Sudetský dům: Jaro - léto 1945

Sudetský dům: Jaro - léto 1945
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495493/bmid_sudetsky-dum-CSY-495493.jpg 5 1328 1328

Sudetský dům série

1. díl >

Jaro - léto 1945. Je léto 1945, krátce po válce. Mnohé české rodiny míří do Sudet, aby zde zabraly domy po odcházejících Němcích. Jiří a Marie Smolíkovi, společně se synem Františkem, dorazí s celým svým skromným majetkem do podhorské vsi Glasendorf. Tady úřaduje krutý a cynický národní správce a člen rudé gardy Vojtěch Tomeček. Svým žoviálním a podlézavým způsobem nabízí rodině krásný sudetský dům. Dům Smolíkovy okamžitě nadchne, má jen jeden nedostatek. Dosud v něm žije původní německá rodina, která čeká na odsun. Všichni se tak musejí načas naučit žít ve společné domácnosti. Jedni, kteří jsou zde novými pány, ale musejí trpět staré obyvatele domu. A druzí, kteří zde žili celý život, ale teď jsou tu vlastně cizí. A v pozadí toho všeho se objevují staré křivdy a rány, které způsobila válka...... celý text

Allys
03.09.2024 5 z 5

Kniha popisuje jedno nelehké období české historie z pohledu běžných lidí. Poválečné období plné nejistot, plné emocí. Autor napsal příběh krásně a smutně zároveň, dokonale vykreslená atmosféra.

Lidé by se měli dělit na dobré a špatné a je jedno, jaké jsou národnosti, co bohužel právě v tom období jedno nebylo. Postavy se vyvíjejí v průběhu času a taky můžeme vidět, že ani jejich činy, ani charakter nejsou jen černo-bílé.
V knize se střídají dějové linie jak české, tak německé rodiny a čtenář vidí stejné období z obou stran současně.

Sice je vesnička vymyšlená, ale v daných oblastech se podobné příběhy určitě odehrávali, o čem svědčí různé historické prameny. Po otevřeném konci se těším na pokračování a doufám v trochu větší happyend některých postav.

sidonka
02.09.2024 5 z 5

Dočteno nebo spíš doposloucháno a byla to nádhera, konec tedy s očima plných slz, knížky z tohoto období mám moc ráda a tohle bylo úžasně napsáno, jdu hledat další díl

Lenka276
27.08.2024 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. Třeba není úplně propracovaná jako knihy paní Karin Lednické, ale je moc hezky napsaná o odsunu sudetských Němců. Velmi těžká doba pro všechny strany. Děkuji panu autorovi za zajímavé téma.

Mánička178
26.08.2024 4 z 5

Sudety miluju, jsou tak zvláštně tajemné, nádherné, tiché. Tento román se mi opravdu líbil, možná má nějaké chyby, ale myslím, že zachycuje rozporuplnost onoho dějinného zlomu. Co bylo správné rozhodnutí? Na jakou stranu se postavit? Bohudíky jsme to sami nemuseli prožít, mráz po zádech běhá i z pouhé knihy. Musela to být neskutečná bolest, jak pro Čechy, tak pro Němce...

rilajaan
24.08.2024 5 z 5

Skvělá kniha, kde bylo snad vše - nenávist i láska, naděja i zklamání. A hlavně poznání.

Fantomek
22.08.2024 5 z 5

Poutavé čtení pro milovníky historie.

janulka1310
20.08.2024 4 z 5

Kniha byla napsána čtivě a poutavě, téma velmi zajímavé, zase ukázané trochu z jiného pohledu. Chvílemi mi přišly některé scény až příliš vyhrocené, na druhou stranu ta doba asi taková byla, to nejsem schopna posoudit... Jazyk je jednoduchý, místy mi vadily některé jazykové obraty. Celkový dojem z knihy super, pravděpodobně si přečtu i další díly celé trilogie :)

Evikkurcik
14.08.2024 5 z 5

Moc hezky napsaný příběh ze Sudet

simona g.
11.08.2024 5 z 5

Hezká kniha, smutné téma, součást historie, Sudety v poutavém, milém i smutném příběhu, napsaném jednoduše a lidsky. Rozhodně sáhnu po dalším pokračování.

S.sidi
06.08.2024 4 z 5

Těžké a smutné téma... Dobré zpracované. Poslouchala jsem v audiu a dám si i další díl. Jen si musím chvilku odpočinout a vyčistit hlavu. Dávám 4,5 z 5.

Haanikaa
02.08.2024 4 z 5

(SPOILER) Čtivě zpracovaná část našich dějin. Na můj vkus byl román ale až moc předvídatelný, čtenář velmi brzy dostal to, co chtěl. Postavy se moc brzy vybarvily. Stačil jeden dva impulzy a František, zarytý odpůrce Němců, najednou "prozřel" a uvědomil si, že v každém národě jsou lidi dobří i zlí... Všechno v knize tak nějak šlape bez velkých zvratů... Přesto se mi kniha líbila a přečtu si další díl.

Pavčule
30.07.2024 5 z 5

Tenhle příběh má všechno a samozřejmě i to ,že "všichni nejsou stejní" . Celou knihu tak nějak tajně doufáte , ale stejně víte , jak to dopadne . Chystám se na druhý díl a jsem zvědavá na další osudy rodiny Smolíkovi .

MartiSku
28.07.2024 5 z 5

Tahle kniha ve mně vzbudila silné emoce. Bezmoc, bezpráví, smutek, ale i naději a zvědavost. Některé postavy jsou svým charakterem vysloveně nechutné, stejně tak scény, kdy autor sice nepopisuje doslova, co se děje, ale vy to stejně moc dobře víte, bohužel. I přesto, že se dá vytušit děj knihy, byla jsem natolik zvědavá, jak bude život ve Sklářích pokračovat, že jsem si hned zakoupila další díl. Velmi povedené dílo!

alca-212
27.07.2024 4 z 5

Se sudetskou tématikou jsem nedávno přečetla i Rozpůlený dům. Ten se mi líbil o kapku víc, takže úplně plný počet zde nedám. To je tak, když se člověk na knihu moc těší. Měla jsem holt vyšší očekávání...
A rozhodně bych snesla více stránek, nějak rychle ten zajímavý, smutný a chytlavý příběh utekl...
Další díly si určitě přečtu, protože i přes ten můj ne úplně nadšený komentář to byla kniha čtivá a libila se mi.

lulucinax
26.07.2024 4 z 5

Knihu z poválečného období, která se především zabývá odsunem Němců ze Sudet, jsem poslouchala na doporučení. Vůbec se mi do ní nechtělo, protože v poslední době jsem četla dost knížek s tematikou války a už jsem jí zkrátka přesycená. Není to lehké čtení. Nicméně jsem knihu objevila na audiotéce, tak jsem se do ní pustila a jsem za to ráda.
V příběhu se hodně řeší vztahy mezi Čechy a Němci, místy je dost drsná, ale nechybí ani romantická linka. Stylem i tématem mi připomněla Šikmý kostel od Karin Lednické.
Kniha byla pěkně namluvená, postavy v ní mě zaujaly a časem se pustím do dalšího dílu. V brzké době by měla vyjít i trojka. Tudíž mám další rozečtenou/rozposlouchanou sérii a to jsem je spíš chtěla dokončovat a ne začínat nové. No nic.

m_martina
26.07.2024 5 z 5

Po přečtení knihy nemám slov. Silný, tragický a smutný příběh obou rodin se mi dostal pod kůži. A tak dobře napsaný, jsem opravdu neskutečně dojatá. Knihu doporučuji a hned si přečtu pokračování.

mila2411
22.07.2024 4 z 5

Čekal jsem další drsný příběh ze Sudet a toho se mi dostalo vrchovatě. Střet dvou národů, po relativním klidu první republiky příšla předválečná krize, válka, její konec a chystá se odsun. Do pohraničí se hrnou hordy českých dobyvatelů, někteří s úmysly poctivými, mnozí právě naopak. Příběh zde odvyprávěný je lidský, uvěřitelný. Česká rodina je nastěhována do domu, kde - dočasně - s ní musí dožít i rodina německá. Češi mají mladého syna, němci dceru - co se asi tak stane, že? Četlo se to hezky, příběh odsýpá, graduje, že to dobře prostě dopadnout nemůže je (jak to v českých dějinách bývá) jasné od začátku. Za mě spokojenost, takové to "FŇ" které umí dámy Mornštajnová nebo Klabouchová tam sice nebylo, ale určitě se vrhnu na další díly!

konicekbily
22.07.2024 4 z 5

Příběh z konce druhé světové války nám chce ukázat, že lidské utrpení před, v průběhu a po skončení válečného konfliktu je pro ty, kteří to neprožili, těžko pochopitelné. A potrestání kolektivní viny s sebou přináší mnoho nespravedlnosti, křivd a nejasností zejména pro ty, kteří nesou nejmenší vinu na všech hrůzách. Téma by si zasloužilo podrobnější zpracování.

Vakalik
17.07.2024 4 z 5

Doporucuji, minimalne jako prehled o tom, co se vse v povalecnem Ceskoslovensku zvladlo odehrat

HankaKeli
17.07.2024 5 z 5

Výborná kniha i když téma není vůbec jednoduché, ale to jsou bohužel dějiny. Doporučuji.