Sůl moře
Ruta Sepetys
Druhá světová válka se chýlí ke konci a statisíce Němců prchají před postupující Rudou armádou. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu a cestu ke svobodě. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Donuceni okolnostmi drží při sobě, ale když se zdá svoboda na dosah, udeří tragédie. Pak už jen každý z těch deseti tisíc lidí na palubě bojuje o přežití. Podle stejnojmenné knihy vydané nakladatelstvím CooBoo v roce 2016.... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2019 , VoxiOriginální název:
Salt to the Sea, 2016
Interpreti: Anita Krausová , Petra Tenorová , Kryštof Bartoš , Kryštof Krhovják , Radka Fidlerová
Krátké kapitoly, takže se to dobře četlo. Velmi smutný příběh, který nám ukázal další hrůzy válek.
Vyprávění o uprchlících, kteří v roce 1945 prchají před Rusy do Německa. Válka ale pořád zuří, takže útěk je plný bolesti a utrpení.
Postupně objevujeme tajemství a část minulosti litevské sestry Joany, polské dívky Emilie, pruského mladíka Floriana a německého přitroublého vojáka Alfreda.
Čtení mě bavilo. Ale ten konec mě víc než zklamal.
Ruta Sepetys psát umí, o tom žádná. Tahle kniha se mi ale líbila zatím asi nejmíň.
Opět část historie o které vím úplný prd, až se za sebe začínám nehorázně stydět.
Osudy několika lidí se protnou, aby se zachránili před hrůzou konce 2. světové války. Jediný způsob jak uniknout před sovětskou armádou „osvobozující“ země od nacistů je evakuace lodí.
Bohužel některé z lodí čeká osud stejný jako Titanic, ne-li horší.
Ze začátku mě děsně iritovalo přeskakování z postavy na postavu během dvou stránek i míň.
Přišlo mi to prostě obtěžující a nedokázala jsem se pořádně soustředit na děj a emoce, které postavy prožívají.
Chvilku mi to zabralo, ale pak jsem si zvykla a nakonec to díky velice krátkým kapitolám utíkalo naprosto šíleně rychle.
Už po několikáté se opakuju, že 2. světová není moje oblíbené téma, ale Ruta Sepetys to prostě umí. Podá to člověku lidsky, jasně a dokáže do děje vtáhnout.
Líbí se mi, že si v historii vybírá takové ty (pro nás) méně známe události. Co si budeme, o Titanicu ví asi úplně každý asi stejně jako o koncentračních táborech a zrůdách, co dělali pokusy i na dětech. Ale potopení Wilhelm Gustloff a dalších lodí i s lidma, kteří byli většinou jen obyčejní občani a sověti je naháněli jak lovnou zvěř, tak o tom už se tolik nepíše.
Děkuji za další lekci dějepisu podanou krásně čtivě.
Opravdu silný příběh zajímavě vyprávěný střídavě z pohledu několika hlavních postav. Přiznávám, že jsem o osudu pasažérů evakuační lodi Wilhelm Gustloff nic nevěděla, tak to pro mě byl velmi emotivní zážitek.
Uff, příběh se mi moc líbil.
Oblíbila jsem si všechny hlavní postavy (tedy kromě Alfreda). Líbil se mi jejich rozdílný pohled na různé situace. A moc jsem chtěla, aby to dopadlo dobře, i když to byla utopie.
Aha moment pro mě bylo, když mi došlo propojení na román V šedých tónech.
(SPOILER) Příběh se mi velmi líbil, ačkoliv byl hodně smutný a smyšlený postavený na historických faktech. Skoro všechny postavy krom jedné mi byly nesmírně sympatické. Hodně mě zarmoutil osud Emilie a šťastný konec jsem přála jak Joaně, tak Florianovi. Na zvěrstva, která napáchá válka a mocné národy na obyčejných lidech by se nemělo zapomínat. Oceňuji i přidání zdrojů na konec knihy.
Audio po technické stránce výborně zpracované s pěknými doprovodnými melodiemi a zvuky. Lidské osudy oné hrozné doby druhé světové války ještě rozšířené o největší námořní katastrofu v dějinách potopením evakuační lodi Wilheln Gustloff s více jak 9400 obětmi. To vše plně poskytuje silný zážitek.
Absolutně epické dílo, na konci jsem uronil pár slz. Buď stárnu, nebo je autorka opravdu dobrá vypravěčka.
Hodně emotivní kniha, která stojí za přečtení a vcítění se do té situace.
Nedivim se, že se dlouhou dobu o této události nesmělo mluvit.
„...nesmíme dopustit, aby pravda zmizela s těmi, kteří to vše prožili. “
Díky za doporučení
Jinou knihu autorky jsem zkritizovala, ale tahle si 5* právem zaslouží. Bylo znát, že si dala záležet na rešerších a lehká autorská fabulace je v případě románu naprosto v pořádku. Hodně mě bavilo střídání jednotlivých postav a sledování jejich úhlu pohledu. A ten postupně gradující závěr, to byla prostě paráda.
Tohle bylo hodně silný. Poslechla jsem si audioknihu a hudba vložená mezi některé pasáže jen umocňuje dramatický děj.
Myslím, že se o operaci Hannibal nikdy moc nemluvilo, protože se to nehodilo.
Tak jako staří Egypťané přesekávali kartuše faraonů, kteří měli být zapomenuti, tak i v celých dějinách lidstva stále někdo upravuje dějiny a o některých událostech se nemluví nebo nesmí mluvit a jiné se překrucují. O to více oceňuji knihu Ruty Sepetys, že se jí podařilo na pozadí historických událostí sepsat příběhy obyčejných/neobyčejných lidí.
Tragédie pasažérů lodi W. Gustloff stejně jako tragédie statisíců dalších uprchlíků je pro mě naprostým objevem; podobně jako někteří další z komentujících jsem z toho smutná a zdrcená. Tolik neštěstí, zničených rodin, bolesti, utrpení.
Miluji příběhy, které jsou vyprávěny z pohledu více osob!
Jednalo se o mé druhé setkání s autorkou a ta opět nezklamala. Poprvé jsem od ní četla knihu V šedých tónech a velmi musím pochválit ono nenápadné propojení těchto dvou knih :)
V této knize máme čtyři vypravěče, každý z nich si nese šrámy na duši a nějaké temné tajemství. Každá postava je originální.
Nejvíce sympatická mi byla trojice Florian - Emilia - Joana, oblíbila jsem si i vedlejší postavy, které nás příběhem provázely - básníka v botách, malého toulavého chlapce Klause, Ingrid i Pardon Evu. Z jistých důvodů mi byl velice nesympatický vypravěč Alfred.
O námořní katastrofě jsem až do zahájení četby neslyšela, o to víc o ní budu teď šířit povědomí, protože kam se na ni hrabe mnohem slavnější Titanic :(
Po přečtení knihy jsem se cítila tak neskutečně zničená, smutná a emočně vyšťavená, neboť tato kniha byla opravdu síla. Doporučuji každému k přečtení, neboť na příběhy obyčejných lidí ve válce by se nemělo zapomínat, přestože se jednalo o fikci. Katastrofa lodi Wilhelm Gustloff bohužel fikce není.
5*/5*
Jedna z nejhorších a největších námořních katastrof, která bohužel není v podvědomí mnoha lidí. Potopení lodi Wilhelm Gustloff r.1945 v Baltském moři...
Na palubě lodi však nebyli vojáci, ale přes 10 000 běženců.. 30.1.1945 byl však pro většinu z nich osudným.. Loď totiž potopila tři ze čtyř vypuštěných ruských torpéd.. Tuto tragédii nepřežilo více než 9 000 pasažérů (z toho cca 5 000 dětí)..
Teplota vzduchu -18°C, teplota vody cca 0°C, loď se potopila cca do hodiny od sestřelení..
To vše sledujeme v druhé polovině knihy, ale než se k této tragédii dostaneme, musíme putovat.. Čtyři lidé (Florian - uprchlý restaurátor z Pruska, Joana - zdravotní asistentka z Litvy, Emilie - 15ti letá těhotná Polka na útěku a Alfred - německý ,,uvědomělý,, námořník, který spolkl moudrost světa a k tomu i celý Mein Kampf) nás provází příběhem. Každý má nějaké tajemství, každý z nich má strach a každý po něčem touží a každý se snaží o přežití..
Floriana a Joane si zamilujete, Emilii přejete aby poznala konečně trochu štěstí a lásky, a Alfreda budete nesnášet (achh, jak ten mě neskutečně štval)...
Neskutečně drásavá, bolestná, dojemná ale velmi zajímavá kniha, zpracovávající téma tohoto neštěstí..
Výtečně napsáno, kniha vás vtáhne a nepustí dokud nedočtete dokonce a pak vás vyflusne s bolavým srdcem a s touhou dohledat si další informace...
Čtyři postavy, čtyři životy, a spojeny v jeden příběh. Člověk by si řek, setkání lidí na úplném konci války, to bude veselý a šťastný příběh. No, a ono je to úplně naopak. Kdo by to byl řek, že tento příběh skrývá takovou tragédii. A upřímně, do této chvíle jsem o tomto neštěstí vůbec neslyšel.
Úžasná kniha. Jsem rád, že to byla volba čistě na slepo. Jinak by dále vězela pouze v seznamu titulů mých e-knih k přečtení.
Preboha, prečo je všade plno Titanicu, ale o tejto najväčšej námornej katastrofe v dejinách niet počuť takmer nič? Kde je Cameron so svojim týmom hviezd?
Skvelo napísaný román založený na strašnej udalosti.
Citujem z autorkinho doslovu:
“Každý národ má svou skrytou historii v bezpočtu příběhů uchovávaných jen těmi, kdo je prožili. … Co rozhoduje o tom, jak si dějiny pamatujeme a které jejich prvky přetrvávají a proniknou do kolektivního vědomí? … Nesmíme dopustit, aby pravda zmizela s těmi, kteří to vše prožili. Prosím, dejte jim hlas. “
Největší evakuace v dějinách dostala název Hannibal, jednou z mnoha lodí byl Wilhelm Gustloff, jehož tragické potopení chtěl utajit i sám Hitler a jedna z největších Hitlerových ztrát-Jantarová komnata, kterou už nikdo nikdy nenašel... kniha popisuje strastiplnou cestu z východu Třetí říše na západní pobřeží, kde byly připraveny lodě na záchranu obyvatelstva. Válka očima mladých lidí prchajících za svobodou, skupinka tak rozmanitá, že by se za normálních okolností vůbec nepotkali. Každý si nese své tajemství a všichni se snaží o jediné...přežít. Kniha byla pro mě obrovským přínosem z hlediska doplnění historických událostí, silný, krutý příběh, který se přesto těžko odkládá.
Zima roku 1945.
Čtyři mladí lidé.
Čtyři tajemství.
Když udeří tragédie, vůbec nezáleží na tom, z které země a kultury jste či jaký je váš společenský status. Všichni lidé na palubě lodi Wilhelm Gustloff bojovali za jedinou věc. Chtěli přežít.
Největší tragédie v dějinách mořeplavby. Obrovská námořní evakuace z Rusy obléhaného Východního Pruska (operace Hannibal).
Moje třetí kniha od Ruty Sepetysové (Musím tě zradit, V šedých tónech, Sůl moře) a opět skvělé čtení! Nejvíce mě zasáhl těžký osud Emilie, ke konci i slza ukápla. Sepytosová prostě umí! Jdu si nachystat Mlčící fontány ;)
druhá světová válka (1939–1945) uprchlíci jantarová komnata ženy v 2. světové válce Prusko námořní katastrofy podle skutečných událostí dívčí romány Wilhelm Gustloff (loď) evakuace
2013 | V šedých tónech |
2016 | Sůl moře |
2020 | Mlčící fontány |
2014 | Potrhaná křídla |
2022 | Musím tě zradit |
Velmi zajímavý příběh, o těchto historických událostech jsem nevěděla. Moc dobře se četlo. Další kniha od paní spisovatelky, která mě velmi obohatila o další znalosti historie.