk zamyslí, rozhodně není v budoucnu nemožná. Ke čtení doporučuji mít po ruce sklenici vody, protože nutkavá potřeba se napít je zaručená.
Kniha začíná tím, že lidé přestanou mít k dispozici vodu. Kvůli tomu jsem vlastně hned od začátku cítila určitou bezmoc, která z děje vyzařovala. Atmosféra byla na čtenáře přenesená opravdu skvěle. Později začal být děj napínavý a akčnější.
V příběhu se střídají vypravěči, což umožňuje čtenáři víc poznat povahu a myšlení jednotlivých postav.
Kniha na mě hodně zapůsobila a do poslední chvíle jsem byla rozhodnutá, že jí dám 5 hvězdiček. Pak ale přišel konec a já jsem postrádala nějaké bližší vysvětlení, jak k tomuto závěru vlastně došlo. Za to musím půl hvězdičky strhnout, protože se mi závěr zdál zbytečně urychlený a nedotažený. Knihu, které tedy dávám 4 a půl hvězdičky, určitě doporučuji, protože se jedná o opravdu silný příběh.
To byla pecka! Už dlouho se mi nestalo, že bych do knihy byla tak zažraná, a že by na mě měla takový dopad! Od autora už jsem četla Smrtku, ale tohle bylo lepší. Neskutečně poutavý příběh plný bezmoci, při jehož čtení vám běhá mráz po zádech. Dokonce jsem po přečtení fakt ráda za tu sklenici vody, kterou mám vždy po ruce :D
Od autora jsem četla již Smrtku, a tak jsem se rozhodla pustit do další jeho knihy.
Musím říct, že se mi kniha velice líbila. Samotné téma je zajímavé a v budoucnosti možná dost aktuální. Sucho je napsané čtivě a děj plynule ubíhá. Autorův popis čtenáře vtáhne a je velmi realistický. Přiznám se, že i já jsem sáhla po sklenici vody častěji, než obvykle.
Postavy byly zajímavé. Některé sympatické, některé méně, ale Jacqui mě nesmírně vytáčela a nechápala jsem, proč se jí hned zkraje nezbavili.
Jedinou výtku mám ke konci, kdy nebylo vysvětleno, proč se situace náhle zlepšila a Bezvodí pominulo.
Knihu ale stejně doporučuji.
Velmi zajímavé téma, čtivě napsané. Bavilo mě množství zvratů, kterým hlavní hrdinové na své cestě museli čelit. Proto mě trochu mrzel konec příběhu, který se mi zdál nedotažený.
Měla jsem pocit, že bych si mela asi na zahradě udělat novou jámu velice hlubokou kde bude voda.. A hlavně zabránit aby mi voda někam utekla.. E tu jámu opravdu velikou, prevelilou.. Dalo by se říci nekonečné hlubokou... Ale teď ke knize, kniha mě nebavila.. Nemohla jsem se začíst. Ale nálad dobrý.
Shusterman jako vždy přináší zajímavé téma. Tentokrát jsem ale přesto trochu zklamaná. Kniha nevyužívá svého potenciálu a zahazuje většinu zajímavých psychologických a sociologických dopadů na společnost a místo toho řeší poměrně ubohou love story hlavních postav.
Přesto má autor velmi čtivý styl psaní a kniha pěkně ubýhá.
Pecka, moc dobře napsaná kniha. Zabývá se opravdu zajímavým a důležitým tématem. Bylo zvláštní se zamyslet nad tím, co bych dělala já, kdyby tato událost nastala v reálném životě. Musím říct, že to bylo krásně zpracované, klobouk dolů. Až jsem z toho pokaždé měla žízeň :D Doporučuji si ke čtení této knihy vzít aspoň sklenici vody.
Ocenuji originalne vybrany tema, skvely jazyk, ctive podani. Rekla bych, ze se jedna trochu o scifi, az utopii, ale behem cteni si clovek rychle uvedomi, ze to neni tak nerealny. Kniha ma spad, stale se neco deje a cteni utika. Mrzi me,ze jsem nemela moc cas cist to vkuse, verim, ze to cloveka polhti jeste vic. Ale je to o uvedomeni, jak cloveka donuti urcite situace chovat se uplne jinak, proti jeho lidskosti, a delat veci, ktere by jinak neudelal. Ps behem cteni jsem mela neustale zizen
Nová zkušenost, mít obrovskou žízeň vždy po dočtení kapitoly nebo zavření a odložení knihy. Asi to ten pán Šustrman dobře napsal.
Tohle bylo za mě tak na 3,5*. Byly pasáže čtivé a byly pasáže kterýma jsem se musel trochu prokousávat. Chvilkama jsem přemýšlel jestli by lidi opravdu jednali tak, jak bylo popsáno. Ale jako celek příběh zafungoval.
Mno, uznávám, že jak jsem Neala Shustermana měla zařazeného ze série Smrtka, očekávala jsem asi něco trochu víc scifi, neotřelého, zajímavého a pohlcujícího. Pro mě jako pro někoho, kdo se zajímá o světové dění a předpokádá, že takhle fakt skončíme, úplně normální apo. Nejsem z toho ani vyděšená, ani uvedená v realitu, naopak mi přijde, že ani v největší krizi postavy nevyužily poslední záchranu, která jim spadla do klína a radši šly vstříc ohni :) Ani nevím, co k tomu vlastně napsat, dobrý - jo, budu to číst někdy znovu - ne.
(SPOILER)
Toľko debilných postáv pokope sa len tak nevidí! Ak by to v reálnom svete malo prebiehať tak ako v tejto knihe, štvorica hlavných postáv by neprežila ani polhodinu. V hociktorom bode v ktorom sa konečne dostanú k vode o ňu prídu, veria cudzím ľuďom, idú do ohňa...
Vôbec celý ten príbeh autorovi nežeriem.
Je tupý, nepremyslený, postavy povrchné a ich konanie nelogické a úplne klišéovité - drsňáci verzus naivky.
Smrť ich rodinných príslušníkov nemá na nich vplyv a ani na ďalšie ich konanie.
Uf, tak toto nie, prečítala som to iba preto,lebo to bolo vo výzve.
A ten koniec tiež narýchlo zbúchaný.
Young adultu sa tak skoro opäť nedotknem.
Už je to chvíle, co jsem knížku četla, ale doteď v sobě cítím její otisk. Jak píše JankaV80, po přečtení máte pocit, že byste měli mít doma neustále zásobu balené vody :) Navíc jsem začala mnohem víc sledovat, jakou mám spotřebu, jestli vodou zbytečně neplýtvám. Teď po třech letech už to není tak úzkostlivé, ale stejně. Dřív mi přístup k vodě přišel jako něco přirozeného, i když jsem věděla, že jsou na Zemi místa, kde to neplatí. Knížka mi pomohla si uvědomit, že mít vodu je krásný luxus, který nemusí trvat navždy.
antiutopie, dystopie, kakotopie ekologie voda pitná voda pro dospívající mládež (young adult) postapokalyptická sci-fi
(SPOILER) Čekala jsem něco jiného, knihu jsem četla celkem dlouho a odkládala jsem ji.
Samotný námět by byl skvělý, jako celek nic moc - určitě člověka zamrazí, když si uvědomí, že se nám to může taky stát.
Kdo umí anglicky na 100 procent doporučuji číst v originále, překlad byl místy otřesný.
Každopádně trochu nedokážu pobrat, jak při úmrtí přes 200 tisíc lidí v podstatě všichni (až na jednu postavu), o kterých se mluvilo, přežili?