Sůl moře přehled
Ruta Sepetys
Druhá světová válka se chýlí ke konci a statisíce Němců prchají před postupující Rudou armádou. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu a cestu ke svobodě. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Donuceni okolnostmi drží při sobě, ale když se zdá svoboda na dosah, udeří tragédie. Pak už jen každý z těch deseti tisíc lidí na palubě bojuje o přežití. Podle stejnojmenné knihy vydané nakladatelstvím CooBoo v roce 2016.... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2019 , VoxiOriginální název:
Salt to the Sea, 2016
Interpreti: Anita Krausová , Petra Tenorová , Kryštof Bartoš , Kryštof Krhovják , Radka Fidlerová
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sůl moře. Přihlašte se a napište ho.
Může mně někdo říct, proč jsem chtěla zrovna tohle číst? Hrůza, bezmoc, strach, válka..... Nemám ráda válečné romány, právě pro svojí syrovost a strašné množství bolesti, která z příběhů tryská. Snad jsem doufala, že v tomhle příběhu bude málo války a všech jejích hrůz. Bohužel ne.
Ale aby to nevypadalo, že knížku chci pohanět. To vůbec. Sice doufám, že se příště podobným příběhům vyhnu a něco podobného už nikdy nevezmu do ruky. Tohle byl omyl. Nicméně knížka byla úžasně a poutavě napsaná a to že nemám ráda příběhy z války, neznamená že to bylo špatné.
Kdo něco podobného má rád, tak doporučuji. Bylo to výborné, jen strašně moc smutné.
Velmi poutavě napsáno. Lehká a snadno přehlédnutelná vazba na V šedých tónech je skvělá. Tragický příběh tisíců lidí je strašlivý.
A i přesto, že si tohle všechno ještě pamatujeme a píšeme o tom a čteme o tom, pořád dokola se dopouštíme toho stejného v mnoha koutech světa.
20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2018
27.12.2018
„Plakal jsem, protože jsem neměl boty, až jsem potkal člověka, co neměl nohy.“
„Co se to s lidmi stalo? Dělala z nás válka zrůdy, nebo jen probouzela zlo, jež v nás už tak dřímalo?“
„Zrovna když si myslíš, že ti válka vzala všecko, co jsi měl rád, někoho potkáš a uvědomíš si, že pořád ještě máš co dát.“
Ocenění knihy (2)
2017 -
Zlatá stuha
(Překladová část: Beletrie pro mládež)
2016 -
Goodreads Choice Awards
(Best Young Adult Fiction)
Kniha Sůl moře v seznamech
v Přečtených | 3 525x |
v Chystám se číst | 1 443x |
druhá světová válka (1939–1945) uprchlíci jantarová komnata ženy v 2. světové válce Prusko námořní katastrofy podle skutečných událostí dívčí romány Wilhelm Gustloff (loď) evakuaceAutorovy další knížky
2013 | V šedých tónech |
2016 | Sůl moře |
2020 | Mlčící fontány |
2014 | Potrhaná křídla |
2022 | Musím tě zradit |
Kolik krutostí ještě lidstvo prožije, kvůli nesmyslnosti válek?
Rozhodně si Sůl moře přečtěte...