Sůl moře

Sůl moře
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544493/bmid_sul-more.png 5 2733 2733

Druhá světová válka se chýlí ke konci a statisíce Němců prchají před postupující Rudou armádou. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu a cestu ke svobodě. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Donuceni okolnostmi drží při sobě, ale když se zdá svoboda na dosah, udeří tragédie. Pak už jen každý z těch deseti tisíc lidí na palubě bojuje o přežití. Podle stejnojmenné knihy vydané nakladatelstvím CooBoo v roce 2016.... celý text

pink_unicorn
16.07.2021 5 z 5

Z knih této spisovatelky prostě mrazí. Všechny mě doslova posadily na zadek. Ač historické romány opravdu nejsou můj šálek kávy, jsem moc ráda, že jsem se k tvorbě této autorky dostala. Přečtěte si od ní cokoli, myslím, že nebudete litovat.

Kopretina_aku
11.07.2021 5 z 5

Formát krátkých kapitol a střídání čtyř hlavních postav se mi líbilo. Bylo to stručné, úderné, rychlé a při tom velice poutavé. I když jde o fiktivní příběh, oživuje tragickou událost, o které se ve školách neučí a málokdo o ní slyšel.

Eduarda
09.07.2021 4 z 5

Rutu Sepetys znám (osvědčená, vyzkoušená), četbu tohoto románu jsem ale dlouho odkládala. Asi zejména kvůli absenci hlubší znalosti historického faktu. Možná právě proto jsem ale románu nakonec úplně podlehla. Nechápu, že tahle černá válečná etapa mi doposud úplně unikala. Fascinující je i to, že jí coby literární látku doteď neuchopilo víc autorů.

zamilov.do.knih
01.07.2021 5 z 5

Na začátku března jsem z nějakého důvodu dostala chuť dozvědět se něco nového z historie a konkrétně jsem se začala zajímat o téma 2. světové války. Zhlédla jsem různé dokumenty a videa, ale nejvíce mě zaujalo jedno krátké videjko, ve které se mluvilo o největší námořní katastrofě. Tudíž o lodi Wilhelm Gustloff jsem už slyšela. Ale chtěla jsem se dozvědět víc, protože mi přijde škoda, že se o tomhle tématu moc nemluví. Takže když jsem zjistila, že je o téhle události napsaná kniha, sáhla jsem po ní a doufala, že bych nové poznatky mohla získat právě z ní. A tak se i stalo.
Kniha se neodehrává pouze na lodi, ale vypráví příběh i několik dní před plavbou. Ukazují se nám mrazivé přírodní podmínky, psychické stavy, strach, bolest. Běhal mi mráz po zádech z toho, jaké podmínky v té době museli lidé snášet.
Co se mi ale na knize líbilo asi ze všeho nejvíc, byly čtyři různé pohledy na věc. Už v úvodu nám jsou představeny čtyři hlavní hrdinové, kteří mají odlišnou minulost, národnost, povahu. Bylo moc zajímavé číst pohled každého hrdiny zvlášť a postupně si na něj vytvářet názor. Například jedna hlavní postava mi vůbec nebyla sympatická, ale kupodivu mi to ani nevadilo. Protože tady jde o to, že ta osoba taková zkrátka byla, zastávala ideologii takovou, jakou zastávala. A v téhle knize nešlo o to, kdo mi byl a nebyl sympatický, ale o to, abych viděla situaci různýma očima. A to, jak jde asi poznat z toho, co jsem napsala výše, se knize opravdu povedlo.
Takže za mě je tohle obrovské doporučení. Kniha splnila má očekávání, dozvěděla jsem se něco nového a oči nezůstaly suché. Příběh ve mně zanechal stopu, které se asi nikdy nezbavím.
Už jen dodám, že kniha asi nebude pro každého. Pokud vás válečná témata nezajímají, tak se knize asi vyhněte, ale pokud byste se rádi dozvěděli něco nového o válce nebo historii obecně, Sůl moře by mohla být dobrá volba.
~
5*/5*

Mateo67
13.06.2021 5 z 5

Kniha mě doslova posadila na zadek. Jaká je úroveň našeho vzdělávání a vzdělání, když se mnozí z nás o této ne příliš místně a časově vzdálené části historie (a případ to není ojedinělý) dozvídáme až z beletristické literatury? Na malém prostoru vytěžila autorka maximum. Málo slovy dokáže vyjádřit strašně moc, váhu pak má každá věta. Její vyprávění nepotřebuje žádné stylistické berličky. K hlavním postavám si rychle vytvoříte osobní vztah, u mě nevyjímaje ani Alfréda, naopak, ten mě až zvráceně fascinoval (snad byl odrazem samotného Hitlera, rešerším jehož povahy se autorka poctivě věnovala). Autentické. Dojemné. A jako bonus výborná audio verze.

adelazelenkova
07.06.2021 4 z 5

Sůl moře je moje druhá kniha od autorky a musím říct, že mě Ruta Sepetys opět nezklamala. Na krátké kapitoly jsem si zvykla již v knize Mlčící fontány, ale i tak bych raději uvítala kapitoly delší. Děj byl opět zajímavý, postavy mi přirostly k srdci a u konce jsem se nemohla odtrhnout. Trochu mě ale mrzelo, že kniha nebyla delší. Nejraději bych pořád četla a zjišťovala více informací, protože samotní hrdinové by si to zasloužili. I tak ale mohu knihu jen a jen doporučit a hodnotím jen a jen kladně.

pedroK
16.05.2021 5 z 5

Už dlouho mě kniha tak nepohltila, nešlo ji odložit. Zůstává pocit zmaru z takové tragédie.

milena8281
10.05.2021 4 z 5

Úžasná kniha. Díky krátkým kapitolkám děj bleskurychle ubíhal. Postavy byly velmi různorodé a velmi dobře vykreslené. Historická fakta byla bonusem navíc, šplhla jsem si u muže, že vím něco, co on ne :D.
Fakt dobře napsané.

DvěTéčka
09.05.2021 2 z 5

Děj zajímavý, ale osobně nemám ráda když se přelétá z postavy na postavu jinou v každé kapitole , je to matoucí a vadí mi to, takže přelousknuto světem letem jen..

zdenek118
02.05.2021 5 z 5

První kniha od této autorky, zachycující osudy utečenců ze severní části Evropy z konce 2. světové války. Musím říci, že tato část válečné historie mi doposud nebyla známa, i když jsem o 2. světové válce přečetl již několik knih. Volba hlavních postav příběhu se autorce velmi povedla ať už pocházeli z Litvy, Polska, Pruska nebo Německa. Napínavý děj členěný do krátkých kapitol mi vyhovoval ať byl vyprávěn střídavě jednotlivými hlavními postavami, utíkajícími před hrůzami války. Smutný a pravdivý příběh končí tragickým osudem velké německé lodi, evakující běžence po Baltském moři, při kterém většina pasažérů našla na moři smrt, mě velmi zaujal a dlouho mě udržoval v napětí. Vřele doporučuji knihu dalším čtenářům. Dávám 5*

juliesze
01.05.2021 3 z 5

Zajímavý výběr postav, přiblížení hrůz a popularizace zbytečných smrtí. Moje hodnocení je zkreslené tím, že jsem před tím četla Karikovu Na smrt, která ovšem paní Sepetysové nesahá ani po kotníky. Krátké kapitoly a svižné tempo způsobují relativně jednoduchost čtení, děj ubíhá. Co chválím u autorky je to, že ne vše vždy dopadne dobře. Navíc pany Sepetys má skutečně cit pro zvolení tématu - přiblíží svým čtenářům neotřelá a zajímavá témata již tak často použivaných v historických románech.

janasim
26.04.2021 5 z 5

Ačkoli byla kniha určena převážně mladým, podle mého názoru ani ti starší nebudou zklamaní. Příběh, který se dozvídáme prostřednictvím čtyř postav nám přibližuje část dějin, o které se podle mého moc často nepíše. Knihy, které jsem o 2. světové válce doposud četla, se odehrávaly v době uprostřed války a většinou v místě koncentračních táborů. V tom je tato kniha jiná a zajímavá je i hlavními postavami, které se spolu střetnou (Polka, Litevka, Prušák a Němec), charakterově jsou velmi odlišné, každý si prožil své. Vzhledem k tomu, že je kniha členěna do krátkých kapitol, se velmi svižně čte a i přestože se nejedná o vyprávění hezkých zážitků, nebudete ochuzeni o lehce romantickou linku. Takže určitě doporučuji.

barbb8k
21.04.2021 5 z 5

Nedokážu napsat nic jiného, než co jsem psala u ostatních tří knih od této autorky.
Tato kniha vás donutí si uvědomit, jak strašně jednoduchý máme život oproti těm, kteří se narodili o pár desítek let dříve.
Styl psaní, jakým ona píše, se mi strašně moc líbí a úplně mi sedl. Díky délce kapitol (většinou dvě až tři strany) se kniha četla strašně rychle (měla jsem ji přečtenou za dva dny (ostatně jako všechny ostatní od Ruty Sepetys)).
Miluju, jak má autorka tak strašně moc promyšlené knihy, že se ani nebojí dvě z nich propojit.

Postavy jsem si oblíbila hrozně moc. Úžasné bylo to, že žádná z postav není jen hodná, nebo naopak zlá. Že všechny mají nějakou svoji temnou minulost a že se s ní musí vypořádat.

(SPOILER?) Mám otázku. Může mi někdo vysvětlit, proč konce všech knih od Ruty Sepetys končí mým brečím?!? (KONEC SPOIELRU?)
4,5/5⭐

stejsdan
21.04.2021 5 z 5

Nádherná kniha...Jsem plná pocitů, ani je všechny neumím popsat...Slzičky byly, mráz mi lezl po zádech, ale zároveň mě zahříval strašně silný lidský příběh, jak to paní Sepetysová skvěle umí. Je mi hanba, že jsem o tragédii na lodi Gustloff neměla ani páru, teď už nikdy nezapomenu. Úžasný příběh nesourodé skupinky lidí, kteří se sešli za hrůzných okolností a dokázali se semknout a čelit všem těm hrůzám společně. Krásně se mi četlo, určitě doporučuji.

fajka
16.04.2021 5 z 5

"Vina je lovec." "Osud je lovec." "Hanba je lovec." "Strach je lovec."

Už jsem četla autorčinu knihu V šedých tónech a ta mě taky tak zasáhla. Musím přiznat, že jsem také neslyšela o té události, dokud jsem si knihu nepřečetla. Všechny postavy měly za sebou těžkou minulost a netušily, co je bude ještě čekat v budoucnu.
Životy čtyř postav se postupně propojují a směřují ke stejnému cíli. A to k přežití.
Hodně lidí si v té době prožilo hrozné věci, snad se to nestane nikdy znovu.

Ejwa
09.04.2021 5 z 5

Přečteno za tři dny :) úžasná knížka. Zařadila bych knížku do povinné četby. A miluju Floriana :D

certik003
02.04.2021

O téhle události jsem četla poprvé a jsem ráda, že ji použila zrovna tahle autorka. Je ale velká škoda, že to tak velké katastrofě ví málokdo. Ze začátku jsem lehce tápala v postavách, ale pak už jsem bez dechu sledovala jejich osud se zatajeným dechem, postupné odhalování jejich tajemství a čekala, kterou z nich autorka nechá přežit a která to štěstí mít nebude.
4 1/2

Lemurka
02.04.2021 3 z 5

Ze začátku jsem se nemohla zacist, krátké příběhy několika postav mi nesedely, bylo těžké se v nich orientovat. Lodní neštěstí bylo popsáno na posledních pár stránkách, což byla velká škoda. Neboť námět knihy ma velky potenciál, který nebyl dle mého názoru plne využit. Konec se mi zdál rovněž úseknuty. Jsem rada, ze jsem knihu docetla, a dozvěděla se o této tragedii.

maryska09
20.03.2021 5 z 5

Kniha je skvěle napsaná, autorčin styl krátkých kapitol je strhující a čte se jedním dechem. Děj je o strašlivé události skoro na sklonku války, je mrazivý a závěr opravdu pekelný. I tak knihu doporučuji, měl by jí přečíst každý.

helena842
18.03.2021 5 z 5

Opravdu úžasný příběh, který mi poodhalil okolnosti katastrofy ze sklonku druhé světové války, které jsem neznala. Příběh se mi opravdu líbil.