Šumavské povídání aneb Co v kronikách nenajdete
Jaroslav Pulkrábek

Pověsti a báje z našeho okolí, které píše Jaroslav Pulkrábek, vycházejí dlouhodobě v sobotní příloze Prachatického Deníku. Padesát tajuplných, dobrodružných, ale i humorných příběhů, spolu s nádhernými ilustracemi Marie Petrmanové, nyní najdete v e-knize Šumavské povídání aneb Co v kronikách nenajdete. Výběr převyprávěných pověstí a autorských příběhů ze Šumavy autenticky zobrazující prostředí, život i mentalitu lidí v časech jenž smetlo nemilosrdné koště dějin.... celý text

Jako rychlý přehled to poslouží, ale mně by se víc líbilo, kdyby to bylo košatější čtení. Autor ale asi nechtěl přidávat své fabulace a to se také cení.

Pověsti tu byly krátké, ale dobře se četly. Některé z nich by se možná hodily dokonce i Erbenovi do Kytice. Jsou tu ale i takové, které jsou nic moc. Celkově to je rychlé a zábavné čtení.

Kniha v sobě nese něco více, než jen pověsti a příběhy. Nese v sobě něco lidského. Něco, co pohladí na duši každého, kdo si tuto knihu přečte. Povídání má v sobě hřejivou lidskost. Některé příběhy jsou smutné, jiné zase veselejší. Je v nich láska, smutek, dobrý i špatný konec, zima a teplo. Stejně tak jako v životech lidí, kteří žili v té šumavské krajině, jakou my známe už jen z povídání. Moc hezká knížka.

Ukázku z knihy najdete zde: http://issuu.com/driftbooks/docs/jaroslav_pulkr_bek_-_sumavsk__pov_d_n__-_issuu
Část díla
![]() |
DŘEVĚNÝ PAŘÁT / Cudrovice 2012 |
2012 | ![]() |
2009 | ![]() |
2018 | ![]() |
2017 | ![]() |
2020 | ![]() |
Knížka ulovená v knihoboudě a čtení bylo milé překvapení.